|
Gerilim düşümü hesabı nasıl yapılır? (Tek faz / Üç faz basit anlatım) Arkadaşlar sahada en çok yapılan hatalardan biri kabloyu sadece “çeker mi çekmez mi” mantığıyla seçmek. Ama asıl kritik konu şu: Yük ucuna ulaşan gerilim ne kadar düşüyor? Çünkü yüksek gerilim düşümü şu problemlere neden olur: - Aydınlatmada ışık seviyesi düşer - Motorlar zorlanır ve fazla akım çeker - Elektronik cihazlar kararsız çalışır - Enerji kaybı artar Kısaca sistem çalışıyor gibi görünür ama verimli çalışmaz. --- Gerilim düşümü nedir? En basit haliyle: Panodan çıkan gerilim ile cihazın girişindeki gerilim aynı değildir. Aradaki fark = gerilim düşümü Bu fark; - Hat uzunluğu - Akım - Kablo kesiti - İletken tipi (bakır / alüminyum) - Tek faz / üç faz olması gibi faktörlere bağlıdır. --- Basit mantık: Hat uzadıkça → düşüm artar Akım arttıkça → düşüm artar Kesit büyüdükçe → düşüm azalır --- Tek faz ve üç faz farkı Tek fazda gidiş + dönüş olduğu için düşüm daha farklı hesaplanır. Üç faz sistemde farklı katsayı kullanılır. Aynı kablo ve aynı mesafede bile sonuçlar değişir. --- Kablo seçerken yapılan klasik hata: “1.5 mm² yeter, çalışıyor zaten” Ama gerçek şu: Çalışıyor olması doğru çalıştığı anlamına gelmez. Özellikle uzun mesafede ciddi kayıp olur. --- Küçük örnek: 30 metre hat 10A yük 2.5 mm² kablo Yaklaşık %1.7 civarı düşüm çıkar (uygun) Ama mesafe 80-100 metre olursa? Aynı kesit direkt yetersiz kalır. --- Bakır vs alüminyum Bakır kablo: - Daha az direnç - Daha az gerilim düşümü Alüminyum: - Daha ucuz - Ama aynı kesitte daha fazla düşüm --- En kritik konu: Aydınlatma hatlarında düşüm daha düşük tutulmalı. Çünkü küçük voltaj farkı bile ışık seviyesini etkiler. --- Ben bunun için basit bir hesaplama aracı ve detaylı anlatım hazırladım. Tek faz / üç faz, kesit, uzunluk vs girip direkt sonucu görebiliyorsunuz: sietra elektrik aydınlatma malzemeleriGerilim Düşümü Hesabı | Tek ve Üç Faz Kablo Hesabı 2026 https://ledlamba.com/gerilim-dusumu-hesabi-nasil-yapilir-ucretsiz-hesaplama-araci--- Siz sahada genelde nasıl seçiyorsunuz? - Direkt kesit büyütüp geçiyor musunuz? - Yoksa hesap yapıyor musunuz? Özellikle uzun hat çekenler yazarsa iyi olur 👍 < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sietraelektrik -- 17 Mart 2026; 3:53:31 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler