Merhaba arkadaşlar dışarıda foto çekimini felan iyice öğrendim ama evde veya kapalı ortamlarda iş yerlerinde alışveriş merkezlerinde nasıl foto çekeceğimi bilemiyorum tüm modları deneyerek çekiyorum ama nedense bir türlü istediğim sonucu alamıyorum genelde karanlık çıkıyor veya ufak bir kımıldama sırasında resim puslu çıkıyor insan fotoları ile ürün fotoları kapalı alanlarda hangi ayarlar ile çekilir acaba yardımcı olursanıs sevinirim makinam Fuji finepix s5600
walla bu sorunun yanıtını bende çok merak ediyorum... yardım eden yokmu
Fotoğraf için ışık gerekiyor. Bu nedenle, iyi sonuç alınamayan ortamlar (kapalı da olsa açık da olsa) o fotoğraf için yeterli ışığın olmadığı ortamlardır. Ortamların ışık şartları farklı olacağından şu ortamda bu ayarlar ile çekilir, bu ortamda şu ayarlarla çekilir diye kesin kurallar olamaz. Az ışıklı ortamlarda çekilen fotoğrafın yeterli bir şekilde pozlanması için göz önünde bulundurulması gerekenler kısaca şöyle:
Flaş kullanmak: Eğer o ortamda flaş ile çekim yapma konusunda her hangi bir engelleme yoksa flaş kullanın. Flaş ile yapılan çekimlerde, makinenizin kendi flaşını kullanıyorsanız çekeceğiniz konuya uzaklığınız 3-4 metreyi geçmemelidir. Çünkü makinenin kendi flaşlarının etki mesafesi genellikle 3-4 metreden daha fazla değildir. Konudan uzak olup zoom yapmış olmanız bir şey değiştirmeyecektir. Zoom yaparak uzaktaki konuyu gözünüze yaklaştırmış olabilirsiniz ama konu ile flaş arasındaki mesafe değişmemiştir. 3-4 metrden daha uzak konular için, etki mesafeleri daha uzun olan harici flaşlar tercih edilmelidir.
Flaş kullanma ile ilgili bir engel varsa ve çekilecek konu da hareketli bir konu ise, makinenizin enstantane öncelikli çekim modunu kullanmalı ve konunun hareketine uygun bir perde hızı seçmelisiniz. Ama bu durumda da ışık yetersiz ise bu sefer de makineniz o ışık şartlarında seçilen perde hızına uygun bir diyafram seçemeyebilir. Bu durumda sizi uyarır. Böyle bir uyarı alıyorsanız, biraz daha gürültülü ama doğru pozlanmış fotoğraflar için ISO ayarını yükseltmelisiniz. ISO ayarınız Auto durumunda ise makineniz bu durumda ISO'yu kendisi yükseltecektir. Ama bazı makineler ISO ayarı Auto'da olsa bile belirili bir ISO'dan yukarısını seçmeyebilirler. Bu konu ile ilgili bir sınırlama varsa makinenin kullanma kılavuzunda yazar.
ben şahsen flaş kullanmam pek. yapacagın şey öncelikle makinenin tutuşu. eğer objektifi ön tarafta tutabileceğin bir objektifse, sol elinle onjektifin altından tutarsan daha iyi sonuç alırsın. titremeyi azaltmak bakımından yani. sonrasında vizörden bakarsan daha az titrer. bu şekilde 1/8 saniyeye kadar güzel veya makul ölçülerde çekim yapabilirsin. bunu artırman için ISO degerini artırabilrsin. mesela standart 100 olan iso'yu 200 yaparsan 1/16 ile çekebilirsin aynı ışıkla. veya 400 ISO yaparsan aynı ışıkla aynı resmi 1/32 ile çekebilirsin(veya 1/30). bu şekilde çekim hızını artırıp netliğin bozulmasını engellersin. tabi bu bahsettiklerim MANUEL ayar yapılabilen makinelerde olur. standart basçek makinelerde bulamazsın.
iso 64/1600 enstantane en yüksek 2000 yazıyor ama bbu 2000 ni diyafram öncelikli modda otomatik çıkıyor manual olarak en fazla 1000 e çıkarabiliyorum
peki kapalı spor salonu içinde bunlar geçerli sınırın orada ışık oldukça güzel geliyor ama gün ışığı olmadığı için yinede normal çekimleri flean yapamıyorz flashta kullanmayı pek sevmiyorum daha doğrusu mesafe yukarıda arkadaşımızın dediği gibi 3-4 metre olduğundan karanlık çıkıyor yine tame net olmuyor o nedenle enstantane modunda iso yu artırarark ancak birşeyler çıkarmak mümkün oluyor