Şimdi Ara

Eski Nesil Çok Şanslıymış. Y ve Z Kuşakları Fakir (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
138
Cevap
6
Favori
9.900
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
217 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Valla bunu daha öncede yazmıştım , en şanslı nesil bana sorarsanız Y kuşağı ama onunda 1993 ve öncesi doğanları . Tam gençliğinin zirvesinde üniversiteden yeni çıktıklarında Türk ekonomisinin zirveye çıktığı zamanlar 2005-2014 arası dolar kuru da 1.5 bandında seyrederken bir çok tanıdığım yurt dışında eğitimlerini gördü , gezdi eğlendi ve hayatında bir daha geri gelmeyecek zamanları en iyi şekilde değerlendirdi . Ama dönüp kendime baktığımda Y kuşağının sonlarına doğru doğmuş biri olarak ben okulu bitirdiğim vakitte dolar 3.8 i zorluyordu ve yurtdışıda eğitim muhabbeti yavaş yavaş hayale doğru gidiyordu . Bırakın eğitimi tatil bile çok masraflı hâle gelmişti . Ah gençliğim  




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SPHAR3X -- 18 Temmuz 2020; 9:31:36 >
  • Y kuşağının tek şansı 2012 ile 2015 arası ülkeden kaçabilecek olma şansıydı.Tabi ailesinin imkanı olmayan kaldı.Kalış o kalış bu saatten sonra Y kuşağı anca öldüğünde emekli olur emekli olduktan sonra da köpek gibi çalışır.

  • bolanka B kullanıcısına yanıt

    Şimdi size düşünemediğiniz bir nokta söyleyeceğim rekabet. E be adam sana demezler mi senin çözümlü kitabından 1 adet var alan yaşadı. Ama YouTube videoları herkese açık her bir video 1 m izlenmiş bu ne demek biliyor musun müthiş bir rekabet demek. Ya ayrıca bu kendini geliştir saçmalıkların bi son verin ya. Babadan mal kalmış maddi sıkıntıları yok adamlar kafalarına göre okumuşlar. Bugün ben kütüphaneme baktım 1 adet Orjinal kitap yok. Hepsi korsan 2.EL kitaplar bugün bir yeri göreyim 2 gezeyim desen para yok. Son kozlarıda şu eee yazılım var grafik var kardeşim onlarda geliştir kendini. Bak iş ilanlarına bakalım en kolay işe girmek için ne yapman lazım. Zamanında pc ile uğraşan yokmuş bilgisayarı açanı IT uzmanı yapmışlar. Günümüzde bu durum böyle mi insanlar zehir gibi rekabet hocam rekabet. Zaten akıl olsaydı sizde 2002 de iktidarı bunlara vermezdiniz


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Cinali1 C kullanıcısına yanıt

    Öncelikle baban burada bahsedilen eski kuşak değil, Y kuşağı.

    ikinci olarak paranın değeri bir değil her şey sayıdan ibaret değil. Baban zamanında 3 aylık maaşıyla araba alabilir, 1 aylık maaşıyla Avrupa turuna çıkabilirdi. Eğer astronomik miktarlarda kazanmıyorsan senin bunları yapman için 3-5 yıl çalışman lazım


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bir de: "şimdiki insanlar sorumsuz, telefondan kafalarını kaldırmıyolar" safsatası var. sanki bizden önceki nesil atomu parçaladı zannedersin. hespi hayatlarını kahvehanelerde ya da TV başında öldürdüler. cahillikleri dillere destandır.

    birçok ülkede teknoloji ilerlerken, insanlar çalışırlarken, bizim ülke yerinde saydı. çünkü bizde hep şu kafa yapısı hakim oldu: "üretmeye çalışıp risk alacağıma, üretilen şeyi alıp satsam zaten bu ülkede kıral olurum"

    Osmanlı yıkılmadan hemen önce İstanbul'un fotoğrafı var, köy gibi ve minicik bir yer. Aynı tarihte ABD'de bir şehrin fotoğrafı var, adamlar birsürü çelik altyapılı gökdelen dikmişler.

    ömrünü çorap, çarşaf satarak geçirip zengin olmuş dedem bile sırf kendi mal varlığı (mağazaları) var diye kendini büyük iş başardı zannediyor.

    eskiden para kazanmak her yönden çok daha kolay idi. yazmaya başlasam destan çıkar. şimdiki nesil kesinlikle şanslı falan değil.

    bir de, eskiden teknoloji yoktu diye: "biz neler çektik, şehre göçtük yokluk içinde sıfırdan başladık" tarzı şeyler söylerler. iyi de kardeşim, hepiniz sıfırdan rahatça ve beyninizi yormadan işler kurup (ya da memur olup) yürüdünüz. azcık okuyan herkes yazlık sahibi bile oldu yav. şimdiki nesile bakın bir de, şimdiki nesil için gelecek öyle kötü görünüyor ki, bırakın işsizleri, iş sahibi olanların bile çoğunun iş kolları ortadan kalkacak gelecekte.

    sağlık hizmetleri ölüyor. emeklilik kalkıyor (resmi olarak kalkmasa da fiili olarak) şimdiki nesil asıl zorlukları görecek.

    ekleme: evlilik bile eskiden 100 kat daha kolaydı. kızların hepsi 18-20 dedinmi evleniyolardı ve çoğu kız kendisini isteyen ilk erkekle direk evlenme kafasında olurdu. şimdi ise, değişen sistemle birlikte yeni nesil çok daha ileri yaşlarda ve çok daha karmaşık ve masraflı süreçler aracılığıyla evlenebiliyorlar.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 16 Temmuz 2020; 9:11:22 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Doğru bir konu.

    Eski zamanda meslek sahibi birisi devlete girmek bile istemezdi. Arkadaşın babası demirciyken özelde 10 lira alırken devlete geçmiş 3 liraya.

    Şimdi devlet için milyonlarca insan sınava giriyor.

    Bu devlete geçen arkadaşın babası tarladan bölünen bir araziyi alıyor ev dikiyor aradan 3-5 sene geçiyor üzerine bir kat yapıyorlar sonra bir kat daha yapıyorlar ve şu an 3 katlı evleri var.


    Hadi bakalım şimdi sınavlarda derece yap bilmem ne yap alabilecek misin öyle bir yeri? Nah alırsın.


    Başka birisi 1980'de askerden geliyor ilkokul diploması var onu da ricayla almışlar. Askerlik bitimi emniyetten iş teklifi geliyor gidip görüşüyor istediğiniz birimde işe başlayabilirsiniz diyorlar ama maaşı beğenmiyor girmiyor bile. Lise diploması olan kamuda müdür olarak işe başlayabiliyor. Birçok kamu kurumunun kapısında işçi aranıyor yazılarının olduğu dönem.


    Babam lise mezunu olarak askere gidiyor asteğmen oluyor.Şimdi üniversite bitiren bile normal asker oluyor.


    1990'larda partiye üye olanlar kamunun işçi kadrolarına giriveriyor. Şu an aldıkları maaş 8 bine yakın veya geçiyor. Sen git üniversite oku dil öğren falan filan kendini parçala anca alırsın o maaşı.

    Bir de eskiden sınav falan yok bazı okulları bitirenler direkt olarak devlete giriyor.





  • Benim babam da dedem de kendi kuşağının en enayi adamları.
    Babamın şu anda bana bırakacak bir lirası yok aynı şekilde dedemde babama 1 lira bile bırakmamış zamanında.
    Hiç değilse insanın kendine ait oturacak bir evi olur o bile yok.Sırf bu sebepten evlenmemeye karar verdim, çocuklarım sefalet çekmesin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Aberrant Warden kullanıcısına yanıt

    Babası y kuşağı falan değil. Ben y kuşağındanım ve bizim zamanımız hiç güzel değildi. Zaten biz büyüyene kadar ülke batmıştı.

  • quote:

    Orijinalden alıntı: Guest-D62C81441

    Benim babam da dedem de kendi kuşağının en enayi adamları.
    Babamın şu anda bana bırakacak bir lirası yok aynı şekilde dedemde babama 1 lira bile bırakmamış zamanında.
    Hiç değilse insanın kendine ait oturacak bir evi olur o bile yok.Sırf bu sebepten evlenmemeye karar verdim, çocuklarım sefalet çekmesin.
    benim peder de öyle. dedemden kendisine kalan bağları, evleri, arsaları her şeyi yok pahasına satıp paraları çarçur etti. yalvardım satma diye, dinlemedi, yeri geldi benden gizli sattı ve ben çok sonradan duydum. bana bıraksa bıraksa borç bırakır.

    ben üiversite okurken 4 sene boyunca babam olacak bu adam bana beş kuruş para vermedi. kendim burs dilenerek ve çalışarak geçindim. hazırlık sınıfını sınav ile atlayıp 5 senede bitecek okulu 4 senede bitirdim ve bitirir bitirmez çalışmaya başladım. ama, bütün bunlar olurken, babam tam o sıralarda emekli olmuştu ve emeklilik ikramiyesini bile Arabistan'a turistlik gezi için Araplara verdi. annemle birlikte Arabistan'a gidip geldiler.

    dedem babama büyük mal varlıkları bırakmıştı ve babama büyük yatırımlar yapmıştı, babamı taa o zamanlar İstanbul'a gönderip okutmuştu. babam ise bana neredeyse hiç yatırım yapmadı, mirasları çarçur etti, hiçbir şey bırakmadı. ama sorsan biz şanslı nesliz. kendim çalışıp ev araba aldım 100% kendi kazandığım para ile, arabayı beğendi peder, ama evi çok beğenmedi. beğendiremedik. sanki kendisinin bir katkısı olmuşmuş gibi bir de kazandığımıza laf ediyo hayırsız.

    babama miras reddi yapacağım çünkü borçtan başka bir şey bırakması imkansız. dedemden kalan mirasların tamamı bu sorumsuz-düşüncesiz adam yüzünden yok oldu.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 16 Temmuz 2020; 9:20:59 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >




  • Degisen bisi yok, yine toplumun kucuk bi kesimi kaymak yiyor ve keyfi yerinde. Biat ediyorsan, karaktersizsen ve güçlünün yaninda olup boyun eğmek sana dokunmuyorsa zaten bi yerlere geliyosun.


    Yok lise biturip hoca olmus bilmem ne, bugun universite okuyan cocuklarin %85i kendini ifade etmekten, yorum yapmaktan, mantik kurmaktan ve yabanci dili gectim anadilini kullanmaktan acizken sen neden bahsediyosun? Bunlar mi zengin olacakti?


    Arsa almamis zengin olamamis hikayesi de her devrin hikayesidir. O isler oyle degil bi yerden arazi alirsin 30 yil sonra milyonlar eder baska bi yerden arazi alirsin 5 para etmez 50 yil sonra bile. Git yozgattan arazi al sittin sene 5 para etmez.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Haklılık payın var. Zamanın şartlarına göre değerlendirmek gerek ama. Herseyden bu kadar çeşit ve bolluk yoktu mesela. Maaşlar yuksek değildi. Gerçi parayı kullanmayı bilememisler orasida var.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 01001101

    benim peder de öyle. dedemden kendisine kalan bağları, evleri, arsaları her şeyi yok pahasına satıp paraları çarçur etti. yalvardım satma diye, dinlemedi, yeri geldi benden gizli sattı ve ben çok sonradan duydum. bana bıraksa bıraksa borç bırakır.

    ben üiversite okurken 4 sene boyunca babam olacak bu adam bana beş kuruş para vermedi. kendim burs dilenerek ve çalışarak geçindim. hazırlık sınıfını sınav ile atlayıp 5 senede bitecek okulu 4 senede bitirdim ve bitirir bitirmez çalışmaya başladım. ama, bütün bunlar olurken, babam tam o sıralarda emekli olmuştu ve emeklilik ikramiyesini bile Arabistan'a turistlik gezi için Araplara verdi. annemle birlikte Arabistan'a gidip geldiler.

    dedem babama büyük mal varlıkları bırakmıştı ve babama büyük yatırımlar yapmıştı, babamı taa o zamanlar İstanbul'a gönderip okutmuştu. babam ise bana neredeyse hiç yatırım yapmadı, mirasları çarçur etti, hiçbir şey bırakmadı. ama sorsan biz şanslı nesliz. kendim çalışıp ev araba aldım 100% kendi kazandığım para ile, arabayı beğendi peder, ama evi çok beğenmedi. beğendiremedik. sanki kendisinin bir katkısı olmuşmuş gibi bir de kazandığımıza laf ediyo hayırsız.

    babama miras reddi yapacağım çünkü borçtan başka bir şey bırakması imkansız. dedemden kalan mirasların tamamı bu sorumsuz-düşüncesiz adam yüzünden yok oldu.

    Alıntıları Göster

    Sende iyi dolmuşsun hocam, bende bir iki seneye kendi evime çıkıp bağları tamamen koparacağım ailemle ne arar ne sorarım.

    21 senedir her allahın günü kavga gürültü, fakirlik, madem paran yok çocuğuna sevgi göster bunlarda o da yok

    derslerim iyi olduğu için hep güzel okullarda okudum malum ortam biraz kalburüstü oluyor o tarz yerlerde, bil bakalım ortamın en ezik en fakir çocuğu kimdi? Bu bende çocukluk travması yaptı artık arkadaşlarım okul çıkışı kızlı erkekli pastaneye giderken ben dolmuş parası olmadığından eve yayan giderdim.


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Z kusaginin isi zor adamlar kicinizdaki dona bile göz dikmis

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • O dönem yaşıyor olsa idin emin ol söylediğin fırsatların hiçbirini göremezdin zaman geçtiği için görebiliyorsun . Günümüzde borsa , Bitcoin , Doviz ve Emtia alsat'ları ile çok çok zengin olma şansın var üstelik çok az bir IQ ile ama göremediğin için değerlendiremiyorsun. Önemli olan fırsatları görmektir geçmişi herkes görür.

  •   Çöp derken ?


    Bu nasıl saçma sapan mesaj arkadaş.Biraz ölçüp biçip yazın...


    Bu yeni kuşak ile birlikte bir çok meslek ölecek ve doğacak.Şu anda bizim bilmediğimiz onlarca meslek dalı çıktı dünyada.Ama bizim haberimiz yok.Ve dahası çıkacak.


    Evet artık bazı şeyler çok zor.Hele hele ülkemizde daha da zor.Her geçen 10 yıl bir öncekini aratıyor,aratacak.Bizim çocuklarımız bizim borçlarımızı ödeyecek falan filan...

  • 15 yıllık donanımhaberciyim, 38 yaşındayım.



    Ey Z nesli,


    Sizin kadar tembel, kendini beğenmiş, kendini düşünen, samimiyetsiz, her şeyi gösteriş ve yalandan ibaret bir nesil daha gelmedi dünyaya.


    Şimdi de kalkmış, eskiden hayat ne kolaydı diyecek kadar yüzsüz ve arsızsınız. Eski nesil açlıkla, sefaletle, yoklukla geçirmiş yıllarını. Eğitime ulaşmak için ne fedakarlıklar çekmiş. Siyasi olaylar nedeniyle ülkenin ebesi ağlamış, gün yüzü görmemişler.


    Ancak buraya gelip ağlayanlar yine sıcacık evinde ders çalışamayan, iphone ile PubG oynayamayan tipler.


    Sizden bir sheet olmaz.


    Taklitçisiniz,

    Sosyal medyada hangi akım görseniz onu taklit edersiniz,

    tembelsiniz,

    acelecisiniz,

    sadece kendinizi düşünüyorsunuz,

    rahata çok alışıksınız,

    çoğunuzda kuş kadar akıl yok, kızlarınız da öyle oğlanlarınız da öyle,


    Sizi böyle yetiştiren de kendisi zorluk çektiği için evladım zorluk çekmesin diyen size göre "boomer" lar.


    Eğitime bu kadar erişim kolayken ilk 10bine giremeyenleriniz mal geldi mal gidecek zaten,

    Sabahtan akşama kadar Pc başında popo büyütmekten asosyalin teki olmuşsunuz, ne olacaktı kızlar mı teklif edecekti size?

    Zamanında arsa ucuzmuş da, şimdi pahalıymış da.. İşte bu kadar ileri zekalısınız. Düşünce ufkunuz bu işte.





  • Eski nesil şanslı diyen net maldır

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yeni nesillerin dünya savaşı görmeden rahatlamaya ulaşması çok zor. ödenecek olan bedeli bu. rahat yaşam istiyorsanız savaş çıkması gerekiyor ardından rahatlamayı izlersiniz.

  • SPHAR3X kullanıcısına yanıt

    Hocam o kadar haklısınız ki. Ben mezun olduğumda dolar 1.8'di. Üniversite kazandığımda hatta babam demişti ki oğlum gel İzmir'de üniversite yaz, benim seni şehir dışında okutacak gücüm yok. Ben de o kadar gücenmiştim ki Allah'tan burslu bir üniversite kazandım ve okul-yurt bedavaya geldi. Üzerine kyk ve projeden aldığım burs ilaç gibi geliyordu. Mezun oldum işe girdiğimde maaşımı beğenmezdim. O zaman maaşım asgari ücretin 2 katı, hatta 1k$. Yıllar geçtikçe maaş arttı, şimdi asgarinin 4 küsür katı ama dolar bazında 1.4 katı falan yapıyor. Bunca yılda gerçek alım gücü olan dolar gözüyle baksan maaşı 2'ye bile katlayamamışız. Zaten her yıl zamdan sonra diyorum ki tamam bu sene rahat edeceğiz güzel zam aldık. Hop bir bakıyorsun "şlak" herşey bizim maaştan da fazla zamlanmış. Varlık içinde yokluk yaşıyoruz resmen.

  • 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.