Şimdi Ara

fethetmek/ işgal etmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
112
Cevap
0
Favori
5.383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Neden kendi ülkemiz(veya müttefiklerimiz) savaşla (veya masa başında) toprak kazanınca "fethettik" diyoruz da düşman ülkeler aynı şeyi yaptıklarında "işgal ettiler" diyoruz..

Bu "sınavdan 95 aldım" ile "hoca 45 vermiş" arasındaki duruma benzer bir durum mudur ?

Bir ülkenin başka bir ülkenin topraklarına sahip çıkması her halikarda "İŞGAL ETMEK" değil midir?

Neden tarih kitapları "istanbul'u 1453'de işgal ettik " demiyor ya da "Yunanlılar ege bölgesini fethetti" demiyor..

Bu "taraflı tarih bilgisi" vermek değil midir ?

• Herkes tarihini kendi yazıyor.Yunanlılarda tam tersini yazıyor veya başka ülkeler.
    Bunları kavraması gerekenler yine İnsanlardır.
    Ben Osmanlının şimdiki ABD ile bi farkı olduğunu düşünmüyorum.
    Ama Türkiye Cumhuriyeti kendini savunmuştur ve bu bir zaferdir.
  • Evet, bu çok ilginç bir durum ya..
    Gerçekten tam bir komedi.

Faşitlikten gözümüz kararmış resmen.

İşgal etmek denince kötü, fethetmek denince iyi..
    ---

Istanbul'u işgal eden Fatih Sultan Mehmet dedim geçenlerde, ortalık karıştı!!
  • quote:

Orjinalden alıntı: berat23

quote:

Orjinalden alıntı: EngineerInDefenceInd

Neden kendi ülkemiz(veya müttefiklerimiz) savaşla (veya masa başında) toprak kazanınca "fethettik" diyoruz da düşman ülkeler aynı şeyi yaptıklarında "işgal ettiler" diyoruz..

Bu "sınavdan 95 aldım" ile "hoca 45 vermiş" arasındaki duruma benzer bir durum mudur ?

Bir ülkenin başka bir ülkenin topraklarına sahip çıkması her halikarda "İŞGAL ETMEK" değil midir?

Neden tarih kitapları "istanbul'u 1453'de işgal ettik " demiyor ya da "Yunanlılar ege bölgesini fethetti" demiyor..

from tdk

işgal etmek

1 . bir yeri ele geçirmek:
    "Ertesi gün Kanaltepe-Sivrihisar hattını işgal ettik."- F. R. Atay.
    2 . işten alıkoymak, oyalamak:
    "Buraya geldiğim günden beri beni işgal eden en mühim şey kendimi alıştırmak, ısındırmak cehdidir."- Y. K. Karaosmanoğlu.
    3 . uğraştırmak.

fetih -thi
    isim Arapça fet§

Bir şehir veya ülkeyi savaşarak alma.

arada fark yok.alamak ve vermek örneği komik olmuş.anlamlarını bilmiyorsanız konudan bahsetmeyn.illa kavga çıkarmak için başlık açmaya gerek yok:)

Arkadaşınn burada kavga çıkarmak için konuyu aaçtığını zannetmiyorum.Kafasını karıştıran bir soru olmuş.Bu soru benimde kafamı karıştırmıştı daha önce.

• quote:

Orjinalden alıntı: EfsaneKaşif
    quote:

Orjinalden alıntı: berat23
    quote:

Orjinalden alıntı: EngineerInDefenceInd
    Neden kendi ülkemiz(veya müttefiklerimiz) savaşla (veya masa başında) toprak kazanınca "fethettik" diyoruz da düşman ülkeler aynı şeyi yaptıklarında "işgal ettiler" diyoruz..

from tdk
    işgal etmek
    1 . bir yeri ele geçirmek:
    "Ertesi gün Kanaltepe-Sivrihisar hattını işgal ettik."- F. R. Atay.
    2 . işten alıkoymak, oyalamak:
    "Buraya geldiğim günden beri beni işgal eden en mühim şey kendimi alıştırmak, ısındırmak cehdidir."- Y. K. Karaosmanoğlu.
    3 . uğraştırmak.
    fetih -thi
    isim Arapça fet§
    Bir şehir veya ülkeyi savaşarak alma.
    arada fark yok.alamak ve vermek örneği komik olmuş.anlamlarını bilmiyorsanız konudan bahsetmeyn.illa kavga çıkarmak için başlık açmaya gerek yok:)

Arkadaşınn burada kavga çıkarmak için konuyu aaçtığını zannetmiyorum.Kafasını karıştıran bir soru olmuş.Bu soru benimde kafamı karıştırmıştı daha önce.

