Şimdi Ara

'-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-' (369. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18.174
Cevap
710
Favori
809.060
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
35 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 367368369370371
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • belki bir gün kullanıcısına yanıt
    bu kadar kısa sürede başarmanıza sevindim. basınçsız sepetle ilk denemelerim başarısız olmuştu benim. gerçi o dönem tamper'ım yoktu. onun da mutlaka etkisi olmuştur. diğer mesajda yazdığınıza gelirsek, aslında basınçlı sepet daha güzel bir krema üretmeli. ama yalancı kremadır, sizi kandırır sadece. kahvenin tadının iyi olduğu anlamına gelmez. basınçsız halinde kremanın güzel olması çoğunlukla lezzetli bir kahveye işarettir. belirttiğiniz harmanda robusta var bu arada, doğrudur.
  • Ben 75 gram kahveye 450 ml su koydum, youtube da bir videoda 250 gram kahveye 1500 ml koyuyordu, tüm kahveyi koymak istemediğimden oranladım.

    Bu arada hazırladığınız kahveyi %50 oranında suyla seyrelttiniz mi? Gerçi yöntemlerimiz farklı olabilir bilemiyorum, internette cold brew ile ilgili her kafadan bir ses çıkıyor resmen.

    Demleme bitince sıcak su veya sıcak süt ile %50 - %50 oranında karıştırarak yapacağım. Akşam sonuçları yazarım
  • bluemoon kullanıcısına yanıt
    Hocam şahsi fikrime göre belli ihtimaller var.

    - Kahve fazla kalın veya fazla ince öğütülmüş olabilir.
    - Su sıcaklığı az yada fazla olabilir.
    - Blooming için bence az su kullanıyorsunuz. Miktarı biraz daha arttırabilirsiniz.
    - Farklı farklı yöntemler var tabii ki ama bir de ortaya delik açmadan deneyin.
    - Biraz daha agresif bir dökme işlemi uygulayabilirsiniz, bazı metotlarda daha agresif yapıyorlar bu su dökme işini.
    - Ve bence en önemlisi kahvenin "taze" olması. Kahvenin tazeliğinden emin misiniz? Yeni öğütmek değil bakın, ne zaman kavrulup sizin ne zaman satın alıp kullanmaya başladığınız.
  • Hocam çok ilginç gerçekten. Kahve cinsinden öğütme makinalarımıza kadar herşeyimiz aynı ama videolarımızda sonuçlarımız çok farklı görünüyor.

    Hani kahveyi kendiniz kavurmamış ve anında öğütmemiş olsanız çok şey söylenebilir ama burada durum farklı. Tamam blooming suyunuz
    az, tüm kahve ıslanmıyor, ama bu bile suyun temas ettiği yerlerde kabarma olmasına engel değil. Hem bende de tam ıslanmamıştı.

    Aklıma gelenler, kavurmanız çok aşırı homojen değil (ki sanmıyorum), öğütmeniz çok aşırı homojen değil (makinelerimiz aynı).

    Eh, öğütme ayarınız da benim videodakine çok yakın, siz saat 10 yapmışsınız, benimki de 9'du sonuçta. Aramızda 1 saatin lafı mı olur.
    Tek farkımız ben çakma da olsa Hario kettle kullandım, sizde suyun dökülmesi o kadar kontrollü değil. Ama bu bile bu farkı yapmamalı.

    İşin içinden çıkabilen varsa ona nobel kahve ödülü vereceğim.

    @emirsavas o da cevap verecektir ama ben emin olduklarımı yazayım.. Arkadaş benden sonra ESSE tencere alarak kendisi kavurdu ve anında öğüterek demledi.
    Diğer konulardaki durumları yukarıda da yazmıştım. Ödül sahibini bekliyor.:)).



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nokmen -- 24 Şubat 2016; 13:20:51 >




  • Arkadaşlar bugün sipariş verdiğim termometreme kavuştum. Aldığım cihaz aşağıda (ebaydan 8 TL'ye aldım).

    Biraz önce yaptığım ölçümlere göre çalışması tatmin edici geldi.
    Bir iki deneme yaptım ve referans olması için su sıcaklıklarını şöyle tarif edebilirim.

