Şimdi Ara

fotoğraf makinelerinde en iyi çekim modu nedir ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
59
Cevap
2
Favori
5.850
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • canon eos500d dslr makinem var ve hıc bır şey bilmiyorum çekim modları hakkında nerede ve ne zaman hangi modların kuıllanıldıgı hakkında bilgi verimisiniz tabi bu bilgiler hani tam otomatık mod makro mod veya spor mod hakkında değilde av modu veya p modu gibi modlar ile ilgili olursa sevinirim hangi modda çekmem gerekir ?



  • P ile başla.

    Google'a p modu yazarak bilgi al. p modunda nelerin sana bagli oldugunu ogren. degisebilecegin kismi degistirerek makinanin ayarlarini izle ogren. tavsiyedir. aciklamiyorum kendin ogrenirsen daha iyi olur. foto kursuna gidersen temelleri ogrenirsin. Bol bol foto cek. deklansore basmaktan korkma
  • kullanabildiğin moddur
  • Otomatik modda çekim yapmak başlangıç için en güzel olanı...
  • Bu sekilde tavsiye vermek cok zor. Yapacagınız ilk sey makinanızı tanımak. Hangi ayar nereden yapılıyor bilmelisiniz. Makinanızı iyi tanımalısınız. Sonra fotografcılıgın temel bilgilerini anlatan bir kitap alın. Adım adım ogrenerek ilerleyin. Rastgele deklansore binlerce kere basmanızında hic faydası olmaz. Her calısmanın ayarı, inceligi, ısıgı, kadrajı vardır. Otomatik mod zaten cok sacma bir moddur. En azından hazır cekim modları kullanılmalı. En iyi mod diye bir sey yok. Hepsinini kullanım amacı farklıdır. Ama bunlardan once makinayı tanımalı, fotografcılıgın temel biglilerini edinmelisiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 28 Mayıs 2012; 15:38:24 >
  • Şuan için birşey bilmiyorsan M ile çekme. İç mekandayken P'ye al ve flaşı aç öyle çekim yapman gerekir. Eğer dışardaysan P ile çekim yapabilirsin diğer modları deneme sağlıksız fotolar çıkabilir.
  • Şu an bilmiyorken P ye alırsan veya oto moda bidaha da öğrenmezsin.bence direk M moduna ol ve deneyerek okuyarak öğren.veya En azından A modunda kullan ki diyafram etkisini çözersin.Ama önerim M modurdur
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • M modu kullanımı bir efsane gibi yayılmıs durumda. M kullanınca sanki ogrenmis ve son noktasına geliniyor havası var. Bu yanlıs bir dusunce.
    Fotograf ya diyafram yada enstantene oncelikli cekilir.

    M modu ısıgı ve calısması sabit olan zamanlarda kullanılır. Geneldede bu mod Pozometre ile desteklenir.
    Yani studyo ortamında ısıgınız sabit, cekeceginiz konu sabit pozometre ile konu uzerinden ısıgı olcerek M modunda makinaya bu degerleri girersiniz ideal sonucu hep sabit sekilde alırsınız. Makina her defasında pozlama hesabı yapmak zorunda kalmaz. Olay bu. Hatta konu ile mesafenizde sabitse netlemeyide m moduna alırsınız elle yapar sabitlersiniz. Hersey sabit oldugundan her deklansorunuzdede aynı sonuclar cıkar. Hem makinanın hesaplamalarını beklemeden hızlı calısır hemde ideal kareleri alırsınız. Sokakta dolasırken M modu kullanmak usta oldugunu degil, yetersizligini gosterir. Isıgın ve konunun surekli degistigi bir yerde M kullanılmaz. Mesela sokakta oturan bir yaslı adam gordun portresini alacaksın diyelim o zaman diyafram oncelikli moda alırsın istedigin alan derinligini verirsin, yada martı cekmen lazım enstantene oncelikli moda alırsın hareketi vurgularsın diger hesapları esdegerlik yasasına gore makina hesaplar dengeler. Boylece ideal pozlama yapılır. M modu ile cebellesmeye gerek yok. Fazla pozlanır, az pozlanır ugrasır durursun gereksiz yere.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 28 Mayıs 2012; 17:15:41 >




