Şimdi Ara

Gıda Mühendisiyim Sorularınızı Alayım (8. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
157
Cevap
10
Favori
6.877
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
Giriş
  • Garip çok ?ey sorulurda aklyma takylan bir?ey var bir?ey yerken atyyorum gofret içindekilere bakyp "e124 ulan bu madde de zararly yemesemmi" dedi?in oluyormu

yada incelerken gydalary (hazyr veya dy?arda yedi?in) böyle ?eyler soruluyordur sana ne cevap veriyorsujn
    Haktan hakikatten yana bakın siz. "
  • @Home 94. Teşekkür ederim. Yabancı dil olarak ingilizcenizi çok iyi geliştirdiğiniz takdirde diğer dillerin bir önemi de yok açıkcası. Arapça Çince gibi diller de çok iyi alternatifler çünkü bu ülkelere ihracatlar çok oluyor ve bu dilleri bilen sayısı az. ISO sertifikalarını alın. Bunları birçok şirket veriyor ama güvenilir bir şirket olsun. TSE de veriyor ama biraz pahalı. Aslında çok bakılmıyor ama olması da gerekiyor. Autocad elzem bir program değil. MS Project ve ERP programlarını öğrenmen daha faydalı olur.

@HeroCypheR Doktorların sigara içmesi gibi bir durum aslında bu. Bazen zararlı olduğunu bildiğim halde yiyebiliyorum. Tadı güzel Açıkçası milletle uğraşasım çoğu zaman gelmiyor çünkü ne anlatsam inanmıyorlar. Yav he he deyip geçiyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: Ceolin

@Home 94. Teşekkür ederim. Yabancı dil olarak ingilizcenizi çok iyi geliştirdiğiniz takdirde diğer dillerin bir önemi de yok açıkcası. Arapça Çince gibi diller de çok iyi alternatifler çünkü bu ülkelere ihracatlar çok oluyor ve bu dilleri bilen sayısı az. ISO sertifikalarını alın. Bunları birçok şirket veriyor ama güvenilir bir şirket olsun. TSE de veriyor ama biraz pahalı. Aslında çok bakılmıyor ama olması da gerekiyor. Autocad elzem bir program değil. MS Project ve ERP programlarını öğrenmen daha faydalı olur.

@HeroCypheR Doktorların sigara içmesi gibi bir durum aslında bu. Bazen zararlı olduğunu bildiğim halde yiyebiliyorum. Tadı güzel Açıkçası milletle uğraşasım çoğu zaman gelmiyor çünkü ne anlatsam inanmıyorlar. Yav he he deyip geçiyorum

Evyallah varmı bize diyebileceğin şuna dikkat diye ben dikkat ederim..

Birde home94 arkadaşa öçnermişsin iso sertifikası msproject erp programları diye benimi tarif ediyorsun 3ünde de iyi bilgim var :D dedim cevabı banamı yazdı acaba sonradan farkettim diğer arkadaşa yazdığını içimdende " Allah Allah bu konuya nerden geldik " diyordum
    Haktan hakikatten yana bakın siz. "

• @Home 94 eşliğinde okuyan ve yeni mezun olan arkadaşlara :)

Naçizane;
    Sertifika sadece özgeçmiş yollarken işinize yarar. Onun da başarı sertifikası olması gerekir, katılım sertifikaları yokmuş gibi değerlendirilir. Office bilmek zorundasınız, özellikle excel konusunda bilgili olun.
    Patron sizden kar yapmanızı bekler, alet ekipmanların kullanımı enerji giderleri sürekli takibinizde olmalı. Isı kütle - Kütle enerji hakkında donanımlı olmalısınız, sadece sıcak su boru hattında farkedebileceğiniz ufak bi enerji kaybı sizin puanınızı çok artırır.
    Yenilikçi olmalısınız, girdiğiniz yerde iş nasıl devam ediyorsa siz de öyle devam ettirmek zorunda değilsiniz. Mantıklı çözümler, iş kolaylaştırıcı fikirler üretmeniz gerekir devamlılık için.

