Şimdi Ara

En kapsamlı dizi tavsiye konusu /// 170'den fazla dizi

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
209
Cevap
33
Favori
27.936
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Dizi genel bölümdeki konuyu yönetici arkadaşa mesaj atarak buraya taşımasını rica ettim ama taşımadı ya online değil ya da ilgilenemedi.Yabancı dizi tavsiyesi olduğu için buraya daha uygun diye düşünüyorum Dizi genelde birçok kişi faydalanamıyor.

    Beni yabancı TV dizileri konularında tanıyan tanır.Bir çok yılımı yabancı dizileri izleyip çekimlerini ,arka planları nasıl yapıldığını vs incelemekle geçirdim.Bu yüzden bir çok kişi ile tv dizi konusunda dizilerin konuların tartışmışlığım çoktur.Nedeni ise aşağıda gördüğünüz ve şu an arşivimde olan ve hala karıştırıp isimlerini eklediğim dizi arşivi yüzündendir.

    -Dizilerin hakkındaki yorumlarıma yeni detaylar ve daha kapsamlı detaylar,gözlemler eklenecek.

    Kesinlikle izlenmeli başlığı altındaki bütün dizilere göz atmalı ve izlemelisiniz.Konusu oyunculukları yansıtılan ortam ,müzikler gibi hemen hemen bütün kritik edilen dallarda çok çok iyi iş çıkarmışlardır .

    İzlenmeli başlığı altındaki bütün dizilere şans verilmeli muhtemelen sıkılmadan severek izleyebileceğiniz diziler olacaktır.

    izlenebilir başlığı altındaki diziler ise vakit geçirmelik ya da hemen hemen bütün kesime hitap etmeyen belli kitlesi olan yapımlar.Ya severek izlerseniz ya da izlemezsiniz

    İzlenmemeli başlığı altındakiler ise kesinlikle uzak durulması gereken yapımlar.Zaman kaybı.
    *tavsiye edilmez ifadesi olan bu kategori altındaki diziler izleyip bitirdikten sonra boşuna izlemişsiniz gibi bir his veren yapımlardır.

    Yeni izleme sistemi oluşturdum .Bu sistem puanlama şeklinde düşünülmesin sadece izlemek isteyenler için kendi türü ve kategorisine ayırdığım dizilerden hangisine ilk başlamalısınızın cevabı olacak.

    1-10 arasında her dizi adı yanına rakam yazacağım "1" ilk izlemeniz gereken kendi türündeki en iyi örneklerden olduğuna kanaat getirdiğim diziyi tanımlayacak "10" ise kendi türünde en son izlenmesi gereken yapımları tanımlayacak ve bu aralıkta rakamlarda bu ölçeğe göre düzenlemiş olacak.

    Yani "1" ilk izlenmesi gereken devam eden rakamlar ise öncelik gerektirmeyen dizileri tanımlamak için verilmiş olacak.Aynı kategoride birden fazla aynı rakamı alan diziler olacağı gibi bu o rakama sahip dizilerin herhangi birini seçebileceğiniz anlamına geliyor
    .


    Kendi türünde konu ve işlenişi itibariyle tek olan ya da türünde diğer hiçbir dizinin kendi sınıfına birşey katamamış diziler arasında tek başına yıldız gibi parlayan izlenmesi gereken yapımlar için ayrı bir kategori koymak istedim. (bkz: "Kendi Türünde tek ya da kendi türünün en iyi örneği olan diziler" )




    Dizi kategorileri




    Yeni izlenmeye başlananlar ve kategorisi atanmamış olanlar


    Under the Dome

    Stephen King romanından uyarlanan dizi bilim-kurgu , dram öğelerini içinde braındırıyor.Dizi de ünlü dizilerden tanıdık simalar bu dizi de rol almış.İlk bölüm itibariyle ihtişamlı bir giriş yapmadığını düşünsem de yayınlandığı ülkede oldukça iyi bir reyting skoru ile ikinci sezonun gelebileceği sinyalini vermiş.Eğer dizi ilerleyen bölümlerde bunu korursa Stephan King desteği ile birlikte senaryo uzatılıp dizi genişletilebilir senaryo bakımından.

    Married with Children

    Bu konuda ki arkadaşların tavsiyesi üzerine başladığım bir sit-com.Açıkcası çok fazla beklentiye girmeden dizi hakkında pek yorum okumadan başladım ama iyi ki başlamışım dedirten bir dizi olduğunu izlediğim bir kaç bölüme dayanarak söyleyebilirim.Bir kaç sezonunu izledikten sonra kategorisini belirleyip gerekli sıralamasını ve detaylı yorumunu yaparım.

    Agent of the SHIELD
    Marvel dünyasını konu alan bilimkurgu-fantastik bir yapım. 25.09.2013 tarihi itibariyle ilk bölüm yayınlanmış olup iyi bir giriş yaptıklarını söyleyebilirim.

    Sleepy Hollow

    Kafasız atlı diye nam salan ünlü hikayenin uyarlaması olan dizi.2. bölümü yayınlanmış olup bilimkurgu-fantastik türe girmekte.İyi bir başlangıç yaptığını söyleyebilirim.

    The Blacklist

    Mesleğe yeni başlamış FBI ajanı ile oldukça ünlü bir katilin bir araya gelip suçluları bulmasını konu alan bir yapım.Kendi türündeki klasik senaryosuna ek bazı sahneleri şaşırtabiliyor.İyi bir başlangıç yaptığını söyleyebilirim.



    Kendi Türünde tek ya da kendi türünün en iyi örneği olan diziler





    ---Fringe ------> bilimkurgu ---> Saf bilimkurgu olmasının ( 4. sezona kadar ) yanındaişlenen hikaye ile ( 5. sezon hariç ) bilimkurgu sevenlerin izlemesi gereken ender yapılardan.Kendi türünde konusuyla nedeniyle bir kıyaslama yapamadığım için bu kategori altına aldım.Bunun nedeni ise herhangi bir dizi ile tam kıyaslamama yapamamış olmam.Türü sevelerin kesinlikle kaçırmaması sevmeyenlerin ise kesinlikle şans vermesi gereken yapımlardan.Konu olarak paralel evrenler,bilimkurgu öğerleri olarak farklı hastalıklar,mutasyonlar,teknolojiler,ilaç ile insan gelişimleri gibi birçok bilimkurgu öğesini içinde bulunduran.Walter Bishop gibi bir karakteri dizi dünyasına kazandırmış bir yapımdır.

    American Horror Story ---->fantastik,korku,gerilim,bilimkurgu ---->Kendi türünde Fringe gibi (içerik bakımından değil tür bakımından ) ayrı bir yere sahip olan biri dizi.Türü sevenler için kesinlikle izlenmeli.Kendi türünde daha iyi bir örnek olmadığı için kıyaslama yapamıyorum.Konu ve oyuncu olarak sabit kalmayan bir senaryo yapısına sahip o yüzden bunlar hakkında yorum yapmak güç.Tek söylenebilecek senaryo ve oyuncuların şu ana kadar oldukça iyi seçilmiş olmalarıdır.


    ---House M.D -->dram,medikal bilgi --->Tıp terimlerini ve ilginç hastalıkları ustalıkla hafızanıza kazıyacak bir dizi.Bunu sıkıcı bir bilgi bombardımanı ile değil oldukça eğlenceli ve düşündürücü bir şekilde yapıyor.Dizinin işlediği dram bazı zamanlar farkedilmese bile oldukça harika bir senaryoyla sürüyor.Ana karakter House kesinlikle bu dizinin kendi dalında kült olmuş birisi.
    Konu olarak bir tanı uzmanı olan garip kişilğe sahip bir dokturun kendi ekibiyle birlikte nadir görülen hastalıkları bulup teşhis etmesini konu alıyor.Ayrıca bu ekipteki neredeyse her bireyin hayat hikayeleri birşekilde anlatılarak senaryoda dram konusu işleniyor.


    ---X-Files---->dram,bilimkurgu,polisiye,bir garip dizi ----> Birçok arkadaşın yoğun ısrarı sebebiyle vakit ayırdığım (1. sezonu bitirdim ) bir dizi.Konu olarak FBI da adı kaçık biri olarak ün salmış bir FBI ajanının UFO ları araştırmasını konu alıyor.Birçok diziye ilham kaynağı olduğunu bildiğim diziyi, izlerken ilham kaynağı olduğu dizilerin hangi bölümlerden esinlendiği daha 1. sezondan görmeye başladım.Açıkcası zamanına göre oldukça kaliteli bir dizi olduğunu izlemeden diziyi izleyenlerin yorumlarından biliyordum ama izleyince daha iyi anlamış oldum.Başroldeki FBI ajanı oldukça komik mimiklere sahip olsada senaryosu oldukça kaliteli,her bölüm sonunda acaba sorusu ile sizi başbaşa bırakıyor.Tür olarak bir eşi daha olmadığı için burayı uygun gördüm.İzlenilmesi gereken dizilerden bir tanesi olarak kendi kayıtlarıma geçiyorum.

    ---Lie to me --->psikolojik,gözlem ---> gerçek dünyada gözlemlenmiş bilgileri içerdiği için izlenebilir.Etüd çalışması için bile izlenebilir.Eğer sosyoloji -psikoloji ile ilgileniyorsanız kesinlikle izlemeniz gereken dizilerden bir tanesi.İzleyiciye kattığı bilgileri oldukça kolay izlenebilir bir tarzda sunması takdire şayan .Çok etkileyici bir senaryo gidişatına sahip olmasada dizide oynayan oyuncuların oldukça iyi performansı sayesinde dizi gerçekten hayat buluyor kendi alanında.



    Kesinlikle izlenmeli






    Suç,dram,polisiye




    1---Dexter--->IMDB 9.1 --->suç,polisiye,dram --->mükemmel oyunculuk,çok iyi bir senaryo.
    ek not :Diziyi tozlu raflara gönderdik malesef.Dexter için bu yorumu yaptığımda 7. sezon bitmişti.Dizinin bitişi birçok kişide bekleneni verememişse de kötü bir son bölüm çekilmemişti.Eksiklikler çoktu ancak izleyeceğinize değecek bir dizi olduğunu rahatlıkla belirtebilirim.

    ///Bir katilin,doğuştan gelen ya da hayatın aşıladığı olumsuzluklarla kendisini bulmaya çalışmasını mükemmel bir şekilde veriyor.Kendi içindeki iç çekişmeler,hesaplaşmalar hayatında olan herkesi etkilediğinden sadece kendisinin değil hayatında ki kişilerin de hayatlarını konu alıyor dizi.

    1---Oz --->IMDB 9.0 --->hapishane,dram,mafya---> karakterleri anlatılmaz sadece izlenmeli."Adebisi" bile başlı başına neden izlemek için ki bütün karakterler "Adebisi " gibi oldukça iyi kotarmışlar rollerini .
    ///Bir çok karakteri barındırmasının yanı sıra,dizinin genel anlatımı ve karakterlerin hapishane dışında ve hapishane içindeki yaşamlarını anlatmasıyla ve bunları birleştirip senaryoyu mükemmelleştirmesi oynayan oyuncuların kendilerini ,rollerine harkulade kaptırmasıyla çok iyi bir dizi ortaya çıkartılmış.

    2---Prison Break----->IMDB 8.5 --->suç,dram,aksiyon---->Sadece ve sadece T-Bag karakteri için izlenebilen bir dizi

    ///İlk üç sezon çok iyi bir oyunculuk ve kurgu ile gelişen olaylar 3. sezondan sonra kendini yavaş yavaş bildik hikayeye bağlamasıyla izleyiciyi hoşnut kılmasa da fenomen haline gelmiş bir diz.T-Bag Abruzzi ,Michael gibi karakterleri sayesinde kendini izlettriiyor .

