Şimdi Ara

Gigabyte Z690 UD anakart, i7 12700f işlemci DDR5 sorunsalı.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
23
Cevap
2
Favori
731
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba forumdaşlar, i7 sistemimi güncelleme ihtiyacı sonrasında Gigabyte Z960 UD + i7 12700 F ve G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 SİYAH DDR5 6000MHz CL36 1.3V RGB Dual Kit bellekten oluşan sistem güncellememi yaptım. Anakartın son BIOS güncellemesi olan 28.03.2022 tarihli, 7B güncellemesini de yaptım. Herhangi bir şekilde XMP açtığımda sistem kilitleniyor, ekrana herhangi bir şey gelmiyor, BIOS resetlemeden BIOS'a dahi giremiyor, anakart üzerinde yer alan bellek arıza ışığı haricinde herhangi bir muhatap bulamıyorum. Manuel olarak bellek hızını hazır profillerden 5600, 5800 ya da 6000 seçersem aynı sonuçla karşılaşıyorum. Memtest86 testinde ilk satın aldığım belleklerde hata aldığım ve anakartın uyumluluk listesinde yer almadıkları için bu defa uyumluluk listesinde yer alan F5-6000J3040F16GX2-TZ5RK model numaralı, G.Skill 32 GB (2x16) Trident Z5 CL30 1.35V 6000 MHz bellek kitini satın aldım. Yine XMP 3.0 destekliyor olmalarına rağmen XMP açtığımda sistem çakılıyor, hızla ilgili de durum aynı. Gecikme hızlarını yine manuel olarak CL30-40-40-96 şeklinde girdiğimde hız 4800 olarak açılıyor ve sorunsuz olarak Windows 11 kurarak çalıştırabildim. Bu haliyle Memtest86'nın 16 saat süren detaylı testinde herhangi bir hata mesajı da almadım. 3DMark, Windows Bellek Tanımlamada ve Anno 1800, GR Wildlands ve benzeri oyunlarda Benchmark testlerinde de bir sorun oluşmuyor. İlk belleklerin iadesini dahi alamadan 2. bir bellek kiti almış olduğum için bütçem de yok ve iade yapamıyorum. Sorun hakkında her türlü yardımınız çok işime yarayacaktır. Şimdiden ilginiz ve yardımlarınız için teşekkür ederim.








  • Gigabyte pişmanlıktır.

  • Resimdeki pc arkadaşımın asus prime Z690-p wifi ddr 5 li anakrtından ona zamanında sistem kuraraken bazı bios ayarlarının resimlerini foto olarak almıştık ordan attım size.

    Bizdede ilk başta 4800mhz olarak başlıyor bu ddr 5 te standart olarak yani ram ne olursa olsun bu şekil başlıyor. Muhtemelen ramlerde bir sıkntı yok bnce elnizzdeki olsa 4800 mhz de çalışmazdı sistem açılmazdı.


    Biostaki ayarları bizde bazıların kendimiz yaptık bu şekilde satbil oldu arladaşın ramleri kingston 5600 mhz ram ve windowstada doğru bir şekilde çalışıyordu hatasız. Cpuz de de 2800 mhz olarak doğru şekilde yarısı görülüyordu ramlerin.


    Biosta ram ayarları hemen hemen çogu anakartta aynıdır. Resimdekine bakarak bir ayar tutrmaya çalışın deneyin. Benim tahminimce gigabyetın biosounda bir sıkntı yoksa sürüğmden dolayı falan biostaki bu ince ayar ve seçeneklerle düzelir. Bazı gigabyte çipsetlerinde daha eski modellerde gigabyte biraz ram seçiçiliği yapabiliyordu.


    Ondaki işlemci o an i3 12100 dü hatta 5600 ramler sorunsuzca 2 hafta kullanıp 12600k almıştı yola onla devam ediyor. Hiç bir türlü çözülmezse gigabyte servis veya anakartı aldığınız yere başvurursunuz.



    Gigabyte Z690 UD anakart, i7 12700f işlemci DDR5 sorunsalı.




