Şimdi Ara

foton neden kütlesizdir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
3.566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ya elektronun 5 te 1 i işte. oda ihmal edilir. cunku deneysel sonuclarda kullanılmayacakk adarkucuk oldugu ortaya cıkmıstır.. etkisi yoktur. zarasız demedeki sebeb o.

ayrıca foton olayındada "ısıgın kütlesi olmaz."
  • ben de aynı fikirdeyim fotonun kütlesi yok ama şimdi sıkı dur,
    bilim adamları yeni okuduğum bir habere göre ışık ile maddeyi hareket ettirmeyi başarmışlar. yani maddeye foton çarptırarak hareket etmesini sağlamışlar...buna ne denir.
    foton kütlesiz ama sadece momentumunu kullanarak mı maddeye etki ediyor

quote:

Orijinalden alıntı: fizisyen

ya elektronun 5 te 1 i işte. oda ihmal edilir. cunku deneysel sonuclarda kullanılmayacakk adarkucuk oldugu ortaya cıkmıstır.. etkisi yoktur. zarasız demedeki sebeb o.

ayrıca foton olayındada "ısıgın kütlesi olmaz."
  • hani cok uç bi fikir gibi geliyo bana, ama ışıgın tanecik özelligide var. klasik mekanikte bi tane bi yere carparsa orda bir haraket, enerji akışı olmasılazım. bilardo toplarının carpması gibi.

belki burdan yola cıkmış olablirler. ama yinede cok cok uç bi deney "bana gore".
    vay be..
  • bence ışığın hızına veya ona çok yakın hızlara ulaşmayı başarabilmek için anahtar yine fotonun kendisi. sonuçta bir an bile ışık hızına ulaşıldığında gidilmek istenen yere anlık gidilebilecek. bunu sağlayacak güç te madde ile değil foton ile sağlanacak gibi geliyor. ama sınırlı bilgimle sadece akıl yürütüyorum, belki de saçmalıyorumdur. fizikçilerden özür dilerim yine de...
    aklıma takılan başka bir soru daha var,
    ışık hızı öyle birşey ki hızların toplamı veya çıkarımı kuralı işe yaramıyor. ışık hızına ulaşıldığında da ışık yine 300.000 km/sn lik görece hızını koruyacak mı. eğer öyleyse ışık zamanın ve mekanın olmadığı karadelikler gibi bir olgu sanki. zamanın geçerli olmadığı bir tünel gibi. yoluna çıkan kütleli tanecik veya yapıların etrafından akıp giden bir nehir gibi. belki de o yüzden büyük gök cisimlerinin etrafından geçerken eğiliyor, sanki onu sarmak ister gibi.

quote:

hani cok uç bi fikir gibi geliyo bana, ama ışıgın tanecik özelligide var. klasik mekanikte bi tane bi yere carparsa orda bir haraket, enerji akışı olmasılazım. bilardo toplarının carpması gibi.

belki burdan yola cıkmış olablirler. ama yinede cok cok uç bi deney "bana gore".
    vay be..

• ya ışıgın bükülebilirligi tahminimce fotonun kutle cekiminden etkilenmesinden kaynaklanıyor.
    ama ışık hızı heryerde sabit hareketli hareketsi deneysel bir sonuc. interfromerte ile ölçülmüş. bu yuzden olgu kavramına biş demiyorum diyemiyorum."

"bence " ışık hızına ulaşmak için foton anahtar olamaz cunku kutlesi yok. bi yerde okumustum ışık hızına ulaşmak için kütle ve boyut oranında metematiksel olarak ters bir durum vardır. biri minimumken digerinin maksimum olması gerekiyor sonucu cıkıyordu.
    cevremizdeki hemen hemen herseyin kutlesi oldugu nu goz onune alırsak...
  • belki de tıkanılan nokta da burdan kaynaklanıyordur. e=mc2 formülünden bahsediyorsun. ışık hızına erişmek için kütlenin sonsuz olması gerektiği çıkarımı. bu formule zaten bişey söyleme küstahlığını gösterecek bilgi birikimine sahip değilim. ama ışık hızı için belki de kütle ile uğraşmamaız gerekiyordur. belki de Tanrı tarafından kural konulan ,hiç ulaşılamayacak bir hızdır, olgudur. ışığa erişmek için uğraşmayın , bakın işinize der gibi...

quote:

ya ışıgın bükülebilirligi tahminimce fotonun kutle cekiminden etkilenmesinden kaynaklanıyor.
    ama ışık hızı heryerde sabit hareketli hareketsi deneysel bir sonuc. interfromerte ile ölçülmüş. bu yuzden olgu kavramına biş demiyorum diyemiyorum."

"bence " ışık hızına ulaşmak için foton anahtar olamaz cunku kutlesi yok. bi yerde okumustum ışık hızına ulaşmak için kütle ve boyut oranında metematiksel olarak ters bir durum vardır. biri minimumken digerinin maksimum olması gerekiyor sonucu cıkıyordu.
    cevremizdeki hemen hemen herseyin kutlesi oldugu nu goz onune alırsak...

• yani kutleli bişi ulaşamadıgına gore demekki ole bişi:))
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

ben de aynı fikirdeyim fotonun kütlesi yok ama şimdi sıkı dur,
    bilim adamları yeni okuduğum bir habere göre ışık ile maddeyi hareket ettirmeyi başarmışlar. yani maddeye foton çarptırarak hareket etmesini sağlamışlar...buna ne denir.
    foton kütlesiz ama sadece momentumunu kullanarak mı maddeye etki ediyor

fotoelektrik olay da zaten fotonun momentumunun, metal yüzeyindeki serbest elektronları harekete geçirmesinden başka bir şey değil. bu meretlerin momentumu olduğu bilinen bir gerçek, sıkıntı "momentumu var kütlesi yok" ikileminde. yani fellik fellik bakındıkları fotonların olmayan kütleçekim kuvveti.

@fizisyen
    ışığın bükülebilirliğini fotonun kütleçekiminden etkilendiği şeklinde açıklamamak için zaten kütlenin uzay-zaman dokusunu büktüğü, ışık dahil her şeyin de bu dokunun oluşturduğu yolda ilerlediği sonucuna vardılar. sonuçta olay şuna geldi; kütlesi olsun olmasın her parçacık uzay-zamanın bükülmesinden (dolaylı da olsa aslında kütleçekiminden) etkilenir, fotonun kendisinin herhangi bir bükülmeye yol açacak kütlesi yoktur. eh... biri çıkıp "unified theory" dedikleri mutlak formülü oluşturmadıkça elimizdeki en makul açıklama bu.

edit:imla

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ferdinnand -- 3 Kasım 2009; 20:13:40 >

• fotonu yalanladılar heralde
  • enerji maddenin yoğunlaşmış halidir. yani aslında herşey maddedir veya herşey enerjidir diyebiliriz. foton dediğimiz şey kütlesel bir şeyin ulaşamadığı hıza çıktığı için enerji formundadır. foton neden kütlesizdir demek aslında saçma bu ısı neden kütlesizdir demek gibi. enerji kütlesizdir.çünkü enerji kütledir
    fotonun momentumu olayı da benimde kafama takıldı. biraz düşünüp şu kanıya vardım. diğer arkadaşların da dediği gibi vektörel momentumla kuantum momentumu farklı fakat birbirine etki ediyor. enerjinin sahip olduğu momentum kütleye aktarıldığında vektörel oluyo. bu benim düşüncem bilimsel bir dayanağım yok araştırma fırsatım da olmadı...
  • evrenin ilk anlarında ışıgın oluşumundan bahsedilir demekki evrende ilk patlama anında ışıktan hızlı gerçekleşen bir oluşum süreci vardı hatta büyük patlamanın korkunç hızla yayıldıgı kimi yerlere halen ışık yetişmemiştir.demekki ışıgı geçmek pekala mümkün birşey ama nasıl?
  • şoray uzun yolda
    evrenin ilk aşamasındaki o olay ışıktan önce başka bir şey olduğu ve ondan önce yol aldığı şeklinde değil
    ilk çıkan şey enerjiydi ışıktı
    ama evren o kadar yoğunduki ışığı göstermiyordu
    ilk bir saniyeden daha kısa bir süre önce sanırım evren tamamen ışıktan oluşmasına rağmen kapkaranlıktı
    yani ışıktan hızlı giden birşey yok
  • Bilim-Teknik'te okuduğum bir yazıya göre fotonun momentumu E=mc2 'den m'i çekip P=mV 'deki m değerine yazarak hesaplanıyormuş. (Aklımda kaldığı kadarıyla diyelim). Anladığım kadarıyla kütleyi enerji cinsinden ifade edebildiğimiz için illaki durgun bir kütle olmak zorunda değil.
  • evrenin ilk aşamasında ışığın hızının şimdikinden hızlı olduğuna yönelik bir teori var,
    başka bir teoriya göre ise takyon denilen ışıktan hızlı parçacıkların olduğu...

