tabii orası öyle de , 4 senelik turkiyede çalışanlar boun bilgisayar kümesindeki insanların ortalamasını veseniz? < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
GERÇEKÇİ MÜHENDİS MAAŞLARI 2025 (78. sayfa)

-
-
Hocam siz de haklısınız ama farklı noktalardan bakıyoruz aslında biraz :)
özellikle pandemi ile birlikte gereğinden fazla insan buraya yönlendirildi ve şu an fazlalıktan kurtulmaya çalışıyor sektör bence.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
pandemide oldukça büyüyen yazılım sektöründe dünya genelinde bir daralma var. abd de büyük şirketlerdeki çalışan arkadaşlarımdan duyduğum primlerde bile kısılmalar olmuş (microsoft ve google), personel çıkarmalar da cabası. vasıfsızları döküyorlar benim gördüğüm.
yurtdışındaki maaşlar da geçen sene gibi değil, buradaki zamlarla epey dengelendi. yakın zamanda çok büyük şirketlerden teklifler aldım, beklediğim gibi değildi ve hatta buradaki kazancımdan çok bir farkı yoktu.maaş ya da ekonomik sebeplerle avrupa olayı bence bitti, abd hala iyi ama orada da farklı sorunlar var (sağlık sigortası, uzaklık ve aile gibi).
türkiyede hala savunma sanayinde kazançlar gayet iyi. mevcut durumda 4 büyüklerden en iyi maaş roketsan, en kötüsü de tai. tai de yeni başlayan mühendis 30 binden fazla alıyor, diğerleri de aynı kıdemde bundan maksimum %20 kadar fazla alıyor. bu yazdıklarım -mış -muş değil, bizzat bir vakıf şirketinden yönetici bir abiniz olarak yazıyorum.
asıl konuya gelirsek, 2013'den beri ciddi bir yurtdışı furyası var ve sektörde tecrübeliler ciddi biçimde azaldı. hani kübiklerde profil bozuldu deniyor da yöneticilerde bile sütçü imam görmeye başladık. öte yandan bu yıllar içinde sektör o kadar büyüdü ki doğal olarak sadece iyi okulların mezunları yetmiyor. her kademede ciddi bir vasıfsızlık var, bazen şaşırıryorum biz nasıl bu projeleri yapıyoruz diye. içi beni dışı sizi yakıyor yani, manzara burdan bakınca toz pembe değil.
not: birşey dedik diye beni pişman etmeyin, özelden şu maaş ne burda iş var mı diye sormayın rica ederim. varsa genel sorunuz buradan cevaplayayım.
-
Hocam en iyi veren Roketsan en düşük Tai ise ve Tai'nin başlangıç maaşı 30 binden fazlaysa Roketsanın ki kaç :D (Bu arada yukarıda bir arkadaş Aselsan en yüksek veriyor Tai en düşük veriyor diyordu) Birde mesai saatleri nasıl bir bilgi verebilir misiniz (Aselsan, Tai, Roketsan'ın) hangileri daha fazla mesai yapıyor ve çalışma koşulları daha iyi ? Bilgilendirirseniz seviniriz hocam
-
Tai 100x
Roket 105x
Aselsan 112.5x
Roketle Taide mesai ücreti var aselsanda yok
Fark fazla değil eskiden Taide daha erken terfi aldığın için farkı pek umursanmıyorlardı
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hocam primleri nasıl bu şirketlerin.
Geneli 1 maaş Aselsan geçen sene şov yapıp 3 4 5 maaşa kadar verdi Taide rokette de proje bazlı fazladan alınabılıyor herhalde
Savunmada remote yok sanırım. İstanbul’dan çalışma imkanı yok bu halde sanrım. Bi Baykar Tech var İstanbul’da, ora nasıldır? Çalışma modeli, maaş vs? Ben meşhur bir şirkette çalışan dandik üni ve dandik ortalamaya sahip yeni mezun bir it olarak ilerleyen yıllarda geçiş yapabilir miyim?
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Hocam bu primden kastınız, senede 1 maaş mı örneğin, yoksa aylık maaşının yanında mı veriliyor?
Üni önemli değil ortalaman 3.40 falansa zaten teklif yapmaları lazım, gir sitelerine cv doldur, iklarına mail at bir şekilde elllerinde verin olsun.
Görünen o ki büyüme ve maaş artışları bu yıl yavaşlamış, 2023 yılı maaş anketi:
medium
Yazılım Sektörü Maaşları | 2023https://oncekiyazilimci.medium.com/yaz%C4%B1l%C4%B1m-sekt%C3%B6r%C3%BC-maa%C5%9Flar%C4%B1-2023-25156bf50800 -
Ortalamam kötü ancak iyi şirketlerde çalıştım, staj yaptım. Savunma harici.
