Şimdi Ara

Ev yapımı süper Transistör (İşlemci İçin)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
1
Favori
5.172
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar bu konuda doğru dürüst bir bilgi yok. Biraz para biriktirip özel bir işlemci tasarlamak istiyorum. Fakat bunu yaparken binlerce lirada dökemem. Hem işlemciler hakkında doğru bilgileri ve merak edilenleri burada tartışalım hem bende bu yapmak istediğim işlemci için bilgi paylaşımı yapalım.

    İşlemcilerde,bu merkezi işlem birimlerinde milyarlarca transistör nanometrik boyutlarda dip dibe duruyor. Benim merak ettiğim konu işlemci içerisindeki 1 milyar transistörün her biri saniyede 1 işlem mi yapıyor? Yani her transistör bir anahtar gibi aç kapa yapıyor diye düşünürsek her transistör 1 saniyede 1 kez açık,kapalı bağlantı yapabiliyor.

    Türkçe sitelerde Ghz,Mhz için saniyedeki bilmem kaç milyon komut,işlem sayısı demişler. E kimi işlemci var 2006'da çıkmış 3 Ghz, şimdi bir işlemci var 2015'de çıkmış 3 Ghz. Şimdi ikisi saniyede aynı miktarda mı komudu işliyor? Hayır.

    Eğer 1 milyar transistör saniyede 1 kez işlem yapıyorsa bir işlemcideki gibi. 1 milyar transistör yerine 1 süper transistör yapabilirsem günümüz işlemcilerindeki gibi sadece 0 ve 1 çalışan milyarlarca transistör yerine hem çok daha verimli olacak hemde enerji tüketimi daha mâkul olacak.

    Her halukârda hiç bir şekilde daha verimli olamasa bile kendi işlemci mi yapabilmiş olacağım.

    Transistörler konusunda bu konuda doğru ve yoğun bilgi birikimi olan arkadaşlar cevaplarsanız sevinirim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 21 Kasım 2016; 22:12:30 >











  • İzlemeni tavsi ederim... Bu arada Türkçe altyazılı...

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • iptal



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi stresstest -- 19 Mayıs 2017; 0:37:16 >
  • Önce tam toplayıcı, yarım toplayıcı, sayıcı(özellikle prpgramlanabilir veya yönü değiştirilebilir), mux-demux, kodlaycı, çözücü vs. bunları bilin, sonra komut setleri ve işlemcinin yazmaçlarını, bellek yapısını vs öğrenin sonra yapmak istediğiniz şeyin ne kadar zor olduğunu anlayacaksınız.
    Ayrıca kendi imkanlarınızla transistör değil de basit bir diyot yapmayı deneyin, ve bunu 1N4001 ile karşılaştırın. Şüphesiz ki evde en dandik diyot olan 1N4001'i bile yapamayacaksınız(ben de yapamam) Bunların ancak yarıiletken firmasında çalışarak üretiminde katkınız olabilir. O yüzden Türkiye'de veya dışarıda bu iş ile uğraşan firmalarda çalışmanız gerek.
    + İşlemcideki tüm transistörler komut işlemede vs kullanılmıyor. Bir bit SRAM hücresi 6 MOSFET kullanıyor. 2 megabayt L2 cache 2*8*1024*1024 yani 16.7 milyon transistör yapıyor, bu sadece cache.
  • Saniyede 1 kere değil, her bir transistör işlemci frekansı kadar açılıp kapanabilir. Hal böyle olunca süper transistör teorin boşa çıkmış oluyor çünkü zaten transistörler o mantıkla çalışıyor. Problem bu iş için 1 transistörden çok daha fazlasının gerekmesi.

    Mhz, Ghz vs. saniyede işlenen komut sayısı değil devrenin çalışma frekansıdır. Pic mikrodenetleyiciler her bir komut için 4 Hz'e ihtiyaç duyarken Avr'lar 1 Hz de işi bitirir. Ancak pic komutlarına bellekten okuma yazma dahilken avr'da ayrı komut yürütülmesi gerekir. Bunun gibi bir sürü parametre işlemcilerin aynı frekansta farklı hızlarda çalışmasına yol açar.

    Farklı bir yöntemle çalışan bilgisayar tasarlamak için en temel fiziksel olayları değiştirmen, farklı bir boyuta geçmen gerekir (ör. kuantum). Bu işler için belki Türkiyenin bütçesi kadar para harcanmıştır ama henüz geleneksel yöntemlerden daha verimli bir yol bulunamadı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 22 Kasım 2016; 9:2:19 >




  • @kukubara

    Bu ingilizce hep önümüze engel oluyor hocam valla. Zaten zeki de değilim geç anlıyorum ingilizce anlamaya çalışmak bana ayrı bir kötek oluyor desem yeridir. Fakat verdiğiniz linklerdeki basit bilgisayarları hazır elektronik malzemeler ile inşa etmeden bu işin mantığı öğrenilmeyecek belli.

    @burak23358

    Hocam videoda güzel anlatmışlar fakat hâla bir eksik var. @elektro_gadget hocamın paylaştığı bilgi ve benimde kafamdaki en büyük soru işaretini yanıtlamamışlar.

    @stresstest

    Bende basit anahtar mantığından giderek pratik bir şekilde bir anahtar üzerinden farklı bir anahtarlama türü ile bir kerede çok farklı sonuçlar almayı düşünüyorum. Ve bundaki maksadım para yapacak veya her hangi bir şekilde değerli olacak bir şey olması değil.

    Mutlak başarı olarak mevcut işlemcilerden çok daha fazla işlem gücü ve daha az güç tüketen belki hacim olarak 50 kat daha fazla yer kaplayan ama benim geliştirdiğim yönetebildiğim milyonlarca kapı olsun istiyorum.

    Gönül ister ki Intel'in yapabildiği kendimiz yapalım silikonu artık nasıl yapıyorlarsa pürüssüz eritip ayrıştırıp saf bir şekilde donduralım keselim sonra o nanometrik bir şekilde transistörleri oluşturmaları inanılmaz olaylar ama bizim hayal edemeyeceğiz seviye de titizlik,özen isteyen şartlar ve ekipmanlar gerekiyor.

    Sırf transistörlerin üretildiği alanlarda özel klimalar,havalandırma sistemleri,özel toza karşı kıyafetler kullanılıyor. Bunlar bize inanılmaz uzak ne yazık ki.

    @lucky16

    Bahsettiğiniz alanlara,yapılara o kadar uzağım ki şuan söylediklerinizi en fazla ne kadar karmaşık olabilir şekinde düz mantıkla yorumluyorum ister istemez.

    @elektro_gadget

    Yani hocam farzı misal 1 milyon transistör içeren bir işlemci diyelim 1 mhz çalışma frekansında ise bu her 1 milyon transistörün saniyede 1 milyon kez açıp kapanıldığını mı gösteriyor? Yoksa 1 milyon transistörün toplamda saniyede 1 milyon kez mi açılıp kapanıyor.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bilgisayar Bağımlısı -- 22 Kasım 2016; 20:7:11 >




  • konu o kadar basit olmasa gerek.. :)
  • Transistör sayısını unut, onunla bir bağlantısı yok. Devrede (işlemci ya da başka bir devre) kullanılan transistörlerin hata yapmadan çalışabildikleri maksimum anahtarlama hızı. Örneğin haddinden fazla overclock yaparsan transistörler clock sinyaline cevap veremeyecek hale gelip hatalı sonuç üretebilir.

    Piyasada sayılan transistörlerin datasheet lerine bakarsan hepsinde maksimum anahtarlama frekansı yazar. Mesela maks. 1Mhz ise transistör en düşük 1/1000000 saniyeye (1 us) yanıt verebilir demek. Transistörün base ucunu 0.5 us'de bir on-off yaparsan çıkışta alacağın sinyal belirsiz olur.
  • @elektro_gadget

    Bu kavramı ilk defa duyuyorum hocam anahtarlama hızı araştırayım. İşlemcilerde voltaj vermeden çekirdek frekansını fazla arttırdığımızda tepki vermiyor dediğiniz gibi cevap veremeyecek hale geliyor sanırsam. Ancak voltaj arttırarak stabil hale gelebiliyorlar.

    İşte tam bu dediğinizin örneği gibi bir şey sanırsam bu tarz bir durum.
  • Bilgisayar Bağımlısı kullanıcısına yanıt
    Kullanılan transistörlerin uçları arasında, kendi yapılarında belli bir kapasite (kondansatör gibi düşünebilirsiniz) var.(bkz: BJT ve MOSFETlerin yüksek frekans eşdeğer devreleri). Bu kapasiteler çok çok düşük olsa bile, yüksek frekanslarda filtre görevi görüyorlar ve transistörü arzulanan çalışma değerlerinden uzaklaştırıyor. Kapasite (ayrıca indüktans) her yerde var ve bu durum elektronik, yüksek frekans, mikrodalga ve haberleşme mühendisliğinde insanları karmaşık denklemler çözmek, başka yöntemler bulmak zorunda bırakıyor.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @lucky16

    Teşekkür ederim hocam bilgilendirme için.

    Diğer mesaj yazan tüm arkadaşlara,büyüklerime de teşekkür ediyorum. Yine bir şey yapamadık bulamadık
  • CPU Larda sadece transistörmü var.? Diyot direnç kondansatör olmuyormu ?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.