Şimdi Ara

Farenjit Nedir?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
35
Cevap
1
Favori
27.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bir haftadır bu iğrenç hastalığı çekiyorum bildiğim tek şey öksürmekten ciğerlerim elime fırlayacak.gece gündüz bir insanın bu kadar öksürebileceğini tahmin bile edemezdim o değil bu gidiş belimde sakatlanır ki zaten pek sağlam değil
    +ses kısıklığı boğaz ağrısı ağız kuruluğu cabası

    2 gündür ilaç kullanıyorum şuan için fayda görmedim

    dr.olan olan arkadaslarımız veya bu hastalıktan muzdarip olanlar sorum size bu hastalıktan en kısa zamanda kurtulmanın püf noktaları nelerdir?

    yerken içerken nelere dikkat etmem gerek sıcak soğuk tuzlu tatlı vs..bu hastalıgı azdırabilecek şeyler varmı

    ilaçların yanı sıra tavsiye edebileceğiniz herhangi bir sey varmı?

    Allah düşmanımın başına vermesin

    sağlıklı günler..







  • Yapay Zekanın Yanıtı

    Farenjit: Belirtiler, Nedenleri ve Tedavisi

    Farenjit, boğazın arka duvarının iltihaplanmasıdır. Boğaz ağrısı, yutma güçlüğü ve ses kısıklığı gibi semptomlara neden olur.

    Farenjitin Nedenleri

    Farenjit, genellikle aşağıdakiler gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanır:

    • Soğuk algınlığı virüsleri
    • Grip virüsleri
    • Streptokok bakterileri

    Farenjitin Belirtileri

    Farenjitin belirtileri kişiden kişiye değişebilir, ancak en yaygın belirtiler şunlardır:

    • Boğaz ağrısı
    • Yutma güçlüğü
    • Ses kısıklığı
    • Öksürük
    • Burun akıntısı
    • Ateş

    Farenjitin Tedavisi

    Farenjitin tedavisi, altta yatan nedene bağlıdır:

    • Viral Farenjit: Viral farenjit genellikle kendi kendine geçer. Semptomları hafifletmek için reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanılabilir.
    • Bakteriyel Farenjit: Bakteriyel farenjit antibiyotiklerle tedavi edilir. En yaygın kullanılan antibiyotik amoksisilindir.

    Deposilin'in Etkisini Ne Zaman Gösterir?

    Deposilin, bakteriyel farenjiti tedavi etmek için kullanılan bir antibiyotiktir. Deposilin'in etkisini göstermesi genellikle 24-48 saat sürer.

    Önemli Bilgiler

    • Farenjit bulaşıcıdır. Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu kapatın.
    • Bol sıvı tüketerek boğazınızı nemli tutun.
    • Tahriş edici maddelerden kaçının, örneğin sigara dumanı veya kirli hava.
    • Semptomlarınız kötüleşirse veya bir haftadan uzun sürerse tıbbi yardım alın.
    Yapay Zekanın Yanıtını Genişlet
  • öncelikle doktor olmadığımı söyleyeyim.

    faranjit bende de var, ara ara faranjitten çekerim ve ne berbat şey olduğunu bilirim. Sürekli boğazım kurur, boğazıma toz kaçıyormuş gibi bi his olur ve beraberinde öksürük olur. Bana da genelde antibiyotik verir doktor, onun dışında da bol bol su iç der çünkü boğaz kurur hastalıkta, kuruluğu en aza indirgemek için de su içmeyi tavsiye ederler. Bir de en önemlisi sigara, sigara içiyorsan iyileşme süren uzadıkça uzar, sigara içmiyorsan sigaralı ortamdan da uzak durman gerek, yani pasif içici bile olmaman gerek.

    Kısacası berbattır, ama öyle kökten bi çözümü yok benim bildiğim kadarıyla, ne yazık ki başına geldiğinde çekeceksin mecburen...

    Çok geçmiş olsun.
  • sağolasın arkadasım vallahi bu zamana kadar bir ameliyat bile geçirdim ama onda bile bu kadar yorulmamıştım

    şu öksürük bitirdi beni şuan bile elimde bardak su içiyorum

    en kötüsüde uykularım kaçtı her gece itina ile öksüremeye devam ya yazarken bile off

    napıcam bilemiyorum ilaçlar da işe yaramıyor sanki
  • rica ederim, çok iyi anlıyorum neler çektiğini, ben geceleri öksürük krizine karşı yanımda hep en mentollüsünden olips bulundururum, başka türlü uyku uyumak mümkün olmaz. Bi de öksürük krizine bal iyi gelir, 1 kaşık bal ye, baya bi süre öksürmeden duruyosun o zaman...

    ilaçlar biraz geç tesir eder, biraz daha sabret, tekrar geçmiş olsun...
  • Tekrar tesekkurler bende zaten ballı süt, su ne varsa yanımda gezdiriyorum

    bugun daha iyiyim sukur

    insaallah daha da iyi olurum
  • Sprey felan var ama sigara içme bi kaç gün hafifler...
  • Yutak bölgesinin iltihabıdır (latince; farenks:yutak, itis:iltihap anlamına gelir). Virüs/bakteriler daha çok akut (ani başlayıp kısa süren) farenjit etkenidirler. Bademcik dokusu da yutak ile birlikte etkilenmiş olabilir, sadece bademcik dokusunun iltihabı tonsillit olarak değerlendirilir. Kronik farenjit 'den daha çok allerji ve/veya burun tıkanıklığı sorumludur. Tedavi nedene yönelik olmalıdır. Sigara/alkol ya da allerjen olabilecek tozlu ortam, kimyasal maddeler soluma'dan kaçınılmalıdır. Burun içinde problem var ise (deviasyon, et büyklüğü vb.) tedavisi planlanmalıdır.

    Farenjit, boğaz iltibaplanması, pharyngitis:

    Farenjit aslında boğaz mukazasının iltihaplanmasıdır. Buda aniden ortaya çıkarsa akut farenjit, şayet uzun bir süre sonra ortaya çıkarsa kronik farenjit denir. Grip ve üşütme nedeniyle boğaz mukazasının üzerine yerleşen virüs iltihaplanmaya sebep olabilir. Boğaz ağrıması, ses kısılması, boğaz ağrısı ve boğaz kuruması gibi durumlar ortaya çıkar.


    Akut Farenjit:


    Akut farenjit herkesde görülebilir. Virüslerin sebep olduğu iltihaplanma zamanında tedavi edilmezse, buna bakterilerde karışır ve iltihaplanma daha karmaşık bir hal alır. Boğaz iltihaplanması bademciklerin vede bademciklerin arkasındaki kaslardada iltihaplanmaya sebep olur. Bu iltihaplanmada kulak ağrısı ve ateşlenmeye sebep olur.

    Kronik Farenjit:
    Boğaz mukazası sigara, alkol, toz , kimyasl ilaçlar ve gazların yapacağı tahribat nedeniyle veya burun deliklerinden yeterince hava alamama nedeniyle bazı kişiler ağızlarını açarak nefes alırlar ve böylece nefes yollarında kuruma olur. Bu gibi etkenler kronik farenjitin oluşmasında ana rol oynarlar. Tahrip olan mukaza bakteri, virüs ve mantarlara karşı direncini kaybeder.

    Akut farenjitin belirtileri:
    Akut farenjitin tipik belirtisiboğaz ağrıası, yutkunma zorluklarıdır. Boğaz kızarır ve bazende mukozanın üzerinde tabaka oluşur. Bu rahatsızlıklardan başka öksürük, nezle, ve ateş görülebilir. Boğazda yanma ve kaşıntı vede kuruluk hissetmede akut farenjite işarettir. Boğaz iltihaplanmasında bakterilerde özeliklede steptokokken varsa, o zaman boğaz ağrısı ve iltihaplalanmasına ilavetten bademciklerde şişer.

    Kronik farenjitin belitileri:
    Kronik farenjitin en belirgin özeliği boğazda sürekli kuruluk hissi ve mukazanın kızarması ve bazende yapışkan balgam tükürmede görülür. Boğazda bir yumru varmış gibi yutkunmayı zorlaştırır.

    Farenjitin teşhisi:
    Boğaz iltihaplanmasınına genelikle ağız ve diş bakımı, sigara, alkol, kimyasal ilaçlar, besinlerdeki katkı maddeleri vb etkenlerdir. Bu nedenle uzman doktorun rahatsızlığın sebebini araştırması ve doğru teşhis koması çok önemlidir. Teşhis için gerekirse kann testi, endoskopi, komputertomografi ve röntgen çekilmesi gerekebilir.

    Akut farenjitin tedavisi:
    Akut farenjit sıcak sifalı çay içilmesi , tuzlusu ile gargara yapılması iyi gelir. Akut farenjite bakteriler sebep olursa antibiyotik ilaçlar kulanmak gerekebilir.Antibiyotik ilaçlar patolojik (hastalık yapıcı) bakterileri zararsız hale getirdiği gibi, bağırsaklardaki faydalı bakterileride yokeder. Buda uzun vadede sindirim bozukluklarına sebep olur. Bu nedenle TahitianNoni ile tedavi hem daha faydalı hemde daha etkilidir.

    Kronik farenjitin tedavisi:
    Kronik farenjite sebep olan etkenlerden uzak durulmalıdır. Farenjit adaçayı, okaliptüs, A. Itırı, hatmi, mirra ve papatya çayı vede bonbonları azda olsa rahatlatıcı özeliklere sahiptir. Kaloriferli evlerdesıcaktan kişinin ağzı kurur ve buda boğazın tahrişine sebep olur. Bu nedenle kaliroferlerin üzerine buharlaşması için içi su dolu bir kap konması iyi olur. Asıl tedavi ise ancak ve ancak immün zafiyetini güçlendirmekle mümkündür. Buda anacak mirra-, tarcın-, adaçayı (hakiki) preparatları veya Gökçek İksiri ile mümkündür.



    Kış aylarında en sık karşılaştığımız hastalıklar arasında yer alan “farenjit”, boğazın arka duvarının bazen mikrobik, bazen metabolik, bazen de çalışılan ortamın ısısına, tozuna bağlı olarak reaksiyon göstermesiyle ortaya çıkıyor.
    Belirtileri: Hastalık, kişilerde beslenme alışkanlığı ve sigaranın yanı sıra, midedeki asit problemlerine kadar değişik nedenlerden oluşabiliyor. Farenjit ortaya çıktığında, ses kısıklığı, boğazda kuruluk, yanma, ağrı, yutkunma zorluğu, toz ve yiyeceklere karşı hassasiyet gelişiyor. Hastalığın seyrinde belirli bir başka hastalık ortaya çıkmasa da, kişinin çalışma performansını ve iş gücünü azaltıp rahatsızlık vermesiyle biliniyor.
    Tedavisi: Hastalığın tedavisi yapılırken önce “boğaz kültürü” alınıyor. Bu kültür sayesinde hastalığın “mikrobik” olup olmadığı tespit ediliyor.
    Bu mikropların bulunup bulunmadığına göre hastalığın tedavisi ilaçla yapılıyor. Prof. Dr. Şehitoğlu, “Hastalık eğer mikrobik değilse sıvıyla, mide problemleri varsa düzeltilmesiyle, sinüzite bağlı akıntı varsa bu akıntının tedavisiyle mümkün oluyor” diyor. Tedavide sigaranın kesilmesi çok önemli; alkol, çok acılı ve ekşili gıdaların tüketilmesi ise hastalığın iyileşmesini önlüyor.


    Boğazı ağrıyan ateşli çocuklar arasında her 10 çocuktan biri streptokok bakterisinin neden olduğu faranjite yakalanmıştır. Faranjit kış aylarında, kapalı, kalabalık ortamlarda kolayca bulaşır. 5-15 yaş grubu çocuklar bu hastalığa en sık yakalanan gruptur. Hastalık, hasta kişinin tükürük ve burun salgısından bulaşabilir. Evde hasta biri olduğunda ortak hiçbir malzeme kullanılmamalı, eller sabunla sık sık yıkanmalıdır. Faranjit boğaz enfeksiyonu demektir ve yutmayı güçleştirir. Ateş, titreme, kırıklık, iştahsızlık gibi belirtilerin yanında karın ağrısı, bulantı, kusma da görülebilir. Boyundaki lenf bezleri şişer, bademcikler irileşir ve üzerinde beyaz-sarı iltihap odakları belirir.

    Boğaz kültürü ya da hızlı strep testiyle doğrulandığında antibiyotik tedavisine başlanır ve 10 gün devam edilir. Yetersiz tedavi bademcik absesi, romatizmal ateş ve nefrit gibi durumlara neden olabilir.

    Hasta çocuğa bol sıvı, yuluşak yiyecekler, çorba, dondurma verilebilir (soğuk ödemi ve yangıyı alacaktır). Daha büyük çocuklar tuzlu suyla gargara yapabilir




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Alerjik rinit olan var mı ?
    11 yıl önce açıldı
    zehirlenme belirtileri nedir?
    14 yıl önce açıldı
    Candida Mantarı Nedir?
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • eline sağlık rapstradamus, bu hastalıktan muzdarip biri olarak benim de işime yarayacak verdiğin bilgiler.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: avea-zede

    eline sağlık rapstradamus, bu hastalıktan muzdarip biri olarak benim de işime yarayacak verdiğin bilgiler.

    rica ederim tedavi yöntemlerini gördüm paylaşmak istedim
  • Bildiğim kadarı ile antibiyotikler çokta etkili değil...Bunun bir de kronik versiyonu var her sene tekrarlayan.Çok pis bir hastalık gerçekten...

    Yapman gereken boğazı kuru tutma yudum yudum da olsa su içemeye çalış,dumanlı ortamlardan kaçın ve mümkün olduğunca az konuş...Gargara yapınca insan bir süreliğine rahatlıyor ama yapıştımı bırakmak bilmiyor bu hastalık.Geçmiş olsun
  • evet mütemadiyen tekrarlıyo bu illet, subsonic in dediği bi şey de çok önemli, cidden fazla konuşmamak gerekiyo, çünkü konuşurken boğaz iyice kuruyo ve öksürük krizine girebiliyosunuz. Hastayken susacağız yani
  • Arkadaşlar boğazım şiş ve faranjitim çok kötü azdı, 1 aydır ilaç tedavisi kullanıyorum 5 kez doktora gittim ilaçlar bi şeye yaramıyor, doktor bide bunları kullan diyor geçmesi gerek diyor, azalmıyor bile. Bir aydır berbat haldeyim, hiç bu kadar uzun sürmüyordu..
    Doktor şunları yeme dedi;
    -Baharat, acı yasak
    -Çok soğuk, çok sıcak içecek yasak.
    -Kahve, kola, çay yasak..

    -Birde sürekli sıvı al dedi.



    Kafana takılan diğer sorularım; ( Farentij te yiyebileceğiniz yiyecekler)
    1-Tamamda ben bunlara çok dikkat ediyorum ama bunların dışında, yiyecek olacak ne yiyebilirim ki? Hemen hemen her yemek türünün de baharat olabiliyor, bana önerebileceğiniz yemek türü söylermisiniz, hemen bulunacak basit şeyler olursa iyi olur..
    2-Birde MEYVE iyi gelir mi, hem aç kalmamak için diyom bari meyve ile karnımı doyurayım? Gelirse hangi meyveleri önerirsiniz.

    Çok teşekkürler..



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi .i. -- 18 Haziran 2008; 14:08:07 >




  • @birolayd, çok geçmiş olsun eğer kronikse arkadasın dediği gibi ilaçlar pek de fayladı olmuyor en iyi çözüm yine bitkisel tedavilerde ..farenjit için ebe gömeci çayı tavsiye edilir eğer almak istersen aktarlarda bulabilirsin

    faydaları:
    Solunum sistemi tahrişleri ve iltihaplarında koruyucu olarak kullanılır. Üst solunum yolları enfeksiyonları bronşitte göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici özelliğe sahiptir. Ağız mukozası hastalıkları, faranjit, bronşit, soğuk algınlığı astım ve gripte kullanılır.
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Birce

    @birolayd, çok geçmiş olsun eğer kronikse arkadasın dediği gibi ilaçlar pek de fayladı olmuyor en iyi çözüm yine bitkisel tedavilerde ..farenjit için ebe gömeci çayı tavsiye edilir eğer almak istersen aktarlarda bulabilirsin

    faydaları:
    Solunum sistemi tahrişleri ve iltihaplarında koruyucu olarak kullanılır. Üst solunum yolları enfeksiyonları bronşitte göğüs yumuşatıcı, balgam söktürücü ve öksürük kesici özelliğe sahiptir. Ağız mukozası hastalıkları, faranjit, bronşit, soğuk algınlığı astım ve gripte kullanılır.



    Hangi farentij yada çeşidi olduğunu bilmiyorum.. Dediğin çaya bakacam..

    Şunlarıda cevaplarmısınız,
    -SÜT yararlımıdır iyi gelirmi farenjite?
    -Çikolata zararlı mıdır?
    Teşekkürler..




  • valla arkadasım ben akut olarak gecirdigim için hastalıgı ne iyi gelir ne iyi gelmez bilemiyorum ama süt içmek boğazı yumuşattıgı için faydalı olabilir

    quote:

    Orjinalden alıntı: birolayd

    Hangi farentij yada çeşidi olduğunu bilmiyorum.. Dediğin çaya bakacam..

    Şunlarıda cevaplarmısınız,
    -SÜT yararlımıdır iyi gelirmi farenjite?
    -Çikolata zararlı mıdır?
    Teşekkürler..
  • [Deleted by Admins]
  • quote:

    Orjinalden alıntı: Bellatrix

    Kullandığın ilaçlar nedir ?


    Sırasıyla bu ilaçları üstünde yazan gün kadar kullandım, en son olan ilaçları kullanıyorum şuan..

    10gün
    -amoklavin antibiyotik
    -Clarinase retabs
    -pastil meyveli

    10gün
    -ketek antibiyotik
    -mucoplus 1200
    -maximus

    7 gün
    -Augmentin antibiyotik
    -Xyzal
    -maximus

    3gün
    -Erdostin süspansiyon
    -Axid nizatidin antibiyotik 3. jenerasyon sefalosporin
    -Zimaks

    2 gün
    -feksine
    -dolorex
    -Nasonex
    -1 tanede bir iğne yaptılar, tek olarak..
  • quote:

    Orijinalden alıntı: birolayd


    quote:

    Orjinalden alıntı: Bellatrix

    Kullandığın ilaçlar nedir ?


    Sırasıyla bu ilaçları üstünde yazan gün kadar kullandım, en son olan ilaçları kullanıyorum şuan..

    10gün
    -amoklavin antibiyotik
    -Clarinase retabs
    -pastil meyveli

    10gün
    -ketek antibiyotik
    -mucoplus 1200
    -maximus

    7 gün
    -Augmentin antibiyotik
    -Xyzal
    -maximus

    3gün
    -Erdostin süspansiyon
    -Axid nizatidin antibiyotik 3. jenerasyon sefalosporin
    -Zimaks

    2 gün
    -feksine
    -dolorex
    -Nasonex
    -1 tanede bir iğne yaptılar, tek olarak..




    nası yani 3 antibiyotik birden mi




  • geçmiş olsun bende her sınavlara denk gelir faranjit laneti..10 tane iğne (penisilin) yerim ama yinede hemen geçmez ve gece asla uyutmaz sabaha kadar öksürük..
  • ağız kuruluğu ve yutarken boğazında bisey takılma hissi insanı öldürüyor. Geçme süresi sizin belirtileri hissettiğiniz andan 6 saat içinde uygulayacaklarınıza ve bağışıklık sisteminizle alakalı. adaçayına yüklenin ilk 6 saatte,burnunuzdan nefes alın ağzınızdan verin, ılık şeyler tüketin (ne sıcak ne soğuk),sıvı şeyler tüketin... acı,ekşi,tuzlu şeylerden uzak durun... kimyasal solumayın(parfüm,oda spreyleri,kolonya...) oksijeni bol tozsuz ortamda zaman geçirin.. bünyenizde biraz iyiyse yüzeysel olarak atlatırsınız... ben malesef her sene oluyorum sigara kullanmıyorum.. ilk senelerde hemen ne yapmam gerektiğini bilmediğim için çok ağır geçiriyordum.. ateş,halsizlik,öksürük söylemiyorum bile... boğazdan yanma,kuruluk,yutkunamama... deneye deneye bu kuralları buldum arkadaşlar hepinize giçmiş olsun...
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.