  • ben A veya S modu kullanılmaz demedim.Ayrıca kimseye de hava atmak gibi bir amacım yok.Bence bu sadece alışkanlık.İyiki de M modda başlamışımki kolay öğrendim etkilerini.Ha gerektiğinde A modda da kullanılır ama ben alıştığım için herhalde kullanmıyorum pek.Bunda makinama özel noktalarda var tabi.
  • M modu ozel durumlar dısında kullanılmaz. Ozel durumlarda belli zaten. Genel kullanım Av ve Tv modları ile olur. Otomatik mod poz kacırılmaması gereken durumlarda sansını guclendirmek icin kullanılır.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 28 Mayıs 2012; 18:01:17 >
  • Sizin saçma diye adlandırdığınız Otomatik ve hazır çekim modları zaten hiç bir şey bilmeyen başlangıç seviyesi kullanıcıları için geliştirilmiş özel yazılımlardır.Kişi makinayı yeni alır veacemi olduğu için kaliteli çekim yapamaz ve makinayı kötüler bu makina iyi değil hiç durmadan makina değiştiren binlerce insan var ben o bakımdan dedim auto mod diye makinayı tanımaya başlamanın ilk adımı.
  • @ikarahal

    Ukalalık olarak algılamayın ama M modu konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Evet çekim şartlarına göre ve genel kullanım için diyafram veya enstantane öncelikli modlar daha kullanışlı olabilir,(çekim amacıma göre bazen ben de bu modları kullanıyorum) ama konuya fazlasıyla hakim bir kullanıcı her türlü çekim şartlarında M modunu da rahatlıkla kullanabilir.
    Diyafram veya enstantane modlarını tercih etiğinizde istisna da olsa makine yanlış veya kullanıcı beklentisinden farklı bir ayarlama yapabiliyor.
    İyi akşamlar hoşçakalın..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c.james -- 28 Mayıs 2012; 20:40:14 >
  • Sn cemalsolak

    Otomatik mod sacmadır. Cunku bodyler bildigimiz camera obscuradan baska bir sey degildir. Makina bizim ne cekecegimizi nasıl bir kompozisyon calısması yaptıgımızı bilmez. Basit bir ornek dolunayı otm modda cektigimizde cevre ısık kosullarına gore kafasına gore pozlar sonuc dolunay degil bir el feneri cıkar. Yada manzara fotografı cekecegiz yine kafasına gore pozlar ama manzara icin diyaframı kısması gerekir. Yada cocukları cekecegiz yine kafasına gore pozlar hareket unsuru goruntuleyecegimizi bilmez. Halbuki biz cocuklardan daha hızlı bir enstantene gerektigini biliriz, veya gunbatımı calısacagız otm modda makina kafasına gore pozlarken manzara modunda dramatik etki icin 2 stop kadar az pozlaması gerektigini bilir vs vs bir dunya ornek verebilirim. İste hazır cekim modları bu yuzden vardır. Manzara moduna alırsınız makina diyafram kısması gerektigini bilir, spor yada cocuk moduna alırsınız makina yuksek enstantene kullanması gerektigini bilir. Hazır modlar otm moda gore cok daha dogru ve etkili sonuclar verir. En azından hazır cekim modları kullanarak yeni baslayan biri makinanın nasıl pozlama yaptıgını gorur ogrenir. Ama otm modda zaten makina yanılır ogrenmeye kalkarsan sende yanlıs ogrenirsin. Yukardaki yazımda otm mod sacma en azından daha dogru sonuclar icin hazır cekim modları tercih edilmeli demistim zaten.

    Isıgınız bol olsun.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 29 Mayıs 2012; 0:01:13 >




  • quote:

    Orijinalden alıntı: c.james

    @ikarahal

    Ukalalık olarak algılamayın ama M modu konusunda sizinle aynı fikirde değilim.Evet çekim şartlarına göre ve genel kullanım için diyafram veya enstantane öncelikli modlar daha kullanışlı olabilir,(çekim amacıma göre bazen ben de bu modları kullanıyorum) ama konuya fazlasıyla hakim bir kullanıcı her türlü çekim şartlarında M modunu da rahatlıkla kullanabilir.
    Diyafram veya enstantane modlarını tercih etiğinizde istisna da olsa makine yanlış veya kullanıcı beklentisinden farklı bir ayarlama yapabiliyor.
    İyi akşamlar hoşçakalın..

