Şimdi Ara

Fotokritik ve fotoğraflara yapılan saçma sapan yorumlar..!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
2.753
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Epeydir bu siteyi takip ediyorum ve fotoğraflarım da mevcut.. Portfolyom çok zengin değil ama kaliteli fotoğrafları takip etmeyi seviyorum daha doğrusu seviyordum..

Ama artık işin suyu çıktı...Fotoğraflara Yapılan saçma sapan,klişe,objektiflikten uzak tamamen copy paste mantığına dayalı yorumları okudukça deliriyorum...

Kadrajda problem var, netlik daha iyi olabilirdi, ahh keşke o kolu kadraja almasaydınız, keşke konuyu biraz daha ortalasaydınız vs..vs...Ve bunları yazan insanların portfolyolarına bakıyorsunuz Adamın daha portfolyosunda fotoğrafı yok hatta ve hatta makinası bile yok...Adam senelerin fotoğraf sanatçısına daha iyi olabilirdi yazmış...Gelde delirme...Sen ne ürettin be adam da böyle yorum yapma hakkını kendinde hissediyorsun..?? Herkes bi otorite olmuş herkes fotoğraf sanatçısı olmuş fotokritikte...Bir tane değişik yorum görmedim..

İyi yorumlar da şu şekilde; Bakış açınızı beğendim,renkler ne kadar da güzel,kadraj çok başarılı...Bu mudur yani objektiflik sinir bozuyor sadece..!! Bence buna bir standart getirilmeli artık ne şekilde yaparlar bilmiyorum ama fotoğraf makinası olmayan ve fotoğrafa resim diyen enstantane,diyafram vs..bilmeden foruma üye olup yorum yapan insanların önünün kesilmesini istiyorum artık...Ve eminim ki benim gibi düşününen çok fazla insan var..

Sırf bu yüzden fotokiritikte paylaşım yapmayı kesmiş çok değerli insanlar var..Biraz daha bilinçli olmak gerekiyor..Yoksa ahkam kesmek kolay..Bu gidişle o sitede kimse kalmayacak kendi kendine ahkam kesenlerin sitesi olacak fotokiritik..

saygılar,
    atalayalper

• "Ve bunları yazan insanların portfolyolarına bakıyorsunuz Adamın daha portfolyosunda fotoğrafı yok hatta ve hatta makinası bile yok...Adam senelerin fotoğraf sanatçısına daha iyi olabilirdi yazmış...Gelde delirme...Sen ne ürettin be adam da böyle yorum yapma hakkını kendinde hissediyorsun..?? Herkes bi otorite olmuş herkes fotoğraf sanatçısı olmuş fotokritikte...Bir tane değişik yorum görmedim.. "

Bence çok haklısın

Bende üyeyim FK'ya. Hepsi hepsi 2-3 fotoğrafım var malum 3 gün kuralı yüzünden Bugüne kadar 2-3 yorum yazmışımdır. Sevmem yorum yazmayı.Birde şu moda oldu son zamanlarda, şiir ile cevap vermeler, yorum yazmalar. Yahu normal bir biçimde eleştirini yapsana sen, neden şiir yazıyorsun be yorumcu Güzelce teknik anlamda eleştirini, yorumunu yap puanını ver. Bırak şiiri-şarkıyı. Değil mi ama???

• arkadasım cok haklısın.. millet sırf günün fotografcısı olmak icin bos bos yorumlar yazıyorlar . . bende uzun zamandan beri fk da fotografları takip ediyordum.. en sonunda üye olup paylasım yapmaya karar vermem nerdeyse 1 yılımı aldı.. yaptıgım paylasımlar iyi degil sonucta makinem a590is ve elimden geldigi kadar iyi fotograf cekmeye calısıyorum.. paylastıgım fotograflarda sınırlı.. ve birde abartı shoplanmıs fotograflar daha cok ilgi görüyor nedense :S
  • Ben FK'ya üye değilim (şahsen olmayı da düşünmüyorum) ama ara sıra girip bakıyorum ana sayfadaki fotoğraflara. İçlerinde iyi olanlar var, yok değil ama yapılan yorumların %90 boş. Hep dediğiniz gibi kopyala-yapıştır yorumlar. Tamam bir fotoğrafı beğenip önceden yazmış olduğun bir yorumu kopyalar yapıştırırsın, ama o gün anasayfaya çıkmış tüm fotoğrafları (sözde) beğenmek ve aynı yorumu yapmak nasıl bir zevk/mantıkt işidir? Hadi yapanı geçtim o yorumları alan kişiler emeklerinin karşılığının bir ctrl+v olmasına hiç mi incinmiyor da bir de o yorum yapanlara teşekkür ediyor?
  • Netlik daha iyi olabilirdi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Phuk

Netlik daha iyi olabilirdi.

Anasayfa başarınızı kutlarım, tebrikler.Kadrajınız ışık ve sevgi dolsun.

