Bildirim
Fizik Sorularım[Yeni Sorular Eklendi]
Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
Mesaj
-
-
Cisim + yüklü ve alttaki levha da - yüklü olduğu için, cisme aşağı yönde ağırlık kuvveti ve elektriksel kuvveti etki eder. Bu nedenle cisme etki eden net kuvvetin büyüklüğü mg+F'tir. (F: Elektriksel kuvvetin büyüklüğü)
Dinamiğin temel prensibini uygulayıp cismin ivmesini bulalım.
mg+F = ma
a = (mg+F)/m
Hareket bir yatay atış hareketi. Bu nedenle o sapma miktarı da ("y" olsun.) atış yüksekliği olarak düşünülebilir.
y = 1/2.a.t²
y = (mg+F)t²/2m
y = gt²/2 + Ft²/2m
m'yi azaltırsak Ft²/2m artar. Soldaki eleman sabit kaldığı için y de artar. Yani m'nin azaltılması gerekiyor. (Diğer faktörler değişmiyor.) -
2)Hız artarsa levhayı t sürede geçer diyelim.
Hızı azsa 2t sürede geçer diyelim.
Saptırma kuvveti F'in hızla bir alakası yok birinde t süre birinde 2t süre etki ediyor. Düşünürsek 2t sürede daha çok saptırır.
3)Dalga boyu en büyük demek enerjisi en küçük demek, ordan direk bulunabiliyor.
4)Enerji=-R.z²/n² diye bir formül var. =-1/16+1/9= 7/144r.z² Burdan da diğer enerji formülüne eşitliycez. E=hc/lamda=7/144rz² lamda=144/7rz²
5)Frekans artarsa hız artmaz. Hız ortam değilmedikçe artmaz. v=fx(dalga boyu) frekans artarsa dalga boyu azalır.
6)Foton enerjisinin bir kısmını elektrona veriyor bu yüzden azalıyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi NuTeRX -- 20 Haziran 2011; 10:57:48 > -
2)Hocam işte öyle demiyor bende senin gibi düşündüm ama tam tersini diyor cevap...
3)enerjisi en küçük dalga boyu en büyük oldugunu bende anladım da 1.81 hangi yörüngeyi uyarınca çıkıyor bunu sormak istemiştim. -
2. soruyu tam yaz öyle bakalım o zaman.
3. soruda gönderdiğin elektron 1. 2. 3. düzeyleri uyarabilir. Çeşitli ışımalar yapar en küçük enerjili fotonu 2. yörüngeden 1.yörüngeye geçerse salar 6.67-4.86=1.181 -
2. soru
Alt levhanın uzunluğu d olsun.
Yatay atış hareketinde yatayda sabit hızlı bir hareket söz konusudur ve hareket süresince hızın yatay bileşeni, ilk hıza (atış hızına) eşittir.
d = V.t diyebiliriz.
d sabittir. V artarsa t azalır.
Sapma miktarını (y'yi) veren ifadeyi de yukarıda bulmuştuk. t azalırsa t'nin karesi azalır. y de t'nin karesiyle doğru orantılı olduğu için y de azalır. (Diğer faktörler sabit.)
Ben de azaldığını buluyorum. -
Yeni sorular eklendi. -
1. resim
Su dalgalarının mercek şeklindeki ortamlardaki hareketlerini, ışığın kalın kenarlı ve ince kenarlı merceklerdeki hareketlerine benzetebiliriz.
1. şekilde dalgalar soldaki, h(1) derinlikli ortamda, tek bir merkezden çıkıp dağılarak, ince kenarlı merceğe benzeyen h(2) derinlikli ortama geliyor. Bu ortama uğradıktan sonra tekrar h(1) derinlikli ortama geçtiğinde doğrusal dalgalar hâlinde ilerliyor. Demek ki dalga kaynağı odak noktasında. Bu neye benziyor? İnce kenarlı merceğin bir odak noktasındaki ışık kaynağından ışık çıkıyor, mercekte kırıldıktan sonra asal ekrene paralel gidiyor. Buna göre h(2) derinlikli ortamın kırıcılığı h(1) derinlikli ortamın kırıcılığından daha fazla. Böyle olabilmesi için de h(1)'in h(2)'den büyük olması gerekiyor.