    1---Breaking Bad ---->dram,suç --->hikaye ve oyuncular harika

    ///Düşünün ki Öğretmenlik yapıyorsunuz ama potansiyeliniz Steve Jobs un başarılarını aratmayacak düzeyde,hayatınız daha da kötüye gidiyor ve hayatınızdakileri önemseyerek onlar için birşeyler bırakmak istiyorsunuz.Halbu ki hayatın ne getireceğini tahmin etmek zor olduğundan istediğiniz herşey istemediğiniz şeyleri yol açıyor ve bundan keyif almaya başlıyorsunuz..İşte bunu konu alan ve 4 duvar arasında geçen bölümünü bile sıkılmadan izlettirebilien bir dram dizisi.

    1---The Wire --->dram,suç -->oyuncular,senaryo mükemmel.

    ///Amerikada ki çarpık polis teşkilatını,devleti,siyasi oluşumu belki de en gerçekci anlatan dizilerden biri.Ana karater ya da karaterler mi ? Bir dizde görebileceğinizden çok çok daha fazlası var.İlk bir iki sezon sıkabilir ama devam ettiğinizde aslında mükkemmele yakın dizilerden bir tanesi olduğunu göreceksiniz.İzlemek istediğinizde sıkılıp yarıda bırakabilirsiniz ama inat edip izlemye devam ederseniz pişman olmamanız kesin .

    2---Boardwalk Empire ---->kesinlikle izlenmeli ----> dram,suç ----> herşeyi ile mükemmel bir yapım daha

    ///Suç dünyasının patronları,içki yasağı derken senaryosu ,oyuncuları,çekimleri,sahne dekarolarıyla o kadar kaliteli bir yapım ki acaba neden daha önce görmedim ben bu diziyi diyebilirsiniz.Karakterlerin senaryoda birden fazla oluşu ve işlenişleri,kendi hikayeleri ve bunların birleşimi ile ana hikaye dizidye çok iyi yedirilmiş.

    1---Sopranos ----->kesinlikle izlenmeli --->suç,dram,mafya, ---> oyuncular ,senaryo mükemmel

    ///Godfather'ı hemen hemen bütün dizi severler duymuştur biryerlerden .Bu dizi Godfather'ın uzun soluklusu,daha karanlığı diyebilirsiniz.Psikopatlıklar mı derseniz,hikayeler mi der misiniz,dram mı dersiniz birçok şeyi en iyi şekilde sunuyor,sunmaya çalışıyor.

    2---Luther --->kesinlikle izlemeli --->dram,polisiye ----> İdris elbanın oyunculuğu mükkemmel

    /// Bir dedektif düşünün seri katillerden bıkmış,kafasına eseni yapan ama yaptığı şeyden de suçluluk duyan .Kafası karışık ama iyi bir dedektif.klasik bir senaryoya harkulade bir çekim ve oyuncular eklenince klasiklemiş kemikleşmiş senaryo size daha heyecanlı gelmeye başlıyor.

    1---Sons of Anarchy--->kesinlikle izlenmeli --->suç,dram,motorsikletler----->oyuncular ,senaryo müzik herşeyiyle dört dörtlük bir dizi

    ///Motorsiklet ve hız tutkunu olarak başladığım dizi hikayesi inanılmaz karakterleri ve dizinin senaryosuyla etkileşimi ,uyumu o kadar harika ki sanki yanıbaşınızda o kasaba varmışta orada yaşanıyormuş gibi hissediyorsunuz.Normal bir suç çetesinden çok daha fazlası var dizide.Karakter olarak Jax in üstünde yoğunlaşıyor gibi görünsede dizideki diğer oyuncular sizi ayrı ayrı havaya sokuyor.Yeri geldiğinde
    psikopatlık yapan oyuncular yeri geldğinde inanılmaz güldürüp eğlendirebiliyor aynı zamanda ekran başında bile gözlerinizi dolu dolu bırakabiliyor.

    1---Strike Back--->kesinlikle izlenmeli --->savaş,dram,suç,gizli birim--->Kendi türünün en iyi örneği belkide.Konuk oyuncuları oldukça ünlü olmasına karşın oldukça geç duyduğum bir yapım olması beni üzdü.Bir solukta izleyebileceğiniz dizilerdenSenaryo,ana karakterler,görsel efektler belki de türüne örnek nitelendirilebilecek bir yapım .ayrıca bir ingiliz dizisi olarak mükemmel iş çıkartmışlar denebilir.Konu olarak ingiliz gizli istihbarat biriminin Latif isimli teröristi yakalamak istemesiyle başlıyor.Game of Thrones,Banshee,Leon,the O.Z gibi yapımlardan oyuncuların dizide rol olması dizinin havasına ayrı bir tat katmış.(4. sezon onayı almış yapımcı koltuğunda silent hill 3d yapımcısı varmış ve oyuncuların eğitimi için black ops gibi gerçek askeri birimlerden eğitim almalarını sağlanacakmış . Ne kadar özenli ve gerçekçi oluduğunu tahmin ederseniz artık )


    1---Justified---->suç,dram,polisiye,komedi(aslında komedi olarak sınıflandırılmamalı içerik olarak ama diziye renk katan replikler oldukça iyi )----->Kendi türüne ait klasik senaryo dışına karakterleri ile çıkmayı başarmış ender yapımlardan bir tanesi.Konu olarak hafif değişen ruh haline sahip farklı tepkileri olan bir polisin suçlularla mücadelesini anlatıyor.Türü bilenler için kesinlikle ilk sıraya alınmalı hala izlenmediyse.Türü bilmeyenler bu dizi ile bu türe rahatlıkla başlayabilir.

    2Bates Motel ---->suç,dram----> Norman Bates isimli psikopat bir katilin nasıl katil olduğunu gençlik yıllarını göstererek anlatan bir yapım.2. sezon onayı alan yapım oyuncu ve senaryo olarak türü sevenler için izlenmesi gereken yapıtlardan biri olarak yerini alıyor.Türe yeni başlayacaklara da bu dizi ile başlamaları herhangi bir sıkıntı vermeyecektir.



