DDR5 bellek sorunu
Merhaba sayın forumdaşlarım, Gigabyte Z960 UD + i7 12700 F ve G.Skill 32 GB (2x16 GB) Trident Z5 DDR5 6000MHz CL36 1.3V RGB Dual Kit bellek ile eski emektarımı güncelleyeyim istemiştim ancak anakartın 28.03.2022 tarihli 7B isimli güncellemesini yapmama rağmen XMP açtığımda sistem kilitleniyor, anakart üzerindeki ram arıza ışığı yanıyor ve ekrana herhangi bir şey gelmiyor, mecburen manuel olarak BIOS resetleme yaparak sistemi tekrar açabiliyorum. bellek hızını hazır profillerden 5600, 5800 ya da 6000 seçtiğimde yine aynı sorun meydana geliyor. Memtest86 testinde ilk satın aldığım ramlerde 280 adresleme hatası almam ve anakart uyumluluk listesinde yer almadıkları için bu defa uyumluluk listesinde yer alan F5-6000J3040F16GX2-TZ5RK modelli, G.Skill (2x16) Trident Z5 CL30 1.35V 6000 MHz bellek kitini de satın aldım. XMP 3.0 destekliyor olmalarına rağmen XMP açtığımda sistem yine çakılıyor, hızla ilgili de durum birebir aynı, gecikme hızlarını yine manuel olarak CL30 - 40 - 40 - 96 şeklinde girdiğimde ve hız 4800 olarak bıraktığımda herşey sorunsuz olarak açılıyor ve sistemi bu şekilde çalıştırabildim. Windows 11 kurulumu da yaptım. Memtest86'nın 16 saat süren detaylı testinde de hiçbir hata almadım. 3DMark stress testi, Windows Bellek Tanımlamada ve Anno 1800, GR Wildlands ve benzeri oyunlarda Benchmark testlerinde de bir kaç saatlik denemelerimde de herhangi bir sorun oluşmadı. İlk kitin iadesini dahi başaramadan 2. bir bellek kiti almış olduğum için yeni bir bellek alma şansım da yok malesef. Her türlü yardımınız için şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba forumdaşlar, zahmet edip, zaman ayırıp konuya girdiğiniz için teşekkür ederim.
Yıllar öncesinden aklımda kalmış, özendiğim ama bir türlü bütçe ve zaman ayarlayamadığım için sürekli ertelediğim ve geç kaldığım bir hayali gerçekleştireyim dedim. Hata etmişim ama malum tecrübeler hatayla kazanılıyor.
7.1 ses sistemi almaya karar verdim ancak sıradan bir sistem değil, Creative T7700, MSI Z270 Pro Carbon anakart kullanmaktayım. Onboard ses kartım 7.1 destekliyor. Epey uzun bir yazı olacak ama benimle aynı hataya düşmemeniz açısından tecrübelerimi tam olarak aktarmak istiyorum.
Malum 20 yıl öncesine ait sistemler, letgo, sahibinden.com, gittigidiyor derken bir şekilde ses sistemini buldum ve aldım, vaadedildiğinin aksine düşündüğümden aşınmış, fileleri hasarlı ve ayakları eksik de olsa hoparlörler sağlam geldi. Orijinal kablosu olmadığından bu kabloyu da ikinci el sitelerinden temin edebildim. Hatta bu esnada 2. Bir tane daha satıcı buldum ve riske girmemek için bu kartı da satın alarak kablodan iki tane almış oldum.
Ses kartım onboard olduğu için ve NZXT H700i marka kasama MSI RTX 2080 Gaming Z Trio marka ve model ekran kartımı dikey olarak takmak adına çok fazla kesme, biçme yapmam nedeniyle PCI slotlarını kullanamıyorum ve kasa içinde boş yerim yok. Bu sebeplerle USB güzel bir de ses kartı alayım dedim ve tertemiz, garantisi devam eden Asus Xonar U7 marka ve model ses kartını da aldım.
