19. ETKİLİ KONUŞMADA DİKKAT EDİLECEK GENEL ÖZELLİKLER a. Konuşmayı anlamlı hâle getirmek için vurgu ve tonlamaya dikkat edilmelidir. b. Pandomim (Vücut hareketleri ile konuşma) yapar gibi vücut hareketleri kullanılmalıdır. c. Konuşma sırasında en rahat duruş alınmalı, vücut ağırlığı her iki ayak üzerine dengelenmelidir. ç. Konuşma sırasında boyun, bel ve bacaklar dik tutulmalıdır. d. Konuşma sırasında, belirli bir yere çakılıp kalınmamalı, gereğinden fazla da hareket edilmemelidir. e. Konuşma sırasında, el ve kol hareketleri, mimikler; önceden plânlanmış olmamalıdır. Konuşmanın genel ortamı içinde kendiliğinden olmalıdır. f. Dinleyicilerin tümüne ve özellikle gözlerine bakılmalıdır. Dinleyicilerle konuşuyormuş gibi bir bakış tarzı seçilmelidir. Dinleyiciler, gözle çabuk çabuk taranmamalıdır. g. Konuşmada ilk söylenecek ifadeler, özenle seçilmeli; iyi bir konuşma plânı yapılmalıdır. Konuşmaya ilgi çekici bir ifade ile başlamakta yarar vardır. ğ. Konuşmacı, bir taraftan sevimli ve güler yüzlü olmalı; diğer taraftan ise komik duruma düşecek davranışlardan uzak kalmalıdır. h. Konuşmacı, yapacağı konuşmanın anlam ve önemine herkesten önce kendi inanmalıdır. Konuşma, içten yapılmalıdır. ı. Konuşmacı, fizikî görünüşüne (elbise temizliğine, saç ve sakal tıraşına vb.) çok önem vermelidir. (Geniş bilgi için bakınız: Suat TAŞER, "Konuşma Eğitimi", Dost Kitap Evi, Verso Matbaacılık, Ankara, 1987, 216 s.)
Teşekkürler
Bu zamanda etkili konuşmayı bırak doğru dürüst konuşanı bulamıyoruz.Sanırım; bu konuda okullara ek bir ders konulunabilinir.
evet burda edebiyatçılarımızın hassasiyeti yatıyor aslında
Özellikle toplum önünde çok konuşmaya alışmamış ve bu yüzden de heyecan duyanlar eğer konuşmadan önce derin derin nefes alırlarsa kendilerini daha iyi hissedeceklerdir. Heyecan ve endişe duyulan başka durumlarda da faydalı olduğu bizzat test edilmiştir
konusmak bir sanattir, bunu yapabilen insan ise yuregindekilerle beynindekileri senkron olarak calistirabilme yetenegine sahip olabilendir, konusurken onemli olan konustugunuz konuya olan hakimiyetinizin yuksek olmasidir, tabi burada normal gunluk konusmalardan bahsetmiyorum,onun ilaci baska,ama burada ben akademik icerikli konusmalardaki etkililikten hasetmek istiyorum,konuya hakimiyet, konusma konusunun ilgi cekiciligi, hitap ettiginiz kitlenin kultur ve bilgi seviyesi, sizin icinizdekileri disariya aktarabilme ozelliginiz, dili iyi kullanabilme yeteneginiz vs... bu sekilde listemiz uzayip gider..Bu konuda uzmanlasmak ise kolay bir is degildir, bir kac gunluk bir calismayla asla iyi bir konusmaci olunamaz,yapacaginiz konusmalari mutlaka en azindan 3 ay kadar calismis olmaniz gereklidir,etkili konusmak kitleleri heyecanlandirici, "yuru bea kim tutar seni " seklinde etkileyici degil, karsinizdaki insan ya da insanlari dusunsel yonden onlarin da olaylari etki altinda kalmadan dusunup yorumlamasina olanak taniyici nitelikte olmalidir
. Peki duzgun bir dil kullanmak sart midir? eh tabi ki, bozuk,kotu kokan bir meyveyi kim tatmak ister?Ama ne yazik ki ,arkadas cevreleri arasinda " hop baba naber ya", "hey yavrum benim bea", "baboli napersin?", "aga bi kiz gordum,uff, uff","ulen ben bole isin var ya", "oha falan oldum ", "hatta ohaaa yanii, ve hatta cusunuz", "o araba olum,manyak bi si,hatta ne okuz bi motosiklet o yaaaa" tarzinda evlere senlik, dillere cenaze bir dil kullanimi yozlasmasi duzgun konusan insanlarin toplum icinde umitsiz bir vaka olarak algilanmasina, "ahanda bu da edebiyat yapıyor,salllaaaaa" seklinde basit ve hacimsiz laf kumeciklerinin toplum icinde terennum etmesine yol aciyor,etkili konusma tabi ki bunlardan gecmiyor, sadece bu konusmalar "madem ki batiyoruz, madem ki serbest takiliyoruz, o halde yikin dilin kurallarini takilabildigince FREE takil" seklinde uzuntu verici bir mentalitenin oldugunua isaret ediyor... Durum bundan ibaret...
naptın ya???????????
quote:
Orjinalden alıntı: parmaksiza
. Peki duzgun bir dil kullanmak sart midir? eh tabi ki, bozuk,kotu kokan bir meyveyi kim tatmak ister?Ama ne yazik ki ,arkadas cevreleri arasinda " hop baba naber ya", "hey yavrum benim bea", "baboli napersin?", "aga bi kiz gordum,uff, uff","ulen ben bole isin var ya", "oha falan oldum ", "hatta ohaaa yanii, ve hatta cusunuz", "o araba olum,manyak bi si,hatta ne okuz bi motosiklet o yaaaa" tarzinda evlere senlik, dillere cenaze bir dil kullanimi yozlasmasi duzgun konusan insanlarin toplum icinde umitsiz bir vaka olarak algilanmasina, "ahanda bu da edebiyat yapıyor,salllaaaaa" seklinde basit ve hacimsiz laf kumeciklerinin toplum icinde terennum etmesine yol aciyor,etkili konusma tabi ki bunlardan gecmiyor, sadece bu konusmalar "madem ki batiyoruz, madem ki serbest takiliyoruz, o halde yikin dilin kurallarini takilabildigince FREE takil" seklinde uzuntu verici bir mentalitenin oldugunua isaret ediyor... Durum bundan ibaret...
kelımelerıne ıfadelerıne bu kadar dıkkat edecek ınsanlar varmı? Ben hıc goremıyorum
bu yazılanların içinden 4tanesine dikkat eden bir insana rastlarsak şanslıyız bence..keşke öyle rahat olupta o kadar akıcı konusabilsek ve aynı zamanda da karsımızdakileri etkileyebilsek konusmamız ve içeriğiyle..
gerçekten bu zamanda bu dediklerine uyan insanlar 1000 1 , belkide daha az...
ben biraz diksiyon sorunu yasiyor, "s" harflerini peltek soyluyordum. Ancak sanirim biraz duzeldi simdi. Ancak hala cok hizli konusuyorum ama degistirmek gercekten cok zor. Agac yas iken egilir, diye bosuna dememisler
yeni mesaja git
Yeni mesajları sizin için sürekli kontrol ediyoruz, bir mesaj yazılırsa otomatik yükleyeceğiz.Bir Daha Gösterme