    Gizem,bilimkurgu,fantastik,dram




    1---Doctor Who------>bilimkurgu,dram---->Zaman gezgini bir canlının yolculuğunu,maceralarını konu alan,belki de türünde dizilerin birçoğuna ilham kaynağı olmuş bilimkurgu dizisi.Ayrıca Doctor who dizisinin yan karakterleri adına çekilmiş bilimkurgu dizilerin de bulunmakta olduğunu belirtmekte fayda var.Türü sevenlerin kesinlikle izlemesi gerekli,türe yeni başlayacaklar rahatlıkla bu diziden başlayabilirler.///5. sezon 5. bölüm (günceli yakalarım bir kaç ay sonra )

    1---Lost ---->kesinlikle izlenmeli ---->bilimkurgu,mistik,psikolojik ---->Bütün sezonlarını bir solukta izleyeceğiniz başarılı bir bilim-kurgu dizisi.Kült olmuş karakterler detaylar çekimler gerçekten adadan kaldıklarının hissetmeniz mükemmel.


    1---Supernatural ---->kesinlikle izlenmeli --->fantastik ,dram,korku(belki biraz) ---->Kendi türüne yeni bir soluk getirmiş bazı konularda ders verebilecek nitelikte bir dizi.Anlatım hikaye sürükleyici.4-5 sezondan sonra şeytan melek tanrı mevzusuna girsede 6.sezon ve sonrasında senaryosu sallantıda gidiyor.İzliyorsunuz ama ilk 5 sezondaki keyif kadar keyif vermiyor.Müthiş ikili Winchester kardeşler ve Castiel oldukça iyi oyunculuk çıkarıyorlar.

    1---Being Human ---->kesinlikle izlenmeli ---->fantastik ,aksiyon,komedi --->ilk sezon herşeyin düşük dozu olsa da ikinci sezonda oldukça hareketlenme yaşayan bir senaryo ve işlenişe sahip,iyi oyunculuk (izlediğim amerika versiyonu ingiltere versiyonundan esinlendiği için ingiltere versiyonuna da başladım amerika versiyonu çok çok daha iyi gözüküyor izleyeceklere tavsiyem amerika versiyonu ile başlasın izlemeye )

    1---Game of Thrones ---->kesinlikle izlenmeli ---->fantastik,dram,savaş,entrika --->Dizi ilk çıktığında adı ve kitabı duyulmasada birçoğumuz diziden sonra kitabına merak saldık. .Karakter işlenişleri mükemmel.Dizi adının hakkını kesinlikle veriyor.Fantastik öğeler bütçe nedeniyle kısıtlansada yaratılan dünya ve içeriği oldukça iyi.sezonlarını tek solukta bitirebileceğiniz ender dizilerden bir tanesi.Not : kesinlikle diziyi internete araştırıp nedir diye sorgulamayın o kadar fazla gelecek bölümlerden yazı okuyorsunuz ki ne kitabı okumak ne de diziyi izlemek içinizden geliyor.


    2---Carnivale ---->kesinlikle izlenmeli---->fantastik,gizem,korku --->Birçok kişinin bilmediği korku,dram,fantastik öğeleri barındıran oldukça ilginç bir dizi.Karakterleri kendine has ve kesinlikle senaryo ile mükemmel uyuma sahipler.Dizi çekimleri ,senaryo gişatı ve karakterler için izlenecek dizilerden.


    2---Lost Room ---->kesinlikle izlenmeli --->En sevdiğim ve zamanında sci-fi kanalı yılın en iyi mini dizi bilim kurgu ödülünü kazandıran bir dizi.Günlük yaşamda kullanılan aletlerin büyü gücü olmasını konu alıyor ve o kadar alakasız nesnelerin o kadar garip gücü var ki izleyen kendini kaptırırsa bir kaç gün komik bir şekilde çevresindeki nesnelere bu güçleri bağlayabiliyor.Karakterleri kült olmasada senaryosu ve işlenişi harika.

    1---Black Mirror --->bilimkurgu,komedi,dram,fantazi--->İkinci sezonun yayınlanıyor olması bir yana her bölümde işlediği teknolojik gelişimin insan üzerindeki psikolojik gelişimini ele alan harkulade senaryo ile oldukça iyi oyuncuları bünyesine katmış mini dizilerden bir tanesi.Belki dizinin hitap edeceği kitle kısıtlı olabilir farklı konular yüzünden ama her bölümü farklı bir film tadında olan bu diziyi izlememek bu harika fikirleri görmemek demek.

    1---Firefly ----->bilimkurgu --->tek sezon + film iyi bir son.Konu olarak belkide bilimkurgu alanında yapılmış bugüne kadar ki en iyi dizilerden birisi.Kendine has dünyası,dinamikleri ve senaryosu yabana atılmayacak kadar güzel.Dinamikleri izleyiciye bilimkurgu değilde sanki gerçekten olabilirmiş gibi bir algı oluşturuyor.Dizi iptal edilmiş olsada yapımcı dizi severleri üzmeyerek çok çok iyi bir 2 saat üzerinde süren film ile taçlandırıyor seriyi.Bilimkurgu sevenlerin kesinlikle izlemesi gereken dizilerden bir tanesi.



    Komedi,dram,arkadaşlık





    1---The Big bang Theory ---->kesinlikle izlenmeli -->komedi,bilim ---> Bir arkadaş grubu düşünün aptalının bile mühendis olup mastır yaptığını ve arkadaşların hayatlarını düşünün.Aralarına bir de karşı dairelerine taşınan sarışın bir güzel gelince hayatlarındaki değişim zekalarıyla ilginç bir hal alıyor.Oyuncularından bazıları Sheldon,howard ve annesi,raj gibi kült olmuş karakterler.Espiriler oldukça iyi ve fizik alanında olsa bile kimseyi sıkmayan ve anlaşılabilecek espiriler.


    1---Two and Half Man ---->kesinlikle izlenmeli --->komedi --->Başrol oyuncuları kült olmuş bir komedi dizisi daha.sadece uçkur üzerine dönebilecek bütün espiriler mükemmel bir şekilde yapılıyor.Senaryo zekice hazırlanmış.Ana karakter ayrılsada hala izlenebilir dizilerden.

