Şimdi Ara

FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?(Alıntı) (7. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
142
Cevap
11
Favori
5.124
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Yazılım sürümün nedir?

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • myalperen kullanıcısına yanıt
    Özelden ulaşırsan birlikte kuralım, hemde ZTE üzerinden etüt etmiş olalım.

Sfp yi ayarlayalim önden. Sonra test yapabiliriz sorun yok.

• Bu nasıl bir hastalık Allah şifa versinFTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?(Alıntı) 

• ODI DFP-34X-2C3 ile bağlantı kurmayı başardım. Daha önce yaşadığım LOID error sorununu çözdüm. ZTE ONT'den telnet aracılığıyla elde edilen PLOAM password 9 haneli bir ASCII, ama SFP modülü için 10 haneli ASCII veya 20 haneli hexcode girmek gerekiyor. Ben bunu hexcode formatında girdim ve sonuna 00 (iki adet sıfır) ekledim. ZTE ONT internete bağlanmak için VLAN 2072'yi 35'e dönüştürüyordu ve PPPoE bağlantı VLAN 35 ile sağlanıyordu. ONU SFP modülünde VLAN 2072 tagged kullandım ve router PPPoE için de VLAN 2072 kullandım. Yönetim için kullanılan VLAN 75 gerekli olmadı.

Kullandığım GPON ONU SFP modülü: ODI Realtek DFP-34X-2C3

Kullandığım yazılım: M114_sfp_ODI_hybrid_220916.tar

İnternet altyapısı: Türk Telekom

İSS ONT: ZTE F601 V7.0

İSS OLT: ZTE

Klonlanan ayarlar:

Alıntı

metni:
    flash set GPON_ONU_MODEL flash set GPON_SN flash set PON_VENDOR_ID flash set HW_HWVER flash set OMCI_SW_VER1 flash set OMCI_SW_VER2 flash set OUIflash set HW_SERIAL_NOflash set ELAN_MAC_ADDRflash set MAC_KEYve PLOAM password

Kullandığım diğer komutlar:

Alıntı

metni:
    flash set OMCI_OLT_MODE 2flash set OMCI_FAKE_OK 1

1 Gigabit portlu OpenWrt router kullanıyorum. SFP modülü ile hız testi sonucum 870 download, 52 upload çıktı. Bunu yakında 2.5G veya 10G porta sahip bir router ile değiştireceğim. Kullandığım İSS Türk Telekom değil ve Türk Telekom'a göre daha yavaş ama ZTE ONT ile bundan daha az hız alıyordum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi myalperen -- 19 Nisan 2025; 1:4:46 >

Normalde 940mbps görebilmeniz lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Michael Giacchino kullanıcısına yanıt

GPON yoğunluğuna göre değişiyor. Hizmet aldığım İSS Türk Telekom'a göre daha uygun fiyatlı ve OLT başına daha fazla abone tanımlamış olabilir. Örneğin 64 abone yerine 128 abone. GPON 2.4 Gbit/s down, 1.2 Gbit/s up destekliyor yani üç adet bile 1024 Mbps indirme hızlı kullanıcı aynı anda indirme yapmaya çalışsa tam hız alamaz.

64 abone başı 2.4gbps down / 1.2 up çok düşük bir bant genişliği gibi. Bu hızın ideal bölünme sayısı bence 8 olmalı. Bu arada odi sfp nerden temin ettiniz?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Michael Giacchino kullanıcısına yanıt

Evet düşük, sonradan XGS-PON gibi teknolojiler çıktı ama henüz burada kullanılmıyor. Kargoyla yurt dışı alışveriş limiti düşürülmeden önce Aliexpress sitesinden "Go-Fibereasy Official Store" adlı mağazadan aldım.

• metro ethernet için uygun fiyatlı wifi özellikli modem arıyorum. sfp destekli herhangi bir modemi almam yeterli olur mu? ya da hem sfp hem router özelliği mi olması gerekiyor? teknik konularda bilgim yok.

misal bu ürünler ihtiyacı karşılar mı? aralarında en mantıklısı tp-link gözüktü

ASUS RT-BE88U 

Mikrotik RB4011iGS-5HacQ-2HnD-IN

Keenetic Hero KN-1012

Tp-link ER706W Omada AX3000

• rambetiko R kullanıcısına yanıt

keenetic kn-1012 işini görür. ayrıca resimdeki gibi bir media dönüştürücüye sfp modülü takıp ethernet çıkışını istediğin wifi router'a bağlayıp kullanabilirsin.

FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?(Alıntı)
    Metro hızınız kaç hocam ?

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • netlife32 kullanıcısına yanıt

başlangıç için 100/100 alacağım. ayarlamaları kullanımı vs hallettikten sonra 300 e çıkartmayı düşünüyorum. fiyatlar yüksek gerçekten

mikrotik cihaz + sfp kablo + patch kablo aldım. bugün bağlantıları sağladım. firmadan ip ve gw adreslerini bekliyorum. sinyal gözükmüyor şu an. bağlantılar bitince bakalım performansı nasıl olacak merak ediyorum.

mikrotikle ilgili türkçe kaynak yok gibi bir şey

1 gibite kadar mikrotik her türlü iş görür hocam hayırlı olsun.

