Şimdi Ara

fizik çay sorusu (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
94
Cevap
3
Favori
5.464
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • TRT'de adam geçiştirdi resmen 1. şıkkı.
  • Beyler soruyu bilmiyorum ama, kesin olarak şunu diyebiliriz.

ısı ile kütle arasında doğru orantı vardır.
    Aynı 2 madde düşünün tanecik sayısı ( kütlesi ) fazla olanın toplam tanecik kinetik enerjisi daha fazladır ki bu da ısı demektir.
  • quote:

Orijinalden alıntı: volcanology

quote:

Orijinalden alıntı: emirilhan

quote:

quote:

K çayının ısısı derken, ortama aktardığı enerjiden bahsetmiyor mu işte. K çayının sıcaklığı ile ortamın sıcaklığı farklıysa, ortama enerji aktarılmaz mı? Yani bir ısı değeri hesaplayamaz mıyız? Ben de 1-2-3 yaptım, acaba 8.sınıf fen kitabında olması bir şeyleri değiştirebilir mi..

2 kütle düşünelim sıcaklıkları aynı ve kütleleri 2m ve m olsun. Bu kütleler yine aynı sıcaklıkta bir ortamda bulunsunlar. Sıcaklık farkı olmadığından ısı transferi olmaz hiçbirinin arasında ve hangi kütle daha fazla ısıya sahip bilemeyiz.

Fakat ortamın sıcaklığını T kadar düşürsek, 2m kütle m kütleye göre 2 kat daha fazla ısı verecek ortama sıcaklıklar eşitlenene kadar. Ortamın sıckalığı T kadar daha azaltılırsa yine aynı şekilde 2m kütle m kütleye göre 2 kat daha fazla ısı verecek ortama. Yine ortamın sıcaklığı T kadar düşürülsün yine aynı şey olacak. Yani 2m kütleli ortama her zaman m kütleye göre daha fazla ısı verecek. Buradan 2m kütlenin m kütleliye göre daha fazla ısıya sahip olduğu anlaşılır.

Zaten herkes yanlış biliyormuş

http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=153&KonuID=900
    http://www.webhatti.com/fizik/48809-isi-sicaklik.html

cevabınız için teşekkür ederim, fakat şunu merak ediyorum. ortamın sıcaklığıyla, çayların sıcaklığı arasında fark olduğuna göre, ortam ile sıvı arasında ısı alışverişi gerçekleşmez mi? Buna göre iki sıvıdan kütlesi daha fazla olan, ortama daha fazla ısı verir diye düşünemez miyiz?

evet dediğin doğru ben de onu diyorum zaten. Ortamla iki çayın ısı alış verişinden kütlesi büyük olan her zaman daha fazla ısı verir ortama. Bu yüzden Knın ısısı daha yüksek diyebiliriz.

kusura bakmayın gece vakti yazmışım, kafa dağınıktı biraz.

@ank_yer_6, @AudreyTautou, @DDS Emmesen, @Cern'demuhendis

sizlerin de bu soru hakkında yorumunuzu merak ediyorum, soru yanlış mı, dilekçe verebilir miyiz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emirilhan -- 26 Mart 2013; 13:37:30 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

K çayının ısısı derken, ortama aktardığı enerjiden bahsetmiyor mu işte. K çayının sıcaklığı ile ortamın sıcaklığı farklıysa, ortama enerji aktarılmaz mı? Yani bir ısı değeri hesaplayamaz mıyız? Ben de 1-2-3 yaptım, acaba 8.sınıf fen kitabında olması bir şeyleri değiştirebilir mi..

2 kütle düşünelim sıcaklıkları aynı ve kütleleri 2m ve m olsun. Bu kütleler yine aynı sıcaklıkta bir ortamda bulunsunlar. Sıcaklık farkı olmadığından ısı transferi olmaz hiçbirinin arasında ve hangi kütle daha fazla ısıya sahip bilemeyiz.

