Şimdi Ara

gigabyte 970a-ud3 ısınıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.318
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Selamlar;

    fx8320 işlemci için akasa venom medusa işlemci soğutucusu, anakart olarak da gigabyte 970a-ud3 rev3 kullanıyorum. Overclock testlerine yeni başladım ve işlemciye yaptığım aida64 testlerinde işlemciyi test ediyorum fakat sistem bir süre sonra kendini resetliyor. İşlemci sıcaklığı 4,5 ghz de dahi 50 dereceyi geçmedi. Anakart üzerindeki işlemciyi besleyen vrm kısmı ve kuzey köprüsünün aşırı ısındığını tespit ettim. Eğer bu sorunu giderebilirsem günlük 4,5 ghz ve üzeri kullanabilirim gibi görünüyor. Ekran kartı ve işlemci soğutucusu üzerinde fazn sığacak kadar bir boşluk mevcut değil maalesef. Bu sorunu nasıl çözebilirim?



    _____________________________
  • htt speed i 2,4 ghz den 2 ghz e çektim ve sistemi aida64 ile test ediyorum, yaklaşık 20 dakikadır 4,5 ghz de testte sistem; kuzey köprüsü ve işlemci 56 derecede şu an. Sistemde test esnasında çarpanı 22,5 den 14,5 e çekiyor anlık olarak bazen, bunun nedeni nedir?
    _____________________________
  • hunter87 H kullanıcısına yanıt
    Cpu voltaj yetmiyor gibi biraz daha arttırın.
    _____________________________
    AMD Ryzen R9 5900x || MSI B550A Pro || Powercolor Red Devil 6800xt || ARCTIC Liquid Freezer 240 Cpu Cooler || Crucial Ballistix Tactical 3000 MHz 32 GB DDR4 || EVGA SuperNOVA G2 750w || Deep Cool Kendomen Red || AOC 24" 24G2U IPS 144 Hz || Xbox 360 Wireless Controller || Logitech G502 RGB & G633 & G710 & F710 Wireless Controller

  • Benzer sorunu zamanında bende aynı anakartla yaşadım ve malesef çözüm bulamayıp 990fx-ud3 rev 4 anakarta geçtim. Bu olaya throttling diyorlar. Vrm üniteleri işlemcinin voltaj ihtiyacını sağlıklı bir biçimde karşılayamadığı için hız kesiyor.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
    _____________________________
    Var birşeyler işte
  • benzer sorun bende yaşadım (gigabyte 990FXA D3 anakart ile) malesef hiç bir şekilde çözüm yok son çare olarak anakart değiştirerek sıkıntı giderildi


    http://forum.donanimhaber.com/m_94380156/f_//tm.htm#94383380
    _____________________________
    INTEL i7 6700 - GIGABYTE H170-HD3-CF - KİNGSTON DDR4 16GB HYPERX FURY BLACK 2133MHz - EVGA GeForce® GTX 1070 SC2 - CASPER 27" M2758QP 144HZ 1Ms
    120GB SSD x 3 RAID0 - TOSHIBA DT01ACA100 1 TB HDD - XIGMATEK VECTOR S 750 WAT 80 PLUS PSU - GAMEPOWER WARLOCK MECHANİCAL KEYBOARD RGB - LOGİTECH G300S
  • .



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Comaa -- 18 Temmuz 2014; 9:46:09 >
    _____________________________
    INTEL i7 6700 - GIGABYTE H170-HD3-CF - KİNGSTON DDR4 16GB HYPERX FURY BLACK 2133MHz - EVGA GeForce® GTX 1070 SC2 - CASPER 27" M2758QP 144HZ 1Ms
    120GB SSD x 3 RAID0 - TOSHIBA DT01ACA100 1 TB HDD - XIGMATEK VECTOR S 750 WAT 80 PLUS PSU - GAMEPOWER WARLOCK MECHANİCAL KEYBOARD RGB - LOGİTECH G300S
  • Dün gece bir şekilde yaptım, 4,5 ghz de sistemi 20 dakika test ettim aida 64 de ve bir sorun çıkmadı, önceki denemelerde 10 dakika dolmadan kapanıyordu-resetliyordu sistem kendini sürekli ama bu sefer başardım galiba fakat ısınma sorunu çözülmüş değil ve çözülecek gibi de durmuyor açıkçası. Sistemde vrm kısmından daha çok kuzey köprüsü ısınıyor, aida 64 testinde 55 dereceye kadar çıkıyor işlemci ile beraber.

