Behzat hoca paydadaki sıfırı tabloya bir alıyor bir almıyor.Küçükeşit/büyükeşit falan olunca mı alıyoruz anlayamadım açıklayabilirseniz sevinirim.Tabanda x varsa sıfır verince tanımsız yapıyor ama yine de alıyor bazen kafamı karıştırdı. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LELEB -- 6 Ocak 2021; 11:50:36 > |
EŞİTSİZLİKLERDE ANLAMADIĞIM NOKTA

-
-
tabloya yazıyorsun sanki kökmüş gibi ama payda 0 olamayacıgından çözüm kümesinde dahil edemessin
-
Paydamız x-2 olsun.
x=2 değeri hiçbir şekilde alınmaz çünkü paydayı sıfır yapan değerleri istemiyoruz.
Eşitsizlikler - 1 - Matematik Sorusu
şuraya bak paydalı kısma anlarsın diye düşünüyorum
-
Tabloya kök olarak yazmıyor muyuz? Behzat hoca kök olarak yazıyor ama kapalı aralık yapıyor tanımsız yapan yerleri.Benim sorduğum soru küçükeşit/büyükeşit veya <> olunca her türlü alacak mıyız tabloya paydayı sıfır yapan bir değeri.
-
Hocam,
Eşitsizlik sorularında bizim amacımız işaret incelemek. O çizdiğimiz tablo da aslında sayı doğrusu. Eşitsizliğin payındaki ve paydasındaki ifadeler eşitsizliğin işaretini etkiler. O adam sana soruda şunu soruyor:
"Bu ifadenin grafiği hangi aralıklarda negatiftir/pozitiftir?"
Eşitsizliğin paydasındaki kökler ifadenin işaretini etkiler. O yüzden ne olursa olsun paydadaki kökleri de tabloya yazarız. Ama payda sıfır olursa tanımsız olacağı için o değerleri dahil etmeyiz.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F340A741E -- 6 Ocak 2021; 14:2:36 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
aynen bunu demek istemiştim ama anlatamadım galiba şöyle basit düşün paydayı 0 yapıyorsa o değer onu kök olarak tabloya yaz çift katlı veya tek katlı ise ona göre işaret değişimini de incelersin ama çözüm kümesinde dahil edemessin çünkü payda 0 olursa tanımsız olur ama çözüm kümesinin işaretlerini etkiliyor o yüzden tabloya yerleştiriyoruz
-
Çok teşekkür ederim açıklayıcı oldu
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X