Şimdi Ara

Gıda Mühendisiyim Sorularınızı Alayım (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
157
Cevap
10
Favori
6.877
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Öyle derin mevzular ki yüz yüze anlatması daha kolay olurdu. Gelelim sorulara.

Tavuğun kafasının kesilmesi çok hızlı bir işlem bir kaç kasapla günde çok sayıda kesebilmeniz mümkün. Tavuğun sadece kafasını kasaplar keser diğer işlemler makine tarafından yapılır.

Islah çalışmalarıyla broiler tipi denen tavuklar geliştirildi. Daha fazla et veren bir tür. Gelişmelerinin hızlı olmasının en büyük sebebi yemlerinin çok özel olması. Çok dengeli ve hedefe yönelik olarak besleniyorlar. Kolay pişmesinin nedeni hayvanın doğada yetişen tavuk gibi çok gezmemesi. Hayvan çok gezmediği için kaslanmıyor böylece daha yumuşak bir et elde ediliyor. Bu durum büyükbaşlarda da aynıdır. Dananın en pahalı yeri hiç hareket etmeyen yerleridir. Antrikot,kontrafile,bonfile gibi. Kaslı ette kollagen miktarı yüksek olur bu da eti sert ve lezzetsiz yapar ayrıca pişmesi uzun sürer. Kollagen miktarı yüksek etlerden genellikle haşlama ya da kıyma yapılır kızartmaya uygun değildir.

Artan tüylere gelince gıda sektöründe hiçbir şey çöpe atılmaz. Kan tüy kıl kemik boynuz vs bunların hepsi işlemlerden geçirilerek yem ve gübre sanayinde kullanılır ya da başka sektörlerde.

Gıdaların hızlı pişmesi ve daha uzun dayanması üretim teknolojilerinin çok gelişmiş olmasından kaynaklanmakta. En kısa raf ömrüne sahip gıdalar süt ve süt ürünleri en fazla dayananlar ise konserveler sıvı yağlar. Amaç ta ürünlerin kusursuz hale gelmesini sağlamak zaten. Size şöyle bir örnek vereyim. A markasının peynirini aldınız ve çok beğendiniz. Bitince yine aynı peynirden aldınız ama bu hiç öncekine benzemiyordu. Sonra şansınızı bir daha denediniz bu sefer ilk ikisinden de farklı bir peynirle karşılaştınız. Bu durum hoş değil. Tüketici aynı ürünün aynı kalitede olmasını ister sizde bunu sağlamaya çalışırsınız. Ya da tereyağları. Tereyağı içindeki beta karoten mikartına göre rengi değişir. Beta karoten sarı renk pigmentidir. Taze otlarda fazladır. Yazın hayvan taze kışı ise kuru ot ve samanla beslenmekte. Beslenmesinden dolayı yağın rengi de değişmekte. Yazın altın sarısı kışın bembeyaz tereyağı satamazsınız. Bu nedenle içine beta karoten katılarak hep aynı renkte ürün üretilir. Aslında bu firmaya maddi külfettir ancak bunu mecburiyetten yapmakta çünkü tüketici öyle istiyor.

Gıdaların uzun süre nasıl dayandığını bilmek için önce gıdaları bozan etmenler nelerdir bunları iyi bilmek gerekiyor. Hangi gıda hangi etmenler nedeniyle bozulur önce bu bilinmeli sonra da bu etmenler ortadan kaldırılmalı. Süt demişsin bende sütten anlatacağım. UHT (Ultra High Temperature- Ultra yüksek sıcaklık) aslında işin özü. Sütü bozan en önemli etmen mikroorganizmalardır. Teknik olarak mikroorganizmaları yok edersek süt bozulmaz. İşte UHT yöntemiyle tüm mikroorganizmalar yok edilmekte ve hijyenik olarak paketlenmekte. Dışarıdan bulaşı olmadığı sürece sütün bozulması beklenemez ancak tek etken mikroorganizmalar değil. Kimyasal reaksiyonlar gerçekleşmeye devam ediyor. Bu da raf ömrünü belirliyor. Pasteur'un mikroorganizmalar üzerindeki deneyini incelemeni tavsiye ederim. Linkte bahsetmiş.
    http://www.evrimagaci.org/makale/97

Edit: linkte evrimci bir yaklaşım var. Evrimci değilim ama burada konudan bahsettiği için ekledim

Şu bir gerçek patronlar daha fazla kazanmak için her şeyi ama her şeyi yapmaya çalışıyorlar. Sözüm meclisten dışarı çünkü çok iyi olanlar da var. Gıda mühendisliğinin bu kadar ezilmesinin sebeplerinden biri de bu. Evet çok daha fazlasını yapabilecek donanıma sahibiz ancak bir çoğunun vicdanı el vermiyor. Ben sana öyle bir gıda yaparım ki torununun torunu bile görür ama... İşte amadan sonrası önemli. İşten kovulanlar, kendi çalıştığı şirketi şikayet edenler...

Hem patrona para kazandırıp hemde halkı gözetmek bu işin en zor kısmı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CengizhanH -- 21 Ekim 2014; 21:21:55 >

• şu çin tuzu medyanın salladığı kadar zararlı mı

Hayvanın çok hızlı etlenmesini sağlayabiliyorsun ama kemik, iç organ vs gelişmiyor bu nedenlede hayvan büyüyemeden ölüyor.

Kanıtlanmış hiçbir zararı yok.

Zararı olsaydı çinliler bol bol yemeklere katmazdı. Biliyorsunuz ki çinliler tıp alanında baya ileriydiler. Hala en uzun yaşayanlar yine oralarda. Adamlar kazık çakıyor

Bir de farz edelim mesela bilmeden at eti ya da eşek benzeri bir etten yapılmış sucuk yedik diyelim.
    Bu etlerin bizim vücudumuza ciddi bir zararı var mıdır?Varsa nedir o zararlar?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Pentagram Sucukların kalitesini fiyatına bakarak çok rahatlıkla anlayabilirsin. Güvenilir markayı almaya tercih edin. Dışından bakarak anlamak çok deneyim ister. İyi bir sucuğun özelliklerini şöyle sıralayabilirim. Sucuğun yüzeyine parmakla baskı uyguladığınızda çok yumuşak olmamalı baskınıza direnç göstermeli. Kestiğinizde kesit yüzeyinin mozaik yapısı düzgün olmalı. Yani yağlar etin içinde dairesel şekilli desenler oluşturmalı ve bunlar belirgin olmalı. Rengi koyu kırmızı-kahverengi arasında olmalı. Kurumuş olmamalı. Kokusu bildiğimiz sucuk kokusunda olmalı. Keserken parçalanmamalıdır. At ve eşek eti sağlık açısından problem oluşturmaz. At bazı ülkelerde yenilmektedir. Sakatat katılması sağlık açısından risk oluşturabilir. Sonuçta hayvanın çok ta temiz olmayan bölgeleri.

lonelyhawk84 dediğim gibi gıda sektöründe hiçbir şey çöpe atılmaz. Tarihi geçmiş ürün bozulmuş ürün anlamına gelmez. Gıdalar bilhassa geri dönüşümü sağlamak amacıyla geri toplanır. Yoksa binlerce ton gıda çöp olur giderdi. Geri dönüşüm oranı firmaya ve ürüne göre değişir. Bir firma birden fazla çeşitte sucuk üretiyor. Kalite farkı oluyor. Daha düşük fiyata satmayı düşündüğü ürüne koyar diğerine hiç koymaz. Ya da bunları kendisi hiç işlemez başka markalara satar. Bu tarz olaylar çok görülüyor. Adam kaliteyi düşürmemek için başka markalara satıyor. Sorunun özüne gelirsek amaçladığınız kaliteye bağlı. Çok katarsanız doğru düzgün bir sucuk elde edemezsiniz.

slaveoffreedom ve Agent Lynx Protein tozu üretimi bildiğim kadarıyla ülkemizde yapılmıyor. Haliyle bununla ilgili bilgilerim çok teoride kalıyor. Sağlık boyutu aslında biraz daha doktorların ve diyetisyenlerin işi ama bildiklerimi aktarayım. Protein tozları peyniraltısuyu(PAS=Whey)ndan üretilir. PAS peynir yapımından arta kalan sudur yüksek oranda protein içerir. Spor yapmadan fazla protein almanın çok sağlıklı olacağını düşünmüyorum. Fazla proteinli gıdaların tüketimi gut hastalığına neden olmakta. Kullananlardan bildiğim kadarıyla bilinçli bir şekilde kullanılırsa bir sorun çıkarmıyor ama iğnelerin hormonların falan çok zararlı olduğunu ölüme bile sebep olduğunu biliyorum.

• hocam peynirin sarımtrak olanı mı yoksa böyle bembeyaz olanı mı makbuldür?

Orijinalden alıntı: qer_1st_k

hocam peynirin sarımtrak olanı mı yoksa böyle bembeyaz olanı mı makbuldür?

Hocam makbulü damak tadına en uygun olanıdır. Yağlı, yağsız, orta yağlı, sert, yumuşak, süzme... peynir çeşidi çok. Hangisini seviyorsan onu ye. Ben şimdi şu iyi derim ama sen sevmeyebilirsin. Benim tercihim tam yağlı peynir. Daha sarı renkli olur yağdan dolayı. Kırılgan değildir yağlı olduğunu hissedersiniz zaten. Sıkı bütün bir yapısı vardır keserken parçalanmaz. Daha pahalı olan peynir de budur. Aroması daha yoğundur.
  • Forumda bu kadar gıda ile ilgili soru olacağını düşünmemiştim populer bile olmus konu. Neyse bende gıda mühendisiyim 2004 mezunuyum 2012 ye kadar sektördeydim simdi is güvenliği uzmanligi yapiyorum ama 5 yil Sütaş ta çalıştım süt ile ilgili konularda ben de yardimci olabilirim belki sana. Ayrica ozellikle broiler tavukculugunda (et tavukculugu) bir cok tesis gezme sansim oldu, o konuda da sorular var gerci sen cevaplamissin.
    Sana da basarilar diledim mesleginde. Umarim uzun yıllar severek yaparsın.

Orijinalden alıntı: JohnA

Forumda bu kadar gıda ile ilgili soru olacağını düşünmemiştim populer bile olmus konu. Neyse bende gıda mühendisiyim 2004 mezunuyum 2012 ye kadar sektördeydim simdi is güvenliği uzmanligi yapiyorum ama 5 yil Sütaş ta çalıştım süt ile ilgili konularda ben de yardimci olabilirim belki sana. Ayrica ozellikle broiler tavukculugunda (et tavukculugu) bir cok tesis gezme sansim oldu, o konuda da sorular var gerci sen cevaplamissin.

Tek bir soru. Piyasadaki hazir tavuklar yenir mi?

Forumda bu kadar gıda ile ilgili soru olacağını düşünmemiştim populer bile olmus konu. Neyse bende gıda mühendisiyim 2004 mezunuyum 2012 ye kadar sektördeydim simdi is güvenliği uzmanligi yapiyorum ama 5 yil Sütaş ta çalıştım süt ile ilgili konularda ben de yardimci olabilirim belki sana. Ayrica ozellikle broiler tavukculugunda (et tavukculugu) bir cok tesis gezme sansim oldu, o konuda da sorular var gerci sen cevaplamissin.

Tanıştığımıza çok memnun oldum. Sorulara tabiki de cevap verebilirsin bundan çok memnun olurum. Doktorların kirlettiğini bir şekilde temizleyeceğiz artık.
    Süt konusu benim daha zayıf olduğum alandı çok iyi oldu. Ben daha çok çikolata ve et üzerinde çalışıyorum. Aslında baya yol katetmişsin neden bıraktığını öğrenebilir miyim. PM atabilirsin.

• quote:

Orijinalden alıntı: Ceolin

quote:

Tanıştığımıza çok memnun oldum. Sorulara tabiki de cevap verebilirsin bundan çok memnun olurum. Doktorların kirlettiğini bir şekilde temizleyeceğiz artık.
    Süt konusu benim daha zayıf olduğum alandı çok iyi oldu. Ben daha çok çikolata ve et üzerinde çalışıyorum. Aslında baya yol katetmişsin neden bıraktığını öğrenebilir miyim. PM atabilirsin.

bro o bölüme barajın biraz üstünde alan giriyor ama :/

• Ceolin kusura bakma konuna daldim bir anda bu soruya genel bir cevap vereyim gerisini sen halledersin
    Piyasadaki hazir tavuklarin insan sağlığı acisindan sıkıntı yaratacak bir durum yok. Broiler diye adlandirilan tavuklar genetik olarak caprazlama yontemiyle minimum surede maksimum verimlilik verecek sekilde olusturulmus hayvanlardir. Bu tavuklar belli patentler altinda belli cinslerdir. Bu tavuklarin yumurtalarindan da duzgun tavuklar meydana gelmez. Genetik olarak sinirlandirilmislardir.
    Birakayim hikayeyi de soruya cevap vereyim. Dogal anlamda yetismis koy tavugu bulma olasiligimizin dustugu hergun piyasadaki tavuklardan yeme durumumuz artacaktir. Ben sahsim adima yiyorum ama her marka olmayacak sekilde.
    Kisaca piyasadaki hazir tavuklar yenilebilir. Zaten birkac yila kadarda bence baska bir sansimiz kalmayacak.

Her sektör her bölüm gibi bu bölümü de öldürdüler. Ben gayet iyi bir puana girmiştim. Nesil gittikçe aptallaşıyor galiba git gide puanlar düşüyor bölümlerde. Ben o zaman aldığım puanla şimdi çok iyi bir üniversitede çok popüler bir bölüme girebiliyorum.

Puanları belirleyen o mesleğin ya da okulun kalitesi değil popülerliği. Ben samsun on dokuz mayıs üniversitesinden mezun oldum. Üşenmezsen araştır en sağlam kadroya sahip gıda mühendisliklerinden biridir ama popüler değil işte.

Düşük puanlı olması kolay olduğunu göstermez. Ben son sınıfta bir kahvaltılık gevrek fabrikası fizibilitesi hazırladım. A dan Z ye her şey gerçek. Yer, fiyatlar, işçi sayısı, hammadde her şey. Yani hazırladığım dökümanla bugün bir yatırımcı iş kurabilir. Bu kolay iş değil.
  • Tavuklardaki asıl risk verilen ilaçların bünyeden atılmadan kesime girilmesi, işlem sırasında (kesim, tüylerin yolunması vs.)çapraz bulaşma sorunudur.

İyi pişirmeden tavuk eti tüketmeyin, tavukla temas ettiğiniz her yüzeyi ayırın ve başka işlemleriniz için kullanmayın.

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.