Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (896. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
3 Misafir (2 Mobil) - 1 Masaüstü2 Mobil
5 sn
18.682
Cevap
714
Favori
840.720
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
36 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 894895896897898
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • false6 kullanıcısına yanıt

    Şahsen expressoyu daha çok seviyorum ama hazırlaması kolay olduğundan filtre kahveyi (French press ile) daha çok seviyorum ve daha çok tüketiyorum.

  • sasuta kullanıcısına yanıt
    Kardeş bir bardak espresso almak manuel makinada 2 dk sürmez neyi zor. Otomatik makinaysa tuşa bas al direk. Sebilden su katsan daha zor.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • glumerna G kullanıcısına yanıt

    8 sene espresso makinesi kullandım hiç 2 dakikada olmadı o iş.

    2 dkda olması için birincisi makineyi ısıtmaman, ikincisi öğütümü önceden ya da aynı anda yapmış olman, üçüncüsü portafiltreyi, öğütücüyü ve makineyi temizlemeden direkt mutfaktan çıkman lazım ki o espressodan ve ekipmandan hayır gelmez.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Bende böyle. French press daha hızlı.

  • glumerna G kullanıcısına yanıt

    Adam e-ticaret sitesinde peşin fiyatına taksitli sattığı flyattan mağazada daha çok para istiyor. Siteye komisyon ödüyorsun, kargoya para veriyorsun, fatura kestiğin için paşa paşa vergi ödüyorsun. Müşteri ayağına gelmiş hem nakit öde diyip vergiden kaçırmaya çalışıyor, hem internette sattığından daha fahiş fiyat istiyor. Esnaf işin suyunu çıkardı.


    tamam enflasyon pert ama bu kadar olmaz.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • albati kullanıcısına yanıt
    Yarın zaman tutup yapacağım espresoyu unutmazsam. sanki filtre kahve hemen koy bas iç mi oluyor ondada baya bekliyon kahve kendine gelsin diye. Makina delonghi manuel.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • glumerna G kullanıcısına yanıt

    Çekirdeği değirmene suyu kettla koyuyorum. Elimi yüzümü yıkayıp döndüğümde su kaynamış ve kahve öğütülmüş oluyor. Kahveyi frenchpresse koyup suyu döküp masama geçiyorum, bu kadar, demlenince bardağa koyup işime bakıyorum. Benim açımdan bundan daha kolay bir kahve hazırlama şekli ancak başkasının hazırlaması olur :)

  • eyozgurluk kullanıcısına yanıt

    Hocam tam anlayamamakla birlikte sürtünme hissetmiyorsaniz boş konumda iken, sanmiyorum herhangi bir zarar versin. Kesinkez sürtünme olmamasi lazim makinede herhangi bir metal parça arasinda bunu ancak siz anlayabilirsiniz. Parçalari sokup elinizle de keskinligini (burr) kontrol edin derim. Ancak sanmiyorum bir sorun olsun. Kullandiginiz urun son derece basit parçalardan uretilmesine ragmen en ince ayrintisina kadar kontrol edilerek uretiliyor. Fabrika hatasi vb bir durumun da oldugunu dusunmuyorum sahsen.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sasuta kullanıcısına yanıt

    French press ile kahvelerinizi ziyan etmemenizi şiddetle oneirirm. Fiziksel sebeplere gelirsek iyi bir kahve asla french press ile ne yapilirsa yapilsin demlenemez. Buna sebep olan şey ise filtre kahvedeki aroma zenginliği kahve içindeki yağlarin kahveden arindirilmasindan geçer zaten. Metal filtre partikülleri ayriştirir ancak yağlari ayriştirmaz. V60 gibi bir yontemi kullanmanizi oneririm.

    Buna ornek de vereyim v60 demlemede demleme esnasinda 1 parça tereyagini eğer kahve ile birlikte koyarsaniz goreceksinizdir ki, tereyaği server kismina ayrişmayacak, kağit tarafindan emilerek kahve ile buluşmayacaktir.


    Nacizane tavsiyemdir uymak size kalmistir.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Espresso ile Filtre Kahve kahveyi karsilaştirmak, Elma ile Armutu karşilaştirmaktan hiçbir farki yoktur.

    Ikisi de farkli bir kültür birine ait makinelerin 10 bin euro bandinda bile olabiliyor olmasi, onu daha "nitelikli" kilmaz.