Kaynak konusuna gelirsek haklısınız.
    Ama takıldığınız bi yer olursa sorabilirsiniz

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • netlife32 kullanıcısına yanıt

teşekkürler hocam. valla asıl niyetim 2 WAN birleştirmek. tabi tam anlamıyla bonding yapamayacağım. vps veya vpn server lazımmış onun için. load balance veya failover yapılabilir. mikrotik için ağ mantığını da öğrenmek gerekiyor sanırım. deneme yapa yapa öğreneceğim artık. baya bi video seyrettim.

bir de telekomun ont bağlantısını sfp ile takmayı deneyeceğim. mikrotikin 4 sfp girişli versiyonu mevcut.

şu metro fiyatlarını biraz daha düşürseler çok güzel olacak. 300/300 için 5200 tl isteniyor. telekoma göre çok çok uygun tabiki. ancak normal ev kullanıcısına fazla

yardım desteğini için de teşekkür ederim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rambetiko -- 15 Mayıs 2025; 0:1:10 >

seni en fazla meşgul edecek şey, olsa olsa firewall ayarları olabilir. bunu da örneklerle aşarsın zaten. geri kalan ayarları da bir kere deneyim edindin mi, çok hoşuna bile gideceğini söyleyebilirim. FTTH Altyapıda SFP-GPON ile İnternete Nasıl Erişilir?(Alıntı)  winbox veya benzer ara yüzünü (winbox daha iyi) web ile tecrübe edinmek için çok fazla zaman harcayacağını düşünmüyorum..

• Önceki medya dönüştürücüm ürün özelliklerinin aksine 2.5G veya 10G hızlarında iletişim kuramadığından dolayı 2.5G için bu medya dönüştürücüyü aldım. Ben aldığımda kargo dahil 22 Euro'nun altında olduğu için gümrükten sorunsuz geçti: https://tr.aliexpress.com/item/1005006877003277.html?gatewayAdapt=glo2tur

TP-Link Archer BE230 Router 2.5G WAN ve LAN portuna sahip olan en uygun fiyatlı router olduğu için tercih ettim. Arayüzünde WAN portunun hangi hızda çalışmasını istediğinizi seçebiliyorsunuz. Varsayılan olarak otomatik seçili geliyor. 1G ve 2.5G seçenekleri var. Ben 2.5G seçtim.

Sonuç olarak hız testinde 1 Gigabit portun limiti olan 940-950 Mb/s aralığını geçerek 966 Mb/s hızına ulaştı. Gece saatlerinde daha yüksek hızlara ulaşma şansı da var.

dönüştürücün çift yönlü görünüyor, iyi yani. ama biri, üzerine takılı olan sfp'yi flashlamak için TTL portu yok demiş yorumlarda. bir de hız farkına bakınca, bir avantaj sağladığı kesin. bu ne olabilir diye ai'ye sorunca, bir sürü şey sıraladı. hız düşmesi yaşayanlar için kullanılması tavsiye edilebilecek bir cihaz gibi görünüyor.

1. Medya Dönüştürücü "Re-Timing" veya "Re-Clocking" Yapıyor Olabilir

Bazı medya dönüştürücüler, özellikle kaliteli olanlar:

Gelen Ethernet sinyalini yeniden zamanlayıp (re-clocking),

Gürültüyü, jitter’ı veya zayıf sinyali düzeltebilir.

Bu, zayıf/bozuk kablolarda, ya da düşük kaliteli bir sinyalde daha temiz bir bağlantı oluşmasına neden olur.

2. Zayıf Ethernet Sinyalini Düzeltiyor Olabilir

Kablo uzunluğu fazla veya kalitesi düşükse, direkt bağlantıda kayıplar yaşanabilir:

Cat5e/Cat6 farkı

Konektör temassızlığı

Zayıf bağlantılar

Medya dönüştürücü bir tür "tampon katman" gibi davranıp bu sorunları maskeleyebilir.

3. Elektriksel Girişimden Koruma Sağlıyor Olabilir

Bazı medya dönüştürücüler elektriksel izolasyon (galvanic isolation) sağlar.

Topraklama farkı olan cihazlar arasında parazit oluyorsa,

Direkt bağlantıda CRC hataları olabilir (ama kullanıcı bunu fark etmeyebilir).

Medya dönüştürücü, bu paraziti yalıtarak bağlantıyı daha stabil hale getirir.

4. MAC Learning / Negotiation Sorunlarını Çözüyor Olabilir

Bazı ISP cihazları (örneğin bridge modundaki ONT veya modem):

MAC adresine karşı hassas olabilir.

Direkt bağlandığında hız sınırlaması ya da buffer sorunu olabilir.

Araya medya dönüştürücü girdiğinde MAC geçişi veya bağlantı pazarlığı daha düzgün olabilir.

5. Negotiation (Hız Anlaşması) Farkı

Direkt bağlantıda router ile karşı cihaz arasında 1G/100M pazarlığı kararsız veya yavaş olabilir.

Medya dönüştürücü, bu pazarlığı stabil bir şekilde yapıp 1 Gbps'yi garantileyebilir.

• 
Sayfa: önceki 45678
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.