    2---Blue Mountain State ---->kesinlikle izlenmeli ---->komedi,spor --->Kendi dalındaki komedi dizilerinin ana temasından daha farklı işlenen bir konusu var.Spor ile komedinin birleştiği mükemmel bir komedi.Spor dediysem komik sahneler spor sahasında değil takım elemanları arasında geçiyor.Oldukça argo ve +18 sahnenin olduğu varsayılırsa ailecek izlenmecek dizilerden bir tanesi olarak da söylenebilir.Başrol oyuncularından Thad yine kült olmuş karakterlerden biridir.


    1---Friends ---->kesinlikle izlenmeli ----> komedi,aşk,arkadaşlık --->Arkadaşlığın,romantik ortamın kahkahaların oldukça iyi harmanlanmış bir dizi yapımı olduğu gerçeği her bölümde kendini hissettiriyor.Her biri ayrı mükkemeliyetteki oyuncular ve kendi senaryolarıyla çok çok iyi bir iş çıkartyıor.Dizi biterken ağlamanız bile olası .

    1---How i met your mother! ---> kesinlikle izlenmeli ---> komedi ---> İlk bir kaç bölümün sıkıcılığını attlatıktan sonra ( benim için 1 yıl ) Sadece Barney için bile izlenebilecek komedi dizilerinden.Espiriler her zamanki bilindik espiriler yerine oldukça yaratıcı espiriler .Senaryo bazı yerlerde çok kolay tahmin edilebilir olsa da oyuncuların rahatlığı kendi ülkelerindeki bilinen ender espirilerle güldürebilmeyi başaran iyi bir komedi dizisi.Barney bu dizi ile kült olmuş bir karakterdir ayrıca

    1---Alf---> kesinlikle izlenmeli--->komedi--->Zamanında yayımlanan uzaylı bir ırk ile yapılmış en iyi komedi dizilerinden biridir.Alf in tavırları espirileri o kadar iyi ve yerinde ki keyfisiz gününüzde bile istemeden güldürebiliyor sizi.


    1---Shameless ---->kesinlikle izlenmeli ---> komedi,dram--->İngilteredeki çıkan diziden ayrı olarak ABD yapımı olan bu dizi sadece komedi olarak değil dram olarak da mükemmel bir iş çıkartıyor.Her karakterin kendine has tanıtımı işlenişi ,replikleri ve hayatı mükkemel bir şekilde anlatılıyor.Parçalanmış hayatların ve hayallerin tekrar birleştirilmeye çalışıldığı ama daha çok dağıldığı ve komik anlarla işlenen mükemmel dizilerden bir tanesi.

    2---The Inbetweeners----> kesinlikle izlenmeli--->komedi,gençlik --> hani hemen hemen bir çok gençlik dizisinde romantizm ve birşeyi başarma olgusu vardır ya bu dizi tamamen bunlardan arınmış ve çok daha iyi bir şekilde gençleri anlatan ve oldukça iyi mizahı yansıtan dizilerden.



    Tarihi olaylar,dram,savaş,




    2----Unsere Mütter,unsere vater----->dram,savaş---->1940 'lı yıllarda Hitler döneminde Almanya'nın Ruslar ile savaşını,yahudilerin,katledilmesini,Aryan kardeşliğini ele alıyor.Oyuncular,tarihten alınmış kesitler,senaryo,tarihi savaşın gerektirdiği ortam oldukça iyi bir biçimde yansıtılmış diziye.Türü sevenler kesinlikle izlemeli,türe yeni başayacaklara dram ağırlıklı olduğundan ve belgesel tarzına daha çok yaklaştığından sıkıcı gelebilir,bu yüzden ilk tercihleri olmasın.

    2---Hell on Wheels ---->kesinlikle izlenmeli ----->suç,dram,aksiyon --->Western dizilerinde izlenmesi gereken dizilerden.Çekimler,mekanlar,senaryo harika.Gerçeğe yakın kurgulanmış karakterler ve senaryo oldukça iyi.Başrol oyuncusunun "cuk" diye rolüne oturduğu ender dizilerden bir tanesi.Müzikleri de ayrı bir zevk.

    1---Hatfields & McCoys ---->kesinlikle izlenmeli --->dram,savaş,suç----->Daha diziye ilk başladığınız müziklerin birçok kişiyi mest edeceği kesin,ayrıca senaryo ve oyuncular bir western dizisinde görebileceğiniz en iyi niteliğe sahipler.Hikayede gerçeklerden kurgulanma olsada bir an dizi izlemediğinizi belgesel izlediğinizi bile düşünebilirsiniz ama bu belgesel niteliğinde değil dizi kıvamında olduğu olduğu için çok daha fazla zevk almanıza neden olacaktır.


    1---Band of Brothers --->kesinlikle izlenmeli --->dram,savaş --->Şu ana kadar çekilmiş en iyi savaş dizisi diyebilirim.İlk bölüm ile son 2-3 bölüm tempo az olsada mükemmele yakın savaş sahneleri,harika oyuncularla soluksuz geçecek bir sezon sizleri bekliyor olacak.

    1---Vikings---->dram,savaş,tarihi olaylar,mitoloji---->Ortaçağ da geçen dizi muhtemelen tarihi gerçek olayların yaşandığı ve mitolojiye konu olan Vikinglerin mistik yönleriyle harmanladığı bir dizi.Hem tarihi bir belgesel niteliği taşıyor hem de bir seyredilmesi keyifli bir dizi olarak öne çıkıyor.

    1---Spartacus :Sand and Blood ve serisi --->kesinlikle izlenmeli --->Tarihteki olayları konu alsada muhteşem bir hikaye tarzında yaptığı sunum bu diziye çok ama çok yakışmış.Karakterlerin her biri birbirinden kült olmuş bir yapım.+ 18 ibaresi bu dizi için az kalıyr bunu da eklemek de fayda var.Sizi tek sıkacak durum kan efektlerinin eğer tarzınız değilse çizgi roman tadında işlenişi.Bunun dışında kusur olarak nitelendirilebilecek tek şey çok fazla seks içermesi ve bunu normal değil anormal bir şekilde tarihin abartılmış zamanına gönderme olarak yapılması. ( konu tartışılabilir -bazı tarihçiler daha fazlası olduğu yönünde makale yazmışlar ) .Dizinin ilk sezonundaki başrol oyuncusunun kansere yenik düşmesiyle diğer sezonlarda malesef onu izleyemecek olmak ayrı bir burukluk.(toprağı bol olsun )

    Dizi izlenme sırası yayınlanış tarhine göre

    -Spartacus Blood and Sand
    -Spartacus Gods of Arena
    -Spartacus Vengeance
    -Spartacus War of the Damned


    Dizi izlenme sırası senaryo kronoloji göre,
    -Spartacus Gods of Arena
    -Spartacus Blood and Sand
    -Spartacus Vengeance
    -Spartacus War of the Damned


    -Eğer Gods of Arenayı önce izlemeyi seçmişseniz muhtemelen bir önce yayınlanan Blood and Sand serisinin sonunda ne olacağını göreceksiniz birçok yerde spoiler şeklinde gösteriliyor bu yüzden yayınlanış tarihine göre izlemenizi tavsiye ederim.









    Salt dram






    1---House of Cards----->dram----> ilk bölümünü izlememe rağmen oldukça kaliteli bulduğum çekimlerine ve karakterlerine hayran kaldığım yapımlardan biri olma yolunda ilerleyecek gibi gözüküyor.Konu olarak ABD de politik olayları konu alıyor.


    1---Mad men----> kesinlikle izlenmeli --->dram-->Bir dizi düşünün geçtiği mekanlar nredeyse dört duvar arası .Dışarıya aynı evde cam bakar gibi dizide dizinin geçtiği dört duvarlardaki camlardan görebiliyorsunuz.Ancak bu durum senaryo ve müthiş oyunculuk yanında o kadar sönük kalıyor ki aksiyona ya da dış mekana ihtiyaç mı olur diyorsunuz. Başrol oyuncusu ve diğer oyunculardan bir kaçı bu dizi ile kült olmuştur.



    Neredeyse salt bilimkurgu




    1---Stargate -1 ---->kesinlikle izlenmeli -->bilimkurgu---->Dünyanın yıldızgeçidi denen bir geçitle diğer gezegenlere açılabilmesini konu alan basit yapıya ama mükemmelleştirilmiş senaryoya sahip bir yapım.Zaman zaman komik dekorlar görsenizde yadırgamıyorsunuz.Oldukça ilginç kurgular görüyorsunuz.Zamanında yapılmış en iyi bilim kurgulardan bir tanesi

    2---Stargate:Atlantis --->kesinlikle izlenmeli -->bilimkurgu---->Yıldızgeçidi serisi ona ererken Atlantisin geleceği haber veriliyordu ve Stargate Atlantis çekilmey başladığında bayrağı onun devrettiği yerden aldı ve daha ileriye taşıdı.

    Star Trek Serisi (fanları kesinlikle izlemiştir) ---->Seriyi tek tek yorumlamak yerine yazabileceğim genel olarak tek şey kendi yarattığı evrenin kurgusunun harika olması.Original series,Voyager oldukça iyi olmasına rağmen Enterprice daha yavan kalıyor.Next Generation ve DeepSpaceNine ise kült olmuş karakterlerinin yerlerine yenisini koymaya çalışıyor belki bir nebze olsun gidersede Original Series'in yerini tutmuyor.Konu olarak uzay zaman yolculukları ,teknoloji ve farklı ırkların yaşamları yıldız gemilerinin mürettabatının karşılaştığı sorunlar,dram gibi bir çok öğeyi içeriyor Star Trek serisi.

    1----Star Trek Original Series
    2----The Next Generation
    2----Deep Space Nine
    1----Star Trek Voyager
    3----Star Trek Enterprice




    1---BattleStar Galactica ----> izlenmeli --->bilimkurgu,fantastik --->Bilimkurgu dünyasına "So say we all" repliğini kazandırmış Komutan Adama'yı kült yapmış bir dizidir.Konusu insanlığın makinelerden kaçarak soylarının tükenmemesine uğraşmaktır.Oldukça sade bir konu olmasına rağmen içerik olarak kaliteli bölümleri çoğunluktadır."what the "-Frak " ve Frak söz öbeği kelimeleri de unutmayalım kazandırdığı. ( düzeltme ve ekleme için teşekkürler )

    2---BattleStar Galactica Blood and Chrome ----->izlenmeli --->bilimkurgu,fantastik ----> film olarak çekilip kısa bölümlerle dizi olarak yayınlanmıştır.Komutan adamanın gençlik yıllarını ve makinelerin gelişimini anlatmaktadır.Ortalama bir seyir keyfi olmasına rağmen BSG ile bağlantılı olduğundan izlenmesi gereklidir.





    İzlenmeli









    Suç,dram,polisiye





    1-----Blue Bloods------>suç,dram,polisiye---->New York şehrindeki polis teşkilatını ve bu teşkilattaki ana konu olarak bir aileyi konu alıyor.Bu aile de bir şekilde bütün erkekler polislik mesleğini icra etmetedirler.Bazıları rütbeli bazıları ise yeni polis olmuş.Hem polislerin aile içi dramını,hem de suçla mücadelerini konu almakta.Ayrıca suçla mücadele de bu ailenin içinde zı görüşler sürekli birbirleri ile çatışmakta.Türü bilenler bu diziye göz atmalı,türe yeni başlayacaklar ise bu dizi ile türe başlayabilirler.

    1---Jericho --->izlenmeli --->suç,,dram, Post Apokaliptik--->ABD de yaşanan iç çatışmalar sonucunda bu topraklarda yaşanan felaketleri konu alan ama bu konuyu sadece Jericho kasabasıyla işleyen bir dizi.Konu ve kurgusu oldukça,oyuncular kaliteli.Türünü de seviyorsanız izlemeniz gereken dizilerden.

    3---Chase ----> izlenmeli --->suç,aksiyon,dram ---> U.S Marshals birimini konu alan dizi kendi türündeki dizilerdeki romantik dram ya da uzatılmış bölümlerden sıyrılarak oldukça iyi bir iş çıkartmış.Oyuncular kült olmasada oldukça gerçekçi bir anlatıma sahip bir polisiye-suç dizisi.