  • Erhan1982DZC kullanıcısına yanıt

    İlginiz ve yardımseverliğiniz için çok teşekkür ederim, mesajınızın içeriğindeki bir detay bir hususta biraz içimi rahatlattı aslında bir kaç farklı forumda daha konu açmıştım çok moralim bozulduğu için, verilen yanıtlarda işlemciyi K modeli almadığım için işlemci kontrolcüsü kaynaklı sorun yaşıyor olabileceğim falan yazılmıştı ve bu hususta huzursuz olmuştum. Arkadaşınızın i3 12100'de 5600 mhz ram kullanabilmiş olması sorunun işlemci kaynaklı olmadığını göstermiş oldu bana da, ankartım için 28.03.2022 tarihli F7b sayılı Bios güncellemesini yaptım, "Checksum : 84CC Include Intel® Core™ i9-12900KS Processor support, Improve compatibility for DDR5 5600MHz 8G ve Improve compatibility for DDR5 6000MHz 16G" iyileştirmesi yaptığı iddia olunsa da işe yaramadı. hata Gigabyte'ın anakart kontrol yazılımı öncesinde bir önceki Bios güncellemesini yapmıştı, son güncellemeyi kendisi bulmuyordu, ben sitesinden indirip flashdiskle manual olarak yaparak denemiştim.





  • Kay1PRuH kullanıcısına yanıt

    Tekrar rica ederim , öteki konudan buraya geldim burda devam edeyim :) sorun değil iki konu falan takılmayın hiç.

    Şimdi sorun bncede 12700f bellek kontrolcüsü değil bncede. Çünkü i3 12100 gibi ailenin en düşük işlemcisi bile 5600 mhz de çalışıyorsa ekstra bie şeylere ihtiyaç duymadan, i7 12700 f hayli hayli çalışır.


    F olması k olmaması hiç önemli değil. Aynı işlemciyi 12700 f i asus z 690 ddr 4 te 3600 ile kullanıyorum arkadaşın asusun da denemelik 5600 mhz ile bir kere biosta ayar yaptıktan sonra tık diye 12100 gibi açtk kingstonla.


    Elimizde 6000 mhz ramde olsa muhtemelen çalışacaktı ama elimzde olmadığından deneyemedik. Sizdeki sorun muhtemelen gigabyte ın biosundaki eksik veya yanlış yapılan bir ayardan veya direk kendi biosoundan kaynaklanıyor bnce.

    Anakart veya işlemcide ,ramde sorun olsa 4800 mhz de de çalışmaztı. Gigabyte ın bios ayarlarından daha iyi anlayan bir arkadaş konuya gelirse veye gerçek hayattan tanıdınız varsa gelip bakabilecek sorun hallolabilir.


    Veya en kötü anakartın alınan yerine veya gigabyte servisten yardım istenebilir. Öyle dünyanın sonuymuş gibi moraliniiz bozmayın sakın bunlar olur şeyler. Bende daha eski zamanlarda anakart mı ekran kartı arızalı diye çok düşünüp elimde başka parça olmayınca deneyecek, kapı kapı bigisayarcı gezdimi bilirm farklı parçalarla deneme yapmak için. Eninde sonunda çözüme ulaşır yani. İlk attım resimden bir kaç ayar gigabyte da değişebiliyorsa ayarlarda bir deneyin yinede.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Erhan1982DZC -- 21 Temmuz 2022; 11:22:35 >




  • Ryzen ilk nesilde de benzer sıkıntılar olmuştu. Muhtemelen ddr5 geçiş süreci sancıları çekiliyor. Sistemi çalıştırabildiğiniz ayarda bırakıp yeni bios veya biosların çıkmasını bekleyin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Xmp için ramlarin 2. Ve 4. Slotlara takılması gerektiği söyleniyor. Sizde nasıl.

  • budwieserFB B kullanıcısına yanıt

    Sizin de ilginiz için teşekkür ederim, hem anakartın üzerinde uyarı yazmışlar, hem de kitapçıkta first A2 - B2 şeklinde. Ramler dört kanallı olarak sorunsuz çalışıyorlar, benim sorunum 6000 Mhz olmalarına karşın XMP aktif edersem ya da manuel olarak 6000 Mhz seçersem sistem kitleniyor. BIOS çöküyor tabiri uygun geliyor duruma. Sistem açılmıyor. XMP aktif etmeden manuel olarak hızı 5000 Mhz olarak seçtiğimde açılışta bir kaç saniye tepkisiz kalıp sonra açılıyor ve sorunsuz kullanılabiliyor ki şu anda o şekilde kullanıyorum.

  • neden pişmanlık?

  • Buraya konu açtığım sıralarda durumla ilgili Gigabyte'a durumu anlatır kayıt oluşturmuştum. Iletişim bilgilerimi istemişlerdi ve dün akşam 18:00 sıralarında Gigabyte Türkiye reklam ve pazarlama müdürü sayın Mert YILDIRIM bizzat şahsi cep telefonu aracılığıyla tarafıma ulaştı. Yaptıkları testlerde aynı anakart ve bellekler ile herhangi bir sorun oluşmadığını, benim anakartımda bir arıza olabileceğini, bunun için anakartı ivedilikle gönderdiğim takdirde konunun takipçisi olarak anakart değişimi konusunda yardımcı olacağını söyledi. Gerçekten böle bir ilgi ve alaka karşısında şakınlık ve hayranlık duydum. Anakartı dün gece söktüm, gönderim için paketleme aşamasında işlemci koruma kapağını tekrar takmaya çalışırken nasıl olduysa kapak elimden düştü, çok hafif bir parça olmasına karşın ihtimal veremedim ama pinlerden bir tanesinin sorunlu olduğunu o anda fark ettim. Benden kaynaklı mı olduğunu yoksa daha önceden mi var olduğunu bilemedim. Durumu Mert beye de yazdım. Gelişmeleri buradan aktarmaya devam ederim. Herkese ilgi ve yardımseverliğinden ötürü tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

    Gigabyte Z690 UD anakart, i7 12700f işlemci DDR5 sorunsalı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kay1PRuH -- 26 Temmuz 2022; 9:30:13 >




  • Kay1PRuH kullanıcısına yanıt

    yakın zamanda bende almayı dusunuyorum. işlemciyi aldım anakart ve ramler kaldı. gigabyte tarafında da diğer markalara gore stock sorunu var. bununla ilgili bir bilgi varmıdır?

  • progrock kullanıcısına yanıt

    Stoklarda ben de baya sıkıntı yaşadım. Gigabyte Z690 UD AX modelini sipariş verdim, stok kodları ile ilgili bir sıkıntıları varmış AX olmayan modeli elime geçti. Hemen iade edin para iadesi yapalım dediklerinde düz modelinin fiyatı zaten AX modelinin fiyatına ulaşmıştı. İade etmeyip kullanmak durumunda kaldım ancak bu sefer de MHZ ve XMP sorunları ile konu başlığındaki sürece takıldım. Yanarım yanarım Cooler Master Nano Partiküllü termal macunum boşa gitti ona yanarım. Allah'tan ki Gigabyte bir hayli son kullanıcı dostu bir yaklaşım sergiliyor bir nebze umudum var halen.

  • Kay1PRuH kullanıcısına yanıt

    umarım sorun cozulur. olmadı newegg den almayı dusunuyorum fiyatlar bir nebze olsa daha iyi.

  • Gigabyte çok sağlam anakartlar çıkartıyor ama yazılımsal olarak facia bir firma çok kullandım b550 aorus serisi de de dahil arkadaşım da da boot problemi yaşıyordu

  • Kay1PRuH kullanıcısına yanıt

    Soket degisecek olursa Kullanıcı Hatası olarak 250TL civvarında bir ucret cıkabilir.

  • huso kullanıcısına yanıt

    Gerçekten iş iyice çığrından çıktı şu anda, ürünü hepsiburada.com'dan almıştım. Hema isimli bir firma satıcıymış, cayma süresi 14 gün olduğundan hepsiburada teknik servise gönderim kabul etmedi. Hema'ya göndermem, onların Endeks Bilişim'e göndermeleri, oranın teknik servisi onaylarsa Gigabyte Yetkili Servisi'ne gitmesi, gerekecekti, ben direkt olarak Endeks Bilişim'e göndermeyi seçtim, kargo ücreti 90 TL + 30 TL hassas ambalaj malzemesi olmak üzere 120,00 TL karşılığında dün gönderimi yaptım. Ardından Gigabyte yetkili servisi beni arayarak Gigabyte Z690 UD modelinin v1.0 modelinde bu tarz sorunlar olabileceğini, bu nedenle v1.1 sürümlü anakarttın sıkıntımı çözeceğini ancak ellerinde ürün değişimi çıkması halinde ürün bulunmadığını ve tedarik sürecinin 3-6 hafta aralığında sürebileceğini söyledi. Üst modele geçersem fiyat farkını verebileceğimi söyledim ama bu durumda da teknik servis olarak bu hususta bir yorum yetkisi olmadığını, görüşüp döneceğini söyledi telefondaki yetkili ancak henüz bir dönüş olmadı. Servis iletişimini son kullanıcı dostu olarak buldum, hatta bir firmanın üst düzey yetkilisinin direkt olarak arayarak müşterileri ile irtibat kurmasının çok güven verdiği kesin ve ilk defa başıma geliyor. O nedenle olumsuz yorum yapamayacağım ama mağdur olduğum da kesin.