Sene bitince maaşın üstüne ek yatıyor gibi
Kur sabit o nedenle olduğunu düşünüyorum
ben de kamudan bilgi vereyeim ve tecrubeli olanlarin tavsiyesini almak istiyorum cunku bir konuda kafam cok karisik. ( kurum sormayin lutfen cogu kamuda esitlendi zaten, benzerdir artik)
oncelikle kamuda 5 yillik muhendis, fen fak. mezunlari yaklasik 25 net aliyorlar, sahaya gittiklerin 2 3 k daha aliyorlar. 10 yilliklar 27 28k civari aliyor ayni sekilde.
simdi ikilemde kaldigim durum, kamuda calisirken biraktim bir yurt disi firmanin isini yapiyorum ama haftada 1 gun bile surmuyor ( bos zamanim cok ama asil profesyonel oldugum konuda is yapamiyorum cikar catismasi nedeniyle) 2800 euro civari odeme gonderiyorlar ( brut diye dusunun siz her seyi ayarlayi vergi vs yaptiginiz icin). koklu bir kurum ama kamudaki gibi garanti yok tabi ki.
sizce 2800euro ile boyle devam etmek mi ( sunu da aklinizda bulundurun yurt disinda zam neredeyse yapilmiyor yilda %3 5 civari en fazla ve doviz baya bastiriliyor neredeyse zararda yurt disina calisan arkadaslar. ben %25 aldim ilk senem ve enflasyon vs yok birakirim dedigim icin verdiler ama sene sonunda %5 10 verirler diye dusunuyorum euro bazinda). bu bilgiler isinda su an 28-30k civarinva kamuya donmek mi yoksa 2800euroya bu haftada bir gunluk ise ozgurce devam etmek mi? ( home office, istediginiz yere ulkeye gidebiliyorsunuz keyfiniz nasil isterse, ornegin yilda bir kac ay yurt disinda arkadaslarin yaninda geciriyorum izin derdi vs olmadigi icin).
karar vermem icin son 3 ay. sonra istesem de kamuya donemeiyorum. sizce hangisini kabul etmeliyim? geri kalan 4 gunde farkli bir alanda kendimi gelisitirip is yapayim diyorum useniyorum. bu arada bir baska yurt firma da turkiyede isi olunca is veriyor ama cok az ornegin gecen sene 4 gun islerini yaptim gunde 500 euro civari. bu sene daha fazla isimiz olabilir dediler. ama dedigim gibi yilda 3 5 gun. bu tur firmalari bulsam harika olacak.
son olarak yurt disina tasinmayi istiyorum, aslinda imkanim da var ama maas anlaminda yurt disi su an turkiye'den cok farkli degil ( cok super sepsific bir alanda calismiyorsaniz)
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi voodoo child -- 26 Mart 2023; 12:38:28 >
-
Hocam yukarıda ki arkadaşta en yüksek roketsan en düşük tai diyor kafalar karıştı :D Neyse hocam , mesai saatleri hakkında bilgi verebilir misiniz hangisi daha fazla çalışıyor tai 17:45 de , aselsan 16:45 de bitiyor diye biliyorum. Roketsan la ilgili bilginiz var mı
-
güncel 2023 maaşlarında şu an en yüksek roketsan, düşüğü de tai. tabi, tai de mesai ücreti var aselsan da yok ya da yıllık primde aselsan baya prim verdi gibi farklar var ama ayda elinize geçen net ücret olarak sıralama budur, yukarıda 100x-112x falan yazılmış da o doğru değil. ayrıca bu şirketler yılda 16 maaş verir, 3 ayda bir çift maaş alırsınız. benim verdiğim rakam çift maaşın dağıtılmış halidir.
yıllık zam iki defa olur, ocak ve temmuz olarak. tüm vakıf şirketleri ve stm aynı zammı alıyor son 3-4 senedir. ondan önce yapılan bazı farklı zamlar sebebiyle böyle farklı maaşlar oldu. bundan sonra eşitlenebilir, farklar huzursuzluklar oluşturuyor(konuşulan bir konu, kesin değil ve ben olacağını sanmıyorum).
ayrıca yeni mezun olarak maaşı önemsemeyi doğru bulmuyorum. yeni mezun olsam kariyerime ne katarım, nerede gelişirim ona bakarım. bunlar arasında başlamak için en iyisi maaşdan bağımsız söylüyorum roketsan ya da aselsandır. tabi bu gittiğiniz proje, sektör başkanlığı ya da ekibe göre bile değişir.
mesai saatlerinde tai günde 9 saat, diğerleri 8 saattir. aselsan'ın mesai başlama ve bitiş saatleri yerleşkesine göre değişiyor.
-
Namık kemal bilgisayar mezunuyum. 2022
Jr. Full Stack developer olarak başladım.
Arkadaşlarım genelde 25-30 bandında başladılar.
Bir E-ticaret sitesinde primler dahil jr olarak 37.200 yattı.
Hocam verdiğim yüzdesel farklar giriş seviyesinde , 7 yıl üstüne bakacak olursanız olaylar zaten bayağı değişik
Ayrıca aselsanda öğle arası 30dakikadır günlük çalışma 8saat 30dk dır
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ritalin06 -- 26 Mart 2023; 15:19:33 >
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X