2. şekilde de su dalgaları yine aynı düzende gelip, kırılıp, ilerliyor. Ancak burada derinliği farklı olan h(3) derinlikli ortam kalın kenarlı mercek şeklinde. Işığı hatırlayalım. Kalın kenarlı mercekte normalde böyle bir şeyin olması mümkün müdür? Kalın kenarlı merceğin bir odak noktasındaki ışık kaynağından çıkan ışınlar mercekte kırıldıktan sonra asal eksene paralel mi gider? Hayır. Böyle bir şeyin olabilmesi için ne olmuştur? Dış ortamın kırıcılığı merceğin kırıcılığından daha fazladır. Burada da su dalgalarının böyle bir düzende ilerleyebilmesi için h(1) derinlikli dış ortamın kırıcılığının h(3) derinlikli dış ortamın kırıcılığından fazla olması gerekir. Böyle olabilmesi için de h(3)'ün h(1)'den büyük olabilmesi gerekiyor.
h(3) > h(1) > h(2) diyebiliriz.
-
2. resim
Ortalama hızı kullanabiliriz.
x = V(ortalama) . t
K'dan L'ye gelme süresi ile L'den M'ye gelme süresi birbirlerine eşitmiş. İkisi de t olsun.
|KL| = [V(1) + V(2)]/2 . t = [V(1)+V(2)]t/2
|LM| = [V(2) + 0]/2 . t = V(2)t/2
Burada |KL| ile |LM|'nin eşit olması mümkün mü? Değil. Çünkü yukarıdaki ifadeleri eşitlediğimizde V(2)t/2'ler birbirlerini götürür, V(1)t/2'nin sıfıra eşit olması gerekirdi ki böyle bir şey mümkün değil. O hâlde 3. öncül yanlış.
Bu cismin ivmesinin büyüklüğü nedir? Cisme etki eden kuvvet sadece cismin ağırlık kuvvetinin yatay bileşeni olur: mgsink. (k: eğik düzlemin eğim açısı)
mgsink = m.a
a = gsink gelir. Cismin ivmesinin büyüklüğü gsink'ymış. Peki bu sabit midir? Evet. Çünkü yerçekimi ivmesinin büyüklüğü sabit, eğim açısı ve dolayısıyla onun sinüsü sabit.
KL ve LM arasında V(son) = V(0) + at formülünü uygulayalım. Yavaşladığı için "-at" ekleriz.
KL: V(2) = V(1) - gsinkt
LM: 0 = V(2) - gsinkt
V(2) = gsinkt
V(1) = 2gsinkt
Dolayısıyla buradan V(1) = 2V(2) diyebiliriz. 2. öncül doğrudur.
V(1) = 2V, V(2) = V olsun. Enerji eşitliği uygulayalım.
(1/2).m.4V² = (1/2).m.V² + mgh(1) = mgh(2)
mgh(1) = 3 . (1/2).m.V²
mgh(2) = 4 . (1/2).m.V²
Taraf tarafa oranladığımızda h(1)/h(2) oranının 3/4 geldiğini göreceğiz. Buna göre 1. öncül de yanlıştır.
-
4. resim
X cismi için enerji eşitliği uygulayalım.
mgh = (1/2).m.V²
Buradan V = √(2gh) gelir.
X cismi yere bu V hızıyla varıyor ve yerde durmakta Y cismine çarpıp yapışıyor. Ortak kütlenin yapışmadan hemen sonraki hızını bulalım.
m.V + 0 = (m+2m) . V(ortak)
V(ortak) = V/3 olur.
Yine enerji eşitliği uygulayarak bu sistemin yerden ne kadar h yüksekliğine yükselebileceğini bulalım. h' kadar yükseğe çıksınlar.