  • Kay1PRuH kullanıcısına yanıt

    son durum nedir?

  • wosswoss kullanıcısına yanıt

    Anakart halen Servicepoint'te Mert bey sözünde durmadı, aynı gün gönderme sözü vermemiş olsa zaten bu sürece hiç girmezdim. Muhtemelen bezdirme politikası izliyorlar diye düşünüyorum. Bir daha Gigabyte'ın hiçbir ürününü eve sokmam. Hepsiburada.com 'dan almıştım ama satıcı Hema Bilişim'di, sağolsun oradan Osman bey yeterince yardımseverlik gösterdi, Endeks Bilişim de buranın tedarikçisiymiş, orayla ilgili de herhangi bir sorun yaşamadım, hızlı ve yardımsever hareket ettiler ama Servicepoint RMA formu düzenlemiş olsaydı şimdiye kadar Hema bu formu Endeks'e iletip para iadesini yapacaklardı. Servicepoint'te takıldık anlayacağınız, önceki gün aradığımda ram slotlarından bir tanesinden görüntü alamadıklarını, onun tamiriyle uğraştıklarını söylemişlerdi. Cuma günü tekrar arayabilirsiniz demişlerdi ama o kadar yoruldum ve bunaldım ki, verilen sözlerin tutulmamasına mı üzüleyim, bilgisayardan soğumama mı üzüleyim, işlevsiz kalan bir sürü parça ve maddi zarara mı üzüleyim bilmiyorum.





  • wosswoss kullanıcısına yanıt

    Önceki gün Gigabyte'a yine ticket attım ve gelen cevap aynen bu:

    "Hi Sir


    After checking with our local office, they said you would like to refund since currently our local office/distributor does not have the propriate product to swap.


    If you still have any problem or concern, please contact our xxx xx xx to check further.


    Sorry for the inconvenience we cause.


    Best Regards,


    GIGABYTE"


    Bu mesajın üzerine 2 gün önce Servicepoint'i aradım, cihazımın testlerinin devam ettiğini, ne zaman biteceğini bilmediklerini, bu hafta içinde bir olasılıkla bitebileceğini söylediler. Anlayacağınız bir daha almamaya yemin ettirmeye niyetliler. Neyse ben de gittim Vatanbilgisayar'dan MPG Z690 EDGE WIFI DDR5 6400 modelini alarak dün gece kurulumu yaptım. XMP açtığımda hiç sorun yaşamadan 6000 Mhz'i otomatik gördü, Windows 11'i kurdum hiçbir sürücü istemeden bilgisayar kurulum sonrasında hazırdı, yine de içime sinmesi açısından çipset sürücüsünü kurdum. Buradan da i7 12700f kullandığım için belleklerin 4800 üzerinde sorunlu çalışacağına yönelik tezi çürütmüş olduk. Defalarca para iadesi istediğimi söyledim aslında ama tamir edip gönderirlerse de hiçbir işime yaramaz, bu kadar tiksindikten sonra o anakartı kullanmazdım da zaten 2. el olarak satarım sanırım. Umarım satışla falan uğraştırmazlar.





  • Kay1PRuH kullanıcısına yanıt

    Sıkıntılı bir durum ya, insan durduk yere huzursuz oluyor. Dediğiniz gibi tamir edilmiş kart geri gelse hem içe sinmeyecek, hem de yeni kart alındığı için bir işe yaramayacak. Umarım para iadesi gerçekleşir. Ya da en kötü hediye çeki vb. tarzı bir şey olur belki.


    Ben asıl Gigabyte'tan Mert Bey'in sözde ilgisine ayar oldum. Madem en başta bu kadar ilgi alaka oldu, sonrası bizi bağlamaz tavrı hiç hoş değil.


    gelmiş geçmiş olsun bende msi z690 yada b660 almayı düşünüyordum, sizde teyit etmiş oldunuz hem kurulum sorunsuz hemde xmp olayını.

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.