|
Bildirim

|
Sizin AI in gelişim hızından haberiniz yok galiba. 10 senede olacak olanlar 1 senede oluyor. Şuan bu teknolojinin introsu bu, seneye oynanabilir örneklerini görürüz. |
|
İşten teknik olarak anlamayanların panik satışı olarak yorumladım. Genie bir oyun değil sadece içinde gezilebilir ortam sunuyor. Tutarlı ve tekrar tekrar oynanabilir oyun mekanikleri ve sabit ortamlar yaratmaktan çok uzak şu anki genie ve benzer teknolojiler. Bir ürün haline getirilebilir durumda değil. İlerde belki ama 10 sene sonra falan oluşabilecek bir ihtimal için panik satışı yapmayı bilemedim. Ha son günlerde teknoloji şirketleri, altın ve gümüş fiyatları da çakıldı ona bakarsan çünkü şişme oluşmuştu düzeltme yaptı. |
|
şimdi 60fps olur seneye 144 2 seneye sınırsız, sanki hiç gelişmeyecek gibi yorum yapmayın ya kopartmayın insanı
|
|
İşten teknik olarak anlamayanların panik satışı olarak yorumladım. Genie bir oyun değil sadece içinde gezilebilir ortam sunuyor. Tutarlı ve tekrar tekrar oynanabilir oyun mekanikleri ve sabit ortamlar yaratmaktan çok uzak şu anki genie ve benzer teknolojiler. Bir ürün haline getirilebilir durumda değil. İlerde belki ama 10 sene sonra falan oluşabilecek bir ihtimal için panik satışı yapmayı bilemedim. Ha son günlerde teknoloji şirketleri, altın ve gümüş fiyatları da çakıldı ona bakarsan çünkü şişme oluşmuştu düzeltme yaptı. |
|
|
Sizin AI in gelişim hızından haberiniz yok galiba. 10 senede olacak olanlar 1 senede oluyor. Şuan bu teknolojinin introsu bu, seneye oynanabilir örneklerini görürüz. < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
![]() ▁ ▂ ▄ ▅ ▆ ▇ █ ☾☆ | Togg | ☾☆ █ ▇ ▆ ▅ ▄ ▂ ▁ [2024] Togg T10X V2 | [2012] Opel Astra J Cosmo | [2012] VW Polo 1.6 TDI DSG | Samsung Galaxy Z Fold 6 | Huawei P30 Pro | Huawei GT3 Pro | Sony PS4 20. Yıl Özel Sürümü | Sony PS5 Pro | Vestel 43UD9300 | Vestel 65O9930 | AMD Ryzen 9 7900X3D | Asus TUF Gaming X670E-Plus | Corsair 64GB DDR5 RAM | MSI 1 TB Spatium M480 | Nvidia 12GB GeForce RTX 4070Ti |
|
|
hocam AI konusunda cevap yazan birine verdiğiniz cevabı düşünürken sohbet AI'larından birine sordum, alttaki yorumları aldım. Bu durumda Genie aslında sadece AI ve arkadaş haklı gibi geldi bana. Sohbet AI yorumları illa kısıtlı ve taraftar düşünce kaynağı yoğunsa ona göre ürün veriyor. Sizce aşağıdakiler doğru mu? ------------------------------------------------------------ “Kullanıcıların kolay bir şekilde oyun ortamları ortaya çıkarması ve sonradan mekanikleri dahil edebilmesi…” Bu ifade Genie’nin tek başına yaptığı bir şey değildir. 1) Buradaki kritik ayrım Üç farklı katman var, haber bunları bilerek ya da bilmeyerek karıştırıyor:
Genie yalnızca 1. katmanda yer alır. 2) “Başkaları bu ortamla etkileşime giriyor” algısı nereden geliyor? Şuradan geliyor:
Yani: İnsanlar Genie’nin ürettiği ortamla değil, Bu çok kritik bir fark. 3) Genie tek başına “paylaşılan ortam” üretebilir mi? Hayır. Sebep net:
Dolayısıyla:
Bu yüzden doğrudan metaverse / multiplayer mümkün değildir. 4) Peki haber neyi kastediyor? Haber diliyle teknik gerçek arasında fark var. Haberin aslında anlattığı şey şudur:
Yani etkilenen oyun firmaları, Genie’nin kendisinden değil:
5) “Sonradan mekanikler dahil edebilmesi” ne demek? Bu ifade de yanlış anlaşılmaya çok açık. Doğrusu:
Yani: AI → sahne üretir Bu iki adım tek şey gibi sunuluyor. 6) Neden sanki canlı, etkileşimli bir dünya varmış gibi anlatılıyor? Çünkü:
Ama bu:
Bu algı, özellikle teknik olmayan haber dilinde bilerek abartılıyor. 7) Net sonuç (tek paragraf)
Eğer isterseniz, bir sonraki adımda:
başlıklarından birini teknik ama net şekilde açabilirim. oyun motoruna aktarılma kısmı genie dışında kullanıcı tarafından yapılan birşey mi? Kısa ve net cevap: Evet. Genie’nin kendisi bunu yapmaz. Ama biraz açmak gerekiyor; çünkü “kullanıcı” derken hangi seviyede kullanıcıdan bahsettiğimiz önemli. 1) Genie’nin sınırı nerede biter? Genie’nin yaptığı iş şurada biter:
Buradan sonrası:
Genie’nin işi değildir. 2) Oyun motoruna aktarımı kim yapar? Bu aktarım iki şekilde olur ve ikisi de Genie dışındadır. A) Geliştirici / teknik kullanıcı tarafından En yaygın senaryo:
Burada Genie sadece ham malzemedir. B) Arada özel bir araç (pipeline) vardır Bazı firmalar şunu yapar:
Ama bu:
Yani: “Tek tuşla Genie → Unity” diye evrensel bir şey yok. 3) “Kullanıcı” derken kimi kastediyoruz? Bu da haberlerde bulanıklaştırılıyor.
