Şimdi Ara

Evrenin dışında ne var? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
5
Favori
7.981
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: FadeToßlack

quote:

Orijinalden alıntı: beyoglubeyy

quote:

Son araştırmalarda benim bildiğim kadarıyla solucan delikleri bir hiçliği temsil ediyordu.Ki kara deliklerde zaman kavramı yoktur.Kısacası bir hiçlik belirtir.Evrenin dışı da tahminen öyle olmalı.Zaman kavramı olmayan,fizik kuralları var olmayan bir hiçlik.

olmayan bir şeyi kastederek, hiç diyoruz.
    madem yoksa,onu tanımlamak için neden bir sıfat kullanıyoruz.
    demek ki hiç ile tanımlanan bir şey var.
    sadece tanımlayamadığımız için hiç ve şey ifadelerini kullanıyoruz.
    onların hiç ve şey olması,olmadıklarını göstermez.
    gerçekten olmasalar,konuları olmaz,aklımıza gelmez,görülmez,hissedilmez

Tanımlanamaması yüzünden değil gerçekten bir "hiçlik" olabileceği ihtimali de olduğu için öyle diyorlar.Zaman kavrayışının olmaması onu evrenin başlangıcına götürür.Yani hiçbir madde yokken.Herşey sıfırken daha doğrusu hiçlik henüz hiçken.Evrenin hiçlikten meydana gelebileceği düşüncesi zaten Stephen Hawkings tarafından yeniden öne sürüldü.Zaten elindeki bulgular yüzünden "Evreni bir Tanrı yaratmış olabilir" düşüncesinden vazgeçti.Neyse konumuz o değil.Madde ve antimadde sayesinde hiçlikten madde yaratılabileceği düşüncesi var.Altında yatan düşünce de basitçe anlatılmak istenirse; bir cismi ortaya çıkarırken antisi de ortaya çıkar.Daha sonrasında cisim ile antisini birleştiğimizde ikisi birbirini yok eder,kısacası ortada bir hiç kalır.

Ayrıca biraz felsefeye girmişsiniz.Konuyla pek alakası yok ama hayalürünlerine de sıfat takarız.Bu onları o zaman gerçek kılar mı?

sıfır,bir,iki,üç,dört,beş diye sayalım.
    dört de iken parmak hesabıyla sayıyorsak,beşinci parmağa gelmiş oluyoruz.
    sıfır bir hiçken sizin deyiminizle.biz saymamıza konu ederek cisimlendirmiş oluyoruz.
    yani bir kavram varsa var demektir.kavram olduğu müddetçe,vardır.gerçek hiçlik varsa,biz bilemeyiz.bilsek de algılayamayız.algılasak da açıklayamayız.bilmiyorum yeterince açıklayıcı oldu mu

Logitech G900 Chaos Spectrum Kablosuz Mouse 910-004607.
    Sennheiser Hd 800 S High-End. Kulaklık

• quote:

quote:

quote:

quote:

Son araştırmalarda benim bildiğim kadarıyla solucan delikleri bir hiçliği temsil ediyordu.Ki kara deliklerde zaman kavramı yoktur.Kısacası bir hiçlik belirtir.Evrenin dışı da tahminen öyle olmalı.Zaman kavramı olmayan,fizik kuralları var olmayan bir hiçlik.

olmayan bir şeyi kastederek, hiç diyoruz.
    madem yoksa,onu tanımlamak için neden bir sıfat kullanıyoruz.
    demek ki hiç ile tanımlanan bir şey var.
    sadece tanımlayamadığımız için hiç ve şey ifadelerini kullanıyoruz.
    onların hiç ve şey olması,olmadıklarını göstermez.
    gerçekten olmasalar,konuları olmaz,aklımıza gelmez,görülmez,hissedilmez

