Şimdi Ara

F=ma değil! a=F/m bir daha da doğru düzgün öğretin! (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
90
Cevap
5
Favori
4.601
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • ef eşittir ema şeklinde öğrendim ama sende haklısın :(
  • aslında ezberden gidilecekse de F=am şeklinde yazılmalı bence. emin olun çok daha rahat aklınızda kalır ancak sırf aman, ayıp tü tü dendiği için bunu söyleyen öğretmen sayısı yok denecek kadar az.

Ben bu yasayı R=am şeklinde ezberlemiştim. F değil de R olarak bilmek bence daha sağlıklı. sonra bileşik sistemlerde yanmazsınız.
  • quote:

aslında ezberden gidilecekse de F=am şeklinde yazılmalı bence. emin olun çok daha rahat aklınızda kalır

sınavdan sonra unutulacaklar ve sadece kağıt üstünde anlamlılar bölümünde...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fatihbarut -- 8 Temmuz 2012; 14:13:07 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Einstein

Hiç formül ezberlemedim. Hep "Hızı arttıysa enerjisi artar hızla doğru orantılı." "Uzaklık artarsa karesiyle orantılı olarak azalır" tarzı sadece karesi mi tek katı mı olduğunu ezberlerdim, soruda çıkan tüm sayıları bu yöntemle çarpıp böldüm fizik hep 5 geldi. Lisede fazlasına gerek yok bence.

+Bilmemkaç
  • mess değil mass..
    ayrıca ortaokul fiziği bu.
  • bizim arkadaş fıkra anlatırdı, alada bi hoca var f=ma fizik=mahmut akça dermiş derdi o aklıma geldi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: EfeKIRCA

r=mv/bq yapar bunu da mavi bakır diye aklında tutacaksın

yarıçap eşittir mavi bakır

Merve bölü kübra

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaşım ne fark eder ? madem fizik konusunda çok iyisin git odtüde fizik müh. oku.
  • Adam Newton fiziğini ne kadar da büyütmüş gözünde. Roman yazdı mübarek.
  • Gerçek formül bu
     F=ma değil! a=F/m bir daha da doğru düzgün öğretin!

Ama çoğu zaman kütleyi sabit kabul ettiğimiz için F=ma diyoruz. Mesela bir araba veya bir roket hareket ederken yakıt yaktığı için kütlesi azalır ve F=ma tam anlamıyla geçerli olmaz. Üstteki formülü yap sen.
  • b=kZe^2/E . cot(θ/2)
    Hocam şu Rutherford atom modelindeki nişan hatası formülünün de bi kolayını buluverirsen çok makbule geçer.
  • quote:

Orijinalden alıntı: VenoM12

b=kZe^2/E . cot(θ/2)
    Hocam şu Rutherford atom modelindeki nişan hatası formülünün de bi kolayını buluverirsen çok makbule geçer.

kendini protonun yerine koyarak düşün.
    elektronun yerine koyarak düşün

yeterli gelmezse bozonun yerine koyarak devam et...
  • quote:

Orijinalden alıntı: KorsaN01

bizim arkadaş fıkra anlatırdı, alada bi hoca var f=ma fizik=mahmut akça dermiş derdi o aklıma geldi.

Onu da yazacaktım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fatihbarut

F=ma bunu hatırlamak için çarşaf boyutunda formül tablolarını odanıza astınız veya küçük kartlara yazıp cebinize atıp tekrar ettiniz ya da küçük el kitapları edindiniz
    veya hepsini boşverip "arkadaş bunlarla baş edilmez" "seyyar satıcı olurum daha iyi" deyip koyuverdiniz...

Oysa hiçbirine gerek yoktu. Şimdi size o çarşaf kadar formulleri kafanıza alıp bir daha nasıl asla unutmadan kafanızda tutacağınızı anlatacağım.

İki arkadaş yolda gidiyorsunuz, buzlanmış yolda arabasıyla yokuş başında kalan bir aile gördünüz, "ittiriverelim abi dediniz" adam arabaya bindi siz de iki kişi başladınız arkadan ittirmeye araba gitmiyor

Yoldan geçen birini daha gördünüz "abi bi el atıver sana zahmet dediniz" adam da size katıldı yokuşun yarısına kadar geldiniz ama araba gene gitmiyor. İçeriye seslendiniz "abi yengeyle çocuklar çıkıversinsin bi daha deneyelim"

yengeyle çocuklar çıkınca kaptırıp arabayı çıkardınız. Sen sağ ben selamet. Az önce F=ma kullanarak bir problem çözdünüz aklınıza gelir miydi? Neden gelmesin? Ya da neden gelmiyor, bakalım...

F ingilizce ifadesi ile Force = Kuvvet (halk arasındaki kullanımı ile güç (sembolü W olan gücü bu örnek sonuna kadar unutunuz)
    m ingilizce anlamı ile mass = kütle
    a acceleration = ivme

bir az önce duran bir arabayı ittirerek onun hızını belli bir seviyeye çıkarttınız. Bir şeyin hızını arttırırsanız ona ivme kazandırırsınız bunda bir sıkıntı var mı?
    Ancak başlangıçta yeterli ivme kazandıramadınız. Bunun üstüne aklınız (ta yaratılışından gelen bir yetenekle) hemen problemi çözmek için ilk önerisiniz yaptı "Güç yetmiyor arttır"
    Güç kaynağı olarak insan kullanıyordunuz. İsimlerinizin Nihat ve Nahit olduğunu varsayalım. 2N bu işi yapmaya yetmedi bunun üstüne 3. bir kişi çağırdınız onun adı da Nedim olsun. 3N oldunuz. 3N bu işi çözmek için aslında yeterli güç sağlardı fakat başka bir problem vardı. Hemen çözümlediniz ittirdiğiniz kütle fazlaydı. Kütleyi azalttınız ve problem çözüldü.

İvmeye ihtiyacınız vardı (a) bunu sağlamak için güç verdiniz (F) yetmeyince kütleyi azalttınız (m). öyleyse azıcık matematik bilgisi olup bu işlere kafa yoran biri olsanız kağıt üstüne şöyle yazabilirdiniz

a=F/m bu eşitliğe bakacak olursanız aynı başınıza gelen olayda olduğu gibi kuvveti arttırırsanız ivmeyi arttıracağınızı veya kütleyi azaltarak ivmeyi arttırabileceğinizi göreceksiniz.

Kısacası ivme hayatınızdadır. Kuvvet hayatınızdadır, kütle hayatınızdadır.

Fizik de hayatınızdadır.

Birilerinin bunu sembolize etmesi konuyu bilenlerin kendi aralarında daha hızlı ve pratik bir iletişim kurmaları içindir.

Oysa bugün daha konuyu bilmeyen çocuklara semboller öğretilerek beyinleri mahfediliyor.

Her ne kadar eşitlik bakımından F=ma olsa da konunun anlaşılması için formulün aslı a=F/m şeklinde öğretilmelidir.

Her kim fiziği böyle öğrenirse problemi kalmaz...

Saçmalık .
    F=m.a

Bir kere güç ve kuvvet farklı şeyler hocam. Sen ek bir güç değil kuvvetti arttırıyorsun, kütle sabit olucağundan ivme artar
    Kuvvet sabit olup kütle azalacağından ivme artar.. Bundan böyle yorum yapamıyorsan hayatına geçiremiyorsan ve anlamıyorsan sorun sendedir kardeş kusura bakma..

• güzel anlatmışsın, okullarda artık tek amaç sınavdan yüksek puan almak olduğu için buna önem veren kalmıyor malesef. suç öğretmenlerde de değil, öğrencilerde de değil.
  • 4 yıl burslu mühendislik okudum. yeminle bir açarım a = F/m i. aklın şaşar. özür diler F = ma ya dönersin
  • quote:

Orijinalden alıntı: Partis Temporus

quote:

Orijinalden alıntı: -Frew-

Ben de fiziği çok seviyorum.Bu yüzden fizikle ilgili bir mühendislik yazacağım

Jeofizik yaz gör babafingoyu

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.