Şimdi Ara

Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
37
Cevap
2
Favori
7.477
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Hazır şu efsaneler parkı işi düşünülüyorken böyle bir konu açayım dedim. Belki eskiden de açılmıştır ama güncel olsun. Efsanelerimizi tanıyalım

     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları


    Önce en büyük iki efsanemiz

    Lefter Küçükandonyadis
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Taksim'de başladı. 1947'de Fenerbahçe'ye transfer oldu. İtalya'nın Fiorentina ve Fransa'nın Nice takımlarının da formalarını giydi. Dönüşünde tekrar Fenerbahçe'de oynadı. Sarı Lacivertli forma altında 2 İstanbul Profesyonel Ligi, 3 Türkiye Şampiyonluğu yaşadı. Gol Kralı oldu. Fenerbahçe formasıyla 423 gol attı. A Milli Takım formasını 46 kez giydi ve 22 gol attı. Futbol Federasyonu'nun "Altın Şeref Madalyası"nı alan ilk futbolcu oldu. Milli takımda 9 kez kaptanlık yaptı. 1963'te futbolu bıraktıktan sonra Yunanistan'in Egaleo, Güney Afrika'nın Johannesburg takımlarında futbolcu ve antrenör olarak yer aldı. Daha sonra Samsunspor, Orduspor, Mersin İdmanyurdu ve Boluspor'da teknik direktörlük yaptı. Büyük futbolculuğu ile "Ordinaryus" olarak anıldı. Örnek bir profesyonel olan Lefter, golleri ve gole çevirdiği penaltı atışları ile "Ver Lefter'e yazsın deftere" sloganı ile de Fenerbahçeli taraftarların göz bebeği olduğunu ispatladı.

    Can Bartu
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Fenerbahçe Spor Kulübü tarihine, basketbol ve futbolla beraber yazılan Can Bartu, Türk milli takımı formasını hem basketbol hem de futbol dallarında giyen ilk ve tek sporcudur. 30 Ocak 1936, İstanbul doğumludur. Spora Fenerbahçe'de basketbol ile başladı. Fikret Arıcan'ın sayesinde futbolu seçti. Fenerbahçe'de bir çok başarılı maç çıkardı. 1961'de İtalya'nın Fiorentina takımına transfer oldu. Daha sonra Venezia ve Lazio'da da oynadı. Teknik ve zarif oyunu ile iz bıraktı. 1967'de Fenerbahçe'ye döndü. Sarı-Lacivertli forma altında 326 maç oynadı, 162 gol attı. Türkiye-Romanya maçında Turgay'in sakatlanması üzerine kaleye geçti. Ve bu tecrübesinde 1 gol yedi. (1958-Son 7 dakika). Avrupa kupalarında final maçı oynayan ilk Türk futbolcusu oldu.(Fiorentina-Glasgow Rangers, 1.1.1961) Milli formayı 26 kez giydi. 1970'de futbolu bırakan Can Bartu, futboldan kopamayarak, spor yazarlığına başladı. Şık giyimi nedeniyle İtalyan futbolseverler tarafından "Sinyor Bartu" olarak tanınan Can Bartu, Türk futbolunun "sinyor"u olarak unutulmazlar arasındaki yerini aldı.

    Alfabetik sıra

    Alaattin Baydar
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Fenerbahçe'de başladı. İlk Milli Takım'da sağ iç olarak yer aldı. Fenerbahçe'nin kurucularından Nasuhi Baydar'ın kardeşi. Milli formayı 16 kez giydi. Polonya'ya 1 gol attı. "Ala" lakabı ile tanındı. Fenerbahçe'nin sembol futbolcularından oldu.

    Alex de Souza

     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Geldiği ilk günden itibaren taraftarın sevgilisi haline gelen futbolcu Fenerbahçe'de harikalar yaratmıştır. İlk sezon ligde şampiyonluk yaşamıştır. Diğer sezon ligde asist kralı olan futbolcu 2006-2007 sezonunda Fenerbahçe'nin 100. yıl kadrosunda şampiyon olarak yer almış ve Turkcell Süper Lig’de Gol Kralı olarak Fenerbahçe'nin lig tarihinde Gol Kralı olan ilk yabancı futbolcusu unvanını kazanmıştır. 2007-2008 sezonuna girilirken takımın kaptanlığına getirilmiştir. 2007-2008 sezonunda Fenerbahçe'nin tarihinde ilk kez UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final oynama başarısını gösteren takımın liderliğini üstlenmiştir. 2007-2008 UEFA Şampiyonlar Ligi Asist Kralı olmuştur. Futbolcu 2009-2010 sezonunda ise Fenerbahçe'nin Avrupa Kupaları tarihinde, en çok oynayan ve en çok gol atan futbolcusu olmuştur. 2010'da ise Fenerbahçe'nin tarihinde En Çok Forma Giyen Yabancı Futbolcu özelliğini kazanmıştır. 2010’da Fenerbahçe’de lig tarihinde 100 gol barajını geçen ilk Yabancı Futbolcu unvanını almış ve tek takımda bu başarıyı yakalayan ilk yabancı futbolcu olarak Türkiye 100'ler kulübü’ne girmiştir. Fenerbahçe'nin lig tarihinde 3000. golünü atmıştır. 2010-2011 sezonunun 32. Haftasında Ankaragücü maçında 5 gol atmıştır. 2010-2011 sezonunda Süper Lig ve Fenerbahçe tarihinde 2. kez Gol Kralı olan ilk ve tek yabancı futbolcudur. Ayrıca 2010-2011 sezonunda Süper Lig ve Fenerbahçe tarihinde 4. kez Asist Kralı olan ilk ve tek yabancı futbolcu olmuştur. 15 Eylül 2012 yılında Kadıköy Yoğurtçu Parkı'na taraftarlar tarafından toplanan paralar ile Alex de Souza'nın heykeli açılmıştır.

    Alpaslan Eratlı
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola İstanbulspor'da başladı. Fenerbahçe'de ün yaptı ve futbolumuzun unutulmaz liberoları arasına girdi. Geri dörtlüde solbek ve libero olarak oynadı. 1978'de sakatlandı, 1 yıl aradan sonra tekrar sahalara döndü. İstanbulspor'da 4 Fenerbahçe'de 20 olmak üzere toplam 24 kez milli formayı giydi.

    Aykut Kocaman
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Altınmızrak'ta başladı (1980). Sakaryaspor'a geçti ve başarılı bir forvet elemanı olarak tanındı (1984-85), Fenerbahçe'ye transfer oldu. Fenerbahçe'de 3 kez gol kralı oldu. "Kral" lakabıyla anıldı. 1995-96 sezonunun 32. haftasında Avni Aker Stadı'nda Trabzonspor Fenerbahçe'nin 2. golünü atarak Fenerbahçe'yi şampiyonluğa taşıdı. Sezon sonunda Ali Şen'in şok kararı ile, Oğuz'la birlikte İstanbulspor'a transfer oldu, 1996-97 sezonunda İstanbulspor'da Galatasaray, Beşiktaş, ve Trabzonspor ile yaptığı maçlarda hepsine gol atıp "Kral" olduğunu tekrar gösterdi. Milli Takım formasını 12 kez giydi. Daha sonra İstanbulspor AŞ'de hem teknik direktör hem de oyunculuk yaptı. Fenerbahçe ile teknik direktör ve futbolcu olarak şampiyonluk yaşayan tek kişi oldu. Halen Fenerbahçe teknik direktörlüğü görevini üstleniyor.

    Basri Dirimlili
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbolumuzun gelmiş geçmiş en iyi oyuncularından biridir. 1951 yılında Eskişehir Demirspor'dan Fenerbahçe'ye transfer olmuştur. 27 kere A Milli formasını giymiştir. 1952'de olimpiyatlara giden ilk Türk Milli Takımı'nda görev yaptı. Daha sonra Kıbrıs'a giden ve futbol hocalığı yapan Dirimlili'ye burada Türk futbolunun "Mehmetçiği" lakabı takıldı. Kıbrıs dönüşünde,Feriköy ve Vefa'da görev yaptı. Molnar ile birlikte Fenerbahçe'de çalışan Basri, takımın beş kupa birden almasında büyük pay sahibi olmuştur. Didi zamanındada iki yıl Fenerbahçe'de çalışan Basri, bu arada çeşitli kulüplerde de antrenörlük yaptı. Romen Ionescu ile de birlikte çalışan Basri Dirimlili, Stankoviç ile de görev aldı.

    Burhan Sargun
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Hacettepe'de başladı. Fenerbahçe'ye transfer oldu (1951). Adalet'te 2 yıl oynadıktan sonra tekrar döndü. Milli Takım'da 8 kez yer aldı. 1954 Dünya Kupası elemelerine İspanya'ya attığı golle Türkiye'ye final yolunu açtı. Santrafor ve iç oyuncusu olarak "Canavar" lakabı ile Milli Takım'da 8, Fenerbahçe'de 112 golün sahibi oldu.

    Cem Pamiroğlu

     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    1957'de İstanbul'da doğan Cem Pamiroğlu futbola Fenerbahçe minik takımında başladı. 1975'te A takıma yükselerek, 1987'ye kadar Fenerbahçe'de oynadı. Sol bekte ve savunmanın ortasında görev yapan, takım kaptanlığına kadar yükselen Pamiroğlu, Fenerbahçe'de 3 kez lig, 2 kez kupa şampiyonluğu kazandı. 508 maça çıkarak, kulüp tarihinde Müjdat Yetkiner, Lefter Küçükandonyadis, Şeref Has'tan sonra en çok oynayan dördüncü isim oldu. 1987'de Sarıyer Spor Kulübü'ne transfer oldu ve futbolu 1990 yılında Sarıyer-Fenerbahçe jübile maçıyla lacivert-beyazlı kulüpte bıraktı.

    Cemil Turan
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Sarıyer Kulübü'nde parladı. İstanbulspor'a geçti (1968). Fenerbahçe'ye transfer oldu (1972) ve futbolu bu kulüpte bıraktı (1980). Türk futbolunun gelmiş geçmiş en usta golcülerinden biri olarak ün yaptı. Kısa mesafelerdeki sürati, rakip savunma oyuncularını geçisi ve gol vuruşlarıyla Milli Takım'ın da asları arasında yer aldı. Üç defa gol kralı oldu: (1974-75,14 gol), (1975-86, 17 gol), (1977-78, 17 gol). Fenerbahçe formasıyla 194 gol attı. Yılın sporcusu seçildi(1977). 44'ü A takımda olmak üzere 52 maçta milli formayı giydi, altın şeref madalyasını kazandı. Milli Takım'da iken 20 gol attı ve 13 kez kaptanlık yaptı.

    Cihat Arman
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola 15 yaşında başladı. Ankaragücü genç takımında başladı. Genç takımdan iki maçtan sonra A takımına alındı. 18 yaşında Ankara Karmasına seçildi. Güneş (İstanbul) Kulübü'ne transfer oldu (1936). Kulübün kapanması üzerine Fenerbahçe'ye geçti. Takımımızın forması altında 308 kez sahaya çıktı. Büyük ün yaparak, Uçan Kaleci lakabını taşıdı. İkinci Dünya Savaşı döneminde Milli maçların olmaması nedeniyle Milli formayı 13 yılda ancak 13 kez giyebildi. 1949'da son Milli maçında hem kaptanlık hem çalıştırıcılık hem de kalecilik yaptı. Futbolu 1951'de bıraktı. Teknik direktörlük yaptı.

    Ercan Aktuna
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola İstanbulspor'da başladı (1957). Fenerbahçe'ye transfer oldu (1965). Fenerbahçe'de 2 kupa, 3 lig şampiyonluğu olan kadroda yer aldı. Kaptanlık yaptı. 29 kez yer aldığı Milli Takımın 5 kez kaptanlığını yaptı. Oyun kurmadaki ustalığı ve hava toplarındaki hakimiyeti ile tanındı. Fenerbahçe'de menajer ve yönetici olarak görev aldı. Milliyet'te spor yazarlığı yaptı.

    Ergun Öztuna
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola İzmir'de başladı. Karşıyaka'da oynadı. Fenerbahçe'ye girdi (1956). Karşıyaka'ya döndü ve Nazillispor'da oynadıktan sonra Fenerbahçe'ye dönüş yaptı. Sarı-Lacivertli forma ile 2 İstanbul, 1 Türkiye Ligi şampiyonluğu yaşadı. Avusturya'da oynadı. Yüksek tekniği nedeniyle "Puskas Ergun" olarak tanımlandı. Fenerbahçe ve Milli Takim'da teknik adam olarak gorev yaptı.

    Esad Kaner
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Atlas Kulübü'nden, 1932 yılında Fenerbahçe'ye gelen Esad, o dönemlerdeki futbol tarzına göre orta safta oynuyordu (libero). Fenerbahçe'de oynadığı dönemlerde başarısına yenilerini ekleyen Esad, futbol tekniği açısından mükemmele ulaşan sporculardan biri olarak gerek Fenerbahçe tarihine, gerekse Türk Futbol tarihine adını altın harflerle yazdırmıştır.

    Fikret Arıcan

     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Fenerbahçe'de başladı (1923). A takımına 17 yaşında alındı. Üstün tekniği ile takımın değişmez elemanı oldu. Futbol yaşamının kısa bir süresi Ankara Demirspor'da geçti Toplam 24 yıllık futbol yaşamını Fenerbahçe'de noktaladı. Milli formayı 8 kez giydi. Kulübümüzde antrenörlük ve başkanlık yaptı. Kefal lakabı ile tanındı.

    Fikret Kırcan

     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Fenerbahçe'de başladı. 1935'de A takımına alındı. Fenerbahçe forması altında 412 maçta 139 gol attı. Sarı Lacivertli forma altında 6 kez şampiyonluk ve 10 kupa şampiyonluğu yaşadı. Çalımları ve son derece estetik futbolu ile iz bıraktı. "Küçük Fikret" lakabı ile tanındı. Milli Takım formasını 8 kez giydi ve 3 kez kaptanlık yaptı. 1956'da futbolu bıraktı. Futbol Federasyounu ve Fenerbahçe'de yöneticilik yaptı. Ayrıca spor yazarlığı yaptı.

    Halit Deringör
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Fenerbahçe'de 330 maç yaptı, 107 gol attı. Bu forma altında 3 lig, 3 milli lig şampiyonluğu gördü. Milli Takımda 5 kez yer aldı. Bursa Acar İdman Yurdu'nda futbol oynadı, antrenörlük yaptı, spor yazarlığı yaptı.

    İsmail Kartal
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbol yaşantısına Sarıyer Spor Kulübü'nde başlamıştır. Daha sonra Gaziantepspor'a transfer olmuştur. İki yıl bu kulüpte oynadıktan sonra, 1983-93 yılları arasında top koşturduğu Fenerbahçe'de 236 maç oynadı, dokuzu penaltıdan olmak üzere 15 gol attı. Döneminin başarılı sağ beklerinden biriydi. 1993-94 sezonunda Denizlispor, 1994-95 sezonda Adanaspor'da oynadıktan sonra futbolu bıraktı. Şu an Fenerbahçe futbol takımı yardımcı antrenörlüğü görevini yerine getirmektedir.

    İsmet Uluğ
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbol ve boks dallarının yıldız sporcularından, spor adamı. Fenerbahçe'de 4 şampiyonluk yaşadı. Özverili, mucadeleci futbolundan dolayı "Yavuz" lakabı ile tanındı. Fenerbahçe'de kaptanlık yaptı, sembol oldu. Milli Takım formasını 11 kez giydi. Fenerbahçe başkanlığı görevinde bulundu (1962-1966).

    Müjdat Yetkiner
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Fenerbahçe'nin altyapısında yetişen Yetkiner, 1980-1981-1994-1995 sezonları arasında Fenerbahçe formasını giydi.Futbolculuk döneminde taraftar arasında miço lakabı ile tanındı. 1982-1983, 1984-1985 ve 1988-1989'da lig şampiyonu olan Fenerbahçe'nin ilk on birinde yer aldı. 763 maçta oynayarak kulüp tarihinin en çok forma giyen futbolcusu oldu.Aynı şekilde Birinci Lig'de 429 kere forma giyerek bu alandaki rekora da sahip oldu.Oynadığı 429 1. lig maçında 23 gol atıp, 44 sarı, 5 kırmızı kart gördü. Kariyerindeki 15 sezonda 3 lig şampiyonluğu, 2 Türkiye Kupası 3 Cumhurbaşkanlığı Kupası kaldırdı. Kadrodışı kaldığı dönemde bile ayrılmayıp taksicilik yapacak kadar Fenerbahçeliliği ile ünlüdür

    Naci Bastoncu
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Trabzon Lisesi'nde başladı. Fenerbahçe'ye girdi (1934). Sarı-Lacivertli forma altında 388 maçta oynadı. 232 gol attı. "Taka" lakabıyla ün yaptı. Forvetin her yerinde oynadı.

    Naci Erdem
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Karagümrük'te başladı. Fenerbahçe'ye Havagücü'nden geçti (1953). Sarı-Lacivertli forma altında 4 kez lig şampiyonluğu yaşadı. Galatasaray'a transfer oldu (1964) ve lig şampiyonu olan kadroda yer aldı. Milli formayı 34 kez giydi, 2 kez Fenerbahçe oynarken, 1 kez de Galatasaray'da oynarken milli takıma kaptanlık yaptı. Futbolu 1965'te bırakıp antrenörlük yaptı.

    Ogün Altıparmak
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    İzmir Karşıyaka'dan Fenerbahçe'ye geçti (1963). Takımımızın 4 lig şampiyonluğu kazanan kadrosunda yer aldı. 16 golle gol kralı oldu. ABD'de bir süre futbol oynadı (1970-71). Sağaçık ve santrafor oynadı. 32 kez yer aldığı Milli takıma 2 kez kaptanlık yaptı.

    Oğuz Çetin
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola 1978 yılında Sakaryaspor genç takımında başladı. 2 yıl Almanya'da kaldı ve Sakaryaspor A takımında başarılı oldu. Fenerbahçe'de son dönemin en başarılı ve teknik futbolcularından biri olarak nitelendi. Türk futbol tarihinde Milli formayı en çok giyen oyuncu oldu. 1996-97 sezonunda Başkan Ali Şen'in şok bir kararı ile Aykut Kocaman ile birlikte İstanbulspor'a transfer oldular. Daha sonra 2000-2001 yılında Fenerbahçe'ye geri dönerek yardımcı antrenör olarak Mustafa Denizli ve Werner Lorant ile çalıştı.