    1---24--->izlenmeli --->polisiye,aksiyon,dram--->Dizi dünyasına Chuck Norris kültünden sonra Jack Bauer olarak kendine yer edinmesini sağlamış 24 dizisi ilginç işlenişi ,iyi senaryosuyla iyi çıkartıyor.Ancak günün 24 saatinin sürekli bir şeyle meşgul olunması izleyiciyi bir süre sonra yoruyor.( izlemekten değil ) Diziyi seveceksiniz ama senaryosu yerine Jack Bauer ismi daha fazla aklınızda kalacak.Senaryo olarak sezonlarda biribirinden farklı konuları işlese de temel olarak Jack Bauer'in ülkesi için yaptığı işleri ,işi gereği çatışmaları,terörist grupları entrikaları içeren bir yapım.

    1---Sherlock--->polisiye,gizem --->izlenmeli ---> İngiliz aksanını sorun yapmıyorsanız ,garip kişilikli ve üstün zekalı başrol oyuncularına sahip dizilere sıcak bakıyorsanız oldukça seveceğiniz bir dizi.Yine herkese hitap etmeyen bir yanı var senaryosu ve oyuncularıyla.Kendi alanında kült olmuş bir hikayeyi dizi olarak izlemek herşeye rağmen güzel.Sherlock'un klasik hikayesi aynı tarzda devam ettirip teknoloji ile yoğuran bir yapım .

    2---The Unit---->aksiyon,dram---->özel polis ekibi ve bu ekipteki kişilerin özel hayatlarındaki durumlar ile ilgili çift yönlü bir senaryo anlatımı,herkese hitap etmeyebilir,iyi oyuncular,iyi senaryo.Senaryonun pembe dizi gibi uzatılmaması artılarından.Son kararımı diziyi noktalyınca vereceğim. ////hala izlemekteyim günce bölüme yetişemedim.
    1---The shield --->dram,aksiyon--->izlenmeli---->Özel birliği konu alan dizi çetele karşı savaşını konu alıyor.yer yer aksiyonun olduğu dramın olduğu bir dizi.Oyunculara alışmak zaman alabilir ve senaryo ilk başlarda sıkabilir.Bu tip dizileri izleyen arkadaşlar için dizi oldukça iyi bir içeriğe sahip.

    3---Numb3rs --->izlenmeli--->suç,dram,biraz aksiyon--->oyuncular iyi seçilmiş,kurgu iyi yedirilmiş,senaryosu gerçekçi,matematik ve fizik alanına ilgi duyanlar için daha anlamlı bir dizi haline gelebilir. Senaryo olarak matematik ve fizik dahil bilimsel teorileri kullanarak işlenen suçları tahmin edebilme ya da normalde sorun gözükmemesine rağmen bilim ile herhangi bir suç unsuru olduğunu keşfederek suçluları engelleme gibi konulara sahip bir dizi.Senaryo itibariyle ortalama bir dizi olup türü sevenler için oldukça keyifli zaman geçirtecektir.(hala izliyorum en son bölümü daha izleyemedim.Toplamda 6 sezon mevcut )

    3---Hunted (2012 -- ?? )---->izlenmeli---->polisiye,dram İngiliz versiyonu sanırım amerika versiyonu ile çok fazla benzerliği yok .Oyuncular,konu ve çekimler oldukça iyi..Yapımcı şirketlerden bir tanesi diziyi devam ettirmeyeceğini açıklayınca diğer şirket ingiltereden alıp ABD'ye taşımayı düşünüyor diziyi.Klasik komplo teorisi ile çorap örülen bir istihbaratında çalışanın başından geçenleri anlatıyor.Senaryo klasik olmasına rağmen çekimler,oyunculuk ve senaryodaki detaylar zengin olunca geriye yapılacak tek şey diziyi izlemek kalıyor.

    4---Last Resort ---->izlenmeli----->dram,savaş,entrika----->Bir ABD nükleer denizaltının nükleer başlık fırlatma emrini reddetmesiyle başlayan olayları konu alıyor.Konusu ve işlenişi ile oldukça iyi senaryo malzemesi bulunuyor.(mini dizi olarak durumu değiştirildi tek sezon oldu )

    3---Bones----->izlenmeli---->Bir kemik analizcisinin ( latince adını hep unutuyorum ) FBI ile çalışmasını,suçluları farklı yöntem ile bulmasını konulan bir yapım.8. sezonunu devirecek bu yıl .Günceli yakalamaya çalışıyorum.Günceli yakarlarsam kategorisi değişebilir ama yakın zamanda bunun olacağını pek sanmıyorum

    3---Banshee (2013 )---->izlenmeli--->Bir hırsızın hayatını konu alan ,yaşadığı dramları,yaşayacağı olayları anlatan bir dizi.Oyuncular rollerinin hakkını veriyor.Çekimler güzel.Dizinin ana konusu sığ kalabileceği için 2. sezondan sonrasını görmeyebilir ama 2. sezon onayı aldığını belirteyim.1. sezon tamamlayan dizi ilk bölümlerde izleyiciyi senaryosuyla,çekim ve karakterleriyle memnun etse de senaryo konusunda sezon sonlarına doğru hızla kan kaybediyor.2. sezonda olası bir senaryo değişimine gidilmezse ömrünü 2 sezon ile tamamlası mümkün.

    3---The Kill Point---->dram,gerilim,suç,polisiye---->Eski askerlerin banka soygunu girişimi ile başlayan sancılı süreci dramatik bir şekilde anlatan oldukça iyi bir mini dizi.

    3---Life --->Dram,polisiye,suç ---->Konu olarak eski bir polisin üzerine atılan suçun 0n yıl kadar sonra yanlış olduğu kanısına varılarak serbest bırakılıp görevine tekrar dönmesiyle başlıyor.Türündeki klasik senaryoya bağlı olsada oyuncular ve ilginç diyaloglar sebebiyle türü sevenleri severek izleyeceği yapımlardan bir tanesi.