Aldığım 2. el Creative T7700 sistemin kabloları epeyce aşınmış ve soketlerinde temassızlık sorunları olduğu için kaliteli ses kablosu ve soketleri de aldım. Kablolama sorununu hallettim. Hoparlörin kumaş kaplamalarını yenilemek adına file kumaş da sipariş verdim ancak henüz elime geçmedi, prefabrik bir yapıda yaşadığım için duvarlar güven vermediğinden arka hoparlörleri yerleştirebilmek için ayak da satın aldım. Bu ayaklarla ilgili tek sorun biraz kısa kalıyorlar ancak ağırlıkları falan süper. Hoparlörleri gayet sağlam şekilde taşıyorlar. Tavsiye ederim.
Gelelim soruna ses sistemini anakarta orijinal kablosu ile bağladığımda ki orijinal kablosu Creative firmasının kendine bağımlı kılmak adına olduğunu düşündüğüm bir hamlesi nedeni ile garip bir sisteme sahip, ses sisteminde 4 girişe takılan kablo diğer yani anakarta taktığım kısımda 3 adet çıkış veriyor, bu haliyle anakarta taktığımda yan hoparlörlerden ses alamıyorum. Windows ayarlarında 7.1 testinde ses yan hoparlörlerden gelmiyor ancak film, müzik, tarayıcı ve spotify uygulamasında 2 hoparlör haricinde sorunsuz ses alabiliyorum ama malesef yan iki hoparlör hiçbir şekilde tepki vermiyor. Asus ses kartına taktığımda da benzer bir durum söz konusu, farklı olarak Asus ses kartında ön höparlörler için ayrı bir giriş var, ses sistemine değil buraya ön hoparlörleri taktığımda Windows kontrolünde 7.1 tam olarak çalışıyor, ancak ön iki hoparlör duyulması imkansız şekilde kısık çıkıyor, kulağınızı dayayarak ancak duyabiliyorsunuz. Bunun üzerine 4 tane Philips marka 3 metrelik Aux kablosu aldım bunları haliyle ASUS ses kartına takma durumu ön hoparlörler ile ilgili giriş meselesinden dolayı mümkün olmadığından, ses sisteminden birebir onboard ses kartıma takarak çalıştırdığımda Windows üzerinden testlerde 7 hoparlör de sorunsuz çalışıyor, 7.1 kanallı film açtığımda sorunsuz ses de veriyor ancak Chrome, Opera, Edge tarayıcılarından ve Spotify uygulamasından tüm denemelerime rağmen büyük bir sıkıntı meydana geliyor, hiçbir şekilde ön iki hoparlör ve woofer haricinde ses alamıyorum. Oysa ki orijinal kablosu ile anakarta taktığımda 2 hoparlörün çalışmamasına karşın böyle bir sorun olmuyordu. Bunun üzerine Windows’un bir noktadan sonra bu hususta sorun yarattığını öğrendim, eski sürücüleri bulup denedim. İmza doğrulamasını devre dışı bırakarak farklı birkaç sürücü denedim. Anakartım üzerinde yer alan Realtek ALC 1220 ile alakalı ne kadar sürücü bulduysam denedim, bazılarında sesi kaybettim tamamen, bazılarında mavi ekran aldım vs ama bir türlü sorunu çözemedim. Microsoft mağazasından Dolby Surround, DTX ve benzeri ses desteğine ilişkin ne varsa satın aldım ama nafile, iş artık inada bindi.
Ses sisteminin orijinal kablosu ile sorunsuz çalışması beklentisi ile bu duruma uygun “Creative” marka ses kartı ararken ikinci el Creative Sound Blaster X3 ses kartının fiyatını nerdeyse sıfır fiyatına koyduklarını gördüm, tam X3 alacakken daha yeni satışa sunulmuş ve henüz Türkiye’deki mağazalarda bulamadığım Creative Sound Blaster X4 marka ve model ses kartını dün itibarı ile Amazon’dan sipariş verdim. Umuyorum ki sorun çözülür, cidden sinir oldum bu duruma ancak kafama takıldığı için bu sorunu çözmeden huzur bulamayacağımı da biliyorum.