quote:

Orijinalden alıntı: bahtiyar0011

şoray uzun yolda
    evrenin ilk aşamasındaki o olay ışıktan önce başka bir şey olduğu ve ondan önce yol aldığı şeklinde değil
    ilk çıkan şey enerjiydi ışıktı
    ama evren o kadar yoğunduki ışığı göstermiyordu
    ilk bir saniyeden daha kısa bir süre önce sanırım evren tamamen ışıktan oluşmasına rağmen kapkaranlıktı
    yani ışıktan hızlı giden birşey yok
  • teorilerin sınıflandırılması denen bir şey var
    bahsettiğiniz teoriler kendisini destekleyecek veriler elde edememiş
    ortaya sınanabilir bilgiler ve öngörüler koyamamış teoriler

sadece neden olmasın tarzında şeyler
    ama bunlar safsata demiyorum dikkat edin
    aksine bunlar yararlı teoriler olarak isimlendiriliyorlar
    oturup araştırılarak beyin fırtınasına yol açarak bilimin gelişmesine katkıda bulunuyorlar
    thomsunun üzümlü kek modeli gibi :)
  • ya da bohr' un elektronların çekirdeğin etrafında belli yörüngelerde seyahat ettiği model gibi :)
    sonradan elektronların çekirdeğin etrafında olasılıklar bulutu denen bir şekilde aynı anda birden fazla yerde bulunabildiği durumu ortaya çıktı...

quote:

Orijinalden alıntı: bahtiyar0011

teorilerin sınıflandırılması denen bir şey var
    bahsettiğiniz teoriler kendisini destekleyecek veriler elde edememiş
    ortaya sınanabilir bilgiler ve öngörüler koyamamış teoriler

sadece neden olmasın tarzında şeyler
    ama bunlar safsata demiyorum dikkat edin
    aksine bunlar yararlı teoriler olarak isimlendiriliyorlar
    oturup araştırılarak beyin fırtınasına yol açarak bilimin gelişmesine katkıda bulunuyorlar
    thomsunun üzümlü kek modeli gibi :)

• eskiden bu forumda fazla fizikçi yoktu
    şimdi maşallah kaynıyo
    üst konu olacak güzel bir fizik hakkında herşey konusu mu açsak ne?
    güzel muhabbetler döner
  • :)))

dostum trt 2 de bomba bir program baslamıs. dun 4. bolum vardı. ayrıca 2 bolumde trt nin sayfasında var. yani 1 bolum eksik kalıyo:)

adı küçük muhteşemdir.
    atom ve parcacıklarla ilgili. valla ben cok begendim. bide gelecege umutla bakmak var bilim programı oda trt 2 de. buda teknoloji ve bilim den bahsediyo tr de neler oluyo diye.

k. muht. carsamba 10 25
    g.u.b. pazar 15 00

da.
  • hemen bakacam hocam
    eskiden entropi diye bir proğram vardı

onunda cdlerini bulup izlemiştim
  • 2. bölümünü izledim fena bi program değil, herkesin anlayacağı dilden temel parçacıkları bildiğimiz boyuttaki nesnelerle mukaysali olarak anlatıyo derine inmiyo. bundan sonra da takip ederim
    teşekkürler...

quote:

:)))

dostum trt 2 de bomba bir program baslamıs. dun 4. bolum vardı. ayrıca 2 bolumde trt nin sayfasında var. yani 1 bolum eksik kalıyo:)

adı küçük muhteşemdir.
    atom ve parcacıklarla ilgili. valla ben cok begendim. bide gelecege umutla bakmak var bilim programı oda trt 2 de. buda teknoloji ve bilim den bahsediyo tr de neler oluyo diye.

k. muht. carsamba 10 25
    g.u.b. pazar 15 00

da.
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.