Şimdi Ara

Evde patlayabilen dolap? verimlilik? cuzdan?fatura

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
4
Cevap
0
Favori
238
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba. Zamanında R22yi basitce doldurup, daha verimli şekilde kullanıyorduk tehlikesizce. Sonra ozonu deliyor diye R410a gectik. Oysa R410a R22ye gore daha verimsizdir. Sızıntıda gaz komple boşaltılmalı yeniden doldurulmalı vs. ve servisi biraz daha zor. Neyse %7 %15 arası daha fazla harcar olmuşuz. Ozon ne durumda kimsenin umrunda degil nedense ve kayboldu gitti bu konu. Olan şu, daha yüksek sıcaklılarda çölde bile çalışan dış ünitilere imkan verdi R410a, yani satışlar arttı. Verimsizliğini de biz ödedik.

    https://tsapps.nist.gov/publication/get_pdf.cfm?pub_id=860880


    Simdi de R410 dünyayı ısıtıyormuş diye R600e geciyoruz. R410a ya gecmeyi de anlarım ama bu sefer durum farklı. Her ikisinde de pazarlama sözkonusu oldugunu pandemi krizinde anlamış olduk. Değişen kompresör sistemi ile pazar yeniden şekilleniyor 2021de pandemi ile birlikte, Trump un her sözü bir olaydı. Küçük üretici çuvallıyor büyükler tam tekel oluyor şu anda da. US R410a kullanıyor halen ve dünyanın ısındıgı falan yok diyen de zaten US ve ilgili anlaşmalara katılmıyor da. R410a ile elde edilenler ise şunlar. Daha düşük basınçta çalışır, yani daha zayıf motorla ve ince ucuz bakır borularla işi görür. Motor küçük ve daha az güç tükettiğinden daha verimli olmuş olur. Yani üreticiye maliyet oldukca ucuza gelir. Peki, dünya bunu bilmiyo muydu zaten, US salak mı da buna geçmiyor ve anlaşmalara katılmıyor bu da tuhaf. Bizim için durum ne peki?;

    *Düşen üretim maliyeti alıcıya yansıyor mu? HAYIR, her yeni çıkan dolap hep pahalı.

    *Daha verimli A++ veya +++ dolap alınca cebimizden çıkan azalıyor mu? HAYIR, az ödeyecek dolabı almak için, tasarruf edilecek 10 yıllık elektrik tutarını baştan dolaba ödüyoruz, nasıl oluyosa üretici hep kazanıyor ama bize yansıyan hiç bir şey yok.

    *Peki üretici daha fazla kazanırken halk ne kazanıyor?


    https://www.google.com/search?q=buzdolab%C4%B1+patlad%C4%B1&client=ubuntu&hs=VAc&channel=fs&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwiP9bqXuc_xAhUjh_0HHaBYBOYQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1920&bih=867

    link acilmiyorsa google search-> "buzdolabı patladı".


    Bu neden mi oluyor? cünkü dunya R22 ve R410 tamamen güvenli gazı kullanıyordu. Ama yeniler patlayıcı bir gaz. Kim biliyor? Hic kimse. Sadece haberlerde bu rezilligi hangi sebeblerle olursa olsun yasamış olanlar. Gaz uretici firmanın dedigine bakarsak:

    http://tr.fluorined-chemical.com/news/what-is-advantages-and-advantages-of-refrigera-27725948.html

    Oh ne ala, üretimi ucuz ve de daha az gazla, daha küçük motor ve donanımla, yeni verim reklamıyla, bir taşla 5 kuş vurarak üretici daha çok kazanacak, ama halkın eline ne düşük maliyet ne verim yansımazken, eğer bişey olursa halkın elinde patlayacak. Anladım ki penguenler insanlardan daha degerli, bu insani riskten bahseden kimse yok gaz üreticisinden başka.


    Sadede gelelim, ben böyle bir riske girerek eve bunu sokmam ve şu an dolaba ihtiyacım var.


    Sizlerden R410a gaz kullanan buzdolabı modellerinin listesini rica etmekteyim. Hiçbirşey bulamazsam da eskisi bir şekilde tamir ettireceğim.

    R410a kullanan dolabım bir de her rafı kapaklı olsaydı dolabı her açışta soguk hava boşalmaz gercek manada verimli olurdu ama bunu da kendim ekleyecegim. Aşağıdaki simulasyonda kapağı açınca soguk havanın nasıl boşaldığını gosteriyor ki onunde kapakları olan ozel ve burada bulunmayan bır model bu, on kapakları olmayan modelleri siz dusunun. A+++++++ ile A++++ A .. B ler arasında ne fark olabilir dolap bunu yaşadıktan sonra. Hepsi gereksiz yere soguk hava kaybedip tekrar tekrar çalışmakta. Havaya muhafaza edebilen B sınıfı dolap herseyi sollar o zaman, örneğini de bu marka argesi gösteriyor.

    Bu sebeple dondurmacı, kasap reyonu ve paketli dondurma vs gibi dolabı hiç kapatmayan veya cok acıp kapayan marketler yatay (chest / sandık ) tipi dolap kullanır. Kasap reyonu kapağı hiç olmayan sığ uzun yatay dolaptır. Aynı hacim icin dolap tipinin enerji kullanımı basit hesabına gore zaten en verimlisi de bunlar. Ancak bosuna aramayın mutfakta kullanmaya solda sagda duzgunce rafları olan, bir alt raflara daha kucuk hafifleri tek elle yerleştirmelik, yatay şişe ketcap vs ve yumurt avs kucuklere hemen altt asag sol cekmece olan, dipte sol ve sagdan rayda kayan sebzelik buluşan yatay, ultra efficient dolap yeryuzunde sadece benim beynimde mevcut ve yaparsanız ne ala, bize satılık değil sadece pro cihaz sınıfındalar. Buzluğu altta olanların çok yakması da ilginç!

    https://www.energystar.gov/products/appliances/refrigerators/flip-your-fridge


    Siemens kullanım klavuzlarına göre; verim istiyorsanız, dolap harcaması, kondugu yerin serinliğine ve hava nemine baglıdır. Oysa ve ilginc bicimde şu an belirli ilanda belirli markalar, 16C gibi ortam sıcaklıgında yapılmış hesaplarla sunulmuşlar, oysa kış boyu 25C de yaşarken, genelde mutfak 30 35C dir. Yani eski dolabiniz B sınıfı iken, yeni aldiginiz ama kw/h ı 16C hesabıyla sunulan dolap daha fazla yakmazsa buraya eklersiniz, bakalım durum gercekte ne imiş. Yazın zaten sıcaklık fazla ve nem varsa, kasap reyonu ve sandık tipi dolaplar kapağı açıkken bile çalışırken, siz 3 öğün açıp kapasanız dolap çalışmaz hale gelir. Cünkü soguk hava boşalıyor yerine yeni nemli sıcak hava doluyor, ve ısıtıcı ünite, içeri giren nem kaynaklı buzu çözmekten aciz kaliyor, artan buzlanmayla dolap soğutamaz oluyor. Yazın, basit cam kırmızı alkollü derece ile (-30 +50) dolabinizi deneyebilirsiniz. Gercekten +4 C mi acaba? Gercekten -18? Neden çabuk kuflenmeler bozulmalar oldugunu da çözebilirsiniz. Hepsi klavuzdan alıntılar, hepsi basit testler. Dünya ısınıyor mu peki? Evinizin sokağınızın ısındığı gercek, 15 er katlı beton yığını arasında oturursanız nem dağılmaz, rüzgar erişmez. Hemen yakınımda 50 donum boş arazi var, oradaki istanbul yaşanan istanbuldan 7C daha serin. Hem doğal buharlaşma sonucu serinleme var hem de gayet rüzgar denen olgu da var, klimalı doğal bir dünya. Kuzey istanbulda hep bulutlar varken, güneyi yagmur yüzü görmüyor, yani bizim üsütste yığıldığımız yerde yagmur yok.


    ** Enerji sınıfları konusunda baştan bedelini odedikten sonra ne kadar az yaktığı beni enterese etmiyor.


    ** Faturanız X ise, sandık tipi ile, kabaca 0.8x, gercekçi daha fazla açma kapama bekleme parametreleri ile 0.6x, köydeki kiler gibi gölge serin kapalı balkona koydugunuzda yine 0.7x lerde verimlilik sağlarsınız şeklinde gözükmekte energystar a klavuzlara gore. Evde serin yerdeki sandık tipi ile 0.8 * 0.6 ~= 0.5x yani faturanızın yarısı gider. Eeee böyle dolap yok nedense! Rafları kapaklı dolap da yok!, köye gider kilere koymalık halk olarak yaparız o zaman, şehir mühendisliği sadece tüketim diploması almış anlaşılan. Tek realistik teorem, bilim, mühendislik, açıklama ayın sonundaki faturadır, gercekler ayın sonunda cüzdandan çıkan olacak hep. No dig till weed food forestlike market garden for local hunting gathering, ziraat mühendislerinin 2032 fosfor peak ile 5x maliyet krizinde yeni öğrenmeye başlayacağı konu olursa halk herşeyi kendi çözmeye başlar. Yaşam mutluluğu speclerde arayacak kadar basit değil artık, tek spec var cüzdan fatura ilişkisi.


    ** Elde kalan tek şey basitce dolap ise madem, PATLAMAYAN, US EU pazar savaşının, üst ölçek düşük ölçek kavgasının beni germediği, basitce ve riske girmeden gıdalarımı koyacagım dolap istiyorum.


    Benzer durumda hisseden kullanıcılar için mevcut halen satılan R410a veya R134a soğutuculu modellerin listesini yapablir misiniz? Tesekkur ederim.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ideainnova -- 8 Temmuz 2021; 11:31:57 >







  • O kadar güzel yazmışsınız ancak söylediklerinizi burada anlayacak kişi sayısı %1 bile değil. Ama yinede elinize sağlık böyle güzel bilgi dolu yazıları görmeyi özlemişiz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Firmaların amacı kar elde etmektir bu öğretildi bize fakat günümüzde firmaların tek amacı var o da daha çok kar elde etmek. Nasıl olduğunun önemi yok maalesef.

    Kılıfına uydurmaları yeterli.

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.