Boşver hocam, "konuya değil kişiye göre cevap" akımının yaratıcılarındandır ..

• @berat23

Öyleyse Amerika Irak'ı, Yunanistan, İngiltere ve Fransa da bizim topraklarımızı fethetmişlerdir diyebiliriz. Yine tdk ya göre işkal etmek kelimesini kullanmak yanlış anlamlı bir kelime seçimi oluyor.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Criminal Origin

@berat23

Öyleyse Amerika Irak'ı, Yunanistan, İngiltere ve Fransa da bizim topraklarımızı fethetmişlerdir diyebiliriz. Yine tdk ya göre işkal etmek kelimesini kullanmak yanlış anlamlı bir kelime seçimi oluyor.

türkçenin referansı tdk olduğuna göre onu baz alıcaz yanlışmı?

anlamlara bakarsak işgal kelimesi oyalamak vs. kesin olmayan anlamlarada geliyor.işgal tam ele geçirme ile sonuçlanmaan bir durum için kullanılabilir gibi anladım ben.

fetih zaten arapça orjinli bir kelime.anlamında ülkeyi ele geçirme dediğinden yunanistan bizi fethetti diyemiyoruz çünkü tam bir yıkılma söz konusu değildi.işgaldi çünkü sakarya ırmağına kadar olan kısmı ele geçirmişlerdi.yani her işgal fetih olmuyor.aslında bende pek işin içinden çıkamadım .durumu tdkya bildirmek lazım.

@mühendis

amacın "kabak" gibi kavga çıkarmak seni tanıyoruz.hatta bir mesajında milleti sinirlendirip kendine saldırtmaktan zevk aldığını kendin söyledin bunu noktadaki herkes biliyor.yine amacın potansiyel bir osmanlı kavgası yapmak.yahu bu foruma dine osmanlıya taş atmaktan başka konu açmadınki. arkandan gelen mesaj abd ile osmanlıyı benzetmiş..yahu siz bizi anlamazmı zannediyorsunuz? veya kendinizimi akıllı.madem bir kavramı merak ettin önce onu araştır öğren.mesajını zaten çoktan şikayet ettim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi superposition -- 8 Eylül 2008; 13:38:46 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Avrupaya göç etmek istiyorum
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • @berat23

Sen tartışmak için neden arıyorsun.
    Ben osmanlıyı sevmek zorunda değilim.Ben fikrimi söyledim.Kabullenip kabullenmemek benim sorunum değil.
    Roma impa.,Osmanlı imp.ABD,AB hepsi benim için işkalci.Kendi egoları ve büyüklük hayalleri yüzünden savaşmışlar ve toprak için insan ölümlerine neden olmuşlardır.
    Dünya oluşumunda sadece hayatta kalmak için savaşılır.Ama bunlar üstünlük sağlamak için savaşıyorlar.
  • O zaman Türkiye'nin işgalci durumuna (sonuçta Anadoluya girmek için atalarımız savaşmıştır.) düşmemesi için ilk anavatan olan asya'ya geri dönmemiz gerekmiyor mu?
    quote:

@berat23

Ben osmanlıyı sevmek zorunda değilim.Ben fikrimi söyledim.Kabullenip kabullenmemek benim sorunum değil.
    Roma impa.,Osmanlı imp.ABD,AB hepsi benim için işkalci.Kendi egoları ve büyüklük hayalleri yüzünden savaşmışlar ve toprak için insan ölümlerine neden olmuşlardır.
    Dünya oluşumunda sadece hayatta kalmak için savaşılır.Ama bunlar üstünlük sağlamak için savaşıyorlar.

• quote:

Orjinalden alıntı: Fetih

O zaman Türkiye'nin işgalci durumuna (sonuçta Anadoluya girmek için atalarımız savaşmıştır.) düşmemesi için ilk anavatan olan asya'ya geri dönmemiz gerekmiyor mu?
    quote:

@berat23

O savaşan insanlar orada doğup büyüyen insanlar.Orada savaşanlar ortaasyadan göçüp gelmediler.Özgürlükleri için savaştılar.Herhangi bir yere girmediler.Girenleri engellediler.