    Rıdvan Dilmen
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Spora atletizm ile başladı. Futbola yöneldi ve Muğlaspor formasını giydi. Boluspor'a transfer olup golcü nitelikleri ile tanındı. Daha sonra Sarıyer formasını giydi ve ardından Fenerbahçe'nin başarılarında en büyük payı aldı. Olağan üstü çabukluğu, golle buluşması ile son dönemde Fenerbahçe'nin ve futbolun sembol isimlerinden biri oldu. Şeytan lakabıyla tanındı. 1989-90 sezonunda Fenerbahçe - Trabzonspor maçında Yesiç'in sakatlaması ile sakatlandı. 1994-95 sezonunda futbolu fıraktı. Fanatik Gazetesinde spor yazarlığı yaptı. 1996-97 futbol sezeonunda Ali Şen'in yetkisi ile Fenerbahçe'de tam yetkili menajerliğe geçti. Sezon sonunda görevine son verildi, daha sonra TV programlarına yorumcu olarak katılan Rıdvan Dilmen 1998-99 sezonunda 2. ligde 0 puanla son sırada bulunan Vanspor'un başına geçti, Vanspor'u şampiyon yaptı. 1999-2000 sezonunda Aziz Yıldırım yönetimi tarafından takımın başına teknik direktörlüğe getirildi. 4 Haziran 1999'da sözleşme imzalayan Rıdvan, 1999-2000 sezonu UEFA Kupası ilk turu rövanş maçında ilk maçta 0-0 berabere kaldığı Macaristan'ın MTK Budapeşte takımına kendi sahasında 2-0 yenilerek elenince 1 Ekim 1999 tarihi itibariyle istifa etti. Böylece Fenerbahçe'de sadece 4 aylık bir teknik direktörlük macerası yaşayabildi.2000-2001 sezonunda 2.ligde Altay'ın teknik direktörlüğünü yaptı. 2001-2002 sezonunda 2.lig A grubunda Adanaspor AŞ'ın teknik direktörlüğünü yaptı. 18 Şubat 2002 tarihinde, sezonun 24.haftasında sözleşmesi fesh edilerek görevine son verildi. Hala %100 Futbol programında yorumculuk yapmaktadır

    Sabih Arca
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Fenerbahçe'de yetişti ve ün yaptı. Takımımızın forması ile 215 maçta yer alıp 64 gol attı. İlk Milli futbol takımımızda sol iç olarak yer aldı. Milli formayı 9 kez giydi.

    Sabri Kiraz
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Fenerbahçe genç takımında yetişti. Sarı-Lacivertlilerin kalesini 36 maçta koruduktan sonra çalıştırıcılık yaptı. Milli Takım Teknik Direktörlüğü görevinde bulundu (1970-78). Futbol Federasyonu Eğitim Dairesi'nde görev yaptı.

    Selahattin Torkal

     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Hızlı top sürüşü ve tekniğiyle mükemmel olan Selahattin Torkal, 1944 yılında Ankara Demirspor Kulübü'nden Fenerbahçe'ye transfer oldu. Fenerbahçe'de oynadığı sürece ününe ün katan Torkal, 208 maçta Sarı-Lacivertli formayı başarıyla taşıdı. 1952'de Adalet Kulübü'ne transfer oldu. Toplam 9 kez A Milli formayı giyen Selahattin Torkal, futbolculuk yaşantısını noktaladıktan sonra antrenör olarak uzun süre Türk futboluna hizmet verdi.

    Selçuk Yula
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Şekerspor'da oynadı. Transfer olduğu Fenerbahçe'de golcülüğü ve penaltı atışları ile tanındı. Fenerbahçe'de gol krallıkları (1981-82, 16 gol), (1982-83, 19 gol) kazandı. Fenerbahçe formasıyla 134 gol attı. F. Almanya'da Blav Weiss (Berlin) takımına geçti, bir sezon oynadı (1986). 21 kez oynadığı Milli Takım'da 3 kez kaptanlık yaptı. Sarıyer'de oynadı. Hala Fenerbahçe TV'de yorumculuk yapmaktadır.

    Serkan Acar
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Fenerbahçe'nin futbol altyapısından yetişti. 17 yaşında Fenerbahçe A takım formasını giyen Acar, takımın bir dönem kaptanlığını, bir dönem de menajerliğini yaptı.
    14 yılı faal futbolculuk olmak üzere yaklaşık 47 yıl Fenerbahçe Kulübü'nde görev alan Acar, 1967-68, 1969-70, 1973-74, 1974-75 ve 1977-78 sezonlarında lig şampiyonluğunu kazanan Fenerbahçe'nin kadrolarında yer aldı. Sarı-lacivertli formayla 295 maça çıktı. 1979-80 sezonundan 2013 yılına kadar menajerlik, kulüp müdürlüğü ve idari koordinatörlük görevlerinde bulundu.


    Şenol Birol
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Sarıyer, Beşiktaş, Fenerbahçe, Karşıyaka ve Rizespor'da oynadı. Beşiktaş'ta 1 lig şampiyonluğu yaşadıktan sonra Fenerbahçe'ye transfer oldu (1958). Takımımızda 2 lig şampiyonluğu gördü. Özellikle kafa vuruşları ile tanındı. Milli formayı 8 kez giydi.