    - Ocakta kaynayan suya soktuğumda maksimum 100,3 dereceye çıktı.
    - Fokur fokur kaynayan suyu raftan aldığım cam su bardağına doldurdum, maksimum 87 dereceyi gördü.
    - Bardaktaki suyu dökerek, sıcak halde yeniden fokur fokur kaynayan suyla doldurdum, maksimum 93 dereceyi gördü.


    Her üç dereceyi de göstermesi için 10 saniye kadar süre geçti.

    Bu ölçümler beni biraz düşündürdü. Ben kahve yanmasın diye suyu daha uzun süre bekletiyordum. Acaba alet mi yanlış ölçüyor?
    Daha profesyonel bir alet ile aynı denemeleri yapabilen varsa sonuçlarını merakla bekliyorum.

    Bu mesaja eklenen görseller:

     '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-'
    EDİT : Sonradan aşağıdaki resimdeki aleti aldım. Biraz daha pahalı ama çok daha hızlı ve kesin sonuç veriyor. Teli açıp kapatınca cihaz da açılıp kapanıyor
    Kalem pille çalışması da diğer bir artısı.
     '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-'
     '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-'



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nokmen -- 29 Mart 2016; 16:33:07 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: bluemoon

    Normalde ben 12 gr. Kahveye 50 gr ile blooming yapiyordum. Bu sefer 25 gr yapicaktm ama kamerayi tutarken dokmeyi beceremedim 15 gr gibi biside kaldi. Sonra kaldi oyle iste :)
    Ogutme: KG79 ile saat 10 yonu.
    Yarin yine denerim bir daha denerim :)
    Filtre yeni, bu videonun ardindan kalan.
    Hayirlisi yilmak yok.
    O blooming yapilacak :)

    Bana sanki kahveyi fazla kalın çekiyormuşsunuz gibi geldi, french press den bile kalın. Ben Hario da espressodan çok az daha kalın hatta bazen acelem varsa hiç ayarla uğraşmayıp ince çekilmiş kullanıyorum. İş yerinde ise değirmen olmadığından jacobs filtre ile yapıyorum, öyle hario oyuncaklarda yok, evde bildiğin çaydanlıktan, iş yerinde ise sanayi çaydanlığının musluğundan su alıyorum sizin videodakinden daha fazla kabarma oluyor. Evdeki çekirdek sanalbaharatın sidamo su, iş yerinde ise bildiğin hazır paket jacobs. İlave olarak 12 gram kahve de çok az ben zaten koca fincan ve sert sevdiğim için plastik kahve ölçeği ile 1 -1,5 kaşık kahve ile demliyorum.




  • Evet yılın sorusu oldu :)
    ogoksel'de benzer şeyleri kullanıyor anlaşılan ama onda da problem var.
    Bu akşam biraz daha incelterek deneyeceğim tekrar. Denemeye devam ne yapalım..
    Bizim evin rakımı falan mı yüksek acaba 14. katta oturuyorum diye mi olmuyor
  • nokmen kullanıcısına yanıt
    eğer ocakta 100 derece gösteren suyu bardağa koyup ölçüyorsanız 87 derece bence termometrede bir soruna işaret eder. benim kettle'ım termometreli. 1 litre kadar suyu kettle atar atmaz çaydanlığa koyup 5-10 saniye bekleyip geri koyduğumda sıcaklık 95 derece civarı oluyor. 1 bardak su ve haşlama yapılmış bardağın içindeki suyun döker dökmez 93 dereceye düşmesi hiç mantıklı değil.
  • bluemoon kullanıcısına yanıt
    bu videodan yola çıkarak öğütme boyutunu baya küçültmeniz, suyun akış şiddetini daha da yumuşatmanız ile daha iyi bir sonuç elde edeceksiniz. ek olarak 12 gram bence çok az ve iyi sonuç almanın zor olduğu bir oran. 3 gramdan ne olur demeyip 15 grama 225 ml su ile deneme yapabilir misiniz? hatta eliniz alışana kadar, birazcık israfı göze alarak 28 grama 450 ml ile denemenizi tavsiye ediyorum. eğer evde sizinle kahveyi paylaşacak biri yoksa bile kötü kahve demleyip sonucunu israf etmektense iyi kahve demleyip içemediğinizi atmak daha mantıklı bence.
  • kbere K kullanıcısına yanıt
    Bu akşam tekrar deneyeceğim inşallah.
    Sonuçları paylaşırım :)
  • Ben konuyu biraz daha netleştireyim. Soru da iyice zorlaşmış olsun.

