Şimdi Ara

Fotoğraf baskıda inanılmaz kazık

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
2
Favori
6.701
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ankara kızılay metro altındaki fotoğrafçıda geçiyor olay. Adam belli ki esnafmış. Ben de büyük bir yer sanıyorum.

daha önceden fotoğraf baskısı ile bilgi alıyorum.

10x15 baskı için 2TL/tane fiyat veriyor.
    peki 4 tane çıkarsam diye sorduğumda
    10x15 baskı için 3TL/4 tane fiyat veriyor. Yani 10x15 baskı 75 kuruşa geliyor.

tamam dedim bende. gittim benim vesikalık fotoğraf çektirdiğim yere. ben fotoğrafın dijital versiyonunu istiyorum. Tamam dedi 5TL/flash belleğe atma. düşündüm 10x15'e 4 vesikalık fotoğraf sığıyor giderim baskı alırım kar ederim orta ve uzun vadede. Tamam dedim verdim parayı.

Photoshop benzeri bir programla benim vesikalık fotoğrafı 10x15 için 4 tane sığar hale getirdim. attım dropbox'a.

sonra kızılayda söylediğim fotoğrafçıya gittim. dedim 10x15 ne kadar olur 1 tanesi

cevap: 3 TL/tane
    şaşırdım daha bikaç gün önce 2 TL'ydi.

tamam dedim 4 tane alsam ne kadar olur

3,5 TL/4 tane dedi. tamam dedim verdim fotoğrafın dijital versiyonunu.

Bilgisayarda bakınca ne desin. Bu vesikalık. Bunu biz farklı formatta çıkartıyoruz o yüzden 1 tane 10x15 5TL.

başımdan aşağı kaynar sular döküldü. farklı formatmış. sen kime hikaye anlatıyorsun arkadaş. arkadaki baskı makinesine yolla bilgisayardan. 5 dk içinde fotoğraflar elinde. ne yani farklı format falan. zaten ben hazırlamışım 10x15 olarak formatını. sen sadece yazdır tuşuna basacaksın. o kadar.

bu hafta içinde mediamarkt'a gideceğim baskı kalitesi ve fiyat sormak için. orada başıma böyle birşey geleceğini düşünmüyorum çünkü kurumsal bir yer. Yoksa kızılaydaki fotoğrafçıda yiyeceğim kazığın acısını oradaki müşteri yetkilisine çıkarabilirim.

Yorumlarınızı ve eleştirilerinizi bekliyorum.

• Fiyatlar çok uçuk, normalde Muğla gibi küçük ve bu sektörün neredeyse olmadığı bir şehirde 10x15 i 50 kr dan, 15x21 i 2.5 liradan bastırıyorum ben. Ve anında baskı, bugün git yarın gel olayı olmuyor.
  • Küçük fotoğrafçıların ekmeği vesikalık fotoğraflar, sen baskı olarak verirsen çok zorlarına gidiyor. Normal fiyat yerine vesikalık fiyatı istiyorlar. Büyük fotoğrafçıları deneyin.
  • sanırım fotoğrafcı arkadaş üsteki :D

bende bu işlerle uğraştım biraz aslında 10x15 lik fotografın maliyeti en fazla 10kr o da en kaliteli kağıtla bana verdikleri kağıt en dandik kağıtlardan biri püskürtmeli kullanıyorsa mürekkebini sormuyorum bile termal kullanıyorsa zaten iş kağıda kaldı 50 kr veriyosun kabul ediyoruz kirası şuyu buyu var peki kardeşim onuda anladık digital ortamdaki fotografları 50 tl ye veriyorsun çektiğin foto sayısı 150 yi geçmiyor ayrıca çekmen için sana zaten para veriyoruz sonra gelip birde bahşiş istiyorsun ordanda veriyoruz daha neyin tasasını yapıyorsun yapamıyorsan bu işten ekmek yiyemiyorsan yapma ozaman kimse seni zorlamıyor şimdi diyeceklerki sanamı soracaz ne yapacağımızı iyi sorma ozaman zaten millet herşeyin farkında

bugun taşınabilir termal yazıcıyı al sırtına al elinede slr ını çık sahile çek fotografı ver 1 tl den 10 katı kar ama sen napıyosun 5 tl ye cekiyorsun noldu 50 katı kar herkes neyin ne olduğunu biliyor kimse alınmasın...

bende kendi vesikalığımı kendim çekiyorum sonra götürüyorum internet kafeye 2 tl verip a4 foto kağıdına bastırıyorum kesiyorum bitti.

• Hocam KentPark mediamarkt 'dan bastırıyorum ben 10*15 'lik fotoğraf adet fiyatı 30 kuruş. Aklınızda bulunsun gayet kaliteli basım ve en geç 15 dk da teslimat.
  • quote:

Orijinalden alıntı: hi-gain

ya şimdi yazmayım dedim de 15 yaşındaki üç küçük kardeşime laf yetiştiremeyeceğim kusura bakmayın şimdiden. arkadaşım o kadar sıkma sende 1 liraya dört adet fotoğrafı baskı almaya çalışma 5 lira dijital kopyalarına verme git adam akıllı fotoğrafçıya ki kasaptan bahsetmiyorum işine sanat olarak yaklaşan fotoğrafçıya adam akıllı vesikalık çektir bilmem ne yaptır. evet metronun içindeki yeri bende biliyorum evet adam kötü davranmış evet tam esnaf. ama bi anlattığına bak bi ya sen ne yaptın. zaten artık iyice ayağa düşen meslek bi pasaport bir kimlik sayesinde ayakta durmaya çalışıyor. sende dur bakalım bunu da ellerinden alabilir miyim dedin. Alamazsın arkadaşım alamazsın. sana o dijital kopyayı veren malın adını yazsana bir burda bakıyım. Mesleki saygı ve centilmenlik gereği hiç bir fotoğrafçı vesikalık fotoğrafın dijital datasını paylaşmaz hem etik değil hemde mesleki manada doğru değil sayamayacağım ve anlayamayacağın bir sürü sebepten ötürü. Allah bildiği gibi yapsın sizi ne diyeyim. harcadığın para 15 lira ki kalıbımı basarım 28 den büyük değilsin. yani saçın sakalın değişecek en fazla on adet kullanırsın. o esnafı bilmem ama senin yaptığın da çirkeflik değmez kardeşim değmez.

not : Vesikalık matbuu dur bilip bilmeden zırtlayıp vırtlamayın karışmam. varsa meslek erbabı hayatını bundan kazanan o konuşsun ki zaten adım gibi eminim aleni küfür edecektir arkadaşa.

Sizi tenzih ederim ama vesikalık fotoğraf çektiriyorsunuz makinanın karşısına geç birkaç kare çek sonra bilgisayarda göster müşteriye hangisini beğendin diye. Bu mu sanat?

Birçok meslek alanı gibi fotoğrafçılıkta bitme noktasına geldi. D90 üzerine 50mm lens takıp Çin işi ekipmanla stüdyo kuran herkes fotoğrafçıyım diyor ben Ankara'da bu işe sanatsal yaklaşanı görmedim. Geçen hafta Ankara'nın en meşhur düğün fotoğrafçısıyım diyen birinin düğünde dağıtıcı olmadan flaşla fotoğraf çektiğini gördüm arkadaşımın verdiği paraya acıdım. Sözde profesyonel fotoğrafçının ortaya koyduğu karelere bakıyorum beklendiği gibi tüm yüzler patlamış, aşırı photoshop işlemleri ile bir insanın hayatının en önemli gününe ait kareler katledilmiş.

İşini hakkıyla yapanlar hariç diğerleri silinip gidecektir piyasadan. Vesikalık konusunda da size kesinlikle katılmıyorum. Birileri para kazanacak diye ben diye daha fazla ödeme yapayım?

• birilerine amma dokunmuş ha
    vesikalık çekmek sanatmış, bir yaşıma daha girdim.
    bu kafayla giderseniz millet de gider mediamarkt gibi yerlerden baskı alır,
    işler kesat diye milleti kazıklamaya kimsenin hakkı yok.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Baskı işinde kim ne tutturursa olmuş kimi 30kr kimi 60kr basıyor onlarda haklı zaten 2 ayda bir böyle müşteri denk gelir onuda nasıl yolarız düşünceleri var ben dün ozalitcide baskı aldım 4 tane poster (60x40) 25 tane (13x18) 19 tane (10x15) 2 tane (20x25) 210 gr fotoğraf kağıdına toplamda 50 TL verdim küçüklerin kalitesi hoşuma gitmedi ama postrleri farklı yazıcıdan çıkardığından çok güzel oldular normal fotoğrafçı 60x40 baskıya tanesine 40 lira istedi tabiki gülüp geçtim

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Sanat sanat için mi vesikalık için mi
    Sanatla zanaati karıştırmamak lazım. Esnaflar birliklerinin herşeyi standartlaştırması lazım. Bildiğim kadarıyla vesikalık, 8x10 gibi çekimlerden alınacak ücret belli. Her boyutun fiyatını standart olarak belirlersen böyle tartışmaları da engellersin. Serbest piyasa her zaman iyi sonuç vermiyor ne yazık ki.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Vesikalıktaki tek sanat, iyi rutuş olabilir, 60 yaşındaki amcayı 30 yaşına indirirsin... Başka sanat bunun neresinde? Hele şimdi dijitalde...
    Eski fotoğrafçı arkadaşlar kusura bakmasın ama bu işi para için yapan fotoğrafcıların sanatı filan yok... Koy studyoya ışıkları, acı aynı, fstop aynı... Işıkta herhangi bir değişiklik yok, olsada zaten onceden ayarlanmış 3 5 değişik kare için ışık... Çek gitsin, sonrada biz sanatcıyız... Amma sanatcısın ha... Studyodaki ışıkların ayarlarını acıcık değiştirsen, yönünü acıcık değiştirsen, ne yapacaklarını şaşırırlar... Bunlar gelip de bana sanatcıyız filan demesin. Usulune uygun fotoğraf çekiyoruz, para kazanıyoruz desin... Her dükkanı olan fotoğrafcı, sanatcı diye geçiniyor... Geçiniz... Görüyoruz işte o dükkanı olan, sanatcıyız diye geçinen arkadaşların, yeni moda dış mekan düğün çekimlerinde hallerini... Tak tepe flaşını, öğlenin 12 sinde, 24-70 lensle... Yapıştır gitsin... Ne yaptın? Sanat yaptın öylemi?
    Hiç özenme yok, aman çekiverelimde bitsin gidelim, mantığı... Ama laf etsen toz kondurmazlar hiç... Eskiden kandırıyolarmış insanları şöle böle diye... Artık yemez... İyi fotoğraf ne açtınmı 500px i görüyorsun orada... Yemez artık... Ya kendini geliştireceksin, karşındakine saygı duyacaksın, yada yok olur gidersin... (Uslup acık sert oldu ama kusura bakmayınız)

• yazdığım yazı neden silindi anlayamadım. her neyse vaktimin olması hasebiyle biraz açıklama getirmekten kendimi alı koyamadım. bir arkadaşım yazmış oraya dijital için maliyet kalemlerini püskürtmeli olursa şu kadar termal olursa bu kadar diye. mesleği (zanaat & sanat ) katleden katilde izan bilmez ukala da sensin işte. bakalım doğru anlayabilmişmiyim. diğer arkadaş demişi ki d90 üzerine 50mm çin malı malzeme ile fotoğraf stüdyosu açıp milleti yolmaya çalışanlar var diye (e haklıdır yok diyemem) ama başka bir konuda olsa eminim şey yazardı. fotoğrafı çeken ekipman değil gözdür. o yüzden onun ekipman lens ve ışık alakalı sözlerini kulak ardı edicem kendi ile tutarlı değil. diğeri birilerine çok dokunmuş demiş yok valla dokunmadı yemin ederim ama dokunsun istiyorsan dokunsun sorun değil senin gönlün olsun. ama unutma media markt abi 10 liram var sekiz adet vesikalık alabilir miyim ? dediğin an ne diyecektir çok merak ediyorum. bir diğer arkadaşım düğün fotoğrafçısı hakkında yorumda bulunmuş işi görmedim bilemem ama çektiğiniz bir düğün var ise eğer paylaşırsanız fotoğrafları bende düğün çekmekle ilgili bilginizi ölçebilirim. düğün çekmek omaha sahiline çıkartma yapılırken robert capanın çektiğine yakın sıkıntılar çekmekle bir olabilir bazen ( biliyorum örnek çok abartılı ) şimdi gelelim asıl meseleye vesikalık çekmek sanat mı bir yaşıma daha girdim meselesine şahsi sohbetlerimden birinden bir alıntı ile devam etmem gerekirse osep minasoğlu ile yaptığımız bir konuşma aklıma gelir hep (allah rahmet eylesin kim nasıl bilirse bilsin ) o zaman diye başlar söze mamafih pozörler vardı portresi ( vesikalık ) çektirecek kişi ünlü tanınmış biriyse zaten pozu bulurlardı bir kaç denemede yok değilse bu sefer az biraz sohbet eder anlamaya çalışırlardı. ekseriye güzel sanatlar fakültesi resim heykel öğrencileri yada ressamlardan peydah bu adamlar hakikate şayan işlerinde iyiydi. der usta. vel hasıl bu bedava ders içerisinde vesikalık dediğimiz günün koşullarında; aslında portre fotoğrafçılığıdır. buna müteakip aldığınız kitabın arkasındaki portre fotoğraf için o kitabı okumak zorunda hissettiğimi hatırlıyorum da evet evet işler çok kesat şimdi gelelim birde şu ilk meseleye hesap meselesine kağıdı 50 kuruşa almıyosun malesef sana bir tane kağıt getirip bırakmıyor toptancı bir rulo bırakıyor tek ölçüde o da en az 435 + kdv ye geliyor yani neymiş okumak evet önemliymiş ama işin içine girince teorik bilgi pırrttttttttt oluyomuş (dilinizi dudaklarınızla sıkıştırıp hava üflediğiniz zaman çıkan ses) daha ribon bakım boya kaset kıl tüy yazmıyorum. bu muhabbet uzar gider siz benden daha haklısınızdır eminim hiçte şüphem yok. her türlü yorumunuza saygım var ama en azından bedava eğitim için teşekkür edin. diğer taraftan ilk metindeki şu cümlemi tekrar hatırlatabilir miyim '' fotoğrafçıya ki kasaptan bahsetmiyorum işine sanat olarak yaklaşan fotoğrafçıya adam akıllı vesikalık çektir '' son olarak 500px üyesi olarak açtın mı görüyosun orda iyi fotoğrafı demiş doğrudur. o adamlardan birine git de bir de bakayım benim iki liraya vesikalığımı çek 3 liraya bas neresiyle güler görürsün. binlerce dolara randevu alırsın ancak ki şükür bizde veriyoruz artık (moder türk fotoğrafçılığı gelişiyor. yemek fotoğrafçılığı stok fotoğraf manzara vs gibi )
    son olarak moderatörlere bir ekleme yazım hiç bir kişisel hakareti içermediği halde neden silindi neden uyarılmadım bu konu hakkında hangi imtiyaz ve güçle yorumumu silme hakkını kendinizde buluyorsunuz. ihtar kınama gibi daha etik uyarı yöntemleri dururken fikirlerimi alıp götürme hakkını size kim veriyor.

• Zanaatkarlık anlamındaki fotoğrafçılığın artık ölmeye başladığını fotoğrafçıların, bu fotoğrafçıların ölmemek için can çekiştiklerini ve farklı fiyat politikaları uyguladıklarını da müşterilerin kabullenmesi lazım.

Diğer taraftan Metrodaki (internet haberciliğinin moda stili ile) "o fotoğrafçının" fazla uyanık olduğunu zaten bilenler bilir..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • madmax50 kullanıcısına yanıt
    en azından 50 mm lens varmış üzerinde. bizim burdaki bir fotoğrafçıda 18-105 kit lens vardı
  • hi-gain kullanıcısına yanıt
    Evet 500 px deki fotoğrafcılardan belki randevu alamazsınız doğrudur. Yaptıkları işler bellidir binlerce dolar isterler. Bizim sokağın köşesindeki "bilmemne foto" daki "bilmemkim" abiye bu fotoları gösterdiğinde ise ".ok atar" Ne var bunda diye... Bu işi para için yapıyor ya.. En iyiyi o bilir. Hatta yan komşusu bile onun için "leş" dir...

Boşversenize... Dua edin bizim insanımız seçici değil, ne versen alıyor...
  • Neden tartışma çıktı ki ?
  • fotoğrafcı haklı bu konuda.ozaman lokantaya gittiğinde bu yemeğin fiyatı bu kadardır diyip maliyetini veririm de bakalım cevabı ne olcak.daha cok böyle örnek veririm.işyeri cakıl taşıyla dönmüyor :)
  • Tartışma çok boyutlu ama kendimce şunu söyleyebilirim. Artık eskisi gibi bir tüketim alışkanlığına sahip olmadığımız için ve eski değerlerimizi (ki burada bahsettiğim o işi icra eden kimseler ve o işlerin algısına vakıf olan kimselerin varlığı) yaşatmak istiyorsak bazı şeyleri kabul etmeliyiz. Ama benimde görüşüm şudur ki yalnızca bizim kabul etmemizle sürmez bazı şeyler nitekim her zaman farklı görüşte olan bir kitle vardır. Her ne olursa olsun değişime ayak uydurmak gerekir. Her şey dönemin koşullarıyla değerlendirilmeli ama sarf edilen emekte göz ardı edilmemeli. Bu fotoğraf sütüdyosu sahibi kişi de olsun kendi vesikalığını hazırlayıp baskı almak isteyen fotoğrfçıda olsun benim gözümde aynıdır...
  • Hp iç mekan makinemde metre karesini 25 TL ye basıyorum foto glossy kağıda, hesapladığımda 66 tane alır bir metrekareye adamlar harbiden de iyi para kazanıyormuş :))
    66 * 2 = 132 TL :)
    Fakat bu studyo sahibi arkadaşlara bu da yemiyor fotoblock üzerine direkt baskı yaptırtıyorlar metrekaresi 40 TL den düğüncülere kaça satıyorlardır kim bilir : )
  • bu gü sohbet içerisinde yeniden bulunmama yetecek zamanım olduğu için yazmak gereği hissettim. moderatörlerden yada yazımı kim sildi ise ondan bir düzeltme yada tekzip gelmedi. bu benim sadece alım satım forumları ile iştirakçi kalmama haklı bir sebep olarak hafızamda yer edecek. tek mesaj için siteye üye olan ve sonra kendi asıl hesabından yazamayan arkadaş konuyu takip etme nezaketini bile göstermemişken moderatörleri daha fazla ilgi ve seviyeye davet ediyorum. sohbet esnasında kalbini kırdığım arkadaşlar var ise kendilerinden özür dilerim. Lütfen teorik ve pratik bilgimizin tam olduğu hususlarda fikir beyan edelim. hepinize bol fotoğraflı günler dilerim

http://youtu.be/UKUsl75EJ5M

• quote:

Orijinalden alıntı: umuttopakkaya

en azından 50 mm lens varmış üzerinde. bizim burdaki bir fotoğrafçıda 18-105 kit lens vardı

18-105 gene iyi. adam slr kullanıyormuş en azından. çalıştığım eski fotoğrafçı fujinin mercimek senxörlü modellerinden kullanıyordu. başka bir fotoğrafçının da aynı makineyi kullandığına şahit oldum.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.