    970a-ud3 ün vrm sistemi 10 faz, yani diğer üst seviyelerden farklı değil. O yüzden işlemci beslemesinden kaynaklı bir sorun değil gibi fakat kesinlik kazandıramıyorum. kuzey köprüsüne voltaj verilmediğinden bu sorunu yaşıyor olabilirim. İşlemci voltajı 4,5 ghz de max. 1,488v görüyor auto voltaj olarak ayarlı ve aida 64 ün cpu kullanımında Sürekli %100 görüyorum, işlemci sadece çarpanı 22,5 den 14,5 e çekiyor bazı anlarda, arada başka programlar çalıştırmamdan dolayı da olabileceğinden şüpheleniyorum.

    Anakart bu;

    http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4396#ov



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hunter87 -- 18 Temmuz 2014; 12:07:45 >
    _____________________________




  • Sistemin test görüntülerini ekliyorum, işlemcinin anlık olarak sıfıra inip çıkmasının sebebi nedir? Voltaj artırmak pek istemiyorum açıkçası, sizinde görebileceğiniz gibi anlık da olsa bu kadar iyi bir soğutucu ile 60 derecenin üzerine çıkmış işlemci.

    Yardımcı olursanız sevinirim.
     gigabyte 970a-ud3 ısınıyor gigabyte 970a-ud3 ısınıyor
    _____________________________




  • Kule tipi soğutucun varsa kuzey köprüsü ısınma sorunu oluşabilir.. Hava sirkülasyonu iyi bile olsa kuzey köprüsü 80 derece civarında çalışıyor, geçenlerde 970-ud3p ile benim başımada geldi, çözümü kuzey köprüsünün üstüne ufak bir fan takarak hallettim ve ve sıcaklık sorunu ortadan kalktı, vatandan kuzey köprüsü için kule tipi soğutucular var, 20-30 lira bişey temiz olsun dersen ondanda kullanabilirsin..

    Çarpanın değişmesi biostaki cpu koruma modundan dolayı olabilir, benim sistemimde cpu smart protection diye bir ayar vardı, bu ayar otomatik olarak çarpanı düşürüyordu, tabi bu özelliği kapattığımızda sıcaklıklar biraz daha artıyor, 4.5 ghz için voltaj değeri bana biraz yüksek geldi, o anakartın rahatlıkla o işlemciyi sürebileceğini düşünüyorum, bu arada herşeyin faz yapısınada bağlamayalım derim, zira dijital faz değilse, yada köprü tipi mosfet sürmüyosa, o zaman bir 990fx ile karşılaştırılması pek mümkün değildir, yinede en azından 4.4 ghzde bile gayet rahat ve stabil çalışması gerekir..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GamTeli -- 19 Temmuz 2014; 5:17:04 >
    _____________________________
    Kasa: Raidmax Delta A13WB Power Supply: Cooler Master GX750 İşlemci: İntel İ5 8500 Anakart: Gigabyte B360m aorus gaming 3 Ekran kartı: Gigabyte Gtx 1070 Aorus Ram: Crucial Ballistix 2x8GB 2400Mhz CL11 Solid State Disk: Kingston HyperX 3K 240GB, Crucial P1 500 Gb Sabit disk: Seagate Barracuda 500GB, Seagate 1TB Desktop HDD, Seagate 1TB SV35, Seagate 2.5" 1TB Expansion, Seagate 3.5" 500GB Expansion. Monitör: Samsung 32” CJG54 Curved 144 Hz .




  • 990 fxa ud3 fx 8350
    4,7 ghz volt 1,4500
    5,0 ghz vlot 1,5500

    bu şekilde en ufak bir sorun yok gayet cook güzel stabil.

    4,7 ghz kuzey ısı 47c geçmiyo,cpu masaüstü 18c yükte 42c cıkmadı MAŞALLAH.

    BİRDE BU DEGERLERDE DENE İSTERSEN..
    _____________________________
  • @GamTeli; Açıkçası analog yada digital faz mıdır bilmiyorum, benim kuzey köprüsünün 56 dereceyi geçtiğini hiç görmedim, resimde de görülebileceği gibi 52 derece ordaki ölçümde. Söylediğim değerlerin hepsi aida64 ün verdiği değerlerdir. Vatanın sitesinde de soğutucu göremedim; örnek bir tane gösterirsen sevinirim. Ben kasanın kapağına fan takarak kısmen de olsa soğutabilirim diye düşündüm ama direk soğutucu daha iyi olur tabi chipset için. Voltaj auto mod da, manuel olarak değiştirip tekrar yazarım. Çok teşekkürler.


    @kimbaoo; Kullandığın anakart daha üst düzey ve kuzey köprüsü daha az ısınıyor; alırken bende araştırmıştım ama fiyatı yüksek geldiği için alamamıştım açıkçası. Cf yapmayacağım için de "neden fazla para vereyim" diye düşündüğüm için bu anakartı almak işime gelmişti. İşlemci voltajını auto olarak bırakmıştım, verdiğin değerler ile tekrar deneyeceğim. Teşekkür ederim.
    _____________________________




  • 4,5 ghz, 1,416 v da, max. 51 derece kuzey köprü, 46 derece işlemci ve 37 derece de anakart sıcaklığını görüp testi 2,45 dakika da sonlandırdım ve herşey gayet stabildi. şimdilik yeterli gibi. Haftaiçi 5 ghz denemelerine devam edicem ama günlük kullanım için bundan sonrası sağlıklı olmaz diye düşünüyorum, ne dersiniz?

    5 ghz i görenler HTT hızını 2,4 den 2 ghz e düşürmüşler, beni de engelleyen aynı durum olabilir belki.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi hunter87 -- 19 Temmuz 2014; 22:35:45 >
    _____________________________
  • hunter87 H kullanıcısına yanıt
    Anakartı kullandığım için söylüyorum, kuzey köprüsü sıcaklığını aida, yada speed fan gibi programlarda net göremiyoruz, çünkü bende değerler 45 derece gözükürken avometre ile yaptığım ısı ölçümünde sıcaklık 70 derece çıkmıştı, hatta yükte 80 dereceye kadar çıkmıştı, bu sıcaklıklarda elbette stabil çalışır, ama yinede içimin rahat etmesi gerekir.. o yüzden fan taktım, muhtemelen sizin kuzey köprüsü sıcaklığıda aynı sıcaklıklara ulaşıyodur, bahsettiğim soğutucu,http://www.vatanbilgisayar.com/porter-cn881-chipset-sogutucu.html
    _____________________________
    Kasa: Raidmax Delta A13WB Power Supply: Cooler Master GX750 İşlemci: İntel İ5 8500 Anakart: Gigabyte B360m aorus gaming 3 Ekran kartı: Gigabyte Gtx 1070 Aorus Ram: Crucial Ballistix 2x8GB 2400Mhz CL11 Solid State Disk: Kingston HyperX 3K 240GB, Crucial P1 500 Gb Sabit disk: Seagate Barracuda 500GB, Seagate 1TB Desktop HDD, Seagate 1TB SV35, Seagate 2.5" 1TB Expansion, Seagate 3.5" 500GB Expansion. Monitör: Samsung 32” CJG54 Curved 144 Hz .