(1/2).(3m).V(ortak)² = (3m).g.h'
(1/2) . V²/9 = g.h'
V² = 18gh'
2gh = 18gh'
h' = h/9 gelir. -
5. resim
m kütleli cismin aşağı doğru etki eden mg büyüklüğünde bir ağırlık kuvveti, 2m kütleli cismin de yine aşağı doğru etki eden 2mg büyüklüğünde bir ağırlık kuvveti vardır.
F = kx
Z yayı için: mg = 2k.x(Z)
Y yayı için: (mg+2mg) = k.x(Y) = 3mg
Taraf tarafa oranladığımızda 2x(Z)/x(Y) = 1/3 buluruz.
Buradan da 6x(Z) = x(Y) çıkar. Z'nin uzama miktarına x dersek, Y'nin uzama miktarına 6x deriz.
E(yay) = (1/2).k.x²
E(Y) = (1/2).k.36x²
E(Z) = (1/2).2k.x²
E(Y)/E(Z) de 18 çıkar. -
1. Resim
f.dalga boyu = V
dalga boyu ile h D.O'dır.
Burada kaynağın frekansı sabittir. Değişen h tır. Buna bağlı olarak dalga boyu . Buna bağlı olarakta dalganın hızıdır.
İlk mercekte ortası daha uzun kenarlara doğru kısalıyor. Dalga girişte ortası daha önde ama çıkarken aynı.Yani ortadaki kısım daha çok yavaşlamalı bunun için h1>h2.
İkinci mercekte ortası daha kısa kenarlara doğru uzunlaşıyor. Dalga yine aynı şekilde geliyor. Ve yine aynı şekilde çıkıyor. Bunun için mercekte daha uzun yol katedeceği yerlerde dalga hızlanmalı. Yani h3 > h1 olmalı.
h3>h1>h2 olacak. -
Son resim
Her 1 birim bölmeye denk gelen hız vektörünün büyüklüğü V olsun.
X cisminin ilk hız vektörünün yatayda V, düşeyde de V büyüklüğüne sahip bileşenleri mevcuttur. Y cisminin ilk hız vektörünün de yatayda V, düşeyde 2V büyüklüğüne sahip bileşenleri mevcuttur.
Bu cisimler eğik ateş hareketi yapıyor.
X cisminin maksimum yüksekliğe çıkana kadar düşeydeki hareketi için şunu yazabiliriz: V = gt. Ayrıca zamansız hız formülünden de, maksimum yüksekliğinde düşey hızın büyüklüğü 0 olduğu için ve K hizası 1 birim yukarıda olduğu için V² = 2g.1 = 2g diyebiliriz.
Şimdi Y cismine bakalım. Y cisminin ilk hız vektörünün düşey bileşeninin büyüklüğü 2V'ydi. Bu cismin çıkabileceği maksimum yüksekliği (2V)² = 2gh(max Y)'den bulabiliriz. h(max Y) = 4V²/2g = 2V²/g = 2.2g/g = 4 çıkar. Atıldığı noktadan 4 birim yukarıya çıktığımızda da K hizasına vardığımızı görüyoruz. Yani iki cismin de yerden itibaren çıkabileceği maksimum yükseklikleri eşittir. 1. öncül doğru olur.
Eğik atış hareketinin sadece maksimum yüksekliğe eriştikten sonraki kısmını incelediğimizde bir yatay atış hareketi görebiliriz. Çünkü maksimum yükseklikte düşey hız bileşeni yokken sadece yatay hız bileşeni mevcut ve bu da hep hareket süresince sabit büyüklüğe sahip. X ve Y cisimleri K hizasına kadar çıkabiliyor, bundan sonra yatay atış hareketi yaparlar. (eğik atış hareketinin 2. yarısı)
Yatay atış hareketinde yükseklik için şu formül vardı: h=(1/2).g.t(iniş)². Peki burada X ve Y cisimlerinin yerden yükseklikleri K hizasındalarken aynı değil mi? Aynı. Yerçekimi ivmesinin büyüklüğü de zaten sabit. O zaman ikisinin de yatay atış hareketinde geçen süreleri, yani eğik atış hareketinin 2. yarısında geçen süreleri, yani iniş süreleri eşittir. Ancak çıkış sürelerine bakmak gerekiyor. X cismi K hizasına, ilk hız vektörünün V büyüklüğüne sahip düşey bileşeniyle t sürede çıkabiliyor. Ancak Y cismininki 2V olduğu için o 2t sürede çıkabilir. Dolayısıyla çıkış süreleri farklı. İniş süreleri aynıyken çıkış süreleri farklı olduğu için iki cismin de toplam uçuş süreleri farklıdır. Buna göre 3. öncül yanlış olur.