    2---Hannibal---->Dram,suç,gerilim---->Herkesin bildiği seri katilin hikayesinin diziye uyarlanmış hali.Konunun genel senaryosu bilindik ancak oyuncuların ve çekimlerin kalitesiyle yeni yaynlanmaya başlamış olan dizinin ,bu kalitesini istikrarlı biçimde sürdürmesi halinde 2. sezon onayı alabileceğini düşünüyorum.Türü sevenlerin kesinlikle göz atması gerekli.Türe yeni başlayacaklar için türündeki diğer dizilere göz atmalarında fayda var.


    Tarihi olaylar,dram,savaş,




    2---The Pasific --->izlenmeli --->dram,savaş (band of Brothers'ın yapımcılarının yaptığı bir mini dizi.Band of Brothers kadar olmasa da oldukça iyi bir yapım.) Gerçek savaşın yüzünü taraflı olarak yansıtan ya da izleyiciye en azından o izlenimi veren dizilerden bir tanesi

    2---Borgias-----> izlenmeli ---> ortaçağ,dram ---->Borgias ailesini,kiliseleri ,hristiyanları ,dramı cinayetleri,entrikaları konu alan tarihi ortaçağ dizisi.Ülkemizde çok az kişiye hitap edecektir konusu ile ama odukça kaliteli bir yapım olup türü sevenler için kaçırılmaz dizilerdendir.

    1---Rome---->izlenmeli---->dram,savaş,tarihi olaylar---->Yine ortaçağ da dizininin adından da anlaşılacağı gibi Roma dönemini konu alan bir tarihi yapım olarak lanse edilmiştir.Oyuncular ve görseller iyi olup senaryo konusunda başarılırdır.Türü sevenlerin izlemesi gereken yapımlardan bir tanesidir.



    2---Tudors ---> ortaçağ entrika --->herkese hitap etmeyebilir ama oyuncular,sahne dekorları ve senaryo kaliteli.Konu olarak tarihimiz ortaçağın 1500 lü yıllarda kral henry'nin yaşamını konu alıyor.Her zamanki gibi dizide kadın olunca ortaçağ zamanında ihtiras,aşk,ihanet gibi konular işleniyor.Dizi türünü sevenler için oldukça doyurucu .Türü sevenler kaçırmaması gereken yapımlardan fakat tarihte bu olayları merak etmeyenler için sıkıcı olması yüksek ihtimal.




    Gizem,bilimkurgu,fantastik,dram




    2---Defiance ----> bilimkurgu,fantastik,savaş,dram--->Star Wars veya Star Trenk evleri gibi birden fazla ırk barındıran bir evreni işleyen ve ırkların savaşını dünyaya taşıyıp dünyadaki savaşı anlatan bir yapım.Ancak bu savaş göreceli olarak bitmiş ve dünyada birden fazla ırk yaşamakta ve kendi aralarında ki etkişimi de ele almakta dizi.Kendi türündeki klasik dizilerden farklı bir tarafı yok şimdilik.Türü bilenler göz atmalı türe yeni başlayacaklar bu türün temel dinamiklerini öğrenmek için Star wars veya Star Trek ile başlamalılar.Görsel efekler düşük-orta kalite seyretmekle beraber dizi kabul edilebilir görsel seyir zevkine sahip.


    2---In The Flesh ----->bilimkurgu,dram---->Konu olarak ölüleri dirilten bir virüsün yayılıp ölüler yüzünden birçok insanın kaybedilmesinin ardından yapılan çalışmalarla ( ilaç ,rehabilitasyon gibi ) zombilerin tekrar düşünebilmesini eski anılara kavuşmasını sağladıktan sonra virüsten etkilenmeyen insanlar arasına devlet tarafından izin verilerek döndürülmesini konu alıyor.
    Senaryo olarak zombi kavramına aşina olmuş izleyicilere absürd gelse de ortalama bir senaryodan daha fazlası olduğu görülebiliyor.Oyuncular her ne kadar tanıdık simalar olmasa da senaryo da sırıtmıyorlar.İngiliz aksanı kendini yer yer belli etse de ,rahatsızlık verici düzeyde değil.Türü sevenlerin en azından şans vermesi gerekiyor.
    1---The Fades --->fantastik,dram--->Aslında kesinlikle izlmelei kategorisine alacaktım fakat dizi dava yüzünden iptal edildiğinden almadım.Çünkü 6 kısa bölü bitirdiğinizde kesinlikle devam etmek istiyorsunuz.Son bölüm son dakikaya kadar ters köşe yapan oldukça nadir ingliz dizilerden bir tanesi olmuş.Efektler harika senaryo türüne göre bilindik bir hikaye ile başlasada ilerledikçe inanılmaz değişen dinamiklere sahip bir dizi çekilmiş.Konu olarak ölüler,dirilme vs alsada güzel bir yapım.Kaçırılmaması gerekiyor iptal edilsede.

    1---Listener---->fantastik,dram---> geçmişi hakkında fazla bilgi sahibi olmayan bir ambulans sağlıkçısının telekinesis'e( beyin gücü ile konuşmadan iletişim ) sahip olmasını konu alan bir yapım.Oyuncu seçimleri güzel,konusu bilindik,işleniş iyi.(bir türk oyuncu da mevcut ).Dizide komedinin tavan yaptığı sahneler oluyor.İzleyiciyi sımayan bir yapısı var.Türü seviyorsanız göz atmanızda fayda var.

    3---Once a upon a time ---->izlenmeli ---->fantastik,macera ---->İlk sezon masalsı girişiyle çok bir yer edinsede ikinci sezon başlarında bir sıkıntı verdi konu olarak hala devam ediyor.Sıkıcı olmamasının yanında ailece izlenebilecek fantastik dizilerden bir tanesi sanırım.Tür olarak anlatımıyla yanına yaklaşabilecek pek fazla dizi olduğunu sanmıyorum. İkinci sezonda ilk sezondaki o gerçek ile masalsı havayı tam yakalayamasa da çok fazla kayıp vermeyen bir dizi olmayı sürdürüyor.

    1---Falling