    Sn c.james

    M modunu surekli degisen ısık ve calısma ortamında eziyettir. Guncel kullanımda anlamsızdır, gereksizdir. Makinalarda zaten TTL ısık olcen bir sistem var. Bu sistem gri karta gore en ideal pozlama degerlerini hesaplar ve sensore dusecek ısıgı ayarlar. Simdi M modunda bu karmasık hesaplama ile ugrasmak ya yanlıs pozlama yada kareleri kacırmak demektir. M moduyla siz ısıgı degisen ortamda ekstra bir sey kazandırmazsınız zaten. Yine ideal pozlama icin makinanın verecegi degerleri elle verirsiniz. Yani vakit kaybından baska bir sey olmayacaktır. Guncel kullanımda ya alan derinligi oncelikli yada hareket vurgulama oncelikli calısmalar olur. Mesela bogazda geziyorsunuz martı cekeceksiniz yani hareket unsuru var yapacagınız sey enstantene oncelige alıp martıdan daha hızlı perde hızı secmeniz. 1/500, 1/1000 ve ustu gibi. Bu durumda makina diyafram ve isoyu kendi ayarlayacaktır. Siz M moduyla bunu yapmaya calısırsanız cok ugrastırır. Veya baktınız portrelik bir calısma ortamı var duragan goruntu ve arka plan flu olmalı. Yapacagınız sey diyafram onceligine almak ve uygun diyaframı verip alan derinligini almak kalanını makinaya bırakmak.
    Konuya 4/4 luk hakim bile olsanız ortam ısıgını surekli gozle olcup makinaya girmek dogrumu oldu yanlısmı oldu diye kontrol etmek ugrasmak gereksiz bir caba.
    Siz guncel hayatta bana M modunu kullanmak icin gereken senaryoları uretin paylasalım tartısalım.
    M modu dedigim gibi ısıgın sabit oldugu yerlerde TTL sistemin yanılmaması ve her defasında pozlama yaparak vakit kaybettirmemesi sonucları garantiye almak icin kullanılan bir secim. Studyoda manken yada urun calısırsınız paraflaslar vardır ısıgın kelvin degeri bellidir, hareket yada duragan goruntu calısmanız bellidir, pozometre ile ona gore konunun ustune dusen ısıgı olcer M moduna alır makinada bu degeri sabitler kullanırsın. Makinalardaki TTL sistemi objektiften giren ısıgı olcerler ama bu konudan yansıyan ısıgın olcumudur. Aslolan konudan yansıyan degil konunun uzerine dusen ısıgın olculmesidir. Dogru pozlama budur. Pro kesim bu yuzden harici pozometre ile konu uzerine dusen ısıgı olcer ve makinanın TTL pozometresini M modu ile iptal ederek kendi olcum degerlerini girer. Boylece ideal pozlama alınır. Cok extreme durumlarda belki M modu kullanılabilir. Mesela dolunayın pozlaması bellidir. Cunku sabit bir ısıktır ve gucludur. Pozlamasıda ortalama İso 100, diyafram 8, enstantene 1/125 dir. M moduna alır bu degerleri girersiniz sonuca daha hızlı gidersiniz. Ama genel guncel kullanımda otm mod gibi M moduda sansa ne cıkarsa durumu olur. Gozle bakarsınız tecrubenize paralel bu ısıga ve calısmaya gore diyaframı, enstanteneyi, isoyu su degerde vermeliyim dersiniz ve deklansore basarsınız bakalım nasıl cıkmıs dogru pozlamısmıyım diye kontrol edersiniz buyuk ihtimal yanılırsınız tekrar daha dogru pozlama icin ugrasırsınız. Konu sabitse ugrasırsınız ama degilse kare tarih olur. Halbuki TTL zaten bunun icin size yardımcı ve klavuzluk yapar. Siz dogru yonlendirin yeter. Isıgınız bol olsun.

     fotoğraf makinelerinde en iyi çekim modu nedir ?


     fotoğraf makinelerinde en iyi çekim modu nedir ?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 29 Mayıs 2012; 0:03:28 >




  • @ikarahal

    Diğer arkadaşa yazdığınız cevapta yanlışlıkla benim mesajımı alıntılamışsınız.
    İyi geceler hoşçakalın..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c.james -- 29 Mayıs 2012; 2:16:32 >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: c.james

    @ikarahal

    Diğer arkadaşa yazdığınız cevapta yanlışlıkla benim mesajmı alıntılamışsınız.
    İyi geceler hoşçakalın..

    Aynı anda bir kac yerle ilgilenince boyle hatalar olabiliyor :)
    Uyarı icin tesekkurler. Duzelttim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ikarahal

    quote:

    Orijinalden alıntı: c.james

    @ikarahal

    Diğer arkadaşa yazdığınız cevapta yanlışlıkla benim mesajmı alıntılamışsınız.
    İyi geceler hoşçakalın..

    Aynı anda bir kac yerle ilgilenince boyle hatalar olabiliyor :)
    Uyarı icin tesekkurler. Duzelttim.

    Rica ederim.Bu arada yukarıda değindiğiniz ayrıntıların tamamını fazlasıyla biliyorum,bunları bana anlatmanıza gerek yoktu.Sanırım siz benim ne demek istediğimi biraz yanlış anlamışsınız.
    Ben genel kullanım amacına göre daha çok diyafram veya enstantane modlarının kullanılmasına karşı değilim,aksine çekim amaçlarıma göre bazen ben de bu modları kullandığımı belirtmiştim.Ben sadece "M modu özel durumlar dışında kullanılmaz" görüşünüze katılmadığımı belirtmek istedim.
    Biraz daha ayrıntıya girmek gerekirse; Örneğin diyafram modunu kullandığınız zaman çok nadiren de olsa makine sizin beklentinizin dışında pozlama yapabiliyor,ama konuya fazlasıyla hakim bir kullanıcıysanız,yani diyafram,enstantane,iso ve ışık bilginiz yeterliyse bulunduğunuz çekim şartlarına göre manuel olarak da en doğru ayarları hızlıca yapabilirsiniz.Demek istediğim buydu,yoksa normalde tabii ki diyafram ve enstantane modları genel kullanım için çok daha pratik.
    Ayrıca,bir çok kullanıcının sırf manuel kontrolü daha rahat yapabilmek için çift ayar tekerli üst sınıf gövdeleri tercih ettiğini de hatırlatmak isterim.
    Toparlamak gerekirse; Siz manuel mod tercih edildiğinde yanılgı olasılığına dikkat çekmek istemişsiniz,ben de diyafram ve enstantane modlarında istisna da olsa makinenin kullanıcı beklentisi dışında ayarlama yaptığını vurgulamak istedim.Yani diyafram ve enstantane modlarının da %100 garantisi yok.Bazen aynı kadrajı pozlama telafisi ayarlarıyla oynayarak yeniden çekmek zorunda kalabiliyorsunuz.(Eğer çektiğiniz pozu tekrarlama şansınız yoksa mecburen ilk çektiğiniz pozla yetinmek zorundasınız) Aslında bu modları kullanırken AEB özelliğini açmak en garantili yöntem :)
    Bu arada,evet martı çekimleri gibi çok seri davranmanız gereken şartlarda tabii ki enstantane modunu kullanmanız gerekebilir,ama yukarıda da belirttiğim gibi manuel ayarlara yeteri kadar hakimseniz her türlü çekim şartlarında manuel modu da çok rahat ve minimum hata ihtimaliyle kullanabilirsiniz.Ayrıca manuel pozlamayı kolay öğrenmek isteyen arkadaşlar,yapmış oldukları pozlamanın hatalı olup olmadığını bakaçtaki göstergeden veya histogram özelliğinden de faydalanarak çok kolay anlayabilirler.
    İyi geceler hoşçakalın..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi c.james -- 29 Mayıs 2012; 4:08:34 >




  • Ben açıkçası manuel mod kullanarak martı sumru çektim.Zaten kullanım amacına göre kulandığımızda amaca yönelik ayarı kendim yapıyorum.Diyelim martı çekecem kendim belirlediğim ens değerine ayarlayıp ışık şartlarına göre diyafram ayarlayabiliyorum.Alışkanlık oluyor aslında dediğim gibi.Ama o modlarda kullanılabilir tabi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ikarahal

    Sn cemalsolak

    Otomatik mod sacmadır. Cunku bodyler bildigimiz camera obscuradan baska bir sey degildir. Makina bizim ne cekecegimizi nasıl bir kompozisyon calısması yaptıgımızı bilmez. Basit bir ornek dolunayı otm modda cektigimizde cevre ısık kosullarına gore kafasına gore pozlar sonuc dolunay degil bir el feneri cıkar. Yada manzara fotografı cekecegiz yine kafasına gore pozlar ama manzara icin diyaframı kısması gerekir. Yada cocukları cekecegiz yine kafasına gore pozlar hareket unsuru goruntuleyecegimizi bilmez. Halbuki biz cocuklardan daha hızlı bir enstantene gerektigini biliriz, veya gunbatımı calısacagız otm modda makina kafasına gore pozlarken manzara modunda dramatik etki icin 2 stop kadar az pozlaması gerektigini bilir vs vs bir dunya ornek verebilirim. İste hazır cekim modları bu yuzden vardır. Manzara moduna alırsınız makina diyafram kısması gerektigini bilir, spor yada cocuk moduna alırsınız makina yuksek enstantene kullanması gerektigini bilir. Hazır modlar otm moda gore cok daha dogru ve etkili sonuclar verir. En azından hazır cekim modları kullanarak yeni baslayan biri makinanın nasıl pozlama yaptıgını gorur ogrenir. Ama otm modda zaten makina yanılır ogrenmeye kalkarsan sende yanlıs ogrenirsin. Yukardaki yazımda otm mod sacma en azından daha dogru sonuclar icin hazır cekim modları tercih edilmeli demistim zaten.

    Isıgınız bol olsun.


    Aynen katılıyorum tabikide hazır çekim modları ben kestirmeden anlatayım dedim ama anlaşamadık aslında ikimizde aynı şeyleri iyi biliyor ve hem fikiriz
    Bir gün teknoloji magazalarının birinde fotokamera almak isteyipte test eden bi müşteri gördüm istem dışı takip ettim satıcı eleman tarif ediyor işte hazır çekim modları var , işte şu modla vesikalık fotoğraf çekebilirsiniz bilmem ne falan filan adam her deklanşöre basışında bulanık resimler adam makinayı beğenmiyor bu iyi değil falan gibi mırın kırın edip homurdanıp duruyor hiç bilgisi yok çünki birisine hediye mi alacakmış neymiş satıcı elemanda baktı adam traş diğer taraftaki müşterilerle ilgileniyor yardımcı olayım dedim yaklaştım elinde ki kaliteli makina yı bırakıp vasat bir makinaya yöneldi oda auto modunda imiş bi çekti fotoğraf pırıl pırıl "hah yaavvv"dedi "bak bu iyiymiş hemde daha hesaplı"deyince beni bi gülme tuttu hemen oradan uzaklaştım işte böyle kullanıcılar için önerdim en ilk etap diye belirteyim yoksa iyi makinayı bırakıp da hem ucuz hem kalite sandıkları makinayı gidip almasınlar : ))))
    Bu arada bi anımı sizlerle paylaşmış bulundum.
    Herkese net ve başarılı çekimler Saygılarımla...




  • Otomatik mod bana göre çoğu zaman sıkıntılıdır. Makine kendisine en yakın objeye netleyeceğinden, kompozisyondaki objeler birbirlerine yakın degilse ya da istenmeden araya ufak bir nesne girerse makine netlemeyi şaşıracaktır. En yakın nesneye netlemek ve bunu yaparken de diyafram acmakla hemen arka plandaki nesneler direk olarak bulanık çıkacaktır. Bu hatıra fotoğrafları çekerken inanılmaz sıkıntı verir. 4 5 kişilik bir grup cekerken araya girecek bir dal parçası bütün işi bozar. Dal netlenir, arkası bulanır. Foto çöpe gider.
    Ben ayar gayar anlamıyorum diyen bir kişi en azından, P de kullanıp, netlik noktasının nerede olduğunu bilmek zorundadır. Onuda bilmeyen ya da ogrenmekten kaçınan kişi de DSLR kullanmamalıdır bana göre...

    DSLR makine, kendisine nasıl ve ne şekil fotoğraf çekmesini istediğinizi söylediğiniz zaman size iyi fotoğraf çeker. Aksi durumlarda saç baş yoldurması mümkündür.

    7D yi aldığım zaman bu konu ile ilgili hiçbirşey bilmiyordum ve neredeyse ağlama noktasına gelmiştim. Yukarıdakiler birebir yaşanmıştır :) Tecrübeyle sabittir...




  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.