    Şenol Çorlu
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    984-85 sezonunun başında Fenerbahçe'ye transfer oldu. 7 Ekim 1984 tarihinde oynanan ve Fenerbahçe'nin 7-0 kazandığı maçta sarı-lacivertli formayla ile ilk gollerini attı. o sezon 8 gole imza atan Çorlu, takımının Türkiye Ligi, Cumhurbaşkanlığı Kupası ve Donanma Kupası'nı kazanarak sezonu 3 kupayla kapamasına katkı sağladı.
    1985-86 sezonuna Türkiye Spor Yazarları Derneği Kupası'nı kazanarak başlayan Fenerbahçe'de kupayı getiren maçta Galatasaray'ı 2-0 yenerken galibiyeti perçinleyen gol Çorlu'dan gelmişti. Ancak bir önceki sezon son dönemlerin rekor gol sayısıyla şampiyon olan takımın forvetinden Sbrenko Repcic'in transfer olması, Selçuk Yula'nın uzun süre sakat kalması ve İlyas Tüfekçi'nin formsuzluğu nedeniyle 1985-86 sezonunda Fenerbahçe gol yollarında sıkıntı yaşarken Şenol Çorlu takımın o sezon attığı 40 golün 14'üne imza atarak bir anlamda takımını sırtladı.




    Şeref Has
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Sağda. Fenerbahçe'de oynadığı yıllarda büyük başarı kazanan Şeref Has, Beyoğluspor'dan transfer edilmiştir. Sarı-lacivertli takımın dört Türkiye Ligi,iki İstanbul ligi şampiyonluklarında görev almıştır. Özellikle kafa vuruşları ve golculüğü ile tanınan Has, 37 kez A milli formayı giymiştir. Gerek Fenerbahçe'de, gerekse Milli Takım'da kaptanlık görevlerini de defalarca üstlenmiş olan Şeref, adını Türk futbol tarihine altın harflerle yazdıran Fenerbahçeli futbolculardandır. Fenerbahçe formasıyla 168 gol attı. A Milli takımda 10 defa kaptanlık yapmıştır.

    Şükrü Ersoy

     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Fenerbahçe genç takımında başladı. Vefa'da file bekçiliği yaptıktan sonra Fenerbahçe'ye döndü. 2 İstanbul, 2 Avusturya'nın Salzburg takımına transfer oldu (1961). 8 kez milli oldu. Teknik direktörlük yaptı.


    Yılmaz Şen
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola İstanbul Amatör Kümesi'nde başlayan Şen Yaylaspor'da ünlü oldu. 1962 yılında İstanbulspor'a, 1965 yılında da, Fenerbahçe'ye transfer oldu. Oynadığı futbolun sertliği ile dikkatleri çeken Şen, bu oyunu nedeniyle, "Jilet" lakabıyla tanınırdı. Fenerbahçe'de beş kez lig, iki kez kupa şampiyonluğu kazanmasında, oynadığı güzel futbolla pay sahibi olmuştur. Fenerbahçe'nin Milli Takım'a da kazandırdığı sayılı isimlerden biri olan Yılmaz Şen, 18 kez A milli formayı giymiştir.

    Zeki Rıza Sporel
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Fenerbahçe Genç Takımında yetişti. Fenerbahçe A takımına 1915-1916 sezonunda girdi. Sarı-Lacıvertli formayı 18 yıl boyunca giydi. Futbolu sol ayağıyla oynar, sağını çok az kullanır, kafasına top değdirmezdi. 332 maçta 470 gol atmak başarısını gösterdi ve Fenerbahçe tarihinde en fazla gol atan futbolcu unvanını hala elinde bulundurmaktadır. Ayrıca bir maçta en fazla gol atma rekorunu, 12 Şubat 1931'de Taksim Stadı'ndaki 16-0'lık Anadolu lig maçında attığı 8 gol ile Melih Kotanca ile birlikte paylaşmaktadır. Ayrıca 23 Ekim 1925'de İstanbul Karmasında İngiliz Karmasına attığı 7 gol ve ezeli rakipler Galatasaray ve Beşiktaş'a karşı kaydettiği 4'er gol 70 yıldır hala kırılamadı. Milli formayı 16 kez giydi. 10 kez kaptanlık yaptı. 26 Ekim 1923'de Romanya ile oynadığımız ve 2-2 berabere kaldığımız ilk milli maçımızda 2 golümüzü de atmıştır. 1924 yılında Finlandiya maçında 4 gol atarak bir milli maçta en çok gol atan oyuncu unvanını aldı.(Bu unvanı, 1996 yılında San Marino'yu 7-0 yendiğimiz maçta attığı 4 golle Oktay ve 1997 yılında Galler'i 6-4 yendiğimiz maçta attığı 4 golle Hakan Şükür ile paylaştı). Milli Takıma toplam 15 gol kazandırdı. Son derece istikrarlı ve başarılı futbolu ile hem Fenerbahçe'nin hem de Türk futbolunun yetiştirdiği en önemli isimlerinden biri oldu. "Üstad" lakabı ile tanındı. Futbolu 1934'te bıraktı. Son hediyesi de, futbol veda ederken, FC Wien'e 35 metreden attığı frikik golüydü.Tenis dalında Türkiye'yi temsil etti. Yöneticilik yaptı. Su Sporları Federasyonu ve Fenerbahçe kulübü başkanlıklarında bulundu.

    Ziya Şengül
     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları
    Futbola Ankara PTT'de başladı (1958). Fenerbahçe'ye transfer oldu (1964). Daha sonra transfer olduğu Fenerbahçe'de son dönemin en başarılı defans elemanlarından biri oldu (1965). Sarı-lacivertli forma ile 5 lig, 2 kupa şampiyonluğu yaşadı. Fenerbahçe ve Milli Takım'a kaptanlık yaptı. Milli formayı 21 kez giydi ve bunun 17'sinde kaptanlık yaptı. Futbolu Fenerbahçe-Trabzonspor jübile maçında bıraktı (1975). Şu anda Telegol isimli programda yorumculuk yapmaktadır. Formasına ve pazubandına saygımdan dolayı burada yer verdim ama keşke Ziya Kaptan olarak kalsaydı







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Fenerbahçe'nin Efsane Futbolcuları

    Fenerbahçe Spor Kulübü, Türk futbol tarihinin en başarılı kulüplerinden biri olarak bilinir ve bünyesinde birçok efsane futbolcuyu barındırmıştır. Bu oyuncular, kulübün başarısı için önemli katkılarda bulunmuş ve taraftarların kalbinde özel bir yere sahiptir.

    Fenerbahçe'nin efsaneleri arasında, kalecilik pozisyonunda oynamış ve "Sarı Kanarya" lakabıyla anılan Rüştü Reçber yer alır. Reçber, Türkiye Milli Takımı'nda da başarıyla forma giymiş ve ülkenin en önemli futbolcularından biri olarak kabul edilir. Savunma hattında ise Ali Kemal Denizci, Sagir ve Semih Bentürk gibi isimler Fenerbahçe camiasının efsaneleri arasında yer alır.

    Orta sahada, "İmparator" lakabıyla bilinen Alex de Souza, Fenerbahçe'nin en önemli efsanelerinden biridir. Brezilyalı oyuncu, kulübün tarihindeki en golcü oyuncular arasında yer alır ve gerek teknik becerileri gerekse saha içi liderliğiyle taraftarların büyük ilgisini kazanmıştır. Emre Belözoğlu ve Oğuz Çetin gibi isimler de Fenerbahçe'nin orta sahasında efsanevi statüye ulaşmıştır.

    Hücum hattında ise Lefter Küçükandonyadis, Can Bartu ve Zeki Rıza Sporel gibi oyuncular Fenerbahçe'nin efsanevi isimleri olarak bilinir. Özellikle Lefter Küçükandonyadis, Türk futbol tarihinin en önemli oyuncularından biri olarak kabul edilir ve "Sarı Fırtına" lakabıyla anılır.

    Bu oyuncular, Fenerbahçe'nin tarihindeki önemli başarılarda büyük rol oynamış ve taraftarların kalbinde özel bir yere sahiptir. Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları, Türk futbolunun gelişimine de önemli katkılarda bulunmuş ve ülkenin futbol kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir.

    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • Paşa hazretleri seni yazdıklarından dolayı çok takdir ediyorum,gerçek ve has bir taraftarsın.ilk resimin bende dev posteri vardı hindistanda hindiler çok sevmişlerdi onlara vermiştim.senden ricam ziya şengülü kaldırman listeden o muhteşem insanların arasına yakışmıyor o karaktersiz
  • Çok güzel çalışma olmuş, hepsini okudum. Fakat son sıradaki şahsiyet gerçekten o listeye girmeyi hakketmiyor. Fakat eklemekle doğru olanı yapmışsınız, bize de taraftar olarak yakışan budur. Keşke oda kendine yakışanı yapsaydı. Teşekkürler.
  • Bu arada Engin verel var yurtdışında oynayıp sanırım fransa cumhurbaşkanının karşısına çıplak çıkmıştı,hatta yılın fransada en iyi yabancısı seçilmişti meşhur rövaşata golü vardır
  • Sağolasın teşekkür ederim. Ziya Şengül'ü koyma sebebim her ne olursa olsun 5 yıl kaptanlık yapması, Fenerbahçe forması altında ter dökmesi. Koymadan önce çok düşündüm ama forma altındaki emeğini göz ardı etmeyi Fenerbahçeliliğime yakıştıramadım. O yüzden yer verdim. Şimdi yaptığı iş çok yanlış ama ben sadece futbolcu yaşamına odaklanmak istedim
  • tam yuh diyecektim zeki rıza sporel nasıl olmaz son anda kurtardın kendini benden
    en buyuk efsanelerden biridir. zeki rıza sporel.soyadını Ataturk vermişti dogru hatırladıysam.
    birde hasan kamil sporel vardı kardeslerdi sanırım ama sadece ismini biliyorum.
  • Doğrudur Hasan Kamil Sporel'in küçük kardeşidir. Bir de abileri var. Zeki Rıza en küçükleri. Hepsini ilk mesajda yazamadım bir kaynaktan aldım ama arada bir gördüklerimi yazacağım. Mesela Zeki Rıza Sporel'in Galatasray derbilerinde 33 golü varmış.
    Hasan Kamil Sporel de Galatasaray Lisesi'nde okuyup Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye transfer olmuştur. Fenerbahçe'nin Galatasaray'a ilk golünü H.Kamil Sporel atmıştır. Başkanlık da yapmıştır.
    Bir ilginç olay da bu üç kardeşin (Arif,Hasan Kamil, Zeki Rıza) aynı yıl içinde ölmesiymiş
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Paşa ellerine sağlık güzel bir paylaşım yapmışsın takımını gerçekten seven ve efsanelerini tanımayan insanlara kaynak olmuşsun tebrikler
  • ziya şengül'ü çıkartmak gerek o listeden
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paşa Hazretleri