Eğik atış hareketlerinin 2. yarısında iki cisim de yatay atış hareketi yapıyor. X ve Y cisimlerinin hız vektörlerinin yatay bileşenlerinin büyüklüğü hareket süresince sabittir ve V'dir. Peki aynı yükseklikten atıldıklarını düşünebileceğimize göre bunların yere vardıklarında düşey hız vektörlerinin büyüklükleri de eşit olmaz mı? Olur. İkisinin de yere vardıklarında V(y)² = 2.g.h(K)'dan bulunabilecek V(y) büyüklüğünde düşey bileşenleri var. Bunların yere çarpma hızlarının büyüklüğü de V² + V(y)²'nin karekökü değil mi? Evet. Dolayısıyla ikisinin de yere çarpma hızlarının büyüklüğü eşittir. 2. öncül doğru olur.
-
Çok teşekkürler arkadaşlar ilk mesajda 1 sorum kaldı daha da sorular eklenmeye devam edecek. -
Up -
"2)Yine paralel 2 levha var sapma miktarı hızı arttıkça azalması gerekmiyor mu niye artıyor? "
ben de cevap bekliyorum bu soruya . ben de hız artarsa sapma azalır diye biliyorum .yanlış mı o ? -
Up -
cevabı 2 buldum makara sorusunda
Makara sorusunda aynı ipte aynı gerilme vardır de çıkar -
quote:
Orijinalden alıntı: lepermessiah
cevabı 2 buldum makara sorusunda
Makara sorusunda aynı ipte aynı gerilme vardır de çıkar
Biliyorum heralde hocam onu yapabilseydim yapardım bi anlatırsan sevincem. -
quote:
Orijinalden alıntı: Reasonable
2)Yine paralel 2 levha var sapma miktarı hızı arttıkça azalması gerekmiyor mu niye artıyor?
http://img148.imageshack.us/img148/5438/resim003ls.jpg
http://img810.imageshack.us/img810/2109/img8183c.jpg
http://img97.imageshack.us/img97/9634/img8184lo.jpg
ilk soruda tümsek aynada cisim aynaya yaklaştırılırsa görüntü büyüyerek aynaya yaklaşır M cisminin uzaklıgı 3 birim L ninki 1 birim ise ikisinin de boyu aynı olsaydı M nin görüntüsü L ninkinden daha küçük olurdu ama eşit diyor demek ki M cismin L den büyüktür..burda en küçük K cismidir çünkü K cisminin görüntüsü cismin boyuna eşittir..diger aynalarda ise görüntünün boyu cisimlerin boylarından kısa olur.....sıralama M>L>k
2.soru çözümü bu linke attım
http://i1106.hizliresim.com/2011/6/23/9815.jpg
3.soru genleşme sorusunda dengenin bozulmaması için ikisinin de boyları oranında uzaması gerekir (ilkboy.Lamda.t=uzama miktarı) bu formülü kullanıp yerine yazarsak Lamdaların eşit oldugu görülür...
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi temizkopat33 -- 23 Haziran 2011; 18:16:41 >
Benzer içerikler
- deloday yan etkileri
- impuls iletimi sırasında atp harcanır mı
- izmir"deki en iyi dershaneler
- divanı ilahiyat kimin eseri
- nernst denklemi
- telegram indirim
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X