Merhaba arkadaşlar, 1 yıldır can ciğer olduğumuz iki arkadaşımla eve çıkacağız. ben şu an ailemle kalıyorum ama yıl içinde bizimkilerin tayinleri çıkma olasılığı olduğu için şimdiden eve çıkayım dedim. ailem de onayladı.
olay şöyle: arkadaşlarımdan biri şu an şehir merkezinde bir evde oturyor. diğeri yurtta kalıyor. evde kalan arkadaşımın ev arkadaşları mezun olacak ve yurtta kalan arkadaşımla beraber evde kalan arkadaşımın evine geçeceğiz.
kafama takılan şu: kış boyunca bu çocukların evine gittim ve doğal gazı çok az yakıyorlardı. sadece kendi odalarını yakıyorlar. evden çıkarken en düşük seviyeye getiriyorlar. eve gelince biraz açıyor ve yatarken kapatıyorlar. biz misafir olarak onlara gittiğimizde kışın dötümüz donuyordu. inanmazsınız salonda montla oturuyorduk. ve arkadaşlar arasında "adamlar yakmıyor" gibi lafları dönüyordu.
doğalgaza kışın 120 lira veriyorlarmış. kişi başı 40 lira düşüyor yani. 1+1de kalıp 80 lira veren arkadaşım da var.
3+1 ev için aylık 120 lira ısınma parası sizce nasıl? (tecrübem olmadığından soruyorum) (çocuğun maddi durumu kötü de değil, normal)
ben Allah'a şükür sıcak evde büyüdüm. 3-5 kuruş az vermek için doğalgazdan kısma taraftarı değilim. az yerim yine de evi ısıtırım.
bu konuyu arkadaşımla konuştuğumda, salonu ve mutfağı yakmayız dedi. yakmayı da düşünmüyor zaten. ancak diğer evde kalan arkadaşlarımda gördüğüm kadarıyla evlerinde ortak yaşam alanları (salon ve mutfak) buz gibi değil. 3 gün sonra arkadaşlarımız bizde kalmaya geldiğinde buz gibi ayazlı salonda misafir etmek istemiyorum. veya canım isteyince mutfakta oturup zaman geçirmek istiyorum. salona geçip tv izlemek istiyorum.
bu konuda neler söyleyebilirsiniz? ben mi haksızım acaba?
ev arkadaşlığı işi biraz zordur. Zaten bir laf var birini tanımak istiyorsan onunla aynı evde 2 gun yaşa diye :)
Aklına takılan tüm konuları kafadan oturup tek tek çözün işi yaptıktan sonra çözmeye kalkarsanız cok kavga olur. Önceden tüm sorunlar konusunda anlaşabilirseniz çıkarsınız.
Ülkemizde ısınma filan gibihizmetler aşırı pahalı bu konuda idareli davranmalarıda bana normal geldi. Tabi üşüyeceginiz derecede degil. Ama aşırı abartılı kullanımında olmaz. Hepınız ıcın ortalama bı ayar tutturmanız gerekecek.
Fatura ile ilgili olarak ben 100 m2 lik eve kış aylarında 200 220 lira arasi fatura ödüyorum ona göre hesapla işte.
quote:
Orijinalden alıntı: Treth
ev arkadaşlığı işi biraz zordur. Zaten bir laf var birini tanımak istiyorsan onunla aynı evde 2 gun yaşa diye :)
Aklına takılan tüm konuları kafadan oturup tek tek çözün işi yaptıktan sonra çözmeye kalkarsanız cok kavga olur. Önceden tüm sorunlar konusunda anlaşabilirseniz çıkarsınız.
Ülkemizde ısınma filan gibihizmetler aşırı pahalı bu konuda idareli davranmalarıda bana normal geldi. Tabi üşüyeceginiz derecede degil. Ama aşırı abartılı kullanımında olmaz. Hepınız ıcın ortalama bı ayar tutturmanız gerekecek.
Fatura ile ilgili olarak ben 100 m2 lik eve kış aylarında 200 220 lira arasi fatura ödüyorum ona göre hesapla işte.
abi kışın kendi odaları haricinde yere terliksiz ayak basılmıyor o derece bir soğuk. odalarındayken kapıyı açınca buz gibi hava giriyor içeri.
siz nasıl yakıyorsunuz peki? tüm odalar yanıyor mu? veya kombiyi nasıl ayarlıyorsunuz? yatarken ve evden çıkarken en düşüğe mi getiriyorsunuz?
ev 3+1 100-130m2 arası.
cevap için teşekkürler.
quote:
Orijinalden alıntı: adt1
quote:
Orijinalden alıntı: Treth
abi kışın kendi odaları haricinde yere terliksiz ayak basılmıyor o derece bir soğuk. odalarındayken kapıyı açınca buz gibi hava giriyor içeri.
siz nasıl yakıyorsunuz peki? tüm odalar yanıyor mu? veya kombiyi nasıl ayarlıyorsunuz? yatarken ve evden çıkarken en düşüğe mi getiriyorsunuz?
ev 3+1 100-130m2 arası.
cevap için teşekkürler.
ben eylül sonu yada ekim ortası gibi hava sogumaya basladıgında kombiyi 23 dereceye ayarlıyorum bir defa yakıyorum mart sonu nisan ortasına kadarda bir daha kapatmıyorum tüm odalar + banyo sureklı yanıyor. bazen annem gecelerı yattıgımızda 1 kademe dusuruyor sabah saat 06 gıbı kalktıgında tekrar normal halıne getırıyor.
24 derece normal ınsan ıcın ıdeal sıcaklık ben bıraz daha serın sevdıgım ıcın oda sıcaklıgını 22 23 derecede tutuyorum.
120 lira cok az degil. Normal aslinda. Fakat şu yanlisi yapiyorlar. Gece yatarken kapatmasinlar. Yani kapatmayin. Devamli açik olsun fakat düşük ayarda olsun. ilk bi kac gün evi isitmak icin seviyeyi yükseltin sonra en en düşükten bi kac seviye üstünde çalistirin . Ev ne soğur ne de isinir. Dogalgaz, en cok calistirildigi sirada yakiyor. öyle her gün açip kaparsaniz batarsiniz. Onun disinda siz öğrencisiniz olum. Heralde ev yeri geldiginde soğuk olur dötünüz donar. Normaldir. Öyle gelecek misafirleri düşünmeyin. Nasil daha az öderiz diye düşünün. Mutfak, banyo, koridorlari falan kapatin. Oturma odasi ve yattigininiz yerleri açsaniz tamamdir. odadan cikarken bi ceket geciriverin üzerinize bi zahmet.
isinma merkezi degilse bu devirde dogalgazla 3+1i isitmak kolay degil. O yuzden buna o kadar takilma, orta yolu elbet bulursunuz ancak ogrenci evinde de odan sicak olduktan sonra salonu isitmaya gerek yok, gecin odanizda takilin.
Kafanda soru isaretleri varsa cikma o eve, zamanla kafandakiler sana batmaya baslayacak. Bu sekilde eve cikip bi hayrini gormezsin :)
Tek eve çıkmayacaksan dostum hiç çıkma. Bana güven az, uzak olsun bir artı bir olsun, diye sözümüz var öğrencilerin.
Anlattığın tarzda yurt harika şu an için. Yavaştan 1+1 ara sen. Bulunca çıkarsın tek başına.
1 yıldır can ciğer olduğun 2 arkadaşınla kanlı bıçaklı ayrılabilirsin o evden. Bu yüzden iyi ölçüp tartman gerekli.
Her noktayı düşünmen lazım. Şimdi aranızda 50 liranın lafı olmazken ev arkadaşı olunca arkadaşının üst üste aldığı 2 ekmek gözüne batar sizi o doyuruyor sanır. Yada 2 kere temizlik yaparsa bütün işi o yapıyor gibi algılar. Bu yüzden temkinli olmakta yarar var. Kafa yapısıda uymalı. Arkadaşın sınıfından 4-5 kişiyi eve getirir ortam olur, senin yayılıp tv izleyesin vardır gürültü patırtıya sinir olursun , gibi.
Daha çoğaltılabilir örnekler , ben temiz ve titiz birisi olduğum için (kıl da denebilir) , geçinebileceğim kişi sayısı oldukça az. Sen fazla takmıyorsundur bazı şeyleri , geçinir gidersin mesela.
120 m kare evde kışın 400-450 arası geliyor.yalıtımı kötüyse ısıtmak çok zor olur.bizde olduğu gibi
quote:
Orijinalden alıntı: Chris Brown
1 yıldır can ciğer olduğun 2 arkadaşınla kanlı bıçaklı ayrılabilirsin o evden. Bu yüzden iyi ölçüp tartman gerekli.
Her noktayı düşünmen lazım. Şimdi aranızda 50 liranın lafı olmazken ev arkadaşı olunca arkadaşının üst üste aldığı 2 ekmek gözüne batar sizi o doyuruyor sanır. Yada 2 kere temizlik yaparsa bütün işi o yapıyor gibi algılar. Bu yüzden temkinli olmakta yarar var. Kafa yapısıda uymalı. Arkadaşın sınıfından 4-5 kişiyi eve getirir ortam olur, senin yayılıp tv izleyesin vardır gürültü patırtıya sinir olursun , gibi.
Daha çoğaltılabilir örnekler , ben temiz ve titiz birisi olduğum için (kıl da denebilir) , geçinebileceğim kişi sayısı oldukça az. Sen fazla takmıyorsundur bazı şeyleri , geçinir gidersin mesela.
peyniri zeytini pazardan alırız daha ucuz oluyor dedi mesela. bu bile bana uymuyor. gider tse damgalı bişey alırım daha az alırım.
vallahi nasıl olacak bilmiyorum. son bir kez daha konuşcam olmazsa çıkmaktan vazgeçcem.
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme