Şimdi Ara

ftp..........

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
0
Favori
782
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • arkadaşlar nette dolaşırken şunu farkettim bir konu hakkında döküman aramak çok ta basit değil zaman almasının yanında tam istediğiniz şeyi bulmak bazen mümkün olmuyo bilgiler bazen çok dağınık yerleştiriliyor.benim merak ettiğim ftp ler hakkında........ buralardan e kitap veye döküman indirmek için nelere ihtiyacım var( mesela bilgisayar hakkında)sadece adres yeterlimi yoksa kullanıcı adı parola yada ne bileim başka programlara ihtiyacım olurmu.kısacası nasıl yapılır bide şu ünlü program cute ftp nedir yardımlarınıza şimdiden teşekkürler.......



  • başka bir forum sitesinden gördüklerimi alıntı yaparak yayınlıyim... gayet açıklayıcı...

    FTP (File Transfer Protocol) Internete bağlı bir bilgisayardan diğerine (her iki yönde de) dosya aktarımı yapmak için geliştirilen bir internet protokolü ve bu işi yapan uygulama programlarına verilen genel addır. İlk geliştirilen internet protokollerinden biridir. FTP protokolü ile bir başka bilgisayardan bir başka bilgisayara dosya aktarımı yapılırken, o bilgisayar ile etkileşimli-aynı anda (on-line) bağlantı kurulur ve protokol ile sağlanan bir dizi komutlar yardımıyla iki bilgisayar arasında dosya alma/gönderme işlemleri yapılır. FTP yapmak için neler gerekir? FTP yapmak, bir bilgisayara FTP protokolü ile bağlanmak eylemini anlatan yarı Türkçe yarı İngilizce bir deyimdir. FTP yapmak için, - bağlanacağımız bilgisayarın internet adresi (nümerik ya da sembolik formatta)
    - bağlanacağımız bilgisayarda dosyalarına ulaşmak istediğimiz hesapla ilgili kullanıcı numarası ve varsa şifresi
    - Internet erişimi olan, üzerinde FTP yazılımı bulunan bir bilgisayar
    - bağlanacağımız bilgisayarda, FTP protokol komutlarını yorumlayacak çalışır durumda bir FTP Servis programı (FTP Sitesi) gereklidir.

    FTP ile nasıl bağlantı sağlanır?
    Bağlantı, tanıtıcı adı (host name) veya internet numarası kullanılarak iki biçimde yapılabilmektedir. Ancak uygulamada daha sık olarak tanıtıcı adı kullanılmaktadır. Bağlantının yapılabilmesi için; ftp bağlanılmak istenen tanıtıcı ad formatı kullanılmaktadır. Bir makinayla olan bağlantıyı kapatıp diğer bir makinaya bağlanmak için önce close ile bağlantı kesilip, open makina ismi ile yeni bağlantı kurulur. FTP ile bağlantı kurulduktan sonra temel Unix komutları kullanılarak işl emler yapılmaktadır.
    FTP nasıl yapılır? Temel FTP komutları nelerdir? Genel kullanım : ftp şeklindedir. Bundan sonra, ilgili bilgisayara bağlanıldığında, kullanıcı numarası ve parola (password) sorulur. Daha sonra da, o kullanıcının makinasına baglanılmış olur. Bu şekilde, etkileşimli bir ortamda, (genellikle ftp> ile gösterilir) bazı komutlar verilerek iki makina arasında dosya işlemleri, ayrıca bağlanılan makinada bazı temel dosya/disk işlemleri (dizin açma, dosya silme vb) yapılabilir. Bazı temel FTP komutları ve kısa tanımları aşağıda listelenmiştir

    Standart FTP komutları :
    cd : Dizin değiştirme (cd ) (cd .. : bulunulan dizinden bir öndekine geçme)
    pwd : Bulunulan dizinin ismini verir
    dir : Bulunulan dizindeki dosyaları listeleme
    ls : Bulunulan dizindeki dosyaları kisa olarak listeleme (Örnek kullanımlar : ls -lr : ayrıntılı, tersten alfabetik listeleme; ls -lr |more : sayfa sayfa listeleme (dizin içinde cok fazla sayıda dosya varsa bu kullanım oldukça yararlıdır))
    get : Dosya alma (get (). ( seçimliktir, kullanılmayabilir. Bu durumda dosya_adı aynen kullanılacaktır.
    put : Dosya gönderme (put ()
    mget : Birden fazla dosya almak istendiğinde kullanılır. Örnek kullanımlar: mget *.zip, mget a*.* vb..
    mput : Birden fazla dosya göndermek istendiğinde kullanılır.
    ascii : Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak ASCII kullanılacağını belirtme.
    binary: Dosya aktarımlarında aktarım modu olarak BINARY kullanılacağını belirtme. Arşiv dosyaları (zip, arj, z, zoo, hqx vb), calıştırılabilir programlar (.exe, .com), resim formatlı programlar (gif, jpeg vb) FTP ile alınmadan/ya da gönderilmeden önce mutlaka bu komut verilmelidir.
    delete: FTP yapılan yerde bir dosyayı silme (delete , eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur) mkdir : FTP yapilan yerde yeni bir dizin oluşturma (mkdir , eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur)
    rmdir : FTP yapılan yerde boş bir dizini silme (rmdir , eğer yetkiniz varsa kullanabileceğiniz bir komuttur) help : Kullanılabilecek komutlar ile ilgili bir yardım ekranı çıkarır.
    lcd : FTP ortamından çıkmadan, kendi makinanızda dizin değiştirmenizi olanaklı kılar.
    close : FTP ortamından çıkmadan, sadece ilgili bağlantıyı kapatmak için kullanılır.
    quit : FTP ortamından çıkmak ve bağlantıyı kapatmak için kullanılır (bye komutu da aynı işi görür).
    Bazı FTP merkezleri, tüm bir dizini sıkıştırarak gönderme kabiliyetine sahiptir. Söz gelimi, linux isimli bir alt dizini, GET linux linux.zip şeklinde sıkıştırılmış olarak alabiliriz. Ancak, bu özellik her FTP merkezinde olmayabilir.




  • FTP (file-transfer protocol) dosya transfer protokolu demektir. Bu protocol neredeyse internet baglantisi icin kullandigimiz TCP/IP kadar eski bir protokol oldugu icin bilmeden yasamayin . Daha henuz http kullanilmaya baslanilmadan evvel (gopher, lynx zamanlari), ftp vardi. Halen de var ve buyuk ihtimalle de olmaya devam edecek. Bu kisa tarih bilgisinden sonra nasil ftp yaparim bilgisine gelelim:

    Simdi zaten her windows/linux/unix surumunun icinde standart olarak gelen bir ftp programi vardir. Hepsi ayni sekilde mantikla calisirlar. Programin baslatilmasi icin windows icin yolu takip edelim:
    Start --> Run'a gidin (Baslat'dan Calistir'a)
    ftp ftp.microsoft.com yazin ve enter
    Username bolumune anonymous girin
    Password bolumune e-mail adresi formatinda herhangi bir sey girebilirsiniz. Ornegin hedehodo@hedehodo.com

    Basarili bir sekilde girdiyseniz, anonymous user logged in diyecektir size.
    Dogal olarak burada calisan komutlar dos promptunda kullanabileceginiz komutlara benzer:
    dir (directory) --> dosya listesini gosterir
    cd (change directory) --> klasor degistirmek icin
    status (durum) --> o an ki secili durumunuzu gostermek icin kullanabilirsiniz. Bu standart versiyon biraz ilkel oldugu icin ascii mi binary mi modda oldugunuzu hatirlamak icin faydali.
    ascii --> text tabanli dosyalari almak icin once bunu yazin
    binary --> text olmayan dosyalari almak icin bunu yazin (siz hep bunu yazin, hata olmasin, program ilk acildiginda default ascii connection yapiyor)
    get --> dosya almak icin
    mget (multiple get) --> birden cok dosyayi indirmek icin.

    Simdi bu sekil 1.a ya bakarak bir kac tanimi daha belirtirsem sanirim temel bilgiyi vermis oluyorum:


    Gorulecegi uzere dosya isimlerinin onlerinde d r w x gibi harfler var. Bu sistem unix'te kullanilan dosya sisteminin bir ozelligidir. d (directory) klasor, r (read) okuma, w (write) yazma, x (execute) calistirma haklarini belirtir. Gorulecegi uzere bu sistem 10 basamaktan olusmaktadir. Ilk basamak genelde d, s ya da -, dir. Bu da dosyanin file, directory ya da soft link (shortcut gibi bisiy bu) olup olmadigini gosterir. Sonraki gelen 3 basamak kendinize verdiginiz izinlerdir. Genelde kendi kendinizi sinirlamak istemiyorsaniz tabii bu bolum rwx olur. Takip eden 3 basamak icinde bulundugunuz gruba verdiginiz izinlerdir. Evet, unix altinda kullanici gruplari olusturabiliyorsunuz. Son 3 basamak ise herkese verdiginiz izinlerdir. Kafasi karisanlar icin olabilir diye ornegi basitlemeye calisayim. Bu forum bir dosya ise, dosyanin sahibi de Dante ise, Dante kendini rwx yapip bu forumdaki herseyi silip cizebilir. Ayni zamanda Dante admin/moderator grubunun uyesi oldugu icin grup arkadaslarina bu forum uzerinde kendisiyle ayni ya da benzer haklar verebilir. Diger uyelere (herkese de) sadece okuma, ya da sadece yazma hakki verebilir. Daha detayli bilgi edinmek isteyenler linux kursunlar ya da bir linux sayfasindan dosya sistemi bolumunu okuyabilirler.

    Dogal olarak bu standart ftp client'inda file resume, queue olusturma gibi cok onemli ozellikler yoktur. Bunlari bilmeden de ftp yapabilirsiniz ama bildigi icin zarar goren insan sayisi azdir.
    Sanirim bu kadar tarihi bilgi yeterli oldu.


    Simdi daha populer olan ftp programlarindan flashfxp uzerine kisa bir inceleme yapalim. Diger bir cok ftp programi var e.g cuteftp, wsftp, smartftp etc etc. Fakat flashfxp'yi ucubuk harflerden olusan hack edilmis directory'lere girebilmek icin tercih edecegiz. Smartftp'nin de bunu yapabildigi soyleniyor ama ben denemedim. O yuzden simdilik flashfxp ile idare edelim. Programi edinmek icin
    http://www.flashfxp.com

    Crackini felan da bulursunuz zaten.
    Simdi programi calistiralim: Ilk kez calistirip register oldugunuzu varsayiyorum tabii ki.


    Bu resimde ekrani sol ve sag taraf olarak ikiye ayiralim. Normalde flashfxp (fxp ozelliginden dolayi), kendi bilgisayariniza degilde, disardaki iki bilgisayardan birbirlerine dosya aktarmalarini da saglayan bir programdir. Bu sebeple ekranin sag tarafinda bir bilgisayara baglanip, sol tarafinda bir baskasina, ve bu bilgisayarlar arasinda ftp transferi yapmaniz mumkundur (dogal olarak bu makinalarda bir ftp server olmasi ve fxp destegi olmasi gerekir). Bu olaya simdiye kadar hic ihtiyac duymadigim ve test etmedigim icin ben standart olarak nasil kullandigimi anlatayim. Sol tarafi her zaman local browser yani kendi bilgisarimdaki dosyalari gormek icin kullaniyorum. Sag tarafi ise diger bilgisayarlara connection kurmak icin kullaniyorum. Bu durumda sol alt bolum, queue listenizin yerlesecegi bolum, sag alt bolum ise status window oluyor. Simdi ftp adresi edinelim.

    Site manager'da standart verilen adresler oldugu halde daha cok kullandigim quick connect bolumuyle baslayalim. Sag taraftaki yildirim isaretine tiklayin. Quick Connect secin. Server or Url bolumune ftp.microsoft.com yazin. Connect.
    Ilk baglantinizi yaptiniz. Simdi ornek sitemizde dolasip istediginiz dosyayi sag clickleyip transfer or queu yapabilirsiniz. Transfer deyince hemen transfer etmeye baslayacagi icin, transfer bitene kadar siteyi dolasma imkaniniz kalmayacaktir. O yuzden en guzeli queue yapmaktir. Butun download edeceginiz dosyalari sectikten sonra queue bolumune gidip sag clikleyip transfer demeniz queue daki dosyalari sirasiyla transfer etmeye baslamasini saglayacaktir. Simdi sekil 2'ye bakalim.



    Bu sekilde hali hazirda devam eden bir ftp olayini goruyoruz. Sol ust taraf ile sag ust taraf ayni gozukuyor. Sol ustun bizim bilgisayarimiz oldugunu zaten belirtmistik. Sag ust ise su an download yaptimiz sitedeki klasorun goruntusu. Bu gorulebilen bolumdeki dosyalarin hepsinin download edildigini gosteriyor.

    Sol alt taraf ise queue bolumu. Buraya yine sag tiklayarak queue da ne kadar dosya ve klasor oldugunu gorebilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, ftp ile sadece dosya secmek zorunda degilsiniz. Resimde goruldugu uzere benim gibi ornegin Anibal Lecter gibi ismi olan bir klasoru secip bu klasorun ve altindaki herseyin queue'ya dahil edilmesini isteyebilirsiniz. Dogal olarak queue info henuz icine girmedigi klasorlerde kac tane dosya oldugunu ve bunlarin buyuklugunu soylemez.

    Sag alt taraf ise status window. Burada hangi dosyayi ortalama ne kadar hizla indirdi, neler yapmis gibi kisa bilgiler gorebiliriz. Gorulecegi uzere program TYPE I (binary mode) ve TYPE A (ascii mode) komutlariyla dosya tipine gore otomatik indirme yapabilmektedir. Yine buradan sayet indirilemeyen dosyalar varsa alinan hatayi, baglanti kesilmisse, yaptigini ayarlara gore kac saniye sonra baglanmayi tekrar deneyecegini ya da kacinci denemesinde oldugunu felan gorebiliriz.

    Alt durum cubugunda ise sirasiyla:
    hangi dosyayi indiriyor
    ne kadar indirdi ve su an ne hizla indiriyor
    dosyanin boyutuna gore inen %
    dosyayi indirmeye baslamasindan itibaren gecen sure
    su an ki hiza gore bu dosyanin bitmesine kalan sure
    su an ki hiza gore queue da buyuklugu bilinen tum dosyalarin bitmesine kalan sure

    Ust cubugumuza bakarsak dogal olarak programin ismi, sol taraftaki site ve sag taraftaki siteyi gorebiliriz. Bu ornekte sol taraftaki site benim bilgisayarim, sag taraftaki site ise download yaptigim yerdir. Burada dikkat edilecek nokta (benim de flashfxp'ye en kil oldugum nokta), download yaptigim sitenin adinin xxx.xxx.xxx delete when done gibi bir sey olmasidir. Ornegin queue ya buyuk bir dosya eklediniz. Sonra elektrik kesildi, bilgisayari restart ettiniz felan. Calistirdiniz tekrar flashfxp'yi queue ya devam et dediniz. O da size, sen bu siteyi site manager'a eklememissin diyor. Bu durumda yapilacak is, bir siteye girip download edecek bir sey bulduysaniz, queue ya birsey eklemeden evvel, Site Manager menusunden add current site bolumunu tiklayip bu siteyi site list'e eklemek olacaktir. Benim takip ettigim yontem, genelde bir kez indirip bu siteyi bir daha ziyaret etme ihtiyacim yoksa, site adinin yanina "delete when done" yazarak listeye eklemek. Boylece siteden download edecegim hersey bittikten sonra bunlari site manager'dan temizliyorum. Copluge donmuyor orasi.

    Programin gorunur her yerini acikladim saniyorum. Diger ayar ozellikleri soyle olabilir:

    Preferences bolumune girerseniz, e-mail adresi anonymous@on.the.net olarak kalsin. Bulacaginiz bir cok ftp adresi, hacklenmis ftp serverlar olabilir. Gercek e-mail adresinizi vermeyin hic bir zaman.

    Default download path: ben kendim http veya ftp yaptigim herseyi ayni yere indiriyorum. Download diye bir directory'im var.. Hepsi oraya iniyor. Kazaa, e-mule, etc gibi p2p programlariyla download ettiginiz yerlerle ayni yeri gostermeyin.

    Isterseniz download ve upload icin speed limit koyabilirsiniz ama zaten flashfxp passive connection kuran bir programdir. Yani kullanilmayan bandwidth'i kullanir. Ben e-mule ile beraber calistiyorum bunu. Max Connection hizim 15-16KB ise, e-mule'un 7kB ile download yapiyorsa flashfxp hizini 8'e ceker. Emule 0'a duserse 15'e cikar. Tabii dogal olarak indirdiginiz sitenin hizli olmasi da gerekiyor. Ornek resimlerde gorulen site yavas bir yer. Maksimum 4-5KB gorebiliyorum burada. Sonuc olarak bir speed limit secmeye gerek yok bence.
    Bu bolumdeki diger secenekler ile ugrasmaya gerek yok. Ya da ben simdiye kadar hic ihtiyac duymadim.

    File exists rules bolumune gelelim:
    Burada benim kullandigim (sadece downloading bolumu icin, digerlerini zaten yapmiyorum):
    Smaller: auto-resume
    Same: auto-skip
    Larger: over-write
    Rollback 8kbyte (rollback olayi kesilen baglantilardan sonra son indirdigi 8kb yi yeniden indirerek resume etmesini sagliyor. Ben simdiye kadar bu ayarla bir problem yasamadim. Cok daha garantili olsun benim isim diyorsaniz, artirabilirsiniz.)


    Aklima gelen herseyi anlatmaya calistim. Uzun suredir kullandigim icin dogal olarak bazi seyleri otomatik olarak yapiyorumdur. Bu sebeple ilk kullanicinin yasayacagi bazi problemleri belirtmemis olabilirim. Sormaktan cekinmeyin.


    QUOTE
    Ek 1:

    niye ftp:
    Valla arkadaslar, ftp'nin bir cok guzel yani var benim icin.

    Yavas bir baglantiniz varsa (128kb here), dogal olarak bir sey upload yapmak zor oluyor. Ftp serverlara bir nevi amme hizmeti olarak bakabiliriz. Cogunlugu son derece guzel download yaptirirlar size, karsiliginda, bir sey istemezler.

    Diger p2p sistemleriyle karsilastirdigimda (denedigim kazaa ve e-mule), ornegin e-mule gibi bilgisayari connection'a bogmuyor, ya da kazaa gibi elektrik kesintisinden sonra download tumden kaybolmuyor ya da ozellikle filmlerde bozuk frameler olusturmuyor. Onceden download space reserve etmedigi icin de tabii ki hard disk doldu, ben bunu download edemiycem felan demiyor (e-mule). Hard disk dolana kadar kasiyor. Sonra source icin beklemiyorsunuz. Genelde download hiziniz ilk 3-5 saniyeden sonra stabil bir noktaya ulasiyor ve orada kaliyor. Bir source geldi, digeri gitti gibi problemler yok. Genelde zaten bu sitelerde koyulan dosyalar varolan release'lerin kalitelileri oluyor. Kalkip 15 tane fake dosyadan dosya 16. da gercegini bulmuyorsunuz. Simdiye kadar fake dosya gormedim indirdigim ftp'lerde.

    Aradigin herseyi buluyor musun? Hayir, cunku bir sey aramiyorum. Yani kalkip su release edilmis acilen bulmam lazim gibi bir sey dedigim olay cok nadirdir. Genelde ftp'leri diger insanlarin begenilerini gormek icin kullaniyorum diyebiliriz. Simdiye kadar bir suru mp3 indirdim ornegin buralardan. Bir coguda kotuydu. Ama ornegin hic kimsenin bana tavsiye edecegini beklemedigim hos rusca, hintce, yunanca etc sarkilar felan da buldugum oluyor. Ben zaten download olayini random yapmayi seviyorum. Indirir, bakarim. Guzelse guzeldir, degilse, degildir. Bu kural, bana daha once tavsiye edilen programlar/mp3ler/filmler icin de gecerlidir. Sonuc olarak ozellikle belirli seyler aramak icin kullanmiyorum ftp'yi.

    Gruplandirilmis dosyalar icin seviyorum. mesela kalkip bir ftp sitesinde 20.000 tane amiga oyununu bir arada bulabilirsiniz. Bunu bir http sitesinden ya da p2p den felan indirmek icin 20.000 veya daha fazla tiklama yapmaniz gerekebilir. Tek hareketle hepsini indirmeyi seviyorum yani.

    Dezavantajlari yok mu? Var tabii. Download yaptiginiz sitenin down olmasi, birilerinin gelip yarisini indirdiginiz dosyayi silmesi. Bu durumlarda genelde bu dosyaya devam edebileceginiz bir kaynak bulmak cok zor olur. Bu sebeple o zamana kadar indirdiginiz cope gidebilir. Indirmeye basladiginiz filmi kontrol etmezseniz orijinal dilinden farkli bir dilde cikabilir. Yani usengeclik ederseniz maksimum faydayi goremeyebilirsiniz. Genel de zaten programlarin filmlerin felan hangi dilde oldugu bir sekilde belirtiliyor. Diger bir dezavantaj olarak da download yaptiginiz bir site down olursa, baska bir queue listesine otomatik olarak baslayamamasi. O kadar kusur kadi kizinda da olur ama.



    QUOTE
    Ek 2:

    Bazi seyler ne demek.

    public ftp -> anonymous access veren, herkese acik ftp serverlari
    private ftp -> bu sitelere anonymous access olarak giremezsiniz. Bir kullanici adi ve sifre gerekir.
    Ascii mode -> text dosyalari dogal olarak bir cok bosluk karakteri icerdigi icin bu modda text dosyalari bir nevi sIkIstirma ile gonderilirler. Dogal olarak bu dosyalarda bandwidth'ini asan hizlar gorebilirsiniz. Text olmayan bir dosyayi bu modda download ederseniz, dosya bozuk gelir.
    Binary Mode -> text olmayan dosyalari download etmek icin. Zaten programlarin cogu otomatik olarak binary/ascii tipi download'i kendileri seciyor.
    ratio ftp -> bu siteler bir ul/dl ratio'su uygularlar. E-mule orneginde oldugu gibi. Uzak durmanizi tavsiye ederim. Baglantiniz kesilir, upload yaparak kazandiginiz krediyi kaybedersiniz. Ya da bazi siteler yapilan tum uploadlara gore kredi verir. Siz upload yaparken birisi download yapar, krediler tukenir, siz hic birsey download yapamazsiniz. Uzak durmanizi tavsiye ederim.
    hacked ftp -> bu siteler anlasilacagi uzere hacklenmis sitelerdir. Buralara girdiginizde bir suru ucubuk karakterden ya da bosluklardan olusmus klasorler felan gorursunuz. Bir cok ftp client ve explorer bu klasor isimlerini desteklemedigi icin buralara giremez. Flashfxp kullanin. Eger dosyayi tam olarak nerede bulacaginizi bilmiyorsaniz, flashfxp'de Tools'dan Find Files on Ftp Server diyerek, *.* aratip, serverdaki butun dosyalari buldurabilirsiniz (bu bolumden geri queue ya bir sey eklemek biraz kullanissiz gerci). Ayni zamanda bu ftp'lerde birbiri altina acilmis yuzlerce klasor oldugu icin vakit alabilir. Sonucta hic birsey de bulamayabilirsiniz. Genelde bu tip ftp'lerde degisik zamanlarda degisik seyler olabilir. Eger cok parcaya bolunup sIkIstirilmis bir dosya indiriyorsaniz, indirmeye baslamadan evvel parcalarin tamaminin olup olmadigini kontrol edin. Son dosya haric, diger hepsinin buyuklugunun ayni olmasi gerekir. Aksi takdirde bosa download yapabilirsiniz.
    leecher -> kan emici yaratiklarin hepsinin adi. genel de ratio ftp'lerde hic birsey upload yapmadan download yapan arkadaslar icin kullanilan bir terimdi.

    Alıntı:DİVXPLANET





    [simage][/simage]



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ocosgun -- 21 Kasım 2005, 2:20:39 >




  • Şu kopyala yapıştırı bulan damı anlından öpmek lasım
  • arkadaşlar bu kadar emek harcamışsınız çok teşekkürler.............
  • alıntı olduğunu söylemiştim
    tabiki diğer siteden okuyup buraya yazacak halim yoktu....
  • ççoook teşekkürler tam olarak ihtiycaım olan şey buydu işte süpersin ellerine sağlık
  • quote:

    Orjinalden alıntı: amddma

    Şu kopyala yapıştırı bulan damı anlından öpmek lasım

    sen ne diyon ödül felan ne varsa bu adama vermek lazım ---------cut,copy ve paste kardeşler muhteşem üçlü....
  • tşkl kardeş senide anlından öpmek lasım


    Şu kopyala yapıştırı bulan damı anlından öpmek lasım

    Şu kopyala yapıştırı bulan damı anlından öpmek lasım
  • Konu başlığınız kurallara uygun değil. Bölüm kurallarını okuyunuz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.