Tanımlanamaması yüzünden değil gerçekten bir "hiçlik" olabileceği ihtimali de olduğu için öyle diyorlar.Zaman kavrayışının olmaması onu evrenin başlangıcına götürür.Yani hiçbir madde yokken.Herşey sıfırken daha doğrusu hiçlik henüz hiçken.Evrenin hiçlikten meydana gelebileceği düşüncesi zaten Stephen Hawkings tarafından yeniden öne sürüldü.Zaten elindeki bulgular yüzünden "Evreni bir Tanrı yaratmış olabilir" düşüncesinden vazgeçti.Neyse konumuz o değil.Madde ve antimadde sayesinde hiçlikten madde yaratılabileceği düşüncesi var.Altında yatan düşünce de basitçe anlatılmak istenirse; bir cismi ortaya çıkarırken antisi de ortaya çıkar.Daha sonrasında cisim ile antisini birleştiğimizde ikisi birbirini yok eder,kısacası ortada bir hiç kalır.

Ayrıca biraz felsefeye girmişsiniz.Konuyla pek alakası yok ama hayalürünlerine de sıfat takarız.Bu onları o zaman gerçek kılar mı?

sıfır,bir,iki,üç,dört,beş diye sayalım.
    dört de iken parmak hesabıyla sayıyorsak,beşinci parmağa gelmiş oluyoruz.
    sıfır bir hiçken sizin deyiminizle.biz saymamıza konu ederek cisimlendirmiş oluyoruz.
    yani bir kavram varsa var demektir.kavram olduğu müddetçe,vardır.gerçek hiçlik varsa,biz bilemeyiz.bilsek de algılayamayız.algılasak da açıklayamayız.bilmiyorum yeterince açıklayıcı oldu mu

Sizin deyişinizle insanlar sonsuzluğu da bilemez algılayamaz.Sonuçta insan beyninin bir limiti var.Ama eninde sonunda bir sonsuzluk kavramı ortaya çıkmış değil mi?Oysaki insanların bu kavramı hiçbir şekilde anlamaması algılamaması gerekirken.Üstüne üstlük bir de sonsuzluğu matematiksel formüllerde ardı ardına tekrar ederek işlem sonunda ne çıkabileceğini hesaplıyoruz.

Yalnız konuyu baltalamayalım çünkü bunun tartışılacağı yer burası değil.

Hayranlık cehaletin kızıdır. İnsanlar ancak anlamadıklarına hayran olur ve taparlar-Jean Meslier

• Evrenin icinde surekli genisledigi bir ortam olmali . En azindan bizim sinirlandirilmis beynimizle dusunebilecegimiz en guclu seceneklerden biri . O zaman ortaya yeni sorular cikiyor. Icinde genisledigimiz " sey " bizimle beraber genisliyor mu yoksa sonsuz mu ? Onunda kendi big bang i var mi ? Ya da icinde yuzlerce evren barindiran koca bir ana evren mi ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Bizim evrenimizin genişlediği bir ortam var.Bu ortam sınırlı ama günümüzdeki evrenimizdende kat be kat büyük.Bu sınırlı ortamlara brane diyelim.Bu braneler sınırsız boyutlu sonsuz bir süper evren havuzunda varlıklarını sürdürmektedirler.Bu braneler birbiriyle çarpışınca birbirlerini yutuyorlar ve Big-Bang'dan önceki evrenin kanunlarını içinde taşıyan aşırı yoğun ve sıcak noktayı oluşturuyorlar.Bunlarda büyük patlamalara uğrayıp yeni evrenler oluşturuyorlar.Bu döngü sonsuza kadar devam ediyor.

"Beni tutan bu vücut
    Ölümsüzlüğümü hatırlatıyor bana
    Bu anı kucakla, hatırla ki
    Sonsusuz biz ve tüm acılar yanılsama!

—Maynard James Keenan
  • Dışına çıkıp da görebilseydik...

Orijinalden alıntı: Atalay`

quote:

Orijinalden alıntı: Cinéma

Ben evrenimizin dışında 4 boyutlu bir evren olduğunu düşünüyorum,o 4 boyutlu evrenin dışında da 5 boyutlu... en sondaki evrenin de (zaman ve mekanın ötesinde olan bir evren)sonsuz olduğunu düşünüyorum.Elimde bilimsel bir kanıt yok bu sadece benim düşüncem.

Evrenimiz zaten 3 boyutlu değil.
    Biz onu öyle görüyoruz.

şu videonun türkçesi yok mu acaba?

ayrıca peki şu alıntı yazıda ne görüyoruz acaba? alıntı cosmos adlı kitaptan olup yine sagan' a aittir.
    yorum yapmadan evvel doğru tercümeden hareket edelim istedim.

( Our ancestors worshiped the Sun,* and they were far from foolish. And yet the Sun is an ordinary, even a mediocre star. If we must worship a power greater than ourselves, does it not make sense to revere the Sun and stars? Hidden within every astronomical investigation, sometimes so deeply buried that the researcher himself is unaware of its presence, lies a kernel of awe.

* The early Sumerian pictograph for god was an asterisk, the symbol of the stars. The Aztec word for god was Teotl, and its glyph was a representation of the Sun. The heavens were called the Teoatl, the godsea, the cosmic ocean. )

Teknoloji, ancak onu kullanan kadar işe yarar.
    Teknoloji, ancak onu kullanabilen kadar işe yarar.
    Teknoloji, ancak onun varlığını bilen var ise işe yarar.
    ... :D

• İnsan beyninin algısının dışında olduğunu düşünüyorum.

Orijinalden alıntı: The souls migration

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Cinéma

Ben evrenimizin dışında 4 boyutlu bir evren olduğunu düşünüyorum,o 4 boyutlu evrenin dışında da 5 boyutlu... en sondaki evrenin de (zaman ve mekanın ötesinde olan bir evren)sonsuz olduğunu düşünüyorum.Elimde bilimsel bir kanıt yok bu sadece benim düşüncem.

Evrenimiz zaten 3 boyutlu değil.
    Biz onu öyle görüyoruz.

şu videonun türkçesi yok mu acaba?

ayrıca peki şu alıntı yazıda ne görüyoruz acaba? alıntı cosmos adlı kitaptan olup yine sagan' a aittir.
    yorum yapmadan evvel doğru tercümeden hareket edelim istedim.

( Our ancestors worshiped the Sun,* and they were far from foolish. And yet the Sun is an ordinary, even a mediocre star. If we must worship a power greater than ourselves, does it not make sense to revere the Sun and stars? Hidden within every astronomical investigation, sometimes so deeply buried that the researcher himself is unaware of its presence, lies a kernel of awe.

* The early Sumerian pictograph for god was an asterisk, the symbol of the stars. The Aztec word for god was Teotl, and its glyph was a representation of the Sun. The heavens were called the Teoatl, the godsea, the cosmic ocean. )

Acelem var, gelince çevirmeye çalışırım.

"Beni tutan bu vücut
    Ölümsüzlüğümü hatırlatıyor bana
    Bu anı kucakla, hatırla ki
    Sonsusuz biz ve tüm acılar yanılsama!

—Maynard James Keenan

• iç içe evrenler teorisini duymuşsunuzdur. bana mantıklı geliyor. bizim evrenimiz kendinden çok daha büyük evrenler için sadece 1 atom gibi olabilir. cern deneylerinde küçük bir bing bang oluşturuluması amaçlandığını biliyoruz. kütle olarak çok küçük olduğu için belki ömrü bir kaç saniye sürecek bir evren ortaya çıkmış olacak. kütle ne kadar büyükse evrende o kadar uzun ömürlü olur(zaman -kütle ilişkisi) o halde bizim evrenimizide içine alan çok ama çok daha büyük kütleli bing banglerle oluışmuş başka evrenlerde olabilir. yani bing-bang içinde bing-bang. aslında evrenlere sürekli bir sonsuz döngü var. kara delikler evrenin bir gün sonu olacak ama aynı zmanda yeni bir evrenin başlangıcı. kara delikler maddeyi yiyerek büyüyorlar zmanla büyüyerek yiyecek hiçbirşey kalmayınca zamanla birbirini yemeye başlayacak. kütlesi büyük olan diğerini derken sonunda evren dediğimiz yerde sadce boşluk ve tek bir kara delik kalacak. en sonunda bu muazzam kütleli kara delikten yeni bir bing-bang ile yeni bir evren başlayacak...

• konuda üç yerde enerji kelimesi geçiyor. bu benim yazdığımla birlilkte dörtlemiş olduk.
    enerjiden yola çıktığımızda çok değişik yorumlar yapmak mümkün olacak. iç içe evren de olabilir, dışında da olabiliriz içinde de
    aklıma birşey geldi şu an. acaba cerndeki deneyde elde edilmeye çalışılan ne ise evrenin sınırları da o diyebilir miyiz? yani sonuçta çarpışma ile bilinenden daha küçük boyutda ne diyelim atom altı parçacık edilmeye çalışılıyor yani higs bozonu deniyordu galiba. biri minimum mertebede evrenin sınırları da maksimum mertebede. hep minimum mertebeye yoğunlaşıyoruz. diğeri için nasıl bir faaliyet yapılıyor ya da yapılabilir. sonuçta enerji var ortada ve enerjinin nasıl veya ne şekillerde hapsedilebileceğini düşünmek mi gerekiyor acaba. olağanüstü bir durum.

Teknoloji, ancak onu kullanan kadar işe yarar.
    Teknoloji, ancak onu kullanabilen kadar işe yarar.
    Teknoloji, ancak onun varlığını bilen var ise işe yarar.
    ... :D

• İnsanoğlu günlük yaşamdaki tecrübelerine dayanarak bir cisim varsa bu cismin birşeyin içinde olduğunu kabul ediyor ve buna karşı herhangi bir alternatif üretemiyor. Çünkü insan beyni daha önce tecrübe edilmemiş şeyleri (mesela 4. boyut) algılamaktan ve hayal edebilmekten aciz.

Fakat evren herşeyin içinde olduğu en büyük cisim ve evrenin dışı yok. Bizler dünyadaki basit fizik kanunlarıyla düşündüğümüz için bunu kafamızda canlandırmamız mümkün değil ama durum böyle. Eğer evrenin genişleme hızından daha hızlı (nasıl olacaksa) dümdüz giderseniz birgün başladığınız noktaya geri dönersiniz.
  • quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

İnsanoğlu günlük yaşamdaki tecrübelerine dayanarak bir cisim varsa bu cismin birşeyin içinde olduğunu kabul ediyor ve buna karşı herhangi bir alternatif üretemiyor. Çünkü insan beyni daha önce tecrübe edilmemiş şeyleri (mesela 4. boyut) algılamaktan ve hayal edebilmekten aciz.

Fakat evren herşeyin içinde olduğu en büyük cisim ve evrenin dışı yok. Bizler dünyadaki basit fizik kanunlarıyla düşündüğümüz için bunu kafamızda canlandırmamız mümkün değil ama durum böyle. Eğer evrenin genişleme hızından daha hızlı (nasıl olacaksa) dümdüz giderseniz birgün başladığınız noktaya geri dönersiniz.

insan beyni daha önce tecrübe edilmemiş şeyleri algılamaktan ve hayal edebilmekten aciz olsaydı şu an hala mağarada yaşayıp mızrakla ava çıkıyorduk.
    belirtmeye gerek bile yoktur ki insanların farkındalığı çok çok yol kat ederek bugüne gelmiştir.
    evrenin dışının olmadığını bilemeyiz aslında. yada evrenin hızından hızlı gidip evrenin dışına taşarsak başladığımız noktaya geri döneceğimizi de bilemeyiz. hayır biliyorsanız bizi de aydınlatın kendinizi temellendirin.

• Evren bir balon gibi şişip genişliyorsa bana göre evrenin dışı, Big Bang'den önceki ortam nasılsa öyle. Bu benim görüşüm tabii ki ama

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi demonchild -- 21 Mart 2013; 22:09:00 >

Kendimizde beslediğimiz, kendimizde büyüttüğümüz, kendimizde saklı duran bir şeydir sevmek. O hep bizdedir, bizledir, usul usul biriktiririz onu, içimizde yığılı durur.Ve günün birinde ansızın karşımıza biri çıktığında sanırız ki içimizden boşalıveren bu duyguları o taşımıştır bize. Sevmek, kendi kendimizi büyülemektir; kendi kendimize yaptığımız bir büyü.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Nightwish

Ben evrenin dışı olduğunu şahsen düşünmüyorum. Yani dünya gibi düşün diyeceğim ama şaçma olur mu bilmiyorum. Evrenin sonuna gittiğimizi varsayım yaparsak geldiğimiz yer başladığımız yer olur gibi. Bunun evrenin yuvarlak olabilmesi ile alakası yok portal gibi düşünmek lazım. Umarım anlatabilmişimdir.

Eski telefonlardaki Snake oyunu gibi. Demek istediğinizi anlıyorum.
    Evren küp biçiminde de olur, bir yansımadır. Evren hakkındaki düşüncelerimizin eğer test edilebilirlik, kurama dökülebilirlik kadar değeri varsa zaten bunun için bir açıklama yapılabilir.

Evren küp biçiminde.

Kuranda anlatılan, evreni 8 meleğin taşıması konusu, küpün 8 köşesini ifade eder.

Bu yüzden Kabe'nin "evren"i temsil ediyor olabileceği söyleniyor.

Bunları Oktan Keleş söylüyordu. Dörtle ilgili başka bir konuda rivayet de var.

Tabi bu konuda şimdilik tahminden öteye gidemiyoruz.

• Yavaş Yavaş Allaha dönüyoruz desenize

Orijinalden alıntı: sgrafik

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Nightwish

Ben evrenin dışı olduğunu şahsen düşünmüyorum. Yani dünya gibi düşün diyeceğim ama şaçma olur mu bilmiyorum. Evrenin sonuna gittiğimizi varsayım yaparsak geldiğimiz yer başladığımız yer olur gibi. Bunun evrenin yuvarlak olabilmesi ile alakası yok portal gibi düşünmek lazım. Umarım anlatabilmişimdir.

Eski telefonlardaki Snake oyunu gibi. Demek istediğinizi anlıyorum.
    Evren küp biçiminde de olur, bir yansımadır. Evren hakkındaki düşüncelerimizin eğer test edilebilirlik, kurama dökülebilirlik kadar değeri varsa zaten bunun için bir açıklama yapılabilir.

Evren küp biçiminde.

Kuranda anlatılan, evreni 8 meleğin taşıması konusu, küpün 8 köşesini ifade eder.

Bu yüzden Kabe'nin "evren"i temsil ediyor olabileceği söyleniyor.

Bunları Oktan Keleş söylüyordu. Dörtle ilgili başka bir konuda rivayet de var.

Tabi bu konuda şimdilik tahminden öteye gidemiyoruz.

O küpün dışında ne var?

''Umuyorum ki beni hatırlarsınız. Eniştenizi yakından tanıdığım gibi kız kardeşinizi de iyi tanırdım ve en az sizin kadar ben de onların yasını tutmaktayım. Ancak söylenildiği gibi ölmüş değilim, tıpkı sizin yiğeniniz gibi. Hayatta kalmasını sağlamak için onu gizlemiştik lakin gizlenme dönemimiz sona erdi. Ejder, hakkı olan taht ve babası ile annesinin intikamı için Westeros'a geri döndü. Kardeşinizin hatrına yüzümüzü size döndük. Bizi yalnız bırakmayın..''
    Sör Uzun Duncan ile Egg'in Westeros'taki maceralarını okumak istiyorsan TIKLA.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.