Şimdi Ara

Forumda telekoplar ve gökyüzü gözlemi ile uğraşan var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
2
Favori
2.835
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evet arkadaşlar, genel manada bir arama yaptım ama ulaştığım konular ya çok eskiden kalma, ya da daha çok benim gibi soru soranların konularıydı.

Forumda teleskoplar, gökyüzü gözlemi, bu gibi hobilerle uğraşanlar var mı? Uzun zamandır amatör de olsa bir teleskop almayı düşünüyorum ama gerçek manada bu işe yeni başlayanlar için yardımcı olacak bir rehber stilinde bir şey bulamadım ne yazık ki.

• http://forum.donanimhaber.com/m_30034864/mpage_11//tm.htm#41480711

Onlar yerde bulunmazlar! Sanırım yukarda epey arkadaş var gök sever!
  • bu konuda sana yardımcı olabilirim, ben de amatör olarak gökyüzü gözlemleri yapıyorum. celestron marka 127mm newtonian bir teleskobum var.
    öncelikle ne gözlemi yapacağını seçmen gerekiyor sonra da bütçeye göre nasıl bir teleskop almaya karar vermen.
    öncelikle teleskoplar kullanılan malzeme ve yapılış yöntemine göre ayrılırlar.
    1-mercekli refraktor teleskoplar: teleskobun tüpü uzun ve incedir. tüpün başında çapı değişen ve çap büyüdükçe fiyatı da katlanarak artan bir mercek vardır.ışık mercekten geçip arka tarafta lenslerden geçip gözümüze gelir.
    2- aynalı (newtonian) teleskoplar: bu teleskoplarda ışığı toplamak ve yansıtmak için aynalar kullanılır .ayna çapı ne kadar büyükse o kadar verimlidir.
    3- cassegrain teleskoplar: 2 çeşidi blunur. schmidt ve maksutov. en pahalı teleskoplardır. ışık birkaç aynadan tüpün içinde birkaç kez yansıtlıdığından teleskobun boyutları oldukça küçültülmüştür. taşıması kolaydır.
    bir de hem cassegrain hem de newtonian olan melezler var onların da fiyatları aynalılara göre pahalıdır. çünkü üretimleri zordur.
    sonuç olarak aynalı teleskoplar fiyat açısından e uygun teleskoplardır verimi de iyidir ancak biraz büyük olurlar.
    teleskoplarda f oranı denen bir büyüklük vardır. bu, teleskobun focal uzunluğu ile mercek veya aynanın birbirine oranını verir. bu oran küçükse derin uzay gözlemi, büyükse gezegen gözlemi yapmak için uygundur. gezegen, ay vs. yakın gökcismi gözlemlerinde f10 - f12 bir teleskop seçilebilir. derin uzay gözlemleri içinse yani nebulalar galaksiler vs. f-4 f-5 oranlı bir teleskop daha çok iş görecektir.
    teleskop alırken dikkat edilecek en önemli husus öncelikle iyi bir marka olmasıdır. 2. husus teleskobun ne kadar büyütme yaptığı değil ne kadar ışık topladığı önemlidir. yani mercek veya ayna çapının ne kadar büyük olduğu önemlidir. özellikle derin uzay gözlemlerinde aynalı bir teleskop kullanmak daha iyidir çünkü ayna daha çok ışık toplama kapasitesine sahiptir.
    yeni başlayanlara genelde dürbün önerirler ancak ben dürbün kullanmadan teleskoba geçtim ve hiçbir zorluğunu görmedim.
    benim kullandığım teleskop 127mm ayna çapına ve 1000mm focal uzunluğa sahip bir newtonian.
    bu teleskopla şimdiye kadar gözlemlediğim gök cisimleri ve şehir ışıkları altında görünülürlükleri:
    ay: muhteşem detaylıkta gözlemler yapabilirsin.
    saturn: halkası ve en fazla 2 uydusunu görebilirsin.
    jüpiter: saturndan 4-5 kat daha büyük olarak ve 2 çizgisini artı 4 adet uydusunu net görebilirsin (uydular yıldız kadar görünür)
    yıldızlar: yıldızları çığlak gözle olduğundan çok daha parlak ama aynı boyutlarda görebilirsin. bir de çıplak gözle gördüğünden çok daha fazla yıldız görürsün.
    mars: küçük çaplı kırmızı bir yuvarlak.
    venüs: çok parlak ve evrelerini görebilirsin
    uranüs: yıldız kadar nokta şeklinde görülür.
    andromeda galaksi: çok silik bir hare şeklinde.
    ring nebula: çok çok silik jüpiter boyutlarında
    m6,m5 tarzı yıldız kümeleri: 20mm lensle görüntü alanında 50-60 adet yıldız.

durum budur.

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

bu konuda sana yardımcı olabilirim, ben de amatör olarak gökyüzü gözlemleri yapıyorum. celestron marka 127mm newtonian bir teleskobum var.
    öncelikle ne gözlemi yapacağını seçmen gerekiyor sonra da bütçeye göre nasıl bir teleskop almaya karar vermen.
    öncelikle teleskoplar kullanılan malzeme ve yapılış yöntemine göre ayrılırlar.
    1-mercekli refraktor teleskoplar: teleskobun tüpü uzun ve incedir. tüpün başında çapı değişen ve çap büyüdükçe fiyatı da katlanarak artan bir mercek vardır.ışık mercekten geçip arka tarafta lenslerden geçip gözümüze gelir.
    2- aynalı (newtonian) teleskoplar: bu teleskoplarda ışığı toplamak ve yansıtmak için aynalar kullanılır .ayna çapı ne kadar büyükse o kadar verimlidir.
    3- cassegrain teleskoplar: 2 çeşidi blunur. schmidt ve maksutov. en pahalı teleskoplardır. ışık birkaç aynadan tüpün içinde birkaç kez yansıtlıdığından teleskobun boyutları oldukça küçültülmüştür. taşıması kolaydır.
    bir de hem cassegrain hem de newtonian olan melezler var onların da fiyatları aynalılara göre pahalıdır. çünkü üretimleri zordur.
    sonuç olarak aynalı teleskoplar fiyat açısından e uygun teleskoplardır verimi de iyidir ancak biraz büyük olurlar.
    teleskoplarda f oranı denen bir büyüklük vardır. bu, teleskobun focal uzunluğu ile mercek veya aynanın birbirine oranını verir. bu oran küçükse derin uzay gözlemi, büyükse gezegen gözlemi yapmak için uygundur. gezegen, ay vs. yakın gökcismi gözlemlerinde f10 - f12 bir teleskop seçilebilir. derin uzay gözlemleri içinse yani nebulalar galaksiler vs. f-4 f-5 oranlı bir teleskop daha çok iş görecektir.
    teleskop alırken dikkat edilecek en önemli husus öncelikle iyi bir marka olmasıdır. 2. husus teleskobun ne kadar büyütme yaptığı değil ne kadar ışık topladığı önemlidir. yani mercek veya ayna çapının ne kadar büyük olduğu önemlidir. özellikle derin uzay gözlemlerinde aynalı bir teleskop kullanmak daha iyidir çünkü ayna daha çok ışık toplama kapasitesine sahiptir.
    yeni başlayanlara genelde dürbün önerirler ancak ben dürbün kullanmadan teleskoba geçtim ve hiçbir zorluğunu görmedim.
    benim kullandığım teleskop 127mm ayna çapına ve 1000mm focal uzunluğa sahip bir newtonian.
    bu teleskopla şimdiye kadar gözlemlediğim gök cisimleri ve şehir ışıkları altında görünülürlükleri:
    ay: muhteşem detaylıkta gözlemler yapabilirsin.
    saturn: halkası ve en fazla 2 uydusunu görebilirsin.
    jüpiter: saturndan 4-5 kat daha büyük olarak ve 2 çizgisini artı 4 adet uydusunu net görebilirsin (uydular yıldız kadar görünür)
    yıldızlar: yıldızları çığlak gözle olduğundan çok daha parlak ama aynı boyutlarda görebilirsin. bir de çıplak gözle gördüğünden çok daha fazla yıldız görürsün.
    mars: küçük çaplı kırmızı bir yuvarlak.
    venüs: çok parlak ve evrelerini görebilirsin
    uranüs: yıldız kadar nokta şeklinde görülür.
    andromeda galaksi: çok silik bir hare şeklinde.
    ring nebula: çok çok silik jüpiter boyutlarında
    m6,m5 tarzı yıldız kümeleri: 20mm lensle görüntü alanında 50-60 adet yıldız.

durum budur.

Verdiğiniz cevap için öncelikle teşekkür ederim.

Bu işlere yeni başlayan birisi olarak öncelikle gezegen gözlemciliğinin bana daha çok uyacağını düşünüyorum, konu ile ilgili tecrübelerim arttıkça derin uzay gözlemlerine geçmek daha iyi olur sanırım. Bu arada şöyle bir sorum daha olacak, derin uzay gözlemleri için yapılmış bir teleskopla gezegenleri de aynı netlik ve kalitede görebilir miyiz, yoksa iki iş için de farklı bir teleskop mu almamız gerekir?

Bu arada kullandığınız teleskopun fiyatı ne kadar, önerir misiniz giriş seviyesi olarak? Şimdiye kadarki yorumlarınız nelerdir kalitesi üzerinde?

• kullandığım teleskop celestron marka olduğu için kaliteli diyebilirim ama bu işlerde fiyat aralığı çok geniştir ve sizin cebinizin ne kadar derin olduğu ile ilgilidir. benim teleskop 500 küsür tl fiyata satılıyor şuan. garantisite.com inceleyebilirsin sana yardımcı olurlar. ben oradan almıştım.
    bir teleskop alacaksanız celestron,meade,orion,konus gibi markalardan şaşmayın derim. orion şuan türkiyede yok sanırım.
    f oranına gelince; derin uzay gözlemi yaptığınız bir teleskopla tabiki gezegen gözlemi de yapabilirsiniz. burada şöyle bir nokta var.
    diyelim ki 600mm focal uzunluğa sahip bir teleskop aldınız ve ayna çapı da 114mm. bu durumda f oranı, 600/114= 5,2 diyebiliriz.
    şimdi bu derin uzay gözlemi için uygun bir f oranı . bu teleskoba çeşitli büyüklükte lensler ve barlowlar takarak kullanabilirsiniz.
    lensler göz ile bakılan yere yerleştirilir, lens olmadan gözlem yapılamaz çünkü sadece aynalar vardır. her seferinde tek lens kullanılabilir.
    barlow: katlayıcı da denir, büyütme gücünü katlarlar.
    örnek: 20mm bir lens ile 600/20 =30 kat büyütme sağlarsınız. 4mm lensle 600/4= 150 kat büyütme sağlarsınız. bu lensin önüne bir de 2x barlow takarsanız 150x2 =300 kat büyütme elde edersiniz.
    barlow takmak görüntü kalitesini düşürür. daha doğrusu ne kadar büyütme yaparsanız o kadar düşük kalitede ve soluk görüntü elde edersiniz.
    bu yüzden teleskop kullananlar görüntüyü büyütmekten çok, teleskobun çapını büyütmeyi hedefler ki çok ışık toplayabilsin. bu örnekteki 114 mm çap gördüğünüz gibi büyütme hesaplarına katılmıyor sadece ışık toplama kapasitesini gösterir.
    burada 600 yerine 1000mm bir tüple çalışırsanız f oranı 8,7 lere çıkar. buradaki gezegen gözlemi avantajı ise büyütmedeki avantajdır. 1000/20mm = 50 kat büyütme sağlar.
    kısacası gezegen gözleminde büyük f oranı ile daha çok büyütme elde edilerek zaten yakın ve ışıklı olan gezegenleri daha ayrıntılı incelersiniz.
    ancak derin uzay gözlemlerinde nesneler ışıklarını güneşimizden almazlar kendi ışıkları vardır ve çok uzaktadırlar ayrıca geniş bir alanı taramak gerekir.
    o yüzden küçük f oranı seçilir.

quote:

Orijinalden alıntı: Millennium

Verdiğiniz cevap için öncelikle teşekkür ederim.

Bu işlere yeni başlayan birisi olarak öncelikle gezegen gözlemciliğinin bana daha çok uyacağını düşünüyorum, konu ile ilgili tecrübelerim arttıkça derin uzay gözlemlerine geçmek daha iyi olur sanırım. Bu arada şöyle bir sorum daha olacak, derin uzay gözlemleri için yapılmış bir teleskopla gezegenleri de aynı netlik ve kalitede görebilir miyiz, yoksa iki iş için de farklı bir teleskop mu almamız gerekir?

Bu arada kullandığınız teleskopun fiyatı ne kadar, önerir misiniz giriş seviyesi olarak? Şimdiye kadarki yorumlarınız nelerdir kalitesi üzerinde?

• Belki gözden kaçırmış olabilirsiniz diyehttp://forum.donanimhaber.com/m_40454176/mpage_1/f_/key_TELESKOP//tm.htm#40708943 Arıca bu konudaki en geniş müspet bilimsel verilerin derlendiği, benimde araştırma yaparken rastladığım bilgi kaynağı "gökbilim"diye aratırsanız .gokbilim.com sitesini inceleyiniz.
  • Bende gökyüzü ile amatör olarak ilgileniyorum ve Meade Bresser JUNIOR Telescope 70/700 EQ teleskop aldım yaklaşık 5 ay önce. Eğer bu konuda yeni isen ve bilgi istiyorsanwww.gökbilim.com diye bir forum var ve bu konuda bilgili kişilerle kontaga geçip bilgi alabilirsin.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    temel bilim isteyenler var mı
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @speedy_
    Konuda alıntı kirliliği yaratmamak için böyle cevap veriyorum, tekrar sağolun ilginiz için.

Para işine gelince, öğrenciyim ama bu sene çeviri işine girmeyi düşünüyorum, yani gelecek yaza kadar yaklaşık 1 yıl vaktim var. Bu süre zarfı içinde en kötü 1000 TL biriktirsem sanırım beni orta-uzun vadede idare edecek bir şeyler alabilirim?
  • rica ederim,
    evet 1000 tl ye giriş seviyesi için tatmin edici bir teleskop alabilirsiniz, ben kendi adıma aynalı öneririm fiyat/performans açısından en iyi seçenektir ama biraz büyüktürler.
    son olarak şunu unutmayın ,ne kadar açıklık o kadar net görüntü. bilmem kaç katı büyütür laflarına kulak asmayın.

quote:

Orijinalden alıntı: Millennium

@speedy_
    Konuda alıntı kirliliği yaratmamak için böyle cevap veriyorum, tekrar sağolun ilginiz için.

Para işine gelince, öğrenciyim ama bu sene çeviri işine girmeyi düşünüyorum, yani gelecek yaza kadar yaklaşık 1 yıl vaktim var. Bu süre zarfı içinde en kötü 1000 TL biriktirsem sanırım beni orta-uzun vadede idare edecek bir şeyler alabilirim?

• Bende artık teleskopla gözlemlere başladım....Meade bresser pluto 114/500 model teleskoba sahibim.Başlangıç için güzel bir teleskop...Yanlızca gözlem için olabildiğince şehir ışıklarından uzak olmak gerekir..Vede ay gökyüzünde olmadığı zamanlar..Yoksa ciddi anlamda ışık kirliliği yapıyor ve gözlemler zorlaşıyor.
  • andromeda yı gözlemleme şansınız oldu mu ?
    nasıl bir görüntü elde ettiniz

quote:

Orijinalden alıntı: albatros99

Bende artık teleskopla gözlemlere başladım....Meade bresser pluto 114/500 model teleskoba sahibim.Başlangıç için güzel bir teleskop...Yanlızca gözlem için olabildiğince şehir ışıklarından uzak olmak gerekir..Vede ay gökyüzünde olmadığı zamanlar..Yoksa ciddi anlamda ışık kirliliği yapıyor ve gözlemler zorlaşıyor.
  • İzmir-Gümüldür e götürdüğümde orda sadece bazı yıldız kümelerini görebildim...Zaman dilimi sebebiyle andromedaya denk gelemedim..Birde Gökyüzünde yerlerini iyi bilmek gerekiyor..Şuan için evin balkonundan zorda olsa çift yıldızları gözlemliyorum mümkün olduğunca..İlk bakışda tek yıldız gibi görüyosunuz ama teleskopla yakından bakınca dip dibe iki yıldızı gözlemlemek güzel...Şu sıralar aşırı nem oranı ve dolunay yüzünden çok iyi gözlem söz konusu olmuyor açıkcası..Gözlemlemeyi en çok istediklerim zaten andromeda ve 7 kızkardeş takım yıldızı...Konum olarak bu en belirgin olanı zaten..Stellarium programı kullanarak işte elden geldiğince bakmaya çalışıyorum..Işıkların olmadığı ortamda izlemek yanlızca inanılmaz farklı bir gözlem olanağı sağlıyor diyebilirim...Teleskobum ile Venüs'ün evrelerini seçebiliyorum,Jupiter'i uyduları ile birlikte güzel gözlemledim..Tam hatırlayamıyorum 9mm lik mercekdi sanırım bunu 3x barlow lensle birlikte kullanarak üzerinde ki renk tonlamalarını görmeye çalıştım..Zorda olsa bir kısım görebildim.Mars ve Saturn'u ise binalardan dolayı gözlemlemiş değilim.Bu aralar meteor yağmuru olduğu için yıldızları incelerken meteorları görebiliyorum(gözle görülmeyen)..Ayın 13'ünde en üst düzeyde olacak bu meteor yağmuru güzel gözlemlenir inşallah...
    Mercek kullanımını geliştirebilirmiyiz acaba teleskoplarda...?Google üzerinde teleskobuma ait bazı resimlere rastlıyorum..Çok güzel görüntüler elde edenler var.

• andromedayı ilk ararken bayağ zorlanmıştım ama sonraki denemelerde elinle koymuş gibi buluyosun.
    saturn için gözlem zamanını kaçırdın diyebilirim, 1-2 ay önce bayağ güzel görünüyordu. pleiades için biraz daha beklicez.
    çift yıldızlardan nelere bakıyosun ben hiç gözlemlemedim , bu arada kuzeybatı yı göremiyorum
    meteor olarak gördüğünüzü zannettiğiniz uydular olmasın ben de çok rastgeliyorum çünkü...
    bu arada 3x barlow kaliteli bişey değilse takmayın derim zira görüntüyü inanlımaz kirletir.
    benim barlow teleskopla birlikte geldi ve berbat bişey. televue marka çok kaliteliler var ama ateş pahası.

quote:

İzmir-Gümüldür e götürdüğümde orda sadece bazı yıldız kümelerini görebildim...Zaman dilimi sebebiyle andromedaya denk gelemedim..Birde Gökyüzünde yerlerini iyi bilmek gerekiyor..Şuan için evin balkonundan zorda olsa çift yıldızları gözlemliyorum mümkün olduğunca..İlk bakışda tek yıldız gibi görüyosunuz ama teleskopla yakından bakınca dip dibe iki yıldızı gözlemlemek güzel...Şu sıralar aşırı nem oranı ve dolunay yüzünden çok iyi gözlem söz konusu olmuyor açıkcası..Gözlemlemeyi en çok istediklerim zaten andromeda ve 7 kızkardeş takım yıldızı...Konum olarak bu en belirgin olanı zaten..Stellarium programı kullanarak işte elden geldiğince bakmaya çalışıyorum..Işıkların olmadığı ortamda izlemek yanlızca inanılmaz farklı bir gözlem olanağı sağlıyor diyebilirim...Teleskobum ile Venüs'ün evrelerini seçebiliyorum,Jupiter'i uyduları ile birlikte güzel gözlemledim..Tam hatırlayamıyorum 9mm lik mercekdi sanırım bunu 3x barlow lensle birlikte kullanarak üzerinde ki renk tonlamalarını görmeye çalıştım..Zorda olsa bir kısım görebildim.Mars ve Saturn'u ise binalardan dolayı gözlemlemiş değilim.Bu aralar meteor yağmuru olduğu için yıldızları incelerken meteorları görebiliyorum(gözle görülmeyen)..Ayın 13'ünde en üst düzeyde olacak bu meteor yağmuru güzel gözlemlenir inşallah...
    Mercek kullanımını geliştirebilirmiyiz acaba teleskoplarda...?Google üzerinde teleskobuma ait bazı resimlere rastlıyorum..Çok güzel görüntüler elde edenler var.

• İnanın açıkcası bende çok fazla anlamıyorum..Özelliklede neyi ne için kullanıcağımı..Teleskobumla birlikte gelen parçaları sayıcak olursam ay filtresi,4mm-9 mm-25mm vizörler,3x barlow mercek,bide 2.1 eyepiece...Ben kuzey batıyı görebiliyorum,batıyı görebiliyorum el verdiğince ağaç ve binalardan...güney ve doğu kısmını zor görüyorum..o kısımda binalar çok fazla ve yakın..Belirli dilimlerde boşluklarda görebiliyorum..Çift yıldızları rast gele teleskopla gözlemlerken kuzey kesimde görebiliyorum..Gördüklerim kesin meteor olmalı çünkü hız bakımından fazlalar...Uyduları da arada görebiliyorum...
  • anladım, andromeda için 25 mm öneririm
    meteor dedikleriniz arkada çizgi bırakıyor mu yoksa okülerden bakarken 1 saniye içinde geçiyor mu
    eğer okülerden bakarken 1 saniye içinde geçiyorsa uydudur ve genelde çıplak gözle de görülebilir ancak meteor çok çok hızlı hareket eder ve okülerden yakalamak neredeyse imkansızdır.

quote:

İnanın açıkcası bende çok fazla anlamıyorum..Özelliklede neyi ne için kullanıcağımı..Teleskobumla birlikte gelen parçaları sayıcak olursam ay filtresi,4mm-9 mm-25mm vizörler,3x barlow mercek,bide 2.1 eyepiece...Ben kuzey batıyı görebiliyorum,batıyı görebiliyorum el verdiğince ağaç ve binalardan...güney ve doğu kısmını zor görüyorum..o kısımda binalar çok fazla ve yakın..Belirli dilimlerde boşluklarda görebiliyorum..Çift yıldızları rast gele teleskopla gözlemlerken kuzey kesimde görebiliyorum..Gördüklerim kesin meteor olmalı çünkü hız bakımından fazlalar...Uyduları da arada görebiliyorum...

• Zaten tesadüf olarak bakarken görüyorum..Kimisi dediğiniz gibi arkasında iz bırakıp yok oluyor.Ama kimisini izleyebildiğim kadar izliyorum teleskopla yakalayınca.25 mmlik merceği çok güzel zaten,çok net görüntü söz konusu.Teleskobumdan memlunum diyebilirim zaten.Çok net görüntü elde ediliyor..Ençokda teleskobumla nebula görmek istiyorum..Umarım görebilirim..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi albatros99 -- 27 Temmuz 2010; 18:39:25 >
  • ben ring nebulayı görebildim ama o kadar soluk ki, ışık olmayan yerden bakmak lazım.

quote:

Zaten tesadüf olarak bakarken görüyorum..Kimisi dediğiniz gibi arkasında iz bırakıp yok oluyor.Ama kimisini izleyebildiğim kadar izliyorum teleskopla yakalayınca.25 mmlik merceği çok güzel zaten,çok net görüntü söz konusu.Teleskobumdan memlunum diyebilirim zaten.Çok net görüntü elde ediliyor..Ençokda teleskobumla nebula görmek istiyorum..Umarım görebilirim..
  • quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

ben ring nebulayı görebildim ama o kadar soluk ki, ışık olmayan yerden bakmak lazım.

quote:

Zaten tesadüf olarak bakarken görüyorum..Kimisi dediğiniz gibi arkasında iz bırakıp yok oluyor.Ama kimisini izleyebildiğim kadar izliyorum teleskopla yakalayınca.25 mmlik merceği çok güzel zaten,çok net görüntü söz konusu.Teleskobumdan memlunum diyebilirim zaten.Çok net görüntü elde ediliyor..Ençokda teleskobumla nebula görmek istiyorum..Umarım görebilirim..

ooo çok güzel....zaten ışık olmadığı zaman yıldızlara bakmak bile yetiyor teleskopla..

• dün akşam jupiter gözlemi yaptım ve muhteşemdi diyebilirim..ilk kez bu kadar net görebildim...25mmliği 3x barlowla kullanarak bile gövdesindeki çizgileri görebildim...daha sonra 9mm+3xbarlow ile dedim ,bundada güzel görüntü yakaladım...İlk kez bu kadar net gördüm,süperdi diyebilirim..
  • evet jüpiter gerçekten güzel görünüyor, uranüse de baksaydın gerçi nokta kadar görünüyor ...

quote:

dün akşam jupiter gözlemi yaptım ve muhteşemdi diyebilirim..ilk kez bu kadar net görebildim...25mmliği 3x barlowla kullanarak bile gövdesindeki çizgileri görebildim...daha sonra 9mm+3xbarlow ile dedim ,bundada güzel görüntü yakaladım...İlk kez bu kadar net gördüm,süperdi diyebilirim..
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.