Şimdi Ara

Fotograf ile TV incelemesi mantikli mi ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
775
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaslar merhaba,


    forumda bir cok TV incelemesinde cekilen fotograflar (resim degil bu arada) yorumlaniyor. Fotografcilikla amatörce de olsa ugrasan birisi olarak bana bu inceleme yöntemi pek mantikli gelmiyor. Zaten yurtdisinda takip ettigim ciddi forumlarda böyle degerlendirmelere pek rastlamadim.

    Söyle ki.

    Fotograf cekerken hem diyafram acisi hemde enstantene hizi denen iki önemli degisken vardir. Asagi yukari ayni fotografi iki türlü cekebilirsiniz:

    1. Diyafram 8.0 - Enstantene hizi 1/5sn
    2. Diyafram 2,8 - Enstantene hizi 1/60sn
    (Enstantene degerlerini kafadan attim, ancak bundan cok farkli degildir, cok ta önemli degil zaten)

    Önemli olan birinci secenekte, fotografin cekilme süresi saniyenin 5de1i iken, ikinci secenekte bu hiz saniyenin 60da 1ine inmistir. Birinci fotografta kaymalar, flu alanlar olacaktir, halbuki 2. fotografta görüntü daha nettir.

    Bunun disinda ISO degiskeni vardir, fotografin elden mi yoksa tripod kullanilarak mi cekildigi önemlidir vs vs.

    Saglikli bir degerlendirme yapabilmek icin fotograftaki EXIF degerleri de verilmelidir, tabi o da anlayana....

    Incelemelerde dikkate alinmasi gerekir, saygilar



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SinemaForum -- 8 Haziran 2009; 21:55:34 >







  • ama şuda var örn bi arkadaş tv aldı; haydi millet tv aldım bu hafta herkez bize tv inceliyecez diyecek halide yok
  • Fotograf cekilecek ve paylasilacak tabi, bunu destekliyorum. Ancak fotografa bakip iste "SD yayinda pixellesme var, BD yayin az parlak vs" gibi yorumlar pek ciddiye alinmamali diyorum tabi.
  • Söylediklerinize katılıyorum.

    Aslında bu kadar teknik değerlendirme yapmaya da gerek kalmadan, çekilen fotoğrafların genelde yakın çekim objeler olması ve fotoğrafların örneğin 640x480 gibi çözünürlüklere düşürülmesi bile başlı başına fotoğraflara bakılarak bir Tv hakkında yorum yapılmaması için yeterli bence. Çünkü bu şekilde fotoğraf çekerek, herhangi bir Tv'de normal SD yayınların neredeyse HD görüntü pürüzsüzlüğünde olduğu izlenimi verilebilir.

    Fotoğrafları bir kenara bırakalım, bir Tv'yi mağazada deneyeceğiniz zaman bile Tv'nin renk ve diğer ayarlarının doğru yapılmış olması gerekiyor. Bunun öyle örneklerini görüyorum ki, bazen üst model Tv'leri nasıl yapıyorlarsa çok sıradan bir Tv'den bile daha kötü verecek şekilde ayarlıyorlar.

    Özetle, bence araştırmayı seven ve vakit bulabilen birisi sadece markaya, modele veya başkalarının yorumlarına bakarak Tv almamalı. Kendi evinde hangi kaynaklar ile kullanacaksa, birebir onlarla mağazada denemeler yapmalı diye düşünüyorum.




  • Forumda belkide en çok tv görüntü fotoğrafları ekleyen birisiyim. Buna rağmen eleştirileri büyük ölçüde haklı buluyorum. Çünkü:

    1-Özellikle kendinden ışık kaynağı olan bir görüntüyü fotoğraflayabilmek çok zor.
    2-Genelde çekilen fotoğraflar belli bir çöznürlüğe düşürülüp foruma konuyor.
    3-Fotoğrafın formatı .jpg gibi daha düşük kaliteli formatlara dönüştürülüyor.
    4-Ve sonuçta bu fotoğrafa bakan kişi kendi monitör kapasitesi ve ayarları ile bunu görüyor.
    5-Görüntü fotoğrafta göründüğü gibi durağan değildir. Bir tv sadece resim kalitesi ile değerlendirilemez. Durağan bir görüntüde iyi sonuç veren bir tv, hareketli sahnelerde afallayabilir. Bu da dafotoğrafla yansıtılamaz.

    İşte bu sebeplerden sadece fotoğrafa bakıp alınacak tv'ye karar vermek doğru değil. Hatta bazen iki farklı kişinin bambaşka şartlarda (oda aydınlatması, farklı makine, farklı ayarlar, farklı tv ayarları gibi...) çektiği fotoğrafları karşılaştırarak iki tv arasında karar vermeye çalışanlar oluyor ki bu büyük yanlıştır.

    Aynı mekanda ideal ayarlara getirilmiş iki tv, aynı kişi tarafından fotoğraflanırsa tamamen değil ama bir nebze karşılaştırma yapmak kabul edilebilir. Veya iki farklı kaynağa göre durumu gösterebilmek için (scart ve hdmi farkları gibi) fotoğraf çalışması yapılabilir.

    Şimdi akıllara gelebilir. "Eee..Madem kardeşim durum böyle. Sen ne diye bir sürü fotoğraf koydun foruma?"

    Birincisi: İncelemeye renk katmak, okunabilirliği arttırmak.
    İkincisi: Bazen gördüğüm görüntü o kadar hoşuma gidiyorduki bunu en azından benimle aynı duygu ve düşünceleri sahip insanlarla paylaşmak istiyordum.
    Üçüncüsü: Özellikle SD yayınlarda Lcd TV'lerin çok kötü olduğunu söyleyen arkadaşlara bunun böyle olmadığını gösterebilmek.

    Burada bir başka soru akla geliyor: "Gerçeği yansıtmıyorsa sen nasıl SD yayında memnun edici görüntü kalitesi olduğunu gösterebildin?"

    Benim çektiğim hiç bir fotoğraf normal izleme mesafesinden gördüğümden daha iyi olmadı. Yani çektiğim fotoğrafı görüp beğenen birisi bilsinki aslı daha güzel. Fotoğraf çeken diğer arkadaşlarda da genelde yapılan ortak yorum: "Aslı daha güzel" şeklinde oluyor.

    Velhasılı, fotoğrafa bakıp karşılaştırma yapmak doğru değil, birebir aslı da böyledir demek doğru değil ama incelemelere bir tat katmak amacıyla kullanılabilir. Ve genelde fotoğraflarda görünen hep daha kötüdür....



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HiGHWAYMOUSE -- 9 Haziran 2009; 0:44:38 >




  • quote:

    Orjinalden alıntı: SinemaForum

    Arkadaslar merhaba,

    forumda bir cok TV incelemesinde cekilen fotograflar (resim degil bu arada) yorumlaniyor. Fotografcilikla amatörce de olsa ugrasan birisi olarak bana bu inceleme yöntemi pek mantikli gelmiyor. Zaten yurtdisinda takip ettigim ciddi forumlarda böyle degerlendirmelere pek rastlamadim.
    .......................
    Saglikli bir degerlendirme yapabilmek icin fotograftaki EXIF degerleri de verilmelidir, tabi o da anlayana....

    Incelemelerde dikkate alinmasi gerekir, saygilar


    Değerli forumdaşım;

    Aşağıya yazacaklarım; ne fotoğraflı bir TV incelemesi yapıp yazdıklarınıza alındığımdan, ne de incelemelerine fotoğraf koyan arkadaşlarımın veya DH in avukatlığını yaptığımdandır.

    Bu forumu çok seven ve düzgün bir şekilde varlığını devam ettirmesinden yana olan biri olarak şunları söylemek isterim :

    İncelemelerde fotoğraf koyan arkadaşlar, inceleme başlığına gelen (genellikle) "fotoğraf da koyar mısın?" veya "daha fazla fotoğraf koyman mümkün mü ?" şeklindeki mesajlara istinaden fotoğraf koyuyorlar ve çoğunlukla incelemelerinde "arkadaşlar , fotoğrafı hem küçültüp koydum, hem de inanın çıplak gözle çok daha net/parlak/güzel.... v.s." şeklindeki açıklamalarını da yapıyorlar.

    Hal böyle iken sizin -mesajınızda koyu olarak işaretlediğim yerlere vurguyla-:

    1- Resim ile fotoğraf arasındaki farkı bir tek siz biliyormuş;
    2- Mesajınızdaki gizli mesaj "ben fotoğrafçılıktan epeyce anlarım" (ki "EXIF bilgisini de yazın o da anlayana" diyerek bunu belirttiğiniz çok açık) olmasına rağmen "amatörce" ifadesini kullanarak tevazu gösteriyormuş;
    3- Takip ettiğiniz yabancı forumlar "ciddi", DH ise "gayrıciddi" imiş;

    gibi bir mesaj yazmanız beni rahatsız etti.

    Rahatsızlığımı da paylaşmak istedim.

    Saygılarımla.


    Düzenleme : Yazım hatası



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi muRTah -- 9 Haziran 2009; 23:09:03 >




  • Sayin muRTah,

    öncelikle sunu söyleyeyim, topiclere fotograf koymayi ve bununla konulari canlandirmayi, renklendirmeyi bende savunuyorum. Ekledigim fotografli postlar bunun en güzel kanitidir. Yazdiklarimdan baska birsey anlasilmasin. Fotograf ekleyen arkadaslara da birsey dedigim yok. Fotolar olsun tabi, ancak benim demek istedigim bu fotolara bakarak görüntü kalitesi hakkinda yorumlarin pek gercegi yansitamayacagidir. Ki bu görüsümü diger üstadlar da teyid etti.


    Diger noktalara gelirsek
    1. Sadece ben bilmiyorum tabiiki, ama maalesef bilmeyen cok insan var.
    2. Fotografcilik ile, bana göre, amatör olarak ilgileniyorum. Belki bu baskalarina göre epeyce bir fark olabilir. Yapacak birsey yok.
    3. Öyle birseyi asla söylemem ve de ima etmem. Burayi gayriciddi bulsaydim vaktimi de harcamazdim, görüntü sistemimin ve de salonumun fotosunu da paylasmazdim.

    Yanlis anlasildiysam veya tarz rahatsiz ettiyse kusura bakmayin.

    SinemaForum




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.