Fakat ortamın sıcaklığını T kadar düşürsek, 2m kütle m kütleye göre 2 kat daha fazla ısı verecek ortama sıcaklıklar eşitlenene kadar. Ortamın sıckalığı T kadar daha azaltılırsa yine aynı şekilde 2m kütle m kütleye göre 2 kat daha fazla ısı verecek ortama. Yine ortamın sıcaklığı T kadar düşürülsün yine aynı şey olacak. Yani 2m kütleli ortama her zaman m kütleye göre daha fazla ısı verecek. Buradan 2m kütlenin m kütleliye göre daha fazla ısıya sahip olduğu anlaşılır.

Zaten herkes yanlış biliyormuş

http://www.fenokulu.net/portal/Sayfa.php?Git=KonuKategorileri&Sayfa=KonuBaslikListesi&baslikid=153&KonuID=900
    http://www.webhatti.com/fizik/48809-isi-sicaklik.html

cevabınız için teşekkür ederim, fakat şunu merak ediyorum. ortamın sıcaklığıyla, çayların sıcaklığı arasında fark olduğuna göre, ortam ile sıvı arasında ısı alışverişi gerçekleşmez mi? Buna göre iki sıvıdan kütlesi daha fazla olan, ortama daha fazla ısı verir diye düşünemez miyiz?

evet dediğin doğru ben de onu diyorum zaten. Ortamla iki çayın ısı alış verişinden kütlesi büyük olan her zaman daha fazla ısı verir ortama. Bu yüzden Knın ısısı daha yüksek diyebiliriz.

kusura bakmayın gece vakti yazmışım, kafa dağınıktı biraz.

@ank_yer_6, @AudreyTautou, @DDS Emmesen, @Cern'demuhendis

sizlerin de bu soru hakkında yorumunuzu merak ediyorum, soru yanlış mı, dilekçe verebilir miyiz?

hocam ben o soruyu doğru yaptım şöyle ki;

K'nın ısısı M'den daha büyüktür diye bir kullanım şekli olamaz yani ifade yanlış bence..

K'nın sıcaklığı M'den büyük olur dese olabilir mesela ama ısıyı kıyaslayamayız öyle..

• Bazı arkadaşların söylediği gibi çaylarda ısı değişimi olsa bile kavram olarak K'nın ısısı L'nin ısısı diye bir şey yok.

K'nın ortama verdiği ısı var veya K ile L arasında alınıp verilen ısı var(Hatırlayın Qalınan=Qverilen,sıcaklığı artan madde ısı alır,sıcaklığı azalan madde ısı verir)

Bakın adam III.öncülde üstüne basa basa ne söylüyor:

K çayı, yeterince bekletildiğinde ortama L çayından fazla ısı verir.

Sizin mantığınıza göre I.öncül ile III.öncülde zaten aynı şey söyleniyor.O zaman neden I. yanlış III. doğru?Sırf şu altını çizdiğim cümle yüzünden.
  • Up. Konuyu geride bırakmamalıyız

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Q: verilen veya alınan ısı enerjisi miktarı
    m: kütle
    c: öz ısı
    ΔT: sıcaklık farkı (sıcaklık değişimi)
    Q=m.c.ΔT

Formül yukarıdaki gibi ama hep Qverilen=Qalınan derlerdi belki ondan ısıları eşit olabilir...
  • arkadaşlar soru bence kesin yanlış , nasıl derseniz:

Fizikte Isı = Enerji değil midir? Isı bir enerji türüdür, Nasıl bir soruda M arabasının potansiyel enerjisi K dan daha fazladır gibi kavramlar kullanılıabiliyorsa K nın ısısı ( yani enerjisi) L den fazladır gibi bir kavram da olabilir, K bardağınının enerji potansiyeli, yani ısı potansiyeli L den fazladır, K bardağındaki suyu 1 litrelik 0 derecede bir kaba boşaltırsak L den daha fazla kabın sıcaklığını artıracaktır, temel ısı-sıcaklık bilgisi.

ha eğer ösym bunu orada "bir maddenini ısıs diye birşey olmaz" diye düşündüyse ve bunu düşünebilenler bu soruyu çözebilsin mantığı ile sorduysa ki çok düşük bir ihtimal, soru doğru olur,

ama bence soruda büyük çelişki var, ifadede "doğrudur" diye sorduğu için diğer şık (I) yanlış olmalıdır, bir şıkkın yanlış olması için de verdiği önermenin yanlış birşey ifade etmesi gerekir, K bardağının ısısı L den fazladır kavramı bence fizikte birşey ifade etmediği için doğru veya yanlış olamaz, (eğer yukarıda yazdığım ısı = enerji bağıntısını gibi değilse)

tamamen ösym nin orada neyi kastettiği ile, neyi sormak istediği ile alakalı bence. Ve ÖSYM nin bir soruda da neyi sorduğu tam anlaşılmıyorsa , ve bu soru 2 milyon kişinin girdiği bir sınavda ise o soru iptal edilmelidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi V911 -- 26 Mart 2013; 20:31:39 >

• 1-)Bir maddenin sıcaklığı kütleye bağlı değilken ısı kütle ile doğru orantılıdır. Örneğin bir bardak kaynar suyun sıcaklığı ile bir tencere kaynar suyun sıcaklığı aynı fakat kütlesi fazla olan bir tencere suyun ısısı
    daha fazladır.

fizikportali diye bir siteden alinti.

Ben de bu soruyu yanlis yapanlardanim. Bu osym dogru bilinen yanlislar gibi bir oyuna mi getirmeye calisti simdi bizi anlamadim ben ya.

• Sorudaki çukur şu tam olarak.

Maddelerin ısılarından direk olarak bahsedemeyiz. Ortada bir TRANSFER olması lazım. Yani alınan verilen ısı mantığı.
  • quote:

Orijinalden alıntı: therocqula

1-)Bir maddenin sıcaklığı kütleye bağlı değilken ısı kütle ile doğru orantılıdır. Örneğin bir bardak kaynar suyun sıcaklığı ile bir tencere kaynar suyun sıcaklığı aynı fakat kütlesi fazla olan bir tencere suyun ısısı
    daha fazladır.

fizikportali diye bir siteden alinti.

Ben de bu soruyu yanlis yapanlardanim. Bu osym dogru bilinen yanlislar gibi bir oyuna mi getirmeye calisti simdi bizi anlamadim ben ya.

ben de yanlış yapanlardanım ama cevabına güvendiğim bir hocama sordum:aslında sorun bugüne kadar bize ısının yanlış öğretilmesi çıktı

ısı durup dururken var olan bir şey değilmiş,ısı kavramının oluşması için bir sistemin enerjisinde değişme olması gerekiyormuş
    yani mesela bir maddenin sıcaklığı ortam sıcaklığıyla eşitse o maddenin ısısı yokmuş,bizim de bu soruyu yanlış yapanlar oalrak ısısı var diye tabir ettiğimiz şey kimyadaki maddenin şu iç enerjisi var ya O'ymuş yani ısı kavramının ortaya çıkması için aktarılan bir enerji gerekiyor ösymnin dediği gibi

• Bugün fizik hocasiyla da derste konustuk soru dogru arkadaslar, 9.sinif meb ders kitabinda da aynen yazan durumdan dolayi 1.öncül yanlis ki zaten yukardaki tanimda da belirtilmis durum.

• soruyu tartıştım dershanedeki hocayla, ısı sadece transfer şeklinde ortaya çıkıyormuş bizim düştüğümüz şıktaki olay iç enerjiymiş.
  • soru seçici arkadaslar malesef hata yok

• quote:

Orijinalden alıntı: Cloudmark

arkadaşlar soru bence kesin yanlış , nasıl derseniz:

Fizikte Isı = Enerji değil midir? Isı bir enerji türüdür, Nasıl bir soruda M arabasının potansiyel enerjisi K dan daha fazladır gibi kavramlar kullanılıabiliyorsa K nın ısısı ( yani enerjisi) L den fazladır gibi bir kavram da olabilir, K bardağınının enerji potansiyeli, yani ısı potansiyeli L den fazladır, K bardağındaki suyu 1 litrelik 0 derecede bir kaba boşaltırsak L den daha fazla kabın sıcaklığını artıracaktır, temel ısı-sıcaklık bilgisi.

ha eğer ösym bunu orada "bir maddenini ısıs diye birşey olmaz" diye düşündüyse ve bunu düşünebilenler bu soruyu çözebilsin mantığı ile sorduysa ki çok düşük bir ihtimal, soru doğru olur,

ama bence soruda büyük çelişki var, ifadede "doğrudur" diye sorduğu için diğer şık (I) yanlış olmalıdır, bir şıkkın yanlış olması için de verdiği önermenin yanlış birşey ifade etmesi gerekir, K bardağının ısısı L den fazladır kavramı bence fizikte birşey ifade etmediği için doğru veya yanlış olamaz, (eğer yukarıda yazdığım ısı = enerji bağıntısını gibi değilse)

tamamen ösym nin orada neyi kastettiği ile, neyi sormak istediği ile alakalı bence. Ve ÖSYM nin bir soruda da neyi sorduğu tam anlaşılmıyorsa , ve bu soru 2 milyon kişinin girdiği bir sınavda ise o soru iptal edilmelidir.

Maddenin ısısı diye bir şey yok kabul edip öyle bir şık sorduysa cidden saçma o zaman madem elemek istiyolar 4.şık olarakta K maddesinin oblig enerjisi L'den fazladır diye bir şık koysalardı çıkışta millet kendi arasında oblig enerjide nedir diye tartışsa ösym de qndrdiiqqq öyle bi enerji yoq qi kafamızdan uydurmuştuk elendiniz zaaaa.d.d dese gibi bir şey bu.

• tek başına ısı fazladır dediği için kıllandım ben o soruda. ısı sığası demeliydi diye eledim 1. öncülü. 2-3 işaretledim sanırım bursaydı.
  • quote:

Tam olarak öyle değil. Bir maddenin ısı değişimi hakkında konuşabilirsin, ısısı hakkında değil. Tanım gereği şunun ısısı bu kadar vs diyemezsin. Tam olarak bu sorulmuş, 7,8,9 da düzenli olarak bahsedilir zaten ısı eşit değil sıcaklık diye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ahmet// -- 26 Mart 2013; 22:17:24 >

• quote:

Orijinalden alıntı: DDS Emmesen

quote:

Maddenin ısısı diye bir şey yok kabul edip öyle bir şık sorduysa cidden saçma o zaman madem elemek istiyolar 4.şık olarakta K maddesinin oblig enerjisi L'den fazladır diye bir şık koysalardı çıkışta millet kendi arasında oblig enerjide nedir diye tartışsa ösym de qndrdiiqqq öyle bi enerji yoq qi kafamızdan uydurmuştuk elendiniz zaaaa.d.d dese gibi bir şey bu.

• quote:

Orijinalden alıntı: DDS Emmesen

quote:

Bahsetttiğim şey tam da bu, ilk sayfada da yazmıştım, kafasından terim üretip sormakla hiç farkı yok bu maddenin ısısı olayı,

maddenini ısısı tarzı sorulara Fiziğin doğası ve Isı Sıcaklık gibi konularında rastlamıştım, orada sorular aynen böyle:
    "
    Aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

A- İstanbul bugün 15 derece santigrad olucakmış
    B- Evimizin ısısı çok fazla
    C- Burası çok sıcak oldu
    D- ...
    E-....

"
    diye gidiyor, cevap da B şıkkı, Böyle bir soru olsa oradaki ısı kelimesi mantıklı sorunun yapısına, tamam da sanki maddenin ısısı olurmuş gibi soruda bir "önerme" olarak sormuşlar, soru her yerden fiyasko.

bu sorunun güvenderdeki 15. grup elementidir sorusundan tek farkı ösymde çıkmış olması..

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.