Şimdi Ara

Fizikte ivme-zaman grafiğindeki bu olayı açıklar mısınız?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
10.920
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Geçen yıl biliyordum tekrar unutmuşum. Yorum da yapamadım.

http://sketchtoy.com/47954663

• Eksi yonde gidiyorsa arac ona arti yonde ivme verirsen eksi yonde yavaslayan olur arti yonde gidiyorsa arti yonde ivme verirsen arti yonde hizlanan olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: -Mercedes-

Eksi yonde gidiyorsa arac ona arti yonde ivme verirsen eksi yonde yavaslayan olur arti yonde gidiyorsa arti yonde ivme verirsen arti yonde hizlanan olur.

Ya anlamadım ya da anlatamadım :) Oradaki yazılar şunu anlatıyor örn. ileri hızlanıyorsa ivme pozitif, geri hızlanıyorsa ivme negatif
  • Hızın yönü nereye bakıyosa ivme grafiği o tarafa

• anlamadığın kısım nedir?
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

anlamadığın kısım nedir?

Cisim ileri/geri hızlanırsa/yavaşlarsa ivmenin (+) veya (-) old. yazıyor grafikte. Neden öyle old. anlamıyorum? Mesela neden ileri yavaşlaması ile geri hızlanması negatif oluyor?
  • ileri doğru hızlanmak - ivme artıdır
    ileri doğru yavaşlamak - ivme eksidir

geriye hızlanmak - ivme eksi
    geriye doğru yavaşlamak - ivme artı.

bir kere yavaslama olacaksa eğer ivme gidiş yönüne ters olacak.

hızlanma olacaksa gidiş yönü ile aynı olacak
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    İLGİNÇ BİR ZEKA SORUSU!!
    15 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Doğru. İvmenin birim zamandaki yer değişimi old. düşünürsek hızlanırken ivme pozitif ancak yavaşlamaya başladığında yer değiştirmesi de azalıyor ve ivme negatif oluyor. Geriye hızlanırken ise Yer değiştirmesi eksi oluyor (başlangıç konumundan daha geriye gidiyor) ancak geriye doğru yavaşlarken birim zamandaki yer değiştirmesi artıyor.

Not: Yazmazsam unutabilirim bir de konuya giren olursa görsün diye yazdım. Doğru yapmış mıyım?

@Nicotinell
  • quote:

Orijinalden alıntı: G.House M.D

Doğru. İvmenin birim zamandaki yer değişimi old. düşünürsek hızlanırken ivme pozitif ancak yavaşlamaya başladığında yer değiştirmesi de azalıyor ve ivme negatif oluyor. Geriye hızlanırken ise Yer değiştirmesi eksi oluyor (başlangıç konumundan daha geriye gidiyor) ancak geriye doğru yavaşlarken birim zamandaki yer değiştirmesi artıyor.

Not: Yazmazsam unutabilirim bir de konuya giren olursa görsün diye yazdım. Doğru yapmış mıyım?

@Nicotinell

ivme birim zamandaki yer değiştirme değildir. Birim zamandaki yer değiştirme hızdır.

ivme birim zamanda hızdaki değişimdir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Nicotinell

quote:

Orijinalden alıntı: G.House M.D

Doğru. İvmenin birim zamandaki yer değişimi old. düşünürsek hızlanırken ivme pozitif ancak yavaşlamaya başladığında yer değiştirmesi de azalıyor ve ivme negatif oluyor. Geriye hızlanırken ise Yer değiştirmesi eksi oluyor (başlangıç konumundan daha geriye gidiyor) ancak geriye doğru yavaşlarken birim zamandaki yer değiştirmesi artıyor.

@Nicotinell

ivme birim zamandaki yer değiştirme değildir. Birim zamandaki yer değiştirme hızdır.

ivme birim zamanda hızdaki değişimdir.

Doğru o zaman ivme azalıyorsa hız değişimi bundan negatif etkileniyordur yani ivme negatif şimdi oldu mu :)

• Ivmenin azalmasini pek sormazlar. Genelde sabit ivme sorarlar. Sabit ve pozitif. Sabit ve negatif.

ivme hizdaki degisimin ta kendisidir.

ivme pozitifse hiz duzgun artiyor demektir

Negatifse duzgun azaliyor demektir

• http://sketchtoy.com/48030596 şöyle bir açıklama düşündüm. İvmenin pozitif ya da negatif olması hızın sadece azalacağı ya da artacağı anlamına gelmez. Farklı durumlar hızın työn
  • quote:

Orijinalden alıntı: GuideDr019

http://sketchtoy.com/48030596 şöyle bir açıklama düşündüm. İvmenin pozitif ya da negatif olması hızın sadece azalacağı ya da artacağı anlamına gelmez. Farklı durumlar hızın työn

Gerçekten çok teşekkür ederim. Uyumadan önce düşünüyordum ders yapasım kaçmıştı tam oturmadığı için :) Tekrar tekrar teşekkür ederim :)
  • quote:

http://sketchtoy.com/48030596 şöyle bir açıklama düşündüm. İvmenin pozitif ya da negatif olması hızın sadece azalacağı ya da artacağı anlamına gelmez. Farklı durumlar hızın työn

bu grafiklerin türevle ilgisi nedir? öyle daha kolaymış galiba, türev bilmiyorum ama şöyle yüzeysel olarak anlatır mısınız?
  • quote:

Orijinalden alıntı: nesta95

türevle var alakası.mesela yol zamanparaboldür.onun türevi alırsan hız zaman grafiği olur doğrusaldır..hız zamanın türevini alırsan ivme zamandır eğimi 0.

http://www.sketchtoy.com/48035824 bu yani? teşekkürler. peki mesela 3. saniyedeki hız gibi şeyler de bulunabiliyor mu türevle? asıl merak ettiğim buydu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi yagmur adam -- 11 Ağustos 2013; 23:34:44 >
  • Rica ederim ne demek. Yarım çıkmış kusura bakma, a pozitif ise azalıyor olabilir önceki hızın ne olduğu önemli. Yazdığım a bağıntısını yazarsan çok kolay çıkartabilirsin. @G.House M.D

http://sketchtoy.com/48035620 Türev bağıntısına dökebilirsen daha kolay olur ama çok yaygın kullanılan bir çözüm yöntemi değildir. İntegral kullanımı çok mümkün olmayabiliyor. @yagmur adam
  • @nesta95 teşekkürler.

@GuideDr019 türevi yüzeysel biliyorum yani x^2 2x olayını falan ama mesela konum grafiğinin türevi neden hızı veriyor acaba? o logaritmik eğriyi görünce aklıma direkt ivme geliyor mesela.
  • YGS-LYS Fizik müfredatında ivmeyi parabolik olarak görmek pek mümkün değil. Zaten sorularda karşına fonksiyonlarında x, 2x gibi değerlerle karşılaşma olasılığın da çok fazla değil. Grafik çizimlerine gelince o biraz senin geometrik fonksiyonların çizimi konusundaki bilgine bağlı. Parabolik (x^2 içeren) bir ifadenin türevi doğrusal (x) olur. Aynı şekilde konum değerlerini veren parabolik bir fonksiyonun türevi, doğrusal bir hız fonksiyonu oluşturur. Soruları normal yoldan çözüp bir de konum-zaman, hız-zaman grafiğini çizip türevini alarak diğer grafiklere ulaşmak sana pratiklik sağlayabilir.
  • quote:

YGS-LYS Fizik müfredatında ivmeyi parabolik olarak görmek pek mümkün değil. Zaten sorularda karşına fonksiyonlarında x, 2x gibi değerlerle karşılaşma olasılığın da çok fazla değil. Grafik çizimlerine gelince o biraz senin geometrik fonksiyonların çizimi konusundaki bilgine bağlı. Parabolik (x^2 içeren) bir ifadenin türevi doğrusal (x) olur. Aynı şekilde konum değerlerini veren parabolik bir fonksiyonun türevi, doğrusal bir hız fonksiyonu oluşturur. Soruları normal yoldan çözüp bir de konum-zaman, hız-zaman grafiğini çizip türevini alarak diğer grafiklere ulaşmak sana pratiklik sağlayabilir.

konum grafiğinin türevi neden ivme değil demek istemiştim aslında. hani x^2=y iken y'=2x oluyor ya bu y' neden ivmeyi değil hızı veriyor? konumun türevi hız hızın türevi ivme diye ezberlemektense sorayım dedim.

• quote:

Orijinalden alıntı: yagmur adam

quote:

YGS-LYS Fizik müfredatında ivmeyi parabolik olarak görmek pek mümkün değil. Zaten sorularda karşına fonksiyonlarında x, 2x gibi değerlerle karşılaşma olasılığın da çok fazla değil. Grafik çizimlerine gelince o biraz senin geometrik fonksiyonların çizimi konusundaki bilgine bağlı. Parabolik (x^2 içeren) bir ifadenin türevi doğrusal (x) olur. Aynı şekilde konum değerlerini veren parabolik bir fonksiyonun türevi, doğrusal bir hız fonksiyonu oluşturur. Soruları normal yoldan çözüp bir de konum-zaman, hız-zaman grafiğini çizip türevini alarak diğer grafiklere ulaşmak sana pratiklik sağlayabilir.

konum grafiğinin türevi neden ivme değil demek istemiştim aslında. hani x^2=y iken y'=2x oluyor ya bu y' neden ivmeyi değil hızı veriyor? konumun türevi hız hızın türevi ivme diye ezberlemektense sorayım dedim.

çünkü dostum:

anlık hız = dx/dt dir yani yolun zamana göre türevidir yani hız-zaman grafiğine çizilen anlık teğet anlık hızı verir bu da yolun zamana göre türevidir

anlık ivme = dv/dt dir yani hızın zamana göre türevidir yani ivme zaman grafiğine çizilen anlık teğetin eğimi anlık ivmeyi verir

grafikler üzerinde çizilen teğetlerle ve formülsel bağlantılarla alakalı anlatabildim mi bilmiyorum ama..

türev=eğim bu arada

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ewildanger -- 12 Ağustos 2013; 0:20:13 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.