Şimdi Ara

Farsça'yı En İyi Kullanan Edebiyatçılar Kimler ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
18
Cevap
0
Favori
1.209
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar Farsça sözcükleri çok severim,çok kullanırım.
    Bu üslubu eserlerinde sıklıkla kullanan edebiyatçılar kimler acaba ?
    Ya da hangi kitaplarını önerirsiniz ?

• Farsça bilmiyorum, o yüzden dilin kullanımı konusunda ahkam kesebilecek düzeyde değilim. Fakat okuduğum kadarıyla söyleyebileceğim, ilk bakışta aklıma gelen kişi, büyük üstad Nefi'dir. Bu dile hakim olduğunu ister istemez belli eder. Bir müthiş örnek vermek gerekirse;

KIT'A DER HAK'KI GÜRCÜ PASA

Gürcü paşa ki vücudeş zi kuh-i ruhbânest
    Ez sihir-sâzî-i enfâs-ı şikem handânest
    Kahkahâ mîzaned ez yâve-i tab-ı Veysi
    Ki bured zemzeme-i kevn-i harân hayrânest

Metin Akkuş'un çevirisi;
    Varlığı ruhban dağından olan Gürcü paşa
    Derin nefesin büyüleyiciliğinden gülümsemektedir
    Veysi'nin saçma sözlerine kahkahayla gülüyor
    Eşekler aleminin anırışlarını kim susturur, şaşılır!
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kinslayer

Farsça bilmiyorum, o yüzden dilin kullanımı konusunda ahkam kesebilecek düzeyde değilim. Fakat okuduğum kadarıyla söyleyebileceğim, ilk bakışta aklıma gelen kişi, büyük üstad Nefi'dir. Bu dile hakim olduğunu ister istemez belli eder. Bir müthiş örnek vermek gerekirse;

KIT'A DER HAK'KI GÜRCÜ PASA

Gürcü paşa ki vücudeş zi kuh-i ruhbânest
    Ez sihir-sâzî-i enfâs-ı şikem handânest
    Kahkahâ mîzaned ez yâve-i tab-ı Veysi
    Ki bured zemzeme-i kevn-i harân hayrânest

Metin Akkuş'un çevirisi;
    Varlığı ruhban dağından olan Gürcü paşa
    Derin nefesin büyüleyiciliğinden gülümsemektedir
    Veysi'nin saçma sözlerine kahkahayla gülüyor
    Eşekler aleminin anırışlarını kim susturur, şaşılır!

Bu çok ağır gerçekten,çeviri gerektirecek kadar.

• E, Farsça dedin Farsça. Ama yazılar içinde Farsça sosu istiyorum diyorsan, onu bizim dilimizde de bulabilirsin zaten.
  • quote:

Orjinalden alıntı: Kinslayer

E, Farsça dedin Farsça. Ama yazılar içinde Farsça sosu istiyorum diyorsan, onu bizim dilimizde de bulabilirsin zaten.

O zaman şöyle düzeltelim.
    Türkçemizin içinde şık Farsça sözcükleri kullanan yazarlarımız ve onun eserleri...
  • Mevlana'nın eserleri orjinalde Farsça.
  • Sago kafkef
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Divan şairleri bilirler Farsça'yı genelde.Çoğunun bir Türkçe divanı,bir Farsça divanı,bir de Arapça divanı bulunur.Genel söyleyeyim,divan şairleri

Geçen Fuzuli'nin bir beytini yazdığımda arkadaşın teki Sagopa Fars Dili ve Edebiyatı mezunu,senin yazdıklarından kat kat daha iyilerini yazar demişti

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelcik -- 13 Ocak 2009; 15:25:00 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: kemalton

Divan şairleri bilirler Farsça'yı genelde.Çoğunun bir Türkçe divanı,bir Farsça divanı,bir de Arapça divanı bulunur.Genel söyleyeyim,divan şairleri

Geçen Fuzuli'nin bir beytini yazdığımda arkadaşın teki Sagopa Fars Dili ve Edebiyatı mezunu,senin yazdıklarından kat kat daha iyilerini yazar demişti

benim de konuyu görünce aklıma ilk sago geldi

• quote:

Divan şairleri bilirler Farsça'yı genelde.Çoğunun bir Türkçe divanı,bir Farsça divanı,bir de Arapça divanı bulunur.Genel söyleyeyim,divan şairleri

Yok artık.

Tuhaf bir şekilde yeni post atamadığımı belirtmek isterim,o yüzden bu mesajı editliyorum.
    Konuya gelince.
    Üzerime alınmamıştım ki kemalton.
    Nick benzer olabilir ama yanlış anlamışsın.
    Gerçi senin öyle bir şey düşünebileceğini tahmin etmiştim ama yazacağını düşünmemiştim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darbeli Matkap -- 13 Ocak 2009; 17:13:37 >

• Yanlış anlaşılma olmasın,ben altına Fuzuli yazmayınca yazdığım şeyin,ben anlamlı anlamsız bir şeyler yazdım zannetti arkadaş

Bir de nick değiştirmişsin hayırlı olsun,Yunanca'dan İngilizce'ye geçiş olmuş

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelcik -- 13 Ocak 2009; 16:00:51 >
  • Üzerime alınmamıştım ki kemalton.
    Gerçi senin öyle bir şey düşünebileceğini tahmin etmiştim ama yazacağını düşünmemiştim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darbeli Matkap -- 13 Ocak 2009; 17:26:13 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: Micro_Processor

Abi onun için demedim yahu,o arkadaşa yuh dedin ya onu dedim,adamın üstüne o kadar gitmemek lazım,normal bir durum gibisinden bir şeyler anlatmak istedim.

Eski nickinin de Sagopa ile filan alakası olmadığını biliyorum,Sagapo,Yunanca"Seni seviyorum"du sanırım,onun için hayırlı olsun dedim.Micro Processor da İngilizce olunca,Yunanca'dan İngilizce'ye geçiş olmuş dedim.

İyice karıştı,konumuza dönelim:Divan Şairleri

• quote:

quote:

Orjinalden alıntı: Micro_Processor

Abi onun için demedim yahu,o arkadaşa yuh dedin ya onu dedim,adamın üstüne o kadar gitmemek lazım,normal bir durum gibisinden bir şeyler anlatmak istedim.

Eski nickinin de Sagopa ile filan alakası olmadığını biliyorum,Sagapo,Yunanca"Seni seviyorum"du sanırım,onun için hayırlı olsun dedim.Micro Processor da İngilizce olunca,Yunanca'dan İngilizce'ye geçiş olmuş dedim.

İyice karıştı,konumuza dönelim:Divan Şairleri

Şu replik geldi aklıma.
    Romayi yakan Hz Sabandi.
    İlk Halife İmparator Neron yani Padişah Neron Roma'da Hz Şabanla beraber ananı günde 1453 kere kanunen....

Ha bu arada Nickle ilgili yorumuna cevap vermedim diye kızma bana.
    1 saat boyunca post atamadım DH'ye sebebini bilmediğim bir şekilde.

Nicki değiştirdim çünkü forumda cahil etiketi yapıştırıldı bana bu nick yüzünden.
    Çoğu kişiden pm aldım "sagopa olmalı düzelt onu" diye.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Darbeli Matkap -- 13 Ocak 2009; 19:01:11 >

• sagopa fars dili ve edebiyatını bitirdiğinden dolayı oldukça hakim farsçaya. şarkılarında bolca farsca kelime bulmak olası.
  • Salam.Khodetan ra mitunid moerefi konid esmetan chist ?
  • Bütün Divan şairleri medrese eğitimi sırasında en az Farsça ve Arapça'yı öğrenmişlerdir.
    Tanzimat Edebiyatı'ndan, Fecr-i Ati ve Servet-i Fünun şairlerinden de bunları görmek mümkün.Tevfik Fikret, Ziya Paşa, Muallim Naci,Ahmet Haşim...
    Ayrıca yakın dönemde de Mehmet Akif, Yahya Kemal gibi şairlerde Arapça ve Farsça bilmektedir.

Sagopa Kajmer gibi bir adamın bu konuda geçmesi çok ilginç.Zira onun şarkılarında gördüğünüz Farsça sözcük ve tamlamalar kendinin değildir ve Divan şairlerinin beyitlerinden alıntıdır.Son çıkan albümüydü galiba çok meşhur bir söz alınmış,

Sanma şahım herkesi sen sadıkane yar olur.
    Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur.
    Sadıkane belki ol alemde dildar olur.
    Yar olur, ağyar olur, dildar olur, serdar olur.

bölümü Yavuz Sultan Selim Han'ın dünyada şu ana kadar tek yapılmış, dizelerin yandan ve aşağıdan yukarıya okunarak da aynı dizenin çıktığı bir dörtlüğüdür.

Sanma şahım herkesi sen sadıkane yor olur

Sanma şahım ____ ____ ____
    Herkesi sen ____ ____ ____
    Sadıkane ____ ____ ____
    Yar olur ___ ____ ____

Herkesi sen dost mu sandın belki ol ağyar olur

___ herkesi sen _____ _____
    ___ dost mu sandın ____ _____
    ____ belki ol _____ ____
    ____ ağyar olur ____ ____

Sadıkane belki ol alemde dildar olur

____ ____ sadıkane ____
    ____ ____ belki ol _____
    _____ ____ alemde _____
    ____ _____ dildar olur _____

Yar olur, ağyar olur, dildar olur, serdar olur

____ ____ ____ yar olur
    ____ ____ ____ ağyar olur
    ____ _____ ____ dildar olur
    ____ _____ ____ serdar olur.

Bu müthiş sanatlı dörtlüğün Sagopa Kajmer hangi hakla kendi şarkısının bi parçası haline getirmiştir.İmzalarda gördüğümzde hangi hakla bu dörtlüğün altında Sagopa Kajmer yazar meçhuldür...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wIzI_ -- 23 Ocak 2009; 23:30:10 >

• cenap şahabettinin eserlerinde de farsça kelimeler fazla. Ama bunlar örnek alınacak gibi kullanımlar değil bence.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.