Şimdi Ara

Felsefeye Başlangıç için bana hangi kitapları önerirsiniz ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
4
Favori
1.590
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Düşündürücü sorgulayıcı felsefi tarzda kitaplar okumak istiyorum. Önerebileceğiniz başlangıç seviyesinde beynimi çok da yakmayacak hangi kitapları önerirsiniz ?

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Sofie'nin Dünyası
    Felsefe Nedir? - Gilles Deleuze, Felix Guattari

Epicurus
  • Teşekkür ederim

Düşünce Tarihi
    Orhan Hançerlioğlu

Ha kimi okuyum diyorsan valla istediğini oku Ahmet Arslan'dan Teoman Duralı'ya birçok isim var, dikkat edeceğin yerli olması.

Sonra da bir tane felsefe tarihi çaktın mı tamamdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    Daha Fazla Göster
  • Pluton - Devlet

okuduğum en anlaşılır felsefi kitap. Düşündürücü ve soru-cevap şeklinde giden bir anlatımı var. İdeal bir devlet nasıl olmalı, insanlar nasıl eğitilmeli vs tarzı konuşmalar mevcut kitapta. Öneririm.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ne Mutlu Türk'üm Diyene!
  • quote:

Orijinalden alıntı: Elan Morin Tedronei

Başlangıçta "giriş için" kesinlikle yabancı yazarları okuma. Bak bu çok önemli ve kritik...

Ha kimi okuyum diyorsan valla istediğini oku Ahmet Arslan'dan Teoman Duralı'ya birçok isim var, dikkat edeceğin yerli olması.

Sonra da bir tane felsefe tarihi çaktın mı tamamdır.
    Yabancı okumamanın esprisi nedir lordum?

Niye yerli okunmasını tavsiye ediyorsun?

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    Birçok felsefecimiz, sosyologumuz özellikle son 20 yılda çeviriciliği maharet saymaya başladılar, bu çok ciddi bir sorundur zaten iyi sayılmayız bu alanlarda birde giriş için bile çeviri okuyacaksak iyice kopmuşuz demektir yerli düşünceden. Esas olan Kant'ın, Descartes'ın veya Durkheim'in ne dediği değil bu topraklardakilerin onu nasıl ve ne şekilde anladığıdır... Yerli kişilerce yazılmış giriş eserleri hiç değilse bunu tekrardan sağlayabilir diye düşünüyorum...

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

Birçok felsefecimiz, sosyologumuz özellikle son 20 yılda çeviriciliği maharet saymaya başladılar, bu çok ciddi bir sorundur zaten iyi sayılmayız bu alanlarda birde giriş için bile çeviri okuyacaksak iyice kopmuşuz demektir yerli düşünceden. Esas olan Kant'ın, Descartes'ın veya Durkheim'in ne dediği değil bu topraklardakilerin onu nasıl ve ne şekilde anladığıdır... Yerli kişilerce yazılmış giriş eserleri hiç değilse bunu tekrardan sağlayabilir diye düşünüyorum...
    Valla Kant'ın ne dediğini bizimkilerin ele alma şekli genelde "Kant'ta x" "Spinoza'da y düşüncesi ve bunun paradigması" minvalinde neye yaradığı meçhul sözde makaleler. Yurtdışında da böyle midir bilmiyorum ama kısıtlı bilgimle değil diye biliyorum?? Ne dersin??

• E-Nazmi E kullanıcısına yanıt
    İşte bütün bunlar da çeviricilikten ve yerliliği önemsememekten kaynaklanıyor. Teknik detayları öğrenmek istersem gider onu okurum seni niye okuyayım? Öyle dimi ama.
    Bizim eski felsefeciler (bu babanzade ahmed falandan teoman duralı, naci soykan falan onlara kadar) yerliliği önemsiyordu. Kavramları türkçeleştiriyordu. Direkt almıyordu oradan fikirleri dönüştürüp alıyorlardı. Mesela daha eskiye gidersek Filibeli Ahmed Hilmi var, adam Descartes'ı tamamen mistik bir forma sokup öyle kullanıyordu yamulmuyorsam. Mesela bizim Ziya Gökalp'e de Durkheimci falan diyor bazı hadsizler, ama o da Durkheim'i öyle bir dönüştürüyor ki adeta Fıkıh Usülcüsü okuyormuş gibiyiz. işte böyle olmalı diye düşünüyorum.

Sevmediğimiz bir filozofu eleştirirken bile gidip oradan başka birisini çeviriyoruz. Ama halbuki doğru olan Kant gibi insanın aklıyla dalga geçen hayalperest dönekleri Spinoza gibi bildiğin zırvalarla yaşayan gerizekalıları masaya bir güzel yatırıp direkt şak şak şak diye tokatlamak lazım yeri geldiğinde. Yanlış mıyım?

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

İşte bütün bunlar da çeviricilikten ve yerliliği önemsememekten kaynaklanıyor. Teknik detayları öğrenmek istersem gider onu okurum seni niye okuyayım? Öyle dimi ama.
    Bizim eski felsefeciler (bu babanzade ahmed falandan teoman duralı, naci soykan falan onlara kadar) yerliliği önemsiyordu. Kavramları türkçeleştiriyordu. Direkt almıyordu oradan fikirleri dönüştürüp alıyorlardı. Mesela daha eskiye gidersek Filibeli Ahmed Hilmi var, adam Descartes'ı tamamen mistik bir forma sokup öyle kullanıyordu yamulmuyorsam. Mesela bizim Ziya Gökalp'e de Durkheimci falan diyor bazı hadsizler, ama o da Durkheim'i öyle bir dönüştürüyor ki adeta Fıkıh Usülcüsü okuyormuş gibiyiz. işte böyle olmalı diye düşünüyorum.

Sevmediğimiz bir filozofu eleştirirken bile gidip oradan başka birisini çeviriyoruz. Ama halbuki doğru olan Kant gibi insanın aklıyla dalga geçen hayalperest dönekleri Spinoza gibi bildiğin zırvalarla yaşayan gerizekalıları masaya bir güzel yatırıp direkt şak şak şak diye tokatlamak lazım yeri geldiğinde. Yanlış mıyım?
    Sonuna kadar haklısın. Ben de yıllardır bu tip makaleleri gördüğümde "kitabın aslını okumak varken niye bunu okuyayım ki?" diye düşünürüm.

Babanzade'ninkiler de dahil bütün eski yazılı felsefe kitaplarını yeni harflerle yayınlayan "Çizgi Yayınları"na bakılmasını da tavsiye ederim. (sen zaten biliyorsundur bilmeyene diyorum).

Bilge Kağan

• Teşekkürler ikinize de yerli yazarlardan okuyacağım fakat benim felsefi yerli yazarlar hakkında fikrim yok. Başlangıç için isim veya kitap olarak ne önerirsiniz en azından başlayayım devamı gelir. Bu arada ilk arkadaş sofie'nin dünyası kitabını önerdiginden ona başladım şuanlik iyi gidiyor ne sıkıcı ne ağır

• Bir üniversitenin felsefe bölümünde akademisyen olan bir hanımdan aldığım tavsiye üzerine Walther Kranz - Antik Felsefe adlı kitapla başladım. Kitap felsefenin başlangıcını, Presokratik Dönem filozoflarını ele alıyor. Dili de ağır değil.
    Okudum

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.