    Doğrudur Hasan Kamil Sporel'in küçük kardeşidir. Bir de abileri var. Zeki Rıza en küçükleri. Hepsini ilk mesajda yazamadım bir kaynaktan aldım ama arada bir gördüklerimi yazacağım. Mesela Zeki Rıza Sporel'in Galatasray derbilerinde 33 golü varmış.
    Hasan Kamil Sporel de Galatasaray Lisesi'nde okuyup Galatasaray'dan Fenerbahçe'ye transfer olmuştur. Fenerbahçe'nin Galatasaray'a ilk golünü H.Kamil Sporel atmıştır. Başkanlık da yapmıştır.
    Bir ilginç olay da bu üç kardeşin (Arif,Hasan Kamil, Zeki Rıza) aynı yıl içinde ölmesiymiş

    sağ ol hocam. saçma sapan başlıkların arasında böylelerinin de çıkması güzel.
    evet zeki rıza hala en golcü oyuncu derbide. sonuncusu ise gerçekten ilginçmiş.




  • Güzel çalısma olmuş. Emeğine sağlık.
  • Rıdvan, Oğuz, Aykut... canlı izleme şerefine nail olduğum efsane futbolculardan bazıları.

    Aykut Kocaman, 1996'da unutulmaz Trabzonspor maçında şampiyon olduktan sonra intihar eden Trabzonspor'lu bir taraftara yönelik yaptığı kısa ve özet olarak "Keşke o golü atmasaydımda şampiyon olmasaydık, hiçbirşey bir insanın canından önemli değildir." açıklaması yüzünden dönemin Fenerbahçe başkanı Ali Şen tarafından İstanbulspor'a gönderilmiştir. Bu nedenle Ali Şen dönemin taraftarlarınca asla sevilmez.

    http://topsuzalandafaul.blogspot.com/2011/05/5-mays-1996-aykut-kocaman-sampiyonluk.html

    Buradan okuyabilirsiniz. Belki biraz olsun saygı duyarsınız.










  • Eline sağlık.
  •  Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları


     Fenerbahçe'nin efsane futbolcuları




    Paşa, harbiden çok güzel ve anlamlı konu açmışsın... Bazen olur ya bi toplumda konuşursun, şnsanlar seni hayran hayran dinler, takdir ederler; fakat en sonunda istemeden de olsa olmaaycak laf edersin veya geğirirsin bütün o güzel konuşma unutulur, lekelenir... Ama bu herkesin yapabileceği ve yaptığı şeydir aslında...

    Rica etsem en sondaki ziyan kişiyi listeden çıkartır mısın veya yöneticilere söylsek çıkartırlar mı?




  • quote:

    Orijinalden alıntı: Paşa Hazretleri

    Sağolasın teşekkür ederim. Ziya Şengül'ü koyma sebebim her ne olursa olsun 5 yıl kaptanlık yapması, Fenerbahçe forması altında ter dökmesi. Koymadan önce çok düşündüm ama . O yüzden yer verdim. Şimdi yaptığı iş çok yanlış ama ben sadece futbolcu yaşamına odaklanmak istedim

    Renkdaşım, "forma altındaki emeğini göz ardı etmeyi Fenerbahçeliliğime yakıştıramadım" demişsin de böyle olmasını kendisi istedi bu 1 ; tam olarak hainlik demeyelim de yüz üstü bırakıp gidenlerin, kötü günde yalnız bırakanların da cezası heryerde bellidir... bu da 2
  • Ziya Şengül'ü severim.
  • super konu emeginize saglik

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ziya şengül








  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.