  • prime95 testinde aida64 ile izledim; kuzey köprüsü 60 dereceye geldiğinde işlemci hızını düşürüyor. Aida64 sistemi prime95 kadar zorlamıyor. Ayrıca prime95 testinde işlemci çarpanı 14,5 ile 22,5 olarak değişiyor sürekli fakat işlemci kullanımı sürekli %100 olarak kalıyor hep. Voltajı artırmadan prime95 testinde hata verdi ve teste başlamadı hiç. Aida64, prime 95 kadar zorlamıyor sistemi bunu da tecübe etmiş oldum. Sistem değerlerini düşürmek zorunda kalıcam.



    @GamTeli; benim işlemci soğutucusundan sonra bu soğutucu biraz zor sığar gibi görünüyor. Gittiğimde ölçücem. İzmir stoklarında var gibi görünüyor; haftaya gittiğimde de alırım eğer sığarsa. Teşekkür ederim.
    _____________________________
  • hunter87 H kullanıcısına yanıt
    İşlemci çarpanı düşse bile, pirme yada aida fark etmez cpu kullanımı %100 gözükür, çünkü çarpan 14.5 olduğundada işlemci tamami ile kullanılmaktadır, burda sorun yok, bunu en iyi cinebench testinde anlarsınız, mesela başıma gelenden örnek vereyim, benim işlemcim cinebenchte stok olarak 4.54 puan alıyordu, daha sonra 4.6 ghze oc yaptım ve 4.2 puan aldı, yani stok halinden daha az ! neden ? çünkü çarpan düşürüyodu, 23 den 7' e hemde, biostan cpu smart protectionu kapattığımda, aldığım puan 5.96 oldu, sıcaklıklar baya arttı tabi, ama baya dediğim maksimum 55 derece.. Senin o 60 derece olarak gözüken değer benim tahminimce vrm birimlerinin ısı değeri (fanspeed programında temp2 değeri benim anakartımda vrm sıcaklığı mesela), çünkü kuzey köprüsü ısındığı için çarpan düşürme gibi bir durum olacağını zannetmiyorum (kuzey köprüsü 90 derecede bile gayet stabil çalışır), genelde vrm birimleri gerekli akımı ve voltajı sağlayamadığı zaman sistem mavi ekrana düşmesin, yada kapanmasın diye ototmatik olarak çarpan düşürürülür..


    (Bence gerekli ayarları biostan kapatıp windows üstünden oc yap, stabil değerleri sonra girersin bios' a, gigabytın kendi programı ile yapabilirsin bu işlemi..)
    _____________________________
    Kasa: Raidmax Delta A13WB Power Supply: Cooler Master GX750 İşlemci: İntel İ5 8500 Anakart: Gigabyte B360m aorus gaming 3 Ekran kartı: Gigabyte Gtx 1070 Aorus Ram: Crucial Ballistix 2x8GB 2400Mhz CL11 Solid State Disk: Kingston HyperX 3K 240GB, Crucial P1 500 Gb Sabit disk: Seagate Barracuda 500GB, Seagate 1TB Desktop HDD, Seagate 1TB SV35, Seagate 2.5" 1TB Expansion, Seagate 3.5" 500GB Expansion. Monitör: Samsung 32” CJG54 Curved 144 Hz .




  • Çok acayip şeyler oluyor, bir türlü de anlayamadım.

    ilk resimde görüldüğü gibi, prime 95 teste devam ediyor sorun yok ama çarpan sürekli değişiyior ve hep 14,5 yada 22,5 oluyor, başka hiç bir değer olmuyor. İşlemciyi 4 ghz e alıp testi tekrarlıyorum ve sonuç yine aynı oluyor. Sadece bios dan hpc modunu açtığımda frekans sabitleniyor ve test o şekilde devam ediyor.