    Benim aşağıdaki demlememde ;
    http://forum.donanimhaber.com/fb.asp?m=114695549

    Sanalbaharatın Etiyopya sidamosunu, orta ateşte 200 gr.lık ve yaklaşık ilk çıtlamayı 11.dakikada olacak şekilde sürekli çevirerek kavurdum.
    Kahve yaklaşık 6 günlüktü,
    Hemen önce KG79 ile saat 9 yönünde 12 gr. öğüttüm.
    Kaynayan suyu 30 sn civarı beklettim.
    Hario tarzı kettle kullandım.
    Bloomingde hesaplamadım ama ideal miktarda su kullandım, ama tüm kahveyi de ıslatamadım, hatta hızlı da dökmüşüm.
    190 gr su kullandım.
    Demlediğimde ortam serin, ruh halim gergin, evim de 4. katta.

    NOT: Bu akşam saat 10 yönünde çekerek demleyeceğim ve bir resim de eklerim buraya.




  • Hario mario hikaye
     '-_-' ~ Gerçek Kahve Keyfi ~ '-_-'
    @bluemoon
  • nokmen kullanıcısına yanıt
    Şimdi şöyle bişey var arkadaş delik açtığı kahveye çok ufak bir miktar suyu löp diye(kettle'ın ağzı biraz büyük ondan diyorum) bırakıp bekliyor, su sadece deliği dolduruyor :)
    Bence birincisi kullandığı kahve miktarı çok az. Mesela bende tek kişiyim içeceğimden fazla kahve öğütüyorum çünkü daha azı ile demleme yapmak gerçekten zor geliyor, zamanı ayarlamak olsun suyu ayarlamak olsun. Kbere'nin dediği gibi az yapıp kötü olmasındansa fazla yapıp kalanı atmak daha mantıklı.

    Sizin blooming için harcadığınız su çok daha fazla. Eğer aynı gramajda kahve kullandıysanız.

    Benim aklıma birde kahvelerin çiğ kalması ya da fazla kavrulması geliyor. Yani bu konuda pek bilgim yok, etkisi var mıdır bilmiyorum ama kavurma işlemini erken ya da geç bitirmiş olabilir belki arkadaş. Bir kaç unsur birleşmiş olabilir.
  • StillB0rN S kullanıcısına yanıt
    çok güzel görünüyor :)
  • Video yüklenemediğinden silinebilir ve neden ben silemiyorum.....:-)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ogoksel -- 25 Şubat 2016; 8:14:03 >
  • bluemoon kullanıcısına yanıt


    Bu da yaklaşık 20 gün önce kavrulmuş olan kahveyle denemem, biraz teknik zayıflığına maruz kaldı video çekmem yüzünden.

    Edit: Yazım hatası.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PimpJuice -- 24 Şubat 2016; 23:11:41 >
  • Cep telefonu ile pek net olmadı ama yinede iki aylık kahve ile idare eder bir sonuç görülebiliyor..








  • Masallah cok guzel olmus elinize saglik :)
    15 gr kahve daha ince ayarda ve 225 ml su ile denedim.
    Ama sanirim mesele ogutme inceliginde. Cunku benim demlemem tamamlandiginda filtrede cok kalin parcalar kaliyor.
    Videolari genel olarak izledigimde ise daha ince yapilar goruyorum.
    Gecmise nazaran daha guzel bir blooming aldim.
    Yarin bir tik daha inceltip kahveyi 20 gr a cekerek tekrar deneyecegim.



    @Stillb0rn
    Bu saatten sonra Aeropress'e bulastirma bizi bide :)) cok leziz gorunuyor..

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • bluemoon kullanıcısına yanıt
    Uygun bir zamanynyzda ö?üttü?ünüz çekirdekler ve yakyndan çekilmi? ö?ütme foto?rafynyzy yanynda bir bozuk para ile atarsanyz biraz daha detayyna inebiliriz konunun :)
  • PimpJuice kullanıcısına yanıt
    Tamamdir,
    Yarin aksam tam techizatli gelecegim konuya :)

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 
Sayfa: önceki 367368369370371
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.