• sende haklısın ama fotoğraf göreceli iş. senin süper dediğin fotoğrafa ben iğrenç diyebilirim. herkes öenride bulunuyo netliğe vs bişe diyemem ama kadraj ve diğer ayarlarda öneride bulunabilirler. kişisel zevk
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Gereksiz Fakat Komik Bilgiler
    18 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tabiki renkler ve zevkler tartışılmaz Benimkisi latifeydi sadece kopyala-yapıştır yorumlara.
  • Ben fotoğrafçılık konusunda pek teknik bilgisi olan biri değilim, amatörüm ama bazen öyle yorumlar görüyorum ki ben bile "Yuh artık" diyorum. Sırf kendi fotoğraflarına yorum yapılsın diye başkalarının fotoğraflarını yorumlayan insanlar var. (Berbat bir fotoğrafa "Çok güzel, tebrik ederim" diye mesaj yazanları kastediyorum). Eskiden fotoğrafları ciddi anlamda eleştirip bizlerin bir şeyler öğrenmemizi sağlayan insanlar görürdüm ama şimdiki yorumlar hep aynı: Güzel bir sunum, kadraj çok iyi, anasayfa başarınızı kutlarım...
  • "Eskiden fotoğrafları ciddi anlamda eleştirip bizlerin bir şeyler öğrenmemizi sağlayan insanlar görürdüm ama şimdiki yorumlar hep aynı"

x-men2 arkadaşım işte o eski gerçek üstatlar yok artık. Ben eski dönemlerini bilmem FK'nın ama bir çok fotoğrafsever eski halini özlediğini belirtiyor. Hatta bazı ustaların siteyi terk ettiğini bile söylüyorlar "atalayalper" arkadaşın dediği gibi. Bende internette okuyorum bunları.
    Teknik-yapıcı eleştiriye evet, ama hiçbir anlamı olmayan kopyala-yapıştır yorumlara
    Saygılar...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Can-KSK -- 22 Aralık 2009; 23:07:59 >

• Arkadaşlar bu siteyi ben yaklaşık 4 yıldır takip ediyorum..Eskiden böyle değildi..Fotoğrafçılıkla uzaktan yakından alakası olmayan insanlar hadlerini bilirlerdi ahkam kesmezlerdi,sadece keşke bende böyle kareler yakalayabilsem veya keşke bende birgün sizin gibi fotoğraflar çekebilsem gibi yorumlar yapılırdı iyi fotoğrafçıların fotoğraflarına..Ama artık öyle değil saygı yok dilin kemiği de yok nasıl olsa sanal bir ortamdayız yaz yazabildiğin kadar at atabildiğin kadar..Bu fotoğrafçılık meğer (amatör fotoğrafçılıktan bahsediyorum) ne kolay şeymiş böyle baksanıza kadraj,netlik,renkler tamam bitti..
  • bir de sevgili edinmek için , ortam yapmak için gelenler de var. gruplaşmalardan anlaşılıyor
  • Onlar en gıcık tipler genelde bu işi yapanlar onlar zaten
  • ben şahsen fk'ye kesinlikle ve kesinlikle fotoğraf yüklemedim, yüklemem de.. adamlar teknik bilmiyor.. kompazisyon bilmiyor ama yorum yapmakyı da ihtmal etmiyor.. sadece forumunu seviyorum.. güzel insanlar var.. ama dediğim gibi bilmeyenlerde yorum yapınca iş çığrından çıkıyor.. tabi birde artık fk işi maddiyata döktü.. neyse.. bu kadar yeter..
  • FK konusuna girersek günlerce konuşabiliriz; o kadar çok eksik yada eksik görünen şey varki..
    Fakat işte tam burada, yani başlarken belirtmemiz gereken en önemli nokta Fotokritik platformunun niteliği.
    Ben bu siteye 2006'dan beri üyeyim. 2006'da birtane fotoğraf sonrası 2009'a kadar kare yüklemedim ama FK'daki değişimi şaşırarak, üzülerek seyrettim.
    Herşeyden önce ilk kurulduğu zamanlarda Fotokritik tamamen bir HOBi sitesiydi. Aynı keyfi paylaşan insanların buluştuğu, bilgi paylaşımında bulunduğu bir platformdu. Fakat giderek ticarileşti ve şuan salt kazanç sağlamak üzerine oturtulmuş bir alan halini aldı. Yani Fotokritik bugün tamamen ticari bir oluşumdur. Hal böyleyken kullanıcıların serzenişinden çok nasıl daha fazla kullanıcı sağlarız, nasıl para kazanırız düşüncesi içindeki site sahipleri var. Bir şeyin içine para karışırsa o artık amatör ruhtan ve keyif olmaktan uzaklaşıp, profesyonel bir ticaret aracı olur. Fotokritikte bugün yaşananlarında en büyük sebebi budur. 15 kelime kuralı neden kalktı sanıyorsunuz? Yada onaylı kullanıcıların dışında yorum yapılmamasına imkan sağlanması? En basitinden "PRO UYELiK" zırvası?..

Bir diğer konuda insanların giderek asosyalleşen hayatlarında bir şekilde beğenilme arzularını bu sitede tatmin etmeye çalışması.. Acı ama gerçek, gün geçtikçe birebir iletişimden uzaklaşan, uzaktan haberleşen, uzaktan seven ve hatta uzaktan sevişen toplumlar haline geldik. Dolayısıyla insanlar bir şekilde sivrilmek, övülmek ve hatta pohpohlanmak istiyor. FK'da bunu 3 aylık 50 lira ödeyip üzerinede birazcık fotoğraf + PS bilgisine sahip olup yapabiliyor insanlar.. Ben bu sitenin başında çıldıran tipler biliyorum, tanıyorum. "Neresi yamuk bu kadrajın, neresi yamuk..!! Ben 23,5 derece sola yatırdım zaten, X tool ile ölçtüm! Hayvan heriflerrr!! Hakkım yeniyooor!!" diye inleyen insanlar! Aslında çok kritik bir konu bu, üzerine uzunca konuşulması gereken.

Tabii birde FK gibi sitelerdeki pek üstad takılan ama aslında cacık olamayan adamların insanlar üzerindeki yanlış dikteleri var. Teknik konulara ve detaylara o kadar takılıyorlarki; fotoğrafın ne anlattığını yada ne kadar derin olduğunu kaçırıyorlar. "Netlikte sorun var, kadraj yamuk, siyah beyaz olmasın, o adamın orada ne işi var, 4 nokta kuralı uçmuş, çocuğun eli hafif sağda olsaydı" deyip duruyorlar! Fotoğraftaki çocuğun ne anlattığını es geçiyorlar.. Fotoğrafı ıskalıyorlar aslında! FK'de son derece fazla takipçisi olan babamın bir sözü vardır ben çok severim.. "Fotoğraf birşeyler anlatıyorsa teknik detayların susmasını kimse umursamaz!" Doğrusu bu olmalıdır. Fotoğraf birşeyler anlatabilmelidir.. Gerisi fasofiso. Dünyanın en iyi fotoğraflarına bakın, en iyi fotoğrafçılarını takip edin.. Karelerinin birçoğu teknik anlamda -şartlanılmış FK klişeleri baz alınırsa- sefalet durumdadır. Ama fotoğraf birşeyler anlatır, resmen konuşur! Onları iyi fotoğrafçı yapan 1500 kere gördüğümüz kelebek fotoğrafları yada tarlada yanlız ağaç çekip tek kareden HDR yapmaları değildir..

Çok iyi hatırlıyorum. 2008 yılında dünyada yılın en iyi fotoğraflarından biri seçilen bir kareyi, o konferansın hemen 1-2 saat sonrasında FK'ya koymuşlardı. Yorumları görmeliydiniz.. "Kadrajda sorunlar var. Belki daha net olabilirdi. Kadının kolu kesilmiş, olmamış" gibi onlarca şey söylendi.. Tabii FK yönetimi durumu farkedince sildi herşeyi. Bu örnek bile FK'in içler acısı halini anlatıyor belkide..

Fotokritik'te gerçekten üstad diyeceğim adamların sayısı 10'u geçmez. Tamamen kendi zevklerim doğrultusunda söylüyorum bunu tabii. Ama mesela bu adamların yarısının tek bir karesi bile günün fotoğrafı seçilmemiştir. Enteresan dimi? Aslında FK'nın al gülüm - ver gülüm sistemini düşündüğümüzde gayet sıradan..

Siz arkadaşlarıma tavsiyem; birilerinin karenizi beğenip beğenmemesini çok umursamayın. Kendiniz sevdiğiniz için çekin, paylaşın!.. Boşverin gerisini!

• @ Novarix;

Tamamen katılıyorum yazdıklarına benimle hemen hemen aynı duyguları hissediyormuşsun özellikle şu ödül almış foto olayını bende yapmak istiyordum sırf sitenin ne kadar vahim durumda insanların da ne kadar bilinçsiz olduğunu ispatlamak için..Ama benden önce davranıp deneyen olmuş kaçırdık artık :)) Ne kadar çok sazan var fk'da anlayın işte..
  • Evet elestiriler, degerlendirmeler, yorumlar cok zayıf. Cunku malesef egitim yok.
    Kursta hoca cektigimiz karelere olumlu olumsuz onlarca yorum yapardı.
    Sitelere bakınca hic tatmin etmeyen uyduruk yorumlarla dolu. Cunku fotograf okumayı bilmiyorlar.
    Guzel demis peki neden guzel, kotu demis peki neden kotu yazmamıs, yazamaz cunku bilmiyorlar genelde.

Fotografcılık bilgisi tecrubesi olmadan adam gibi yorum yapılamaz. Yapılsada komik duruma duser.
    Tecrubeli insanlar genelde pek takılmazlar oyle sitelere. Takılsalarda sessiz kalırlar hangi birine ne anlatsın.
  • fk ya üyeyim fotoğraf konusundada amatörüm ama coğu kişi cok haklı aşırı bir gruplaşma var herkes tanıdığına yorum yazıyor nerdeyse fotoğrafa bakmadan titreşim varmış sen zaten trpod ile cekilmemiş 1\15 lik resmdeki az ttresime takarsan yuhhh artık...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.