    2. resimde ise; amd overdireve yazılımı ile yapılan testte, işlemci frekansı 4,5 ghz de de test edilse sonuç yine aynı oluyor. Ekranda çarpan 22,5 görünüyor fakat aida 64 e göre çarpan yine 14,5 ve burda sabit kalıyor çarpan, işlemci kullanımı %100 olduğu halde frekans artmıyor.


    Hadi anakart ısısından kaynaklı 4,5 ghz de sorun yaşadım, peki anakart ısısı düşük olduğu halde bu nedir? e4300 de oc yapmak ne kadar kolaymış meğersem.....
     gigabyte 970a-ud3 ısınıyor gigabyte 970a-ud3 ısınıyor
    _____________________________




  • Hocam bendede aynı sorun vardı fakat benimki biraz farklı.Bende mesela Aida 64'te overclocklu iken anakart 42 derece gibi bir rakam goruyordum.Normal halınde 30-31 goruyordum pek dert etmıyordum overclockludur dıye.Fakat bir zaman sonra pc durup dururken res ve mavı ekran verıyordu.Geçen kasayı temızlerken hdd yuvalarının tam arkasına anakartında guney koprusune denk gelen yere fan taktım.P95,Aida 64 ve Cinebench testi çektim şuan anakart sıcaklıgım 32 derece full yukte dahil.Herhangı bır sorunda yasamadım.Birde öyle dene istersen.
    _____________________________
    AMD Ryzen 7 5800X3D - DeepCool LS720 - Asus B550F Strix Wi-Fi II - Zotac RTX 3080 Trinity OC - G-Skill TridentZ Neo 2x16 GB @4000Mhz - Samsung 970 Evo Plus 1 TB nVme- A-Data Legend 850 Lite 1TB - Crucial BX500 1TB SSD &amp; Kioxia 960GB SSD - LG GL83A-B - Logitech Z5400 5.1 THX - Corsair Void Elite 7.1 RGB Wireless - SteelSeries Rival 650 Wireless &amp; SteelSeries Apex 7 TKL - Xbox Controller 9.Nesil - CoolerMaster TD500V2 White &amp; Thermaltake GF1 850W Gold Psu
  • Sorunun Çözümü:
    Selamlar Arkadaşlar Gigabyte 990fx Serisindeki Isınmanın Sebebi Powersuppleydir.. Belki Mantığınız Almayacak Ama İnanın Bu Anakartlardan iki Adet Aldım ve 1 Yıl boyunca Üstünde denemeler soğutmalar farklı kombinasyonlar fsb düşürme cpu voltaj düşürme mhz Düşürme ht hız Düşürme Hepsini Denedim... 750 Watt Power suppley ve 620 watt coolermaster İle Denedim Hiç Bir Sonuç ALamadım Gigabyte Türkiyede Dahil Bir Çok yere Mail Attım Ama Hiç Bir Sonuç Elde Edemedim..
    Şans Eseri Elime Zalman 500le 500 watt power supley geçti.. Hiç Bir Donanım Değişmeden Bu Power Supleyi Montaj Ederek Problemi Çözdüm Evet İnanması Zor Ama Sıkıntı Power SUppley'den Kaynaklaymış İşlemcinin ve çipsetin Isınma Sebebi Buymuş.. Hala daha mantığım Almamasına Rağmen Baba bir ekran kartı takıp Denedim
    Sadece ekran kartı yaklaşık 200watt çekmesine rağmen 500 wattlık bu zalman Nasıl Böyle Bir performans Verdi Hayret Ettim...

    Sistemim
    AMD FX 8150 X8
    GIGABYTE GA-990FXA UD3 REV 1
    RAM 4X4 GB HYPER-X
    3 ADET 3.5" SATA HARD DISK
    1 ADET SSD HARD DISK
    4 ADET KASA FANI
    MSI R9 390 8GB 512 BIT
    ZALMAN Z500LE
    _____________________________




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.