Şunu unutmayın, özellikle iş görüşmelerinde karşınızdakine şunu hissettirmelisiniz: Siz o işe muhtaç değilsiniz, o işin gelişmesi için sizi tercih etmek zorundalar. Bu sertifikalar yabancı dil bilmekle falan olmuyor, girişimci araştırmacı ruhla oluyor. Hangi fabrikaya girerseniz girin, proses hakkında bilgi sahibi olan kişi ile hiç bilmeseniz bile iyi bir mühendisseniz 10 gün sonra eşit konuma gelirsiniz, bilgiyi almak gözlemlemek önemlidir. Yoksa herkes biliyor üniversite eğitimi ile koca fabrikayı yürütemeyeceğinizi, önemli olan yürütecek potansiyelin var mı yok mu? Kurulu düzen var, bi tane mühendis lazımmış gireyim diyeni aramıyor hiçbir yer. Öyle düşünceniz varsa yemek fabrikalarına yönelin.

Bu meslek kötü yerlere getirildi. Sıradan kişiler Gıda Mühendisi olmaya başladı, farklılık yaratan Gıda Mühendisleri gerekiyor, mesleğin geleceği için bir şeyler yapmak lazım. Ne kadar önemli bir dal olduğunu insanlara gösterilmeli.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• İş imkanları hocam ? bende düşünüyorum da, tavsiye eder misim gıda mühendisliğini ?

THIS IS MY DESIGN
  • İş imkanı var[ne kadar tatmin eder orasını bilemem:)]. İnsanlık var oldukça gıdaya gereksinim duyulacak ve her zaman daha iyisi istenecek. Gıda hiçbir zaman ölmeyen bir iş, sürekli yeni yerler yeni arayışlar var ve işletme sayısı her geçen gün artıyor. Ama mezun sayısı son yıllarda ciddi boyutta arttı ve eleman fazlalığı maaşlara yansıdı. Gıda Mühendisi bulunamaz değil, teklifi kabul etmezsen daha düşüğünü bile kabul eden çıkıyor artık. Girdikten sonra yaptıklarınla ihtiyaç olunan bir mühendis olduğunu gösterirsen işin rengi değişir, yoksa asgari ücretin biraz fazlasına oradan oraya koşturursun.

Açık konuşmak gerekirse iş için bölüm okuyorsan Gıda Mühendisliğini hiç düşünme derim. Çok daha kolay ulaşıp, çok daha rahat iş bulabileceğin meslekler var. Aynı şartlarda daha fazla para kazanabileceğin mühendislik dalları da var. Puanlar nedir ne değildir bilmiyorum tabi, dikkatli karar vermek lazım bölüm seçerken.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Aspartan hakkında bilgi verir misin hocam?

bende tercih döneminde ytü itü gıda müh düşünüyordum ikisinide yazmak gittim alakasız inşaat yazdım:))
    İtü olmayacakmış şuan baktım yetmezmiş zaten sıralamam:))

H.o bu arada tanıdık koskada gıda müh.keyif alarak yaparsan mutlaka bişeyler kazanılır tabi ülke şartları malum mühendisler çokta iyi değil eskisi kadar.Aşk acısına iyi gelen gıda var mı bu arada:)

Herkese merhabalar. Medya aracılığıyla oluşturulan bilgi kirliliği belki de en çok gıda üzerinde. En azından dh'lileri bilinçlendirmek adına sorularınız varsa dilim döndüğünce cevaplayıp gerçekleri ortaya dökmeye gayret edeceğim.

Gıda Mühendisiyim Sorularınızı Alayım

burberking mc donalds hakkında ve fast food lar hakkında ne düşünüyorsun

• @Oreo1701 Hocam aspartamla ilgili birçok ülkede araştırma yapıldı ve kullanılmasında bir sakınca görülmedi. Ben şimdi buna zararlı diyemem ama ben şahsi olarak tatlandırıcılı gıdalardan uzak durmayı tercih ediyorum.
    Aşk acısına çikileta birebir

@ninja törtıl Hocam dünya çapında firmalar bunlar ama hakkında arada bir çeşitli iddialar duyuyoruz. Bir işletmesine girip içini gezme şansım olmadı ama elbet denetleniyor bu firmalar. Genelde sıkıntı et üzerine oluyor. Yabancı ülkelerde ne kadar doğru olduğunu bilmediğimiz iddiaları sanki Türkiye'de de aynıymış gibi aktarıyorlar ki bu durum çok yanlış. Bu firmalar genellikle bulundukları ülkelerdeki güvenilir firmalarla çalışıyorlar. Örneğin Burger King etinin bir kısmını Namet'ten alıyor. Arkadaşım orada staj yapmıştı. Herhangi bir sıkıntı olmadığını söylemişti.
    Ama gözüme çarpan bir kaç detayı da söyleyeyim. İşletmeler bence yeterince hijyenik değil. Çalışanların kıyafetleri yağ, pislik içinde rengi değişmiş artık. Masalar yerler de aynı. Hep yağ,pislik vs. Çok hızlı bir çalışma temposu var ve ben çalışanların titizliğe çok ta önem verdiğini düşünmüyorum. Gerçi bu tarz manzaralara kebabçılarda da rastlıyoruz. Ürün oraya kadar belki çok iyi bir şekilde geliyor ama sonrasında hep sıkıntı var. Bunun en büyük sebeplerinden biri de denetimsizlik. Ben işletmelerin yeterince ve doğru şekilde denetlendiğini düşünmüyorum açıkçası. Zaten bakanlık denetimlere de bizi göndermiyor ziraatçileri gönderiyor çok anlıyorlarmış gibi. Böyle olunca da gıda terörizminin önüne geçmek zor. Ete su da katılıyor, baklavaya fıstık, kırmızı bibere kiremit tozu vs vs yığınla.

• quote:

@Oreo1701 Hocam aspartamla ilgili birçok ülkede araştırma yapıldı ve kullanılmasında bir sakınca görülmedi. Ben şimdi buna zararlı diyemem ama ben şahsi olarak tatlandırıcılı gıdalardan uzak durmayı tercih ediyorum.

@ninja törtıl Hocam dünya çapında firmalar bunlar ama hakkında arada bir çeşitli iddialar duyuyoruz. Bir işletmesine girip içini gezme şansım olmadı ama elbet denetleniyor bu firmalar. Genelde sıkıntı et üzerine oluyor. Yabancı ülkelerde ne kadar doğru olduğunu bilmediğimiz iddiaları sanki Türkiye'de de aynıymış gibi aktarıyorlar ki bu durum çok yanlış. Bu firmalar genellikle bulundukları ülkelerdeki güvenilir firmalarla çalışıyorlar. Örneğin Burger King etinin bir kısmını Namet'ten alıyor. Arkadaşım orada staj yapmıştı. Herhangi bir sıkıntı olmadığını söylemişti.
    Ama gözüme çarpan bir kaç detayı da söyleyeyim. İşletmeler bence yeterince hijyenik değil. Çalışanların kıyafetleri yağ, pislik içinde rengi değişmiş artık. Masalar yerler de aynı. Hep yağ,pislik vs. Çok hızlı bir çalışma temposu var ve ben çalışanların titizliğe çok ta önem verdiğini düşünmüyorum. Gerçi bu tarz manzaralara kebabçılarda da rastlıyoruz. Ürün oraya kadar belki çok iyi bir şekilde geliyor ama sonrasında hep sıkıntı var. Bunun en büyük sebeplerinden biri de denetimsizlik. Ben işletmelerin yeterince ve doğru şekilde denetlendiğini düşünmüyorum açıkçası. Zaten bakanlık denetimlere de bizi göndermiyor ziraatçileri gönderiyor çok anlıyorlarmış gibi. Böyle olunca da gıda terörizminin önüne geçmek zor. Ete su da katılıyor, baklavaya fıstık, kırmızı bibere kiremit tozu vs vs yığınla.

cevabınız için saolun hocam teşekkürler

• quote:

@Oreo1701 Hocam aspartamla ilgili birçok ülkede araştırma yapıldı ve kullanılmasında bir sakınca görülmedi. Ben şimdi buna zararlı diyemem ama ben şahsi olarak tatlandırıcılı gıdalardan uzak durmayı tercih ediyorum.

Burger King Pizza Hut vs. gibi firmalar hakkında bir iki de ben yazayım.
    Gıda mühendisliği yaptığım zamanlarda gezme şansım olmadı fakat iş güvenliği için Burger King ve Pizza Hut gezmişliğim var.
    Bu kadar büyük firmalarda aslında çok daha kontrol altında işlemler.
    Dışarıdan gelen tüm gıdalar (et, köfte vs) yoğun kontrol altında geliyor. Sürekli sıcaklık takibi gibi.
    Prosedürleri detaylı, çalışanlara da eğitimler veriliyor.
    Kısaca hijyen açısından bir sıkıntısının (kasıtlı durumlar hariç) olacağını düşünmüyorum.
    Özellikle burger king de yaptığım sohbetlerde habersiz denetimin (burger king tarafından) çok yapıldığını söylüyorlardı.
    Bir de dip not olarak bu gibi firmalarda masa kirliliği, personel elbise kirliliği gibi konular daha çok marka değilde işletmeci kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
    Sonuçta marka prosedürleri oluşturmuş kendisi kontrol etmeye çalışıyor fakat işletmeci gerekli şekilde sağlamıyorsa problem marka değil işletmenin problemidir.

Bakanlık denetimleri kısmında bende katılıyorum. Ziraatçi, veteriner gibi kalıplara sokmak istemesem de gıda mühendisinin daha faydalı olacağını düşünüyorum.
    Keşke tüm işletmeler olması gerektiği periyotlarda denetlense de gelenler ziraatçi, veteriner vs olsa.
    Sayıyı çoğaltmak ve tüm işyerlerinin kontrol altına almak şarttır. Ya da farklı çözümlere gidilmelidir.
    Gıda hile yapmaya çok müsait bir sektör, hilenin engellenmesi için de her yer sürekli kontrol altında olmalıdır. Sütaş'a her ay muhakkak tarım ilden ziyarete gelinirdi. Şahit numuneler alınırdı kontrol için fakat bu gibi büyük firmalar zaten hile yapmak yerine verimlilik hesabı yapmakta. Önemli olan küçük hile yapmaya müsait yerleri kontrol etmek gerekir. Hatta gerçekte var olmayan fakat piyasaya bir şekilde gıda veren yerleri bulup kontrol etmektir. (Midye dolma üreticileri gibi, bildiğim kadarıyla izinli olarak bu işi yapan yok.)

• quote:

Orijinalden alıntı: JohnA

quote:

Burger King Pizza Hut vs. gibi firmalar hakkında bir iki de ben yazayım.
    Gıda mühendisliği yaptığım zamanlarda gezme şansım olmadı fakat iş güvenliği için Burger King ve Pizza Hut gezmişliğim var.
    Bu kadar büyük firmalarda aslında çok daha kontrol altında işlemler.
    Dışarıdan gelen tüm gıdalar (et, köfte vs) yoğun kontrol altında geliyor. Sürekli sıcaklık takibi gibi.
    Prosedürleri detaylı, çalışanlara da eğitimler veriliyor.
    Kısaca hijyen açısından bir sıkıntısının (kasıtlı durumlar hariç) olacağını düşünmüyorum.
    Özellikle burger king de yaptığım sohbetlerde habersiz denetimin (burger king tarafından) çok yapıldığını söylüyorlardı.
    Bir de dip not olarak bu gibi firmalarda masa kirliliği, personel elbise kirliliği gibi konular daha çok marka değilde işletmeci kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
    Sonuçta marka prosedürleri oluşturmuş kendisi kontrol etmeye çalışıyor fakat işletmeci gerekli şekilde sağlamıyorsa problem marka değil işletmenin problemidir.

Bakanlık denetimleri kısmında bende katılıyorum. Ziraatçi, veteriner gibi kalıplara sokmak istemesem de gıda mühendisinin daha faydalı olacağını düşünüyorum.
    Keşke tüm işletmeler olması gerektiği periyotlarda denetlense de gelenler ziraatçi, veteriner vs olsa.
    Sayıyı çoğaltmak ve tüm işyerlerinin kontrol altına almak şarttır. Ya da farklı çözümlere gidilmelidir.
    Gıda hile yapmaya çok müsait bir sektör, hilenin engellenmesi için de her yer sürekli kontrol altında olmalıdır. Sütaş'a her ay muhakkak tarım ilden ziyarete gelinirdi. Şahit numuneler alınırdı kontrol için fakat bu gibi büyük firmalar zaten hile yapmak yerine verimlilik hesabı yapmakta. Önemli olan küçük hile yapmaya müsait yerleri kontrol etmek gerekir. Hatta gerçekte var olmayan fakat piyasaya bir şekilde gıda veren yerleri bulup kontrol etmektir. (Midye dolma üreticileri gibi, bildiğim kadarıyla izinli olarak bu işi yapan yok.)

Sayın JohnA;

Yazdıklarına katılıyorum, bu işletmelerde gelen ürünün sıcaklığından depo sıcaklığına kadar her şey kayıt altındadır. Kızartma yağı polar madde oranını takip ettikleri cihazlar mevcut ve sürekli kontrol altında. Sıradan bi dönerci ya da hamburgerci ne sıklıkla yağı değiştireceğini bilmez zaten, bakar yağ siyah olmuştur, eh artık değiştireyim der. Ancak bunların limitleri nelerdir ne zaman değiştirmem gerekiyor gibi bilgilere doğal olarak sahip değil. Büyük firmalar kadar satış yapmadıkları için çoğunda sorun olmuyor gerçi. BurgerKing, McDonalds vs gibi yerlerden de sürekli numuneler alınıyor zaten. Bu tarz yerler isimlerine leke sürdürmemek için üst düzey önlem alıyorlar -kasıtlı kötülük yapmaya çalışanlar harici-.

Cezalar çok yüklü değil, kodekse uymayana 13 bin civarı bir ceza kesiyorsun. Bunu da 3 ayda 1 ödemek koşuluyla 4 taksite bölüyorsun, aylık 1000 tl neredeyse. Adam bunun fazlasını zaten kazaıyor, yakalanana kadr yapayım ne olacak diyor. Topluyor antibiotikli sütü basıyor ayranı. Bakanlık afişe etse ne olur? Bugün adı çiçek süttür, diğer gün adı manolya süt olur. Adam ismi ile ürün satmıyor, ucuzluğu ile süt veya ayran stıyor zaten piyasaya. Ama bunu büyük firma yapamaz, bi ismi çıksın işler bıçak gibi kesilir. Milupa'nın bi gdo haberi çıktı, raflarda milupalar kaldı satışlar bıçak gibi kesildi. Sıradan bi firma olsa değiştir ismi yürü işine devam et olurdu. Hoş ne büyük firmalar var ceza alıp ürünleri toplatılan, her ceza alanı bakanlık yayınlamıyor, belli periyotlarla yapıyor bu işlemleri.

Dışarıda mümkün olduğunca gıda tüketmemek gerekiyor ve bilinen güvenilen yerden alışveriş yapmak gerekiyor.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• Yanıt için sağ olun.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Home 94. -- 24 Ekim 2014; 23:38:34 >

Orijinalden alıntı: ozgur561

Son durum ne ?

Son durum derken?
    Sorular varsa alabilirim :)
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.