Şimdi Ara

Enkazda hayatta kalmak için yöntemler

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
2.341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
3 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar.
    Bu konunun amacı enkazda hayatta kalma olasılığımızın yüksek olması için önceden ne gibi önlemler alınabilmesi, neler yapılabilmesi hakkında fikir üretip beyin fırtınası yapmak. Ön kabulümüz binamızın depremde kesinlikle yıkılacağı, dolayısıyla fikirlerimiz de buna göre olmalı. Herkes kendi fikrini söylese ve fikirlerimizi de iyileştirirsek faydalı olacağını düşünüyorum.

    Genelde deprem öncesi eğitimlerde deprem anında masa altına girilmesi, sağlam eşyaların yanında hayat üçgeni dediğimiz metodun uygulanması gerektiği anlatılır. Şahsen bunlar çoğu zaman beni ikna etmiyor. Çünkü bu yöntemin faydalı olabilmesi için bunu sağlayacak belli durumların olması gerek. Mesela hayat üçgenini metodunu eleştiren bir makale de, hayat üçgeninin işe yarayabilmesi için binanın 'pancake' denen bir şekilde yıkılması gerekiyor. Bu da yanlış anlamadıysam binanın kat kat üst üste yıkılması demek.
    Fakat her bina bu şekilde yıkılmıyor ve binanın depremde ne tarafa doğru ve nasıl yıkılacağını belirleyen bir çok etken var. Fay hattının nasıl davrandığından tutunda zeminin ve yapının buna nasıl tepki verebileceğine dair bir çok olasılık var. Dolayısıyla bu metot her zaman geçerli olamayabilir. Bina yana doğru yıkılırsa yanına sığındığımız nesne bizi ezebilir. Binanın nasıl ve ne şekilde yıkılacağını önceden kestirmek güç.
    Enkazda hayatta kalmak için yöntemler
    Dolayısıyla öyle bir şey olmalı ki, bina hangi tip çökerse çöksün yine de hayatta kalma şansımız yüksek olmalı.

    Benim en fayda sağlayacağını düşündüğüm şey;
    1- DEPREM KABİNİ
    Enkazda hayatta kalmak için yöntemler
    Aynı resimde gördüğümüz gibi oldukça sağlam bir maddeden yapılan, 4 kişilik ve her insanın girebileceği, içinde hava maskesi/su/düdük/erzak vs olacağı; binanın kolonlarına bağlanacak olan sensörlerle, deprem öncesinde oluşan P dalgalarını tespit edip siren ile uyaran, sağlam bir kapalı kabin. Ve bu kabin evde kolayca erişebileceğimiz yerde olsa ve deprem anında aile fertleri bu kabinin içine girse nasıl olur? Ev kesinlikle yıkılacağından dolayı, nasıl yıkılırsa yıkılsın sonuçta bu zarar görmeyecek, tek yapmamız gereken kurtarma görevlilerin içinde bulunduğumuz kabini bulması ve çıkarması.
    Daha önce bu kabinler tasarlanmış ve hatta 2004 yılında Zeytinburnu'nda bilinçli olarak çökertilen 5 katlı bir binada denendi ve başarılı oldu.

    Ama nedense bu hiç gündemde değil Özellikle gelecek yıllarda beklenen İstanbul depremi için faydalı olacağını düşünüyorum.
    Ayrıca bilim insanları tahtayı çelik kadar güçlü yapmanın yolunu da buldu. Belki gelecek yıllarda bu durum maliyet açısından bir işe yarayabilir.
    Eğer almayı düşünenler için sanırım şu firma böyle şeyler tasarlıyor, internetten de araştırıp bulabilirsiniz; LIFEBOX-Deprem ve Panik Kabinleri


    2- DEPREM YATAĞI
    Enkazda hayatta kalmak için yöntemler
    Bu proje ise özellikle gece uyurken olabilecek yıkıcı depremlerde hayatta kalmamızı sağlayan bir sistem olabilir. Yatak depremin büyüklüğüne bağlı olarak binada yaşanacak çökmeye karşı otomatikman çalışacak şekilde tasarlanmış. Deprem esnasında binada oluşacak çökme, binanın yatması yada büyük sarsıntılar sonucunda her olasılıkta yatak devreye girerek kafes halini alıyor. Son derece basit ve hızlı bir tasarıma sahip olan yatak, üzerindeki kişi içine düşecek şekilde kapağını açıyor ve kullanıcı içine düşer düşmez kapağı anında kapatıyor. Kasası tamamiyle çelikten yapılmış. Olası bir depren nedeni ile enkaz altında uzun süre kalacak insanlar için yatağın altındaki bölmeye çok miktarda su şişesi, konserve yiyecekler ve oksijen tüpü depolamakta mümkün.



    Depremde binamıza yıkılacak gözü ile baktığımızda, bunların gibi başka ne gibi sistemler düşünülebilir? Siz ne düşünüyorsunuz?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Prof.Celal Şengör -- 8 Ağustos 2019; 20:13:52 >







  • Bütün binayı sağlam yapmak, başka yolu yok.
  • Güncel

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yatay mimari en güzel çözüm aslında hocam, 2 kat müstakil ev çökse de ölüm riski az olur. ama dolaba girmek mantıksız gelmedi zira çamaşır çoksa dediğiniz gibi en azından darbeyi kesebilir biraz, ya da dolabın kendisi de direkt gelip bizi ezecek/delecek darbelerden koruyabilir.

    kabin tarzı bir şeyin yapılabilmesi çok zor çünkü zaten ufacık evlerde o kabinlere yer ayrılmaz. bunun yanında o kabinler demir bile olsa bina çökünce bizi korumayacaktır, çok daha pahalı ve dayanıklı maddelerden yapılması lazım, ki yine bunu kimse karşılayamaz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Riven Mı

    Bu mesaj silindi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AÇILIN-BEN-MÜHENDİSİM -- 12 Temmuz 2021; 12:17:1 >
  • En iyi çözüm kaliteli binalar yapmak ya da müstakil 2 katlı ve bahçeli evler yapmak. İstanbul için zor ama diğer şehirlere yapılabilir.
  • 5 kat üstündeki adamın pek kurtulma sansi yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Güncel
  • Bir ara bende kafa yormuştum ama ne yapabilirim ki deprem çantası hazırlamaktan başka maddi olarak

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • yararlı konu,ben korkuyorum istanbuldaki olacak depremden.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • kafana taş düşse gittin abi işte, kafa yormaya gerek yok
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.