Şimdi Ara

Gıda Mühendisiyim Sorularınızı Alayım (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
157
Cevap
10
Favori
6.671
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • eşim hacettepe gıda mezunu... çok önemli bir mühendislik dalı ancak tüm işlerini veteriner hekimler veya ziraat mühendisleri yapıyor, ülkemizde yeni bir meslek, meslek odasının kuruluşu benimle yaşıt neredeyse

    devlet kadrolarında genel atamalarda 380 tane inşaat mühendisi atanırken, 5 adet gıda mühendisi (4'ü doğunun doğusu, 1'i ibb) atandı

    özelde çalışma koşulları ağır, allah yardımcınız olsun, erkekseniz biraz daha avantajlısınız
  • Okurken de merak etmistim bu konuyu, kimse de cevabini verememisti o zamanlar. Gida Muhendisliginde neden Teknik Resim dersi var? Sucuk, pastirma mi cizeceksiniz mezun olunca. Bi aciklarmisin merak ediyorum meslekte nerde kullaniyorsunuz teknik resmi?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Leipold -- 22 Ekim 2014; 10:03:32 >
  • Bu meslek seni maddi olarak mutlu eder mi?

    Kişiden kişiye göre değişir deme Türkiyedeki en iyi gıda müh. mezun olan biri kaçla başlar?

    Yüzde kaçı çok iyi paralar kazanır?

    Çok iyi paralar kazanmak mümkün mü bu meslekte? Ne yapmak lazım?

    Bunları cevaplarsan sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pursuitt -- 22 Ekim 2014; 10:08:08 >
  • Leipold kullanıcısına yanıt
    Ben hacettepe mezunuyum. Teknik resim almadim. Pastirma cizemeyecegim uzuldum valla. Teknik resim vs konulari muhendislik oldugu icin verilmekte. Duzgun verilirse de faydali olur sonucta bakis acisi gelismesi acisindan faydali bir ders.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: pursuitt

    Bu meslek seni maddi olarak mutlu eder mi?

    Kişiden kişiye göre değişir deme Türkiyedeki en iyi gıda müh. mezun olan biri kaçla başlar?

    Yüzde kaçı çok iyi paralar kazanır?

    Çok iyi paralar kazanmak mümkün mü bu meslekte? Ne yapmak lazım?

    Bunları cevaplarsan sevinirim.

    Ne kadar deme dersende kisiden kisiye degisir. Sonucta ozel sektorde ilk ise girmende dahil senin yeteneklerine gore degerlendirme yapar. En iyi gida muhendisligi bolumu kavrami da dogru degil yani. Hadi dogru ama ornek olarak insan iliskileri duzgun olmayan muhendis yok mu var. Bu kisiyi yonetici yaparsan altindaki kisilerden verim alamazsin. Yani kisiden kisiye degisir. Para kazanmanin anahtari ise cok calismak ozel sektor agirlikli bir sektor oldugu icin calismazsan para yok. Calisip kendini gelistireceksin ki yukselip para kazanabilesin.
    Bu arada mebla kisminda da piyasada yabanci firmalar haricinde duzgun maas veren firma sayisi azdir giriste.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ceolin

    İşte benim konum

    Hocam onun adı çiçeklenmedir. Sıcaklık değişiminden kaynaklanır. Çikolatanın içindeki yağ sıcaklık dalgalanmaları nedeniyle yüzeye çıkar ve beyaz bir tabaka oluşturur. Bayat ya da bozulmuş değildir rahatlıkla tüketebilirsiniz. Sadece görüntü hoş değildir o kadar.

    Çikolatayla ilgili çok soru sordum ama merak ediyorum kusura bakma

    Şimdi bu ülkerin etinin her çikolatasında Glikoz şurubu denen halt var.

    Nestlede yok sanırım.

    Bu glikoz zararlımıdır?

    Birde bize gönül rahatlığıyla yiyebileceğimiz TR de bulunabilen bir çikolata markası söyleyebilirmisin?


    Çok soru sordum ama çikolata önemli



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi isovmelih -- 22 Ekim 2014; 11:35:45 >




  • @Closer Her markanın her ürününü bilme şansımız yok ne yazık ki. Dışına bakarak biz de anlayamıyoruz. GTHB'ye bağlı işletme kayıt numarası olan bütün firmalar gerekli şartları sağladığı için üretim yapabilmekte. Bunların belirli periyotlarla denetimleri yapılmakta. Aynı zamanda üründe ISO 9001 ISO 22000 HACCP TSE gibi sertifikaları arayın. Bu sertifikalar verilmeden önce ve verildikten sonra ilgili kuruluş tarafından kontroller yapılmakta. Gıda alırken özellikle ISO 22000 sertifikasını arayın. Bu sertifika gıdanın güvenilir koşullarda yasalara uygun olarak üretildiğini gösterir. Bu belgelere sahip gıdalar sağlık açısından problem oluşturmaz ama kalitesi değişkenlik gösterebilir. Tüm bunlara rağmen yasadışı üretim yapan işletmeler var arada bir ifşa ediliyor. Bu yüzden daha bilindik markalara yöneltiyoruz. Çünkü büyük firmalar adını kötüleyecek herhangi bir işe bulaşmaktan çekinirler. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

    @Arif Ne yazık ki durum söylediğiniz gibi içler acısı. Teşekkür ederim.

    @Leipold Mühendislik bölümlerinin tümüne bu ders verilmektedir. Uluslararası bir uyum sağlamak adına yapılıyor bu. Bologna süreci vs. Ben autocade ek sketchup web tasarım vs de biliyorum. Şimdi şöyle düşünün bir işe girdiniz patronunuz işi büyütmek istiyor. Yeni bir fabrika kuracak. Sizden en azından kaba taslak bir proje istiyor. Çünkü işi bilen sizsiniz. Ekipmanların boyutlarını, yasal zorunlulukları, hatların uzunlukları vs vs bunlar hep sizin konularınız. İnşaat mühendisi yaptı diyelim tavan yüksekliği 3m ama sizin bir ekipmanınız var boyu 4 m. O zaman ne olacak. Haliyle bu tarz işlerde sizin ön planda olmanız gerekiyor. Adama paintten çizip veremezsin ya.

    @pursuitt Maddi mutluluk ne beklediğine göre değişir. Bir mühendis kolay kolay yatlara katlara yalılara sahip olmaz. Çok para istiyorsanız ticarete yönelin.
    Ortalama işe başlama maaşı 1000-1500 arası. Sizin donanımınıza göre artabilir veya azalabilir. Çok iyi paraları biraz daha açsanız çok iyi olurdu. Gıda mühendisi ilerleyen yıllarda şirkette müdürü konumuna gelir. Bu konumda alacağınız maaş 5000 liranın üstüne çıkar. Kurumsal şirketlerde maaşlar biraz daha iyi oluyor.

    Şu maaş sorularına da açıklık getireyim. Bir işi para için yaparsanız uzan vadede kazanan olacağınızı düşünmüyorum. Sevdiğiniz işi elinizden en gelen en iyi şekilde yapmaya çalışın. Zaten başarı da para da bununla birlikte gelir.




  • isovmelih kullanıcısına yanıt
    Hocam glikoz şurubu bal kıvamında bir şerbettir. Kısaca böyle açıklayayım. Monomer yapıda olduğundan sindirime uğramaz ve kana hızla karışır bu da kan şekerinizi çok hızlı yükseltebilir. Basit şekerlerden kaçının demelerinin sebepleri de bu yüzden. Neden normal şeker katılmıyor da glikoz şurubu katılıyor sorusunun cevaı normal şeker ürünü sert yapıyor. Biraz daha yumuşak yapıda ürün istediğinizde glikoz şurubu kullanıyorsunuz.
    Şu durum da söz konusu. Glikoz şurubu mısır nişastasından yapılıyor. Mısırda GDO'lu tartışmaları var. Asıl korku bu yüzden. Ben tüketiyorum. Çikolatayı her gün çok yüksek miktarda tüketirseniz sıkıntı olur yoksa bir problem olmaz.
    Her gıda toksiktir, önemli olan miktarı. Su bile çok içildiğinde ölüme sebep olabiliyor.
  • son kullanma tarihi hakkında bilgi verirmisiniz ? (önlem amaçlı tarih daha erkene yazılıyormus galiba)

    Birde balığın yanında niye ayran tüketme derler ?

    İngilizce biliyormusunuz ?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Psychosocial99

    son kullanma tarihi hakkında bilgi verirmisiniz ? (önlem amaçlı tarih daha erkene yazılıyormus galiba)

    Birde balığın yanında niye ayran tüketme derler ?

    İngilizce biliyormusunuz ?

    İngilizce biliyorum ama konuşamıyorum Herkesin ortak derdi. Geliştirmek için Avustralyada bir şirketi ayarlayıp bir müddet orada çalışmayı düşünüyorum. Yabancı dil şart yani. Yabancı kökenli firmalarda çalışıyorsanız bazen denetime geliyorlar. İşletmeden sorumlu da sizsiniz. Olanı biteni anlatmanız gerekiyor. Gıda sektöründe de birçok dergi kitap kaynak makale vs ingilizce. Bunları da takip etmek gerekiyor.

    Bayat balık zehirler ayran ya da süt değil. Benim bildiğim ayran zehirlenenlere içirilir. Ben korkmadan içiyorum şu ana kadar da bir şey olmadı. O bir şehir efsanesi. Balığınızın taze olmasına özen gösterin yeter.

    Raf ömrü gıdanın il üretildiği andaki özelliklerinin kaybolduğu süreyi ifade eder. STT geçmiş ürün bozulmuş değildir. Bir gün önce iyi bir gün sonra zehirli diye bir şey zaten mantıklı değil ama çok geçmişse tüketmeyin. Evet raf ömrü bazı şirketler tarafından daha kısa tutulur. Bu daha çok süt ve ürünlerinde görülür. Tarihi geçen sütten peynir yaparlar vs. Değerlendiriliyor yani. Bazı gıdalarda STT'nin kaldırımlası da gündemde. Adını unuttum bir avrupa ülkesi bununla ilgili çalışma yapıyor. Ülkemizde de bazı gıdalarda TETT(tavsiye edilen tüketim tarihi) konulmaya başlandı. Gıdanın bozulmasını bekleyerek çöpe atılması hem şirket hem de ülke ekonomisi için çok büyük bir kayıp oluşturur.




  • Şu hazır ramenlerle ilgili diyebileceğin birşey var mı ? Sosunu felan ekleyip üstüne su döküyoruz, 3 dakika sonra makarna hazır; yurtta iyi oluyor
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Eostre

    Şu hazır ramenlerle ilgili diyebileceğin birşey var mı ? Sosunu felan ekleyip üstüne su döküyoruz, 3 dakika sonra makarna hazır; yurtta iyi oluyor

    Afiyet olsun ne diyeyim Makarna zaten hemen pişen bir şey çok enterasan bir durum yok burda. Yiyebilirsiniz
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ceolin

    quote:

    Orijinalden alıntı: Eostre

    Şu hazır ramenlerle ilgili diyebileceğin birşey var mı ? Sosunu felan ekleyip üstüne su döküyoruz, 3 dakika sonra makarna hazır; yurtta iyi oluyor

    Afiyet olsun ne diyeyim Makarna zaten hemen pişen bir şey çok enterasan bir durum yok burda. Yiyebilirsiniz

    Yok hocam makarnadan ziyade sosları baharatları vs. hazır oluyor hep. Bir ton kimyasal vardır yemeyin diyenler oluyordu ondan sormuştum




  • Bir ton kimyasal olayı bana çok sallamasyon geldi. Sos içinde ne var inan ki bilmiyorum daha hiç alıp ta yemedim paketini de incelemedim. Paketinde sos içeriği yazıyor mu?

    Ayrıca kontrolleri yapılan gıdalar bunlar. Öyle çok zararlı bir kimyasal olacağını sanmıyorum. Kimyasal nedense insana kötü geliyor ama her şey kimyasal. Tuz=NaCl=Kimyasal madde

    İddia edenler neye göre bunları söylüyorlar bilemiyorum ama araştıracağım.
  • Hocam bu biskuvilerin filan içindekiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangi maddeler olmamalı? Birde çoğu paketli gıdalarda illa sitrik asit oluyor bunun zararı var mı?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kanarya75 -- 22 Ekim 2014; 12:51:14 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Closer


    quote:

    Orijinalden alıntı: Ceolin

    quote:

    Orijinalden alıntı: fp

    bimde satılan salam sucuk döner hakkında ne düşünüyorsun

    Ben tüketmiyorum

    Telefon alırken gidip en iyi markayı alıyorsunuz verdiğiniz paraya kıymıyorsunuz da daha önemli olan gıdaya gelince neden en ucuzuna yöneliyorsunuz. Hayat pahalı ama herkesin cebinde binlerce liralık telefonlar var.

    Şunu da söyleyeyim artık kanatlı eti ile kırmızı etin karıştırılması yasak ama %100 dana yazdığına çok bakmayın. Evet içindeki et tamamen dana eti ama miktarı düşük. Soyayı itelebiliyorlar ne yazık ki. 3 liraya da sucuk var 30 liraya da. Karar sana kalmış.

    Hocam şu söylediklerinizin aynısını bende arkadaşa siz yazmadan yazabilirdim / yazardm. Herkes biliyodur heralde pahalı alıp şüpheye düşmeden yemeyi ama bu arkadaşn asıl sormak istediği acaba ucuza daha uygun birşey alabilirmiyiz? Yani yiyoruz ama iyi mi yapıyoruz kötü mü. Şuan senden beklenen aslında içinde şu şu şu var zararlı yeme, yada şu şu şu var yersen bi zararı yok ama gerçek sucuk değil tadını beğeniyosan sıkıntı yok, gibi...

    sizin istediğiniz cevabı ben anladım sanırım.

    Canlı hayvan mezbahanede kilosu 19 tl'den kesilir. Bu karkas ağırlığıdır, buna %20-25 arası kemik ağırlığı dahildir. Yani hayvanın kilosu 23-24 liraya gelir. Bundan kıyma çekilirse fiyatı kaç olmalı, sucuk yapılırsa fiyatı kaç olmalı aşağı yukarı sen de tahmin edebilirsin artık sanırım. Gidip kilosu 50 liraya satılan bonfileden sucuk yapılmaz zaten. Yine de daha detaylı bir hesap istersen yardımcı olabilirim.

    Mesela süt. Köydeki hayvancıdan son düzenlemelerden sonra aşağı yukarı 1,35 lira civarına litresi alınıyor. Kaşar peynir dediğimiz ürün 10-11 litre sütten yapılır. Yani sadece köyden sütü aldığın an 15 lira oldu kilosu. Bunun taşınması, işlenmesi, paketlenmesi, dağıtımı işin içine girdiğinde ne kadar fiyata geleceğini kestirebilirsin. Hal böyleyken kaşarın kilosuna 13-14 lira yazıldığında bunu 20 küsur liralık kaşarlarla bir olmayacağı açıktır. Kimisi daha az süt kullanarak az yoğun ürün üretir, kimisi piyasadan topladığı kaşarı işleme katar vs. Daha kötü örnekler de vardır ancak anlatmak istediğimi anlattığımı düşünüyorum.

    Ayran alırsın bitkisel yağ katılmış çıkar, yoğurt alırsın jelatinli çıkar, süt antibiotiklidir ucuza toplanır piyasadan işleme sokulur. Sucuk alırsın kanatlı eti katılmıştır, salam alırsın kıkırdaklı çıkar... Bal alırsın şeker şurubu katılmış çıkar; pul biber alırsın, kuruyemiş alırsın aflatoksinli çıkar vs. uzar gider. Bunları alırken anlaman imkansızdır ama kaliteli firmalarda bu işe girişme riski en azdır(yoktur demiyorum).

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Gıda okumak biyoloji ve kimya istiyor allah iyi sabır vermiş size
  • ODTÜ Yıldız Teknik vb. üniversitelerdeki gıda mühendisliği ile senin okuduğun okul tarzı okullar arasında çok fark var mı?

    Objektik bir biçimde cevaplar mısın

    Bi diğer soru atıyorum bölümünüz yılda 1000 mezun veriyor Türkiyede. Bunlardan yaklaşık yüzde kaçı rahat bir hayat sürüyor?

    Bu meslekte çıkabileceğin top nokta neresi. Kaç kişi buna ulaşmayı başarabiliyor. Maaşlar hakkında biraz bilgi verirsen sevinirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: kanarya75

    Hocam bu biskuvilerin filan içindekiler hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangi maddeler olmamalı? Birde çoğu paketli gıdalarda illa sitrik asit oluyor bunun zararı var mı?

    Hocam içinde olmaması gereken maddeler zaten olamaz. Bu konuda içiniz rahat olsun. Katılan her maddenin bir nedeni vardır. Sitrik asitten bu kadar korkmayın. Sitrik asit limon tuzudur. Annelerimiz turşu yaparken de koyarlar. Gıdada ki asitliği arttırmak için kullanılır. Zaten asitlik düzenleyici olarak geçer.
  • Ben 3.sınıf gıda müh. öğrencisiyim.Öncelikle çok güzel bir konu olmuş tebrikler.Benim sorum ise bir gıda mühendisi kendisini nasıl geliştirmeli ? Yabancı dil olarak ingilizcenin yanına hangi dili tavsiye edersiniz ? Hangi sertifikaları almalıyız ve nereden ? Office programları tamam fakat autocad tarzı programları öğrenmemiz gerekli mi sizce ? Kısacası nitelikli gıda mühendisi nasıl olmalı ? Teşekkür ederim.
  • 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.