Haberlerde “kullanıcı” denirken genelde geliştirici kastedilir, ama açıkça söylenmez. 4) Genie neden bunu kendisi yapmaz? Çünkü Genie:
Oyun motorları:
Genie’nin çıktısı:
Bu iki dünya doğrudan uyumlu değildir. 5) O zaman “mekanik sonradan eklenir” ifadesi ne anlama geliyor? Bu cümle doğru ama eksik: Doğrusu: Genie ile görsel ortam hızlıca üretilir, Bu cümledeki “sonradan”:
6) Net sonuç
İsterseniz bir sonraki adımda:
hangisini açayım? |
|
Çünkü onlar basit insanlar üzerinde dinsel ruhani gücünü kaybetti, yeşil sermaye para odaklı kendileriyle bağımlı şirketlerini, öğretmenlerini, deli gibi para basan dershanelerini, valilikleri, belediyleri, sokakları bir araya toplayan mercedes SUV araba sahibi tespihli ABİLERİNİ, TSK'da generallerini, Cumhuriyet Savcılarını, Hakimlerini.... Kısaca tüm ışık evlerinde yetişmiş din ile zihinleri ele geçirilmiş bir değil on değil yüzlerce dekan, rektör, AB temsilcisi vb HEPSİNİ KAYBETTİ
Onlar için "TÜRKİYE'DE DOĞRU GİDEN HİÇBİRSEY YOK." |
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
AI sınırına geldi. anlayabileceğinin sınırı : İnsan'dan öğrenebildikleri. Ama İnsan kendi düşünce yapısını çözememişken makina mı çözmüş olacak? :) insan kimliği toplanıp bölünme ile en iyi ortalama bulunarak hesaplanamaz. bu hesaplamada bile insanın seçtiği orana göre sonuç ya pozitiftir ya negatif. yani A şirketi AI'sıne göre sonuç 0.5 ise pozitiftir, B şirketi AI'ına göre ise 0.9 kabul edilir oranın tabanıdır. AI, btc ve corona gibi amerika'nın global dolar piyasasını şişirmek için kullandığı bir balona dönüştü :) |
|
Demek istediğim 1 seneye göreceğin şey maksimum tutarsız levelları olan, mekanikleri bozuk bir ai slop demodan ibaret olur. 2-3 gün eğlenir kaldırır atarsın. Şu an o da yok sadece sonsuz video oluşturuyor zaten. Bunun gerçekten bir ürün seviyesine gelmesi en az 10 sene hadi 6-7 sene olsun ama o kadar kısa sürede mümkün değil. Chatgpt kaç sene önce çıktı bak, daha yeni yeni gerçek anlamda kaliteli kod yazabiliyor AI'lar Claude opus 4.5 gibi modeller sayesinde. Ürün haline gelmesi dediğim şey budur, artık demo değil gerçekten iş yapan LLM modelleri var. İşin insan üretimi faktörü de var, AI videoları izlerken çoğu kişi keyif almıyor gerçek insan yapımı içerik izlemek istiyor. Ben bir GTA6 kadar eğlendirebileceğine inanmıyorum kısa vadede. Uzun vade hakkında olumsuz konuşmuyorum tabi ki. İşin bir de donanım katmanı var, hadi bu adamlar 4k 60fps oyun oynatacak canlı video oluşturacak modeli yaptı, bunu her bir kullanıcıya canlı sağlayacak donanım nereden temin edilecek? Binlerce milyonlarca oyuncu aynı anda oyun oynamak isteyecek ve onlara canlı olarak sürekli AI generation yapmaları gerekecek. Bu iş Sora, Veo, Kling gibi isteğe bağlı 10 saniyelik videolar üretmeye benzemiyor. Şu anki donanımların teknik limitindeyiz, adamlara RAM yetmiyor artık fabrikaları kapattılar sadece bize RAM üretin diye. Yani farklı bir yaklaşım lazım donanım kullanımını da düşürecek. Ya da donanım üreticileri ucuza çok büyük kapasiteli donanımlar üretmenin yolunu açacak. Yani 1TB bellek modülleri gibi. Sora, Veo vb. modeller devasa işlem gücü gerektiriyor. Bunların 720p / 30fps ücretsiz açtığına bakmayın, şu an test verilerini/metricleri almak için para yakıyorlar. O bile 5090lı sistemden fazla işlem gücü harcıyordur arkaplanda H200 GPU'lar üzerinde. Demek istediğim gelecekte illa yapılır ama işin içine görüntü işleme girdiği için bu sefer ya çok maliyetli olacak ya da uzun sürecek. |
|