• Ama Malazgirt savaşından sonra Anadoluya hakim olduk.O savaştan önce Anadolu bizim değildi.Senin girenleri engellediler dediklerin kişiler Bizanslılar zaten.
  • aynen öyle

Türklerde bu toprakları zamanında kanla kılıclarla almişlardir

aksini iddaa etmek saflık olur

quote:

O zaman Türkiye'nin işgalci durumuna (sonuçta Anadoluya girmek için atalarımız savaşmıştır.) düşmemesi için ilk anavatan olan asya'ya geri dönmemiz gerekmiyor mu?
    quote:

@berat23

• quote:

Ama Malazgirt savaşından sonra Anadoluya hakim olduk.O savaştan önce Anadolu bizim değildi.Senin girenleri engellediler dediklerin kişiler Bizanslılar zaten.

Arkadaşım Anadolu bizimdir veya öbürünündür demiyorum.Orada yaşıyanlar oranın insanı.Yüz yıllar boyu kültürlerini sürdürmüşler.Ve oraya birileri girmek istiyor.Savaşanlar Türkiye Cumhuriyeti için değil özgürlük için savaşıyor.Sömürülmemek için savaşıyor.
    Kendi kültüründen olmayan insanlar gelip senin üzerinde üstünlük kurmaya çalışıyor.O halk bunu engelledi.
    Osmanlı ve diğer imparatorluklar savaşarak toprak kazandı.Savaştıklarında oradaki insanlar da özgürlük için savaşmışlardı.Kazanıldı veya kaybedildi.

Yani bir yere zorla girmek İşkal bence.Ama herkes kendi tarihini yazdığı için Fetih olarak geçiyor.

• Bana göre;

Eğer ki savaş sırasında sivillere katliam,işkence,gasp,yağma vs. da uyguluyorsa bu işgaldir.

Eğer sadece askerler arasında savaşılarak yapılıyorsa bu fetihdir.
  • Bu konu, zamanında başka bir konu içinde tartışılmıştı. Göz atmakta fayda var;

http://forum.donanimhaber.com/m_14288459/mpage_1/key_isgal%2Cetmek/tm.htm
  • quote:

Bana göre;

Eğer ki savaş sırasında sivillere katliam,işkence,gasp,yağma vs. da uyguluyorsa bu işgaldir.

Eğer sadece askerler arasında savaşılarak yapılıyorsa bu fetihdir.

Sivillere katliam veya işkence hakkında konuşamayacağım ama gerek İstanbul'un gerekse Kahire'nin fethinde şehirlerin yağma edildiği bir çok kaynakta mevcut. Yağma bir çeşit savaş kuralıdır.

Bence işgalle fetihi ayıran iyi-kötü veyahut katliam, işkence, gasp değildir. Fark toplumlar üzerinde bıraktığı kültürel değer ve kavramlaşmasıdır. Mesela "İstanbul'un ilhak"ına biz "İstanbul'un fethi" derken batılı kaynaklar "İstanbulun işgali" demez, "istanbul'un düşmesi" derler. Yani her iki veya üç terimin kullanılması tamamen o terimin toplum üzerinde bıraktığı kültürel değerlerin tezahürüdür.

• Fetih kelimesinin dini anlamı vardır. Mesela amerika için hiçbir zaman ele geçirdiği toprakları "fetih" kelimesi ile izah edilemez.

alıntı:

Çünkü “Fetih” açmak demektir. Bir yeri ve orda yaşayanları; bulundukları karanlık delhizlerden hak ve hakikate çıkarmaktır. Işığa, aydınlığa, huzura, adalete ve insanlık imkanlarına kavuşturmaktır. Bunun için önündeki engelleri, kaldırmak, yolunu açmak, hür iradesini eline vermektir.

Fetih insanı sevmenin bir gereğidir. Kendimiz için isteneni başkaları için de istemektir. Bu uğurda, sırasında savaşı bile göze aldığımızı göstermektir.

Hakkı, gerçeği ve doğruyu bulmuş insanların; hemcinsi olan diğer insanları da bu gerçekten haberdar etmek, onları bu hakikatlerle karşılaştırmaktır.

yukarıdaki ifadelerden de anlaşıldığı üzere Fethin anlamı işgal in anlamı ile örtüşmemektedir.

Ayrıca Bağdat işgal olmuş ifadesi de yanlıştır. Bağdat fetholunmamıştır çünkü Bağdat zaten müslüman bir şehirdir. Müslüman şehirler fetholunmaz ancak alınır. Ayrıca işgal de olmaz.

İşgal de bir nevi zulüm vardır. İşgalde süreklilik esas değildir. İşgalde işgalciler o yörenin insanları tarafından kabul edilmezler. Ancak Osmanlının aldığı müslüman toprakları işgal sayılamaz çünkü o yörenin halkı Osmanlıyı kabul etmişlerdir
    .

lütfen daha fazla bilgi için google ı kullanalım ...

not: eski konudan alıntı ...

• @EfsaneKaşif:
    Bir toplumu toplum yapan geçmişidir.
    Orta Asyada sorunlar çıkmasa,Türkler göçe başlamayacaktı.Göçe başlanmasa Anadoluya gelinmeyecekti.Anadoluya gelinmese Malazgirt ve Miryekefelon savaşları olmuyacaktı.Bunlar olmasa derebeylikler kurulmayacaktı.Derebeylikler kurulmasa Osmanlı Beyliği olmuyacaktı,olmayan Osmanlı Beyliği Osmanlı Devletini getrirmyecekti,gelmeyen Osmanlı Devleti Türkiye Cumhuriyetinin oluşmasını engelleyeckti.
    Bunun için herzaman söylemişimdir tarihinize saygı duyun.
  • Bu yazdıklarınız ışığında ben İstanbul'un fethedilmediğini düşünüyorum.

Istanbul sadece stratejik önemi olduğu için Anadolu'dan avrupa'ya geçişi kolaylaştıracağı için ele geçirildi.
    İstanbul'daki bizans'lıları kurtarmak, huzura adalete kavuşturmak için değil.. Bizans'lılar gelin bizi imparatordan kurtarın aydınlatın dememişlerdir eminim..

ve aşağıda yazdıklarınız doğrultusunda amerika'da ırak'a özgürlük ve demokrasi vermek için ırak'ta savaşıyor.

Savaşı kazanana göre fetih olan şey kaybedene göre "düşmek" veya "işgal edilmek"tir..

Ya da belki fetih'i şöyle açıklayabiliriz ; "islam adına işgal"

quote:

Orjinalden alıntı: Deep Impact
    Çünkü “Fetih” açmak demektir. Bir yeri ve orda yaşayanları; bulundukları karanlık delhizlerden hak ve hakikate çıkarmaktır. Işığa, aydınlığa, huzura, adalete ve insanlık imkanlarına kavuşturmaktır. Bunun için önündeki engelleri, kaldırmak, yolunu açmak, hür iradesini eline vermektir.

Fetih insanı sevmenin bir gereğidir. Kendimiz için isteneni başkaları için de istemektir. Bu uğurda, sırasında savaşı bile göze aldığımızı göstermektir.

Hakkı, gerçeği ve doğruyu bulmuş insanların; hemcinsi olan diğer insanları da bu gerçekten haberdar etmek, onları bu hakikatlerle karşılaştırmaktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EngineerInDefenceInd -- 8 Eylül 2008; 16:44:58 >

• Ben fetih ve işgali farklı olarak görüyorum sözlüğe bakmadım ama kafamdaki anlamlarını yazayım

Bir yeri işgal edersen, o yer senin sömürgen olur. Orada yaşayan insanlar sana göre 2. sınıf insanlar ve senin anavatanına hizmet eden kölelerdir. İşgal ettiğin yerde bayındırlık çalışması yapmassın halkı gözetmezsin.Onlar senin gözünde hiçtir. (Bakınız Amerika-Irak ölü 1 milyon sivil ve ülke geniş petrol kaynağına rağmen yokluk içinde yüzüyor.)

Bir yeri fethedersen, o yer savaşarak da alınsa artık senin vatanındır. Oradaki insanlara da kendi anavatanın kadar sahip çıkmak ve gözetmen zorundasın. Fethettiğin yerdeki insanlar da artık senin vatandaşındır. (Bakınız Osmanlı Balkanları fethettikten sonra oraya Anadolu'dan daha çok yatırım yapmış daha çok imar etmiştir, devşirme devlet adamlarına önemli görevler vermiştir.)

Yani Amerika ile Osmanlı'nın izlediği politika aynı değildir. Benim gözümdeki fark budur. Ama katılırsınız ama katılmazsınız orası size kalmış.

• 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.