Şimdi Ara

fizik animasyonları (sınırsız konu)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
13
Cevap
0
Favori
771
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Çok yararlı bir link olacağı kanısındayım

    http://www.upscale.utoronto.ca/GeneralInterest/Harrison/Flash/



  • Bir kaç tanesini izledim gerçekten çok yararlı özellikle lisede okuyan öğrenciler açısından yararlı olacağını düşünüyorum.

    teşekkürler.
  • Özellikle kaos ile ilgili olanları tavsiye ederim. Başlangıç koşullarına hassas bağlılık matematiksel olarak izah ediliyor. Başlangıç koşullarının izini ancak heisenberg belirsizliğine kadar sürebiliriz.

    Bir de izafiyet çok basit bir biçimde izah edilmiş. Benim izafiyet hakkındaki görüşlerim iyice pekişti. İzafiyet büyülü ve anlaşılmaz bir olgu değil sadece bir mühendislik meselesi.
  • Merhabalar,Sayın Kaotika Chaos kategorisi altında Lorenz Attractor diye bir animasyon var,pek çözemedim aynı yalnız bir şey dikkatimi çekti;aynı sizin imzaya benziyor,açıklayabilirmisiniz?
  • Lorenz atraktörü kaotik bir atraktördür. Atraktör kavramı matematiksel bir kavram anlamı "kendine çeken" demek.

    Biraz kaos teorisinden bahsedeyim. Kaos teorisinin iki öngörüsü var.
    1) Gelecekteki olayların tahmin edilebilir bir düzeni yoktur.
    2) Yinelenen olgularda, tahminler yapılamasa da, bir düzen biçimi vardır.

    Bütün bunların temelinde "başlangıç koşullarına hassas bağlılık" diğer bir deyişle "kelebek etkisi" yatmakta. Hani meşhur söz vardır, Bir kelebek çinde kanatlarını çırpsa, kaliforniyada kasırgaya neden olabilir" diye. (Kelebek etkisi her ne kadar deneylerle kanıtlanmamış olsa da yıllar sonra bilgisayarda oluşturulan gelişmiş atmosfer modelleri ile kanıtlanmıştır)

    Lorenz atraktörü üç değişken ve bazı katsayıların zamana göre fonksiyonudur. Katsayıların değişik değerlerinde, düzenli hereket, periyodik hareket ya da kaotik hareket elde edilir. Kaotik durumda eğriler atraktör etrafında döner ve hiç bir zaman birbirlerini kesmez. Bu durumda başlangıç koşullarına hassas bağlı bir sistemdir. Başlancıç koşullarında ufacık bir değişklik yapsak bile eğriler tamamen değişir. Ama elde edilen şekil yine aynı şekle benzer.

    Bir matematiksel fonksiyon nasıl oluyor da bir sistemin tahmin edilemezliğini anlatıyor diyebilirsiniz. Bu fonksiyon başlangıç koşullarındaki ufak bir değişikliğin sistemi nasıl değiştirdiğini anlatıyor. Başlangıç koşulları bizim el ile girdiğimiz kabul edilmiş değerlerdir. Pratikte gerçek anlamda başlangıç değerleri veremiyoruz.

    Peki o zaman sistem tahmin edilemiyor ise bu eğri ne işimize yaratyacak? katsayılar arasındaki ilişki ortaya konursa, düzenli ya da kaotik davranışın ne zaman başladığı hakkında bir fikir veriyor. Mesela kaotik denklemlerin kullanıldığı alanlardan birisi uçak kanadı tasarımıdır. Türbülans olgusu bu şekilde modelleniyor ve düzenli hava akışından türbülansa ne zaman geçileceği hesap ediliyor. Ya da borsada düzenli dalgalanmadan tahmin edilemez çalkantıya ne zaman geçileceği tahmin ediliyor.




  • Sayın Kaotika açıklamanız için teşekkür ederim.
  • hemen sık kullanılanlara ekledim..paylaşım için teşekkürler..ellerine sağlık..
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Soru yazmak için yapay zeka
    geçen ay açıldı
    Youtubetaki en iyi fizik kanalı
    2 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • http://www.upscale.utoronto.ca/GeneralInterest/Harrison/Flash/ClassMechanics/CatOnItsFeet/CatOnItsFeet.html

    Kedi nasıl dört ayağı üzerine düşer bölümünün sonuna bir espri eklemişler, çok da hoş olmuş. Ben önceleri ciddiye alıp bir süre "ne diyo bunlar yaa" triplerinde dolaştıysam da sonunda jeton düştü

     fizik animasyonları (sınırsız konu)


    Şonuçta "ekmek her zaman yağlı tarafına düşer" diye bir kanun var, "kedi her zaman dört ayağı üzerine düşer" diye de bir kanun var. Peki kedinin sırtına yağlı tarafı dışa gelecek şekilde bir kızarmış ekmek bağlarsak ne olur. İki kanun burada çarpışır. Bu olay bize emin olunan kanunlar hakkında düşünce deneylerinin nasıl yapıldığını anlatıyor. Ama burada bir fark var, bu kanunlar fizik kanunu değil Murhpy Kanunu.

    Kedilerin bilimadamlarından çektiği nedir. Bildiğininiz gibi bir de Schrödinger'in kedisi var.




  • Çok güzel bir link saol
  • Paylaşım için çok sağol
  • evet güzelmiş
  • Çok saol.. Çok güzel bir site
  • güzel siteymiş...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.