Şimdi Ara

Ev yapımı PCB'de ki Asit Sorunsalı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
25
Cevap
0
Favori
6.657
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

İki gündür bir türlü evde baskı devre basamadım.Asitlerde sorun olduğunu düşünüyorum.Kartı lazer cıktıdan fotograf kağıdına basıyorum.Yani kağıtta bir sorun yok.Fakat asit olarak, eczaneden aldığım perhidrol ve bakkaldan aldığım tuzruhunu kullanıyorum.Oranları da 3/1 oranında.Yani 1 kap tuzruhu(%18 HCI) 3 kap da perhidrol koyuyorum.Yine de bakır yol ortaya çıkmıyor.Hep siyah kalıyor.Belirli bir süre sonra da yol siyah bi sekilde kalkıyor.Kart bomboş kalıyor.Sorun nerdedir ?

Kullandığım asitler;

Ev yapımı PCB'de ki Asit Sorunsalı

Mesaj sayınızı arttırmak için resimlerle ilgili saçma sapan espriler yamamanız rica olunur.

• Hocam 3/1 oranı eczanede satılan Sulandırılmış yani saf olmayan Perhidroller için geçerli...

Ben 4 kapak tuz ruhuna,yarım kapak perhidrol koyuyorum(Tuz Ruhunun kapağı ile)
  • Bu tuz ruhunu ben de kullanıyorum, işini rahat görür. Perhidrol olarak eczanelerdeki siyah-beyaz kutular %30'luk oluyor. Buradaki %50 olduğu için daha az koymak lazım. ermanunal01'in dediği gibi perhidrolü değil tuz ruhunu fazla koymalısın. Perhidrol sadece üstüne biraz gezdirilse bile yetiyor.
  • arkadaşlar bu işin genel bir formülü yok aslında dışardan satın aldığımız her tuz ruhu ve peridrol aynı saflıkta olmadığından kesin bir ölçü belirlenmiş değil benim tavsiyem önce plaketi kabın içine atıp üzerini kaplıycak kadar tuzruhu koyup daha sonra kendi kapağı ile yavaş yavaş prhidrolü eklemek plaketten çıkan kabarcıklar iyice sıklaşıp mavileşmeye başladığı zaman perhidrol eklmeyi kesip kabı sallamak gereekiyo
    not: plaket üzerinden çıkan kabarcıklar her zaman mavi olmayabilir bunun nedeni tuz ruhu ve pridrolün saflığındandır hazırlanan çözeltinin içine az miktar su konularak cözme işlemi yavaşlatılabilir bu durumda yolların yok olması engellenmiş olur
  • İlk başlarda bende fazla tuz ruhu koyuyordum.Fakat yollar direk kalkıyordu.Şimdi tekrar deneyeyim

uzman hoca tamam dışardan aldığımız her tuz ruhu aynı değil de ben sana söylüyorum Tuzruhu (%15HCI) perhidrol %50
  • Az perhidrol kullan hocam.. siyah yolun altındaki bakırlardamı eriyor tam anlamadım.. Ben siyah yollar kalınca çıkarıyorum pcb yi bulaşık teliyle bi yıkıyorum bakır yollar pırıl pırıl çıkıyor..
  • Kimi diyor çok perhidrol koy kimi diyor az perhidrol koy...kafam iyice karıstı ya
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • şimdi yukarıda denilenler gibi kimyasal bilşenler değişebiliyor sizin yukarda kullandığınız perhidrolden kullanmadım ama eczanelerde küçücük kutuda satılanlardan kullanıyorum kap dolusu tuz ruhuna bir iki minik perhidrol kapağı kadar perhidrol koyuyorum 15 dakka bekletince zaten tüm bakır eriyor geriye siyah yollar kalıyor siyah yoluda dediğim gibi bulaşık teli ile silince tertemiz baskı devre çıkıyor...
  • Ya havle vela kuvedden....

Hocam perhidrolü çok koyduğunda bileşiğin çözücü ve yakıcı etkisi oldukça artar.Yani sana bomboş bir kart ortaya çıkarır.Yukarıda yazdığım ölçekte kullanırsan sorunsuz olur.Max 2 DK içinde tamamen hazır
  • arkadaşım karışıma biraz da su ekle. seyrelt olsun bitsin.
  • 4 kapak tuz ruhuna karşılık 1 kapak perhidrol olmalı. fazla olan perhidrol değil tuz ruhu olacak
  • havalar soğudu. sıcaklığa dikkat et ısıtmayı dene banyoyu 40 derece civarında daha iyi sonuç verir
  • elindeki artık plaket parçalarına baskıdevre kalemiyle çizgi çizerek karışımı kontrol edebilirsin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: dergul

elindeki artık plaket parçalarına baskıdevre kalemiyle çizgi çizerek karışımı kontrol edebilirsin.

Evet bi kaç acı tecrübeden sonra öyle yapmaya başladım
  • quote:

havalar soğudu. sıcaklığa dikkat et ısıtmayı dene banyoyu 40 derece civarında daha iyi sonuç verir

Banyo mu ? Arkadaşım beni öldürmek mi istiyosun Balkonda zor duruyorum
  • quote:

Orjinalden alıntı: Méchatronic

quote:

havalar soğudu. sıcaklığa dikkat et ısıtmayı dene banyoyu 40 derece civarında daha iyi sonuç verir

Banyo mu ? Arkadaşım beni öldürmek mi istiyosun Balkonda zor duruyorum

arkadaş asit banyosu diyor evindeki banyo değil
  • karaköyde rezistanslı asit banyoları görmüştüm. ama ufak tefek işler için gerek yok. karışımı tuturduktan sonra ortam sıcaklığı sadece eritme süresini etkiler.
  • arkadaşlar en başından beri söylediğim gibi bu işin bir formülü sihiri mucizesi byüyüsü filan yok!!!! ister kabı ısıtın ister evi ısıtın kaliteli bir baskı devre için öncelikle çizimin plakete iyi aktarılması lazım bunun içinde uygun malzeme ve tecrübe gerekli ben sizlere kullandığım malzemeleri ve yöntemi kısaca anlatayım
    emin olun uyun malzemeler le anlatılanları birebir uyguladığınızda mükemmel baskıdevre elde ediyosunuz

Malzemeler :

1) 130 gram mat kuşe kağıdı ( dikkat bu çok önemli)
    2) kaliteli bir yazıcı (orjinal tonerli hp laser jet 1018 olabilir)
    3) kaliteli bir ütü
    4) kuru bez (eski atlet fanila şiddetle önerilir)
    5) şeffaf bant
    6) tuzruhu, perhidrol (hidrojen peroksit)
    7) kap, su

Yöntem:

1) öncelikle cizimin ters çıktısı lazer jet den a4 boyutundaki kuşe kağıda aktarılır
    2) çizim sınırlarından daha büyük boyutdaki plaket yüzeyi iyice temizlenerek(mümkünse selülozik tiner ile) çizimi ortalayacak şekilde kağıt üzerine konulur ve dört kenarından bantla sıkıca yapıştırılır
    3) plaket kenarlarından yaklaşık bir parmak kağıt kalıcak şekilde fazla bölüm kesilir
    4) hazırlanan plaket kuru bez arasına konularak ütü ile yaklaşık 1 dakika ütülenir( ütü tam bastırılarak kesinlikle buhar kullanılmadan )
    5) işlem sonunda plaket fazla hareket ettirilmeden üzerindeki kağıtla birlikte sıcak halde su dolu kap içine atılır plaket üzerine yapışmış olan kağıt tamamen ıslanıp koyulaşıncaya kadar bekletilir plaket su içerisindeyken bantlar sökülerek üzerindeki kağıt yavaşça kaldırılır kalan kağıt artıkları parmakla hafifçe ovalanarak yok edilir
    6) iyice kaba artıklardan arınan plaketin iyi ce temizlenmesi için bir miktar pamuk veya sünger üzerine bir miktar tuzruhu dökülerek plaket yüzeyi iyice silinir çizimin siyah olarak iyice belirdiği gözlenir plaket çözeltiye atılmaya hazırdır
    7) plaket boş kap içine atılarak üzerini kaplayacak hatta biraz geçecek şekilde tuz ruhu eklenir üzerine pehidrolün kapağı ile yavaş yavaş eklenir çıkan kabarcıklar yeşile kaçıyo ise az miktar su eklenir mavi ise perhidrol eklmeye devam edilir çıkan kabarcıklar iyice artınca kap sallanmaya başlanır bir süre sonra açıkta kalan bakırın iyice yok olduğu gözlenir
    8) bakır tamamen eriyip yok olunca plaket kaptan çıkarılır ve bol su ille yıkanır kalan toner artığı varsa selülozik tiner , yoksa bulaşık teli veya sungeri ile temizlenir
    9) plaket fazlalıkları testere , maket bıçağı vs yöntemlerle kesilir devre matkabı ile delikler delinir ve plaket kukllanıma hazır hale gelir
    10) plaketimiz hayırlı olsun burda anlattıklarım benim kullanığım yöntemlerdir ve %100 başarı sağlamıştır

• hocam ben de karışım yaparken dikkat ediyorum 3e 1 oranı uyguluyorum 3 tuz 1 per. gibi yani

ama perhidrolü geçenlerde fazla karıştırdım plaketi kargaburnu ile çıkarırken aletin bütün paslarını aldı artı agzındaki bütün dişleride sıyırdı ama hayret etigim şeyse kendi kabına neden zarar vermiyor sanırım tuzruhunu koysam bomba olur desenize iyi fikir
  • çünkü bu karışım metalleri eritmek içindir. bu yüzden tahta veya plastik maşa kullanıyoruz. kabın plastik olduğu için zarar görmüyor. metal kap kullansaydın zaten bu soruyu sormazdın.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.