|
Beyler/arkadaşlar selam. Geçenlerde forumda konuşulan bir konuydu, üzerine biraz araştırma yaptım ve durum düşündüğümüzden çok daha ciddi. Başlıkta da dediğim gibi: Devletlerin acilen evrensel temel gelir modeline geçmesi ve temel yaşam giderlerini ücretsiz yapması gerekiyor. "Ya öyle şey mi olur, devlet herkese havadan ev, para mı verecek, komünizm mi bu?" demeden önce bir dakika dinleyin. Bu artık bir hayal veya ütopya değil, şu an dünya devlerinin, koca koca uluslararası kurumların (IMF, Dünya Ekonomik Forumu falan) bas bas bağırdığı bir zorunluluk. Neden mi? Haklı gerekçelerimi ve arkasındaki kapı gibi resmi kaynakları tek tek açıklıyorum: 1. Bu Sefer Gelen İşsizlik Dalgası Çok Farklı (Beyaz Yaka + Mavi Yaka Aynı Anda Gidiyor) Eskiden sanayi devrimlerinde robotlar gelince "kas gücü" gerektiren işler biterdi ama yerine yeni işler açılırdı. Yapay zekâ ve robotik sanayisi bu döngüyü tamamen kırdı. Şu an ChatGPT, büyük dil modelleri ve gelişmiş robotlar bizim yerimize düşünmeye, yazmaya, kodlamaya başladı.
2. Çözüm: Evrensel Temel Gelir İşsizlik bu kadar kitlesel hale gelirse, insanların hayatta kalabilmesi için devletin herhangi bir şart, çalışma zorunluluğu ya da gelir beyanı aramadan her vatandaşına düzenli bir maaş bağlaması gerekiyor.
3. Temel Yaşam Giderleri (Ev, Gıda, Sağlık) Neden Ücretsiz Olmalı? Robotlar ve yapay zekâ sayesinde tarımda, inşaatta ve lojistikte üretim maliyetleri neredeyse sıfıra düşecek. Yani devlet için 1+1 ev inşa etmek ya da temel erzak sağlamak artık yük olmayacak. Sistem tam olarak şöyle olmalı:
Buradaki amaç şu: Hiçbir vatandaş açlık ve sokakta kalma korkusu yaşamayacak. Hayatta kalma derdi biten insan, köle gibi niteliksiz işlerde sömürülmek zorunda kalmayacak. "E Herkes Yatacak mı O Zaman?" Hayır, sistem kapitalizmi tamamen öldürmüyor. "Ben daha ileri seviye yaşamak istiyorum, 3+1 evim olsun, altıma arabamı çekeyim, lüks tüketime gireyim" diyen adam yine gidecek, yapay zekânın henüz yetmediği yaratıcı alanlarda çalışacak, üretecek ve daha çok kazanacak. Ama sistemin en altındaki adamın yaşam hakkı devlet güvencesinde olacak. Özetle Eğer devletler acilen bu robotların, yapay zekâ şirketlerinin kârlarını vergilendirip (buna ekonomi literatüründe Robot Vergisi deniyor) halka evrensel gelir olarak dağıtmazsa, çok değil birkaç yıla dünyada büyük bir kaos çıkar. Çünkü kimse maaş alamazsa, şirketlerin ürettiği o mal ve hizmetleri satın alacak müşteri de kalmaz ve bütün küresel ekonomi çöker. Devletin acilen evrensel gelir modeline ve temel yaşam giderlerini ücretsiz hale getirmeye başlaması şart. Zaten Elon Musk'ta bu konuyla alakalı hatırlarsanız, emeklilik fonuna ihtiyaç kalmayacağını para dengesizinin tamamen değişeceğini söyledi önden. Arkadaşlar durum ciddi ve şart. Bu konu ne zaman Türkiye'nin ya da dünyanın gündemine gelir bilmiyorum ama mecburlar. Merak edenler için kaynaklar:
|
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler
kullanıcısına yanıt
kullanıcısına yanıt