Şimdi Ara

Gerçekler insandan insana değişir mi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
186
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Siz çok rastlıyo musunuz bilmiyorum ama, benim sürekli rastladığım ve ayar olduğum bi hata var. "Öznel gerçekler" hatası.

    Mesela "En güzel renk hangisidir?" sorusu. Sokakta bu soruyu sorduğunuzda "Bu kişiden kişiye değişir" gibi bi cevap almanız olası. Ancam ilk başta pek hatalı görünmese de kazın ayağı öyle değil.

    Bence burada sık sık yanlış anlaşılmalara neden olan bi hata var. Bu hata da soruda. Çünkü "En güzel renk" diye bi renk yok. Bu soruya biçok insan "O kişiden kişiye göre değişir" diye cevap veriyo ama bu yanlış bir cevap. Çünkü "En güzel renk" sorusunun cevabı olamayacağı için, bu cevap insandan insana değişemez de. Güzel, çirkin gibi kavramlar sezgisel kavramlar oldukları için sadece sezgileri olan varlıklara atıfta bulunarak anlam kazanabilirler. Yani aslında "X için en güzel renk nedir" şeklinde sorulmaları lazım. Bunun cevabı da herkes için nesneldir zaten. Mesela "John Wick'e göre en güzel renk hangisidir?" sorusuna "Beyaz" diye cevap veriyorsam, artık "Herkese göre John Wick'e göre en güzel renk beyazdır".

    Öznel bi gerçek var mı sizce? Gerçi biraz düşündüğünde, bütün gerçekler öznel olmak zorundaymış gibi geliyo. Ama o zaman da "nesnel" kelimesi anlamını yitiriyo. Yani aslında özne tür(insanlar, homo sapiens sapiens) olduğu zaman, bu önermelere nesnel diyoruz. Ama öznenin tür olduğu düşüncesi de yine birey olan özneden geliyo.

    Sonuçta bireyler olarak tüm gerçekliğimiz kendi bedenimizin içerisinde. Bizden bağımsız bi gerçekliğin olup olmadığını bilmemiz mümkün mü? Gerçeğin tam tanımı ne, ölçütü ne, formülü ne? Gerçeklik 1 ve 0 mı yoksa bi spektrum mu?

    Ünlü filozofun söylediği gibi, gene saçmaladım, neyse



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E184FE49 -- 21 Ocak 2019; 2:8:1 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Gerçek nesneldir, gerçek sandıklarımız öznel. Bu kadar öznellik içeren dünyada gerçeğe ulaşabilmek çok zor. Konuyu dine bağlamak istemezdim ama bağlanıyor Bence gerçekler karşısındaki acizliğimizin farkına vardığımızda "teslimiyet" kavramını anlıyoruz.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-EB772A469

    Bu mesaj silindi.
    Bro sen söylemek istediğimi anlamamışsın, bi daha oku derim

    Edit: Bu arada "Renkler üzerinden nesnel bir tartışma yapamazsın temelde saçma yani." ifadesi kendi içerisinde çelişen bi ifade



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-0E184FE49 -- 21 Ocak 2019; 16:59:54 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-EB772A469

    Bu mesaj silindi.

    Alıntıları Göster
    Haklısın gidiyorum

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.