|
Eto Bitmiş (Etanol Üretim Prosesi)
Eto bitmiş, etanol üretim sürecinin son aşamasıdır. Bu aşamada, fermantasyon yoluyla üretilen alkol damıtılır ve saflaştırılır.
Eto bitmiş işlemi, fermantasyon tanklarından gelen "şarap" olarak adlandırılan sıvının bir damıtma kolonuna pompalanmasıyla başlar. Damıtma kolonunda, alkolün kaynama noktası olan yaklaşık 78 santigrat dereceye kadar ısıtılır. Alkol buharlaşır ve kolondan yükselir.
Yükselen alkol buharı, kolonda bulunan soğuk plakalarla temas ederek yoğuşur ve sıvı hale geri döner. Yoğuşan sıvı, %95-96 oranında alkol içeren "ham alkol" olarak toplanır.
Ham alkol daha sonra bir düzeltme kolonuna pompalanır. Düzeltme kolonunda, alkol daha fazla damıtılır ve safsızlıklar uzaklaştırılır. Bu işlem, %99,9'dan daha yüksek saflıkta "eto bitmiş" üretmeyi sağlar.
Eto bitmiş, çok çeşitli endüstriyel ve tüketici uygulamalarında kullanılır. Bunlar arasında içecek üretimi, yakıt katkı maddesi olarak ve dezenfektan olarak kullanım sayılabilir.
Eto bitmiş üretim süreci, endüstriyel ölçekte gerçekleştirilir ve karmaşık ekipmanlar içerir. Uygun güvenlik önlemleri almak ve tüm yasal düzenlemelere uymak çok önemlidir.