Paylaşımı yapma sebebim benzer durumdaki arkadaşlara yoldaki engelleri gösterebilmek ve gözden kaçırdığım bir detay yakalayabilmek. Bu hususlarla ilgili bilgi ve tecrübe paylaşımlarınızı bekliyorum arkadaşlar.
-Creative T7700 800,00 TL
-Kablolar 70,00 TL
-Soketler/jack/konnektörler 48,00 TL
-Asus Xonar U7 7.1 ses kartı 800,00 TL
-Hoparlör için file kumaş 121,08 TL
-Hoparlör ayakları 300,00 TL
-Aux Uzatma Kabloları 200,00 TL
-Microsoft Mağazası alışverişleri 150,00 TL
-Creative Sound Blaster X4 Ses kartı 3.200,00 TL ve 5.689,00 TL harcama yapılmış oldu ve daha ne kadar ne olacak bilmiyorum ama sonuna kadar uğraşacağım.
ÖDÜLLÜ! NZXT Hue+ Sorunsalı
Merhaba arkadaşlar, aşağıda tamamını yazdığım sisteme sahibim, kasamın kendi içinde fan ve kasa içi aydınlatma kontrolcüsü var ancak bu kasaya dahili olan üst aydınlatma ve buna ek iki NZXT RGB Şerit ile birlikte kasanın önünde yer alan 3 adet 120mm’lik fanı kontrol edebiliyor.
Özenerek AER 140 mm’lik fanlardan 3 tane alarak 2 tanesini üst kısımda konumlandırdığım kraken soğutucunun radyatör fanlarını, 1 tanesini de eksoz fanı ile değiştirdim.
Bu fanların ledlerini kasadaki kontrolcüye bağlayamadığım için NZXT Hue+ satın aldım. Bu alet 2 kanal destekliyor, 1. Kanala fanları takınca 2. Kanala da kasa altı aydınlatması sağlayan NZXT Underglow kiti satın aldım. Ürün geldiğinde bilgisayarım sorunsuz olarak HUE+’ı görmüş olsa da taktığım fanları ve Underglow kiti alakasız sayılarda ve farklı parçalar olarak gördü, uzun uğraşlar ve formata rağmen çözüm bulamayınca bir Hue+ kit daha aldım ancak bu kitte de durum aynı olunca sürücü sorunu olabilir mi acaba diyerek bir sürü yöntem denedim.
Hue+ üzerinde 2 kanal var bu kanallara tek tek Underglow’u da fanları da takarak deneme yaptım olmadı, USB kablosunu değiştirdim olmadı, saçma sapan berbat kalitede gelen MOLEX evet eski nesil Molex güç kablosunu elden geçirdim sorun yok. Underglow Kit ve 3 tane 140 mm.’lik fanı bir türlü doğru görmesini sağlayamadım.
-Bir Kanalı boş bırakarak bir kanala sadece Underglow kiti taktım yine doğru tanımadı, kanalları değiştirerek denedim yine yok.
-Aynı işlemi AER fanlarla denedim yine olmadı.
Bilgisayar açılışında fanlar da Underglow Kit ‘de beyaz olarak çalışıyor, bilgisayar açıldığında ve CAM yazılımı devreye girdiğinde kafasına göre bunları Strip yani şerit olarak da gördüğü oluyor, Underglow kiti fan olarak da gördüğü oluyor ve kafasına göre sayı uyduruyor, atıyorum Underglow kiti 3 tane AER fan zannediyor, 3 fanı 1 tane şerit zannediyor, hayır derdim isimlendirme değil, istediğim aydınlatma yöntemini sağlayamıyorum. CAM yazılımının bir çok farklı yeni/eski versiyonu ile denedim ama sonuç benzer oldu.
Farklı isimlerle tanıdığında renkleri değiştirebiliyorum ama sadece mum taklidi yapma, tek renk yanıp sönme gibi 2-3 fonksiyonu şansa çalışıyor ama Covering Marque ya da Marque gibi modlar, Rainbow modu çalışmıyor, Garip bir şekilde her iki kanala da sadece 1’er tane şerit taktığımda sorunsuz olarak tüm fonksiyonlar kullanılabiliyor ama bir dünya para verdiğim AER fanları ve Underglow kiti kullanamıyorum haliyle.
Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim. Sorunumu net olarak çözmemi sağlayan arkadaşa ufak bir hediye de göndermek istiyorum.
Sistemim;
Windows 10 Pro işletim sistemi,
NZXT H700i (Dahili Kontrolcülü model) kasa,
NZXT Kraken X62 İşlemci Soğutucu,
NZXT Dahili USB Hub,
NZXT AER RGB 140mm (x3) Fan,
NZXT RGB Underglow 300mm Kit,
NZXT (x4) Led Şerit
NZXT Hue+ Kontrolcü,
MSI Z270 Pro Carbon Anakart,
Intel I7 7700k işlemci,
Seasonic Focus Plus 750W 80+ Gold Güç Kaynağı,
MSI RTX 2080 Gaming X Trio Ekran Kartı,
G.Skill Tridentz 3200 Mhz 4x8Gb Dual Channel (32 Gb) Bellek,
Samsung 960 Evo 250 Gb. M2/SSD
Toshiba 1 Tb SSD
Toshiba P300 2 Tb. Sabit Disk,
Steelseries Artis Pro+DAC Kablolu Kulaklık Seti,
Steelseries Apex 7 Klavye,
Steelseries Rival 710 Fare,
Logitech Streamcam,
Logitech F710 Gamepad/Kontrolcü,
Microsoft Xbox Wireless 9. Nesil Kontrolcü
LG 27GN880-B 27” 2k Ergo Monitör,
Samsung LU28E590DS/UF – B 28” 4k Monitör,
Acil Durum Led Ampulü sorunları
|
|
|
|
|
|
|
Meslek: Bilgisayar Teknisyeni, Grafiker, Zabıt Kâtibi
İlgi Alanları: Teknoloji, Fotoğrafçılık, Doğa, Su Altı Sporları, Bilgisayar Oyunları
"K1" |
Kay1PRuH |
Iphone 16 PM, NT, Steam Deck, Msi RTX 4080 Suprim X, SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless, Intel Core i9 13900KS, LG 27GN880-B, Samsung 28" UE590 UHD 4K TN, MSI MPG z690 edge wifi, G.Skill TridentZ 64GB (4x16 CL30) DDR5 6000 Mhz, Samsung 980 NVMe 500 GB (Gen. 3.0) 3100 MB - 2600 MB/s M.2, Samsung 980 PRO NVMe 2TB (Gen. 4.0) 7000 MB-5100 MB/s M.2, Samsung 990 PRO NVMe 2TB PCIe 4.0 M.2, 2 TB SSD, 7.450 MB/sn / 6.900 MB/sn, NZXT H700i, Fsp Hydro Ptm Pro (HPT2-1200M) 1200W 80+ Platinum, NZXT Kraken Elite 360 Black RGB AIO LCD Display, Creative Sound Blaster x4, Creative inspire T7900 7.1, Logitech StreamCam, Keenetic Hooper, NZXT AC-2RGBC-B1, NZXT AC-IUSBH-M3, NZXT RGB Led Strips + Underglows, Windows 11 Professional, Makelsan Online 3KwA |
Son Giriş: 50 dk. önce
Son Mesaj Zamanı: 3 hafta
Mesaj Sayısı: 536
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 597
İkinci El Bölümü Mesajları: 28
Konularının görüntülenme sayısı: 14.601 (Bu ay: 321)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 98 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Mobil Cihazlar