Şimdi Ara

Felsefe ve Bilim Üzerine Bir Yayın İzlemiştim

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
165
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Felsefe ve bilim üzerine bir yayın izlemiştim. Bir kanaldı şimdi reklam olmasın. Bir Felsefe pröfesörü, 17.yüzyıla kadar bilimin Deterministik, 17. yüzyıldan sonra evrimsel esaslara göre ilerlediğini belirtmişti. Sizin görüşleriniz nelerdir?


    Edit: Determinizm'den önce bilimde eski Yunan filozofları esas alınıyormuş. Bu kısım da önemlidir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-94E0EF87A -- 10 Kasım 2021; 13:50:5 >



  • determinizmin yerini kritik rasyonalizm aldı. bunu ilk yakan da kritik der reinen vernunft eseriyle immanuel kant dır. saf aklın eletirisi diye çevrildi Türkçeye de .


    ilginç olansa, bu eser yayımlanmadan yaklaşık bir yıl önce, büyük fridrich, almanca ile bilim felsefe fln yapılamayacağını, o nedenle fransızca öğrenmek gerektiğini. almancayla düşünce dünyasına katkı sunulamayacağını ifade etmişti.

  • Yayında sözü edilenler içerisinde "Yunan filozoflarından" kasıt esasen Aristoteles ve onun nicelikten ziyade niteliğe dayalı, gayri matematiksel bilim anlayışı olmalı. "Determinizm" ile kastedilen Galileo ve Kepler gibi kimselerce ama özellikle Galileo tarafından kurulan ve teşvik edilen ve Newton ve Leibniz ile zirveye ulaşan yeni matematiksel bilim olmalı. Devamında "evrimsel" bilim ile kastettiği klasik veya determinist denebilecek söz konusu yeni fizik biliminin deney dünyasında bazı olguları açıklama konusunda açık vermesiyle güvenilirliğini bir miktar yitirmesi ve devam eden yüzyılda bilimsel faaliyet ve bilgi üretiminin devasa bir enflasyon yaşaması olmalı. Bilgideki gelişim böylece çok daha evrimsel bir düzleme geçmiştir denebilir. Ancak şu var ki 20.yüzyıl biliminde yaşananlar (Newton fiziğine karşı izafiyet, klasik fiziğe karşı kuantum fiziğinin gelişimi gibi) 18.yüzyıldan itibaren de bilimin baştan aşağı yenilikçi ve revizyonist boyutunun devam ettiğini gösteriyor. Kopenhag yorumu çerçevesinde kuantum fiziği zaten klasik determinizme çok büyük bir darbe ve yeni bir determinizme (belirsizlik ilkesine ve probilite oranlarına) açılan kapı. Yaygın olarak Schrödinger'in kedisiyle anlatılır.
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.