    Belki 10 bin euroluk bir espresso makinem hiç olmadi ve olmayacak ancak en kaliteli ticari makinelerde en iyi ve en taze kahveleri de espresso ile deneyimleme firsatim oldu çok kez. Espresso sevdigim bir icecek ancak gunun her vaktinde asla içemem.

    Cunku benim için bir Elmadir kendisi.

    Filtre kahve ise cok daha ucuz bir setup ile çok daha fazla aromayi ve asiditeyi hissedebildiğim apayri bir Armut statusunde yer alan demleme türüdür.

    En pahali içeceklere buna espresso da dahil, iyi bir "tercihen kendimin demlediği" bildiğim bir kahveciden aldigim çekirdekten elde ettigim filtre kahveyi ASLA degişmem. Bu benim tercihimdir.

    Armuttur benim sevdigim meyve bu sektörde der geçerim.

    Çok anlamsiz, beyhude bir tartişma konusudur bu. Batida bu konular tartişilmiyor bile, bunun doğu kulturlerinde tartişilma sebeplerinden birinin, hemen her alanda olduğu gibi yüksek maliyetlerle elde edilen espresso makinelerinin, para/statü ilişkisinin doğu kültürlerindeki hakimiyetinden kaynakli olduğunu da dusundugum, bir statü ve üstünluk arayişinin, psikolojik anlamda dişa vurumu olduguna eminim. Ben bu kadar para verdim bu makineye o zaman bu çok daha üstün bir kahvedir, benim babam senin babani döver, benim arabam BMW senin Honda ni geçer gibi varyasonlari da vardir. Ben o Almanyada geliri olup, 2010 model Kia sürmeyi Iphone 4 kullanmaktan imtina etmeyenlerdenim. Işime yaradiği ve keyif aldigim sürece.

    Maalesef. Elma elmadir. Armut ise armuttur. Cok da şey etmeyelim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 8 Şubat 2024; 4:27:6 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • krstarica kullanıcısına yanıt

    merhaba, filtre kahve makinesinde kağıt filtre kullanmak yerine uygun metal filtre almak daha iyi sanırım. bir de aldığım filtre kahve ekşi bir tat bırakıyor. ofisteki makine elektrolüx ün kendinden öğütmeli fitlre kahve makinesi. çekirdek 3 kalınlıkta öğütülebiliyor. ben en kalında bırakıyorum. bir de demeleme süresi ayarlanabiliyor yine 3 ayarda . ben genelde orta demleme süresinde bırakıyorum. aldığım çekirdek te sanalbaharattan honduras la valentina- standart kavrum. daha önce moliendo colombia çekirdek almıştım bu ekşilik yoktu. kısaca ekşiliği nasıl azaltırım ayarlamayla? ya da bu çekirdekte mi böyle? tavsiyelerinize açığım.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tworule -- 8 Şubat 2024; 11:31:12 >
  • tworule kullanıcısına yanıt

    Merhabalar, ekşilik diye tabir edilen kavram kahve sektorunde en çok kavram karmamasina kurban giden kavramlardan maalesef eksilik olarak bahsettiginizi tam olarak o kahveyi benim içmeden bilmem mumkun degil. Size soyle anlatayim bu konuyu, kahveyi eğer ki kahve asiditesi yüksek bir ülkeden mamul ise genellik afrika ülkeleri bu grupta yer alir. Kenya ve Ethiopia kahveleri asitli kahvelerdir, kahveyi uygun sicaklikta bu genellikle 90-92c sicaklikta 3-3.5 dk arasi demlemede yapildiginda ortaya çikan asiditeden kaynakli ekşiliktir oluşur. Benim de dahil oldugum nir cok kahve severin talip oldugu ekşiliktir bu ki, bu ekşlik daha çok narenciye ekşiligine benzer damakta acılık ya da burukluk hissedilmez, asiditimsi bir ekşiliktir.


    Bahsettiginizin bu tipte bir ekşilik oldugunu ilk olarak dusunmuyorum cunku bu tipte bir eksilik için gercekten demleme süresi ve kahve makinesi sicakligina dikkat edip, bilmeniz gerekiyor. Genelde filtre kahve makineleri daha yuksek sicaklik su kullanarak demleme yapıyor bu da kahveyi haşliyor nispeten ve acimsilik ortaya cikiyoe ancak buna bircogumuz yine ekşilik olarak adlandirma yapiyoruz.


    Makinenizin demleme suresini 3 dk ve civari olacak sekilde ayarlamanizi oneririm eğer tek kişilik ise kahve. Kahve eger 2 veya 3 kişilik ise de yine 4 dk yi gecmeyecek sekilde ayarlamanizi onerim. Kişi sayisi arttikca kahve miktari artacagindan kahveyi daha da kalin çekmeniz gerekir ki su daha hizli geçiş saglasin yoksa kahve demleme suresi daha da uzar. Bu sureyi ayarlamada oncelikle ogutum ayarini siz belirleyeceksiniz. Nispeten kalın cekmenizi oneririm. Internette örnekleri mevcut.


    Diğer konu ise, belirttigim uzere kagit filtrenin gerekliligidir. Metal filtre maalesef hiçbir işe yaramaz. Yanliş anlaşilma olmasin, siz metal iyi demissiniz. Evet ikisi de partikulleri bir sekilde tutmayi başarir ancak yağlari sadece kagit filtre tutar. Yağlar ise kahvede o tam da bahsettiginiz aciligi ve kekremsiligi barindiran bileşikler yer alir.


    Son olarak Hondurastan çikan kahveler elbette degiskendir ancak honduras kahveleri dengeli asidite dengeli gövde sahibi kahvelerdir. Orta Amerikadaki belki de en asiditeli kahvelerdendir bu sebeple ben sizin nasil oguttugunuzu, ne sicaklikta kac dakika da oguttunuzu bilemeden o ekşilik kavraminda neden hoşlanip hoşlanmadiginizi bilmem biraz zor. Tahminim sadece haşlanmadan kaynakli olan ekşilik olacagidir.


    Dakika kavramina, sicaklik kavramina dikkat edin. Dusuk sicaklikta demleye ve 3 -4 dk yi gecirmemeye calisip icin bir de mevcut ictiginizle karsilastirin. Son olarak hafif kahve seviyorsaniz, peru cajamarca, brezilya santos, küba sierra ve brezilya cerrado oneririm bu kahveler genel olarak tüy gibi kahvelerdir hafiftir, dogal asidite ve cekirdegin ekşiligi azdir ancak unutulmamalo ki bunlar da haşlanirsa fazla demlenirse acı çay gibi illa ki bunlar da acır.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • krstarica kullanıcısına yanıt

    ayrıntılı açıklamalarınız için teşekkürler,bizim gibi amatörlere yol gösteriyorsunuz.filtre kahve makinası almıştım french presten pek farkını göremiyorum.Damlama hızını azalma seçeneği yok onun yerine hafif orta koyu seçenekleri var herhalde koyuyu seçersek daha yavaş damlar değil mi?

    Bu arada V60 ı manuel olarak yapabilir miyiz hazır filtre kağıdı almışken

  • ilonsahiden kullanıcısına yanıt

    Estagfurullah hocam. Tamamen merak ve ilgiden kaynakli zamanla oluşan bir birikim bu ben de elimden geldiginde bildigim kadariyla yardimci olmaktan mutluluk duyarim.


    Evet, koyu kahve opsiyonunda kahveyi demleme süresi daha uzun oldugu icin, daha yavaş damlayacaktir.

    Manuel olarak V60 yapabilirsiniz tek almaniz gereken dripper kısmı, ve iyi bir kuğu boynu kettle epinox marka vb muadiller daha ucuz. Server olarak ise ince bir cam hazne olmasi yeterli olacaktir ki isi kaybi en aza indirgensin ya da önceden kaynara yakın sıcak su ile calkaladiginiz bir bardak server olarak da kullanilabilir. (Kahvenin toplandigi server kismi mutlaka bir nebze sicak olmali ki, kahve demlenme esnasinda kaybettigi sicakligi, kupa da tamamen kaybedip çok fazla soğumasin. Ozel kagit almaniza gerek yok, kahve katlama metotlari ile, kenarindan V şeklinde olacak sekilde dripperi saracak biçimde katlanarak da kagit cok güzel v60 da kullanilabilir. Ben sahsen öyle yapiyorum



    Kahve Sakal adli bir YT kanali var. Orada V60 demleme ile ilgili çok güzel açiklamalar var. Sahsen benim en detayli anlatim gordugum yegane kanal olabilir.


    Kahve Makinesi ile V60 daki gibi bir kahve içmek pek mumkun degil maalesef. Otomatik arac ile manuel vitesli bir arac gibi dusunebilirsiniz. Endojen bir çok degişken söz konusu makinede, bircok seye mudahale edemedigimiz için kahve tatlari bir süre sonra oturmus kisilerde bariz farklar hissediliyor. V60 cok daha lezzetli geliyor sahsen bana.


    Son olarak iyi bir kahve almak da yetmiyor. Kahveciniz yakin ise çekirdek de olsa kahveyi maksimum 1 aylik almaniz gerekiyor. Cekirdek degassing denen gaz çikartma sürecinde (ilk kavruldugi tarihten itibaren bu cok onemli) en fazla 1 aya kadar o lezzetini ve dokusunu koruyabiliyor En nitelikli kahve bile 1 ayın uzerinde cekirdekteki o hoşluklari ve kremayi kesinlikle kaybediyor. Cekirdek ogutuldukten sonra 10 dk icinde demlenmeli, cekirdek kavanozda ya da hava almayan bir kutudan ziyade buzusturulerek icinde minimum hava kalacak sekilde bir poşette saklanmali gibi gibi bazi seylere uyulursa, gerçekten bambaşka deneyimlere ulaşilmakta.


    Kahve demleme sicakligi da maksimum 93 derece olmali maalesef 93 ve uzeri selsiyus sicakliklarda acimsilik ortaya cikmaya baslayip, kahve tatlari yanmaya başliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krstarica -- 8 Şubat 2024; 13:21:55 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • krstarica kullanıcısına yanıt

    Her insanın dilindeki tat alma reseptörlerinin farklı olmasından ötürü aynı yiyecek ve içeceklerden aldıkları tadın da farklı olmasını bir kenara bırakıyorum.


    Üzgünüm ama bu konuda size katılmıyorum. Kahveye tadını veren aromatikler içerisinde bu yağlar da var, bu nedenle bu yağlardan kurtulmaya çalışmak gibi bir düşüncem yok. French press ile demlenen kahve benim ağız tadıma çok uygun ve seviyorum. (Esspressoyu daha çok seviyorum o ayrı)


    Linkteki videoyu bi izlemenizi tavsiye ederim. Bu arada sizin damak zevkinize de V60 daha güzel geliyordur, doğrudur. Sonuçta hiç birimiz biyolojik olarak aynı tadı alamıyoruz.



     '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-'James Hoffmannyoutube
    Become smarter in 5 minutes by signing up for free today: http://cen.yt/mbjameshoffmann2 - Thanks to Morning Brew for sponsoring today’s video. French Press Technique: https://www.youtube.com/watch?v=st571DYYTR8 V60 Technique: https://www.youtube.com/watch?v=AI4ynXzkSQo&t=550s Links: Patreon: https://www.patreon.com/jameshoffmann My Books: The World Atlas of Coffee: http://geni.us/atlasofcoffee The Best of Jimseven: https://geni.us/bestofjimseven Limited Edition Merch: https://www.tenshundredsthousands.com Instagram: https://www.instagram.com/jimseven Twitter: https://www.twitter.com/jimseven My video kit: https://kit.co/jimseven/video-making-gear My current studio coffee kit: https://kit.co/jimseven/studio-coffee-kit My glasses: http://bit.ly/boldlondon My hair product of choice: https://geni.us/forthehair Neewer Products I Use: https://geni.us/neewer-C-stand https://geni.us/neewersl60 https://geni.us/neewerslider
    https://www.youtube.com/watch?v=09fNvoQMlGw




  • krstarica kullanıcısına yanıt

    Filtre kahve makinesinin olmadığı tatil, otel, seyahat gibi durum için ne öneriyorsunuz? Evdeki kahveyi mecburen french pressle yapıyorum ama makinenin lezzetini sağlamıyor.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • false6 kullanıcısına yanıt

    maalesef v60 setleri var portatif onlar disinda bir secenek yok.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • krstarica kullanıcısına yanıt

    Hocam normalde v60 ile demleme yapıyorum bayadır. mokapotla espresso deneyim dedim ince ayarında çekip. Sonra kiwinin süt köpürtücü ile sütü ısıtıp köpürttğm baya güzel oldu. Sormak istediğim espresso makinası ile yapsam aynı işlemi lezzet farkı olur mu 2.ek espresso makinası almak sizce mantıklı mı?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eyozgurluk kullanıcısına yanıt
    Mokapotun tadı daha yumuşak oluyor makina biraz saha sert karakterini gösteriyor. Aynı kahve yumuşacık içim aynı kahve makinada daha duru daha sert içim ikiside güzel tercihim makine.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • glumerna G kullanıcısına yanıt

    Hocam İtalyan marka gaggia arçelikkk var eski 2500 tl ye satılıyor sizce bu kadar eski makina almak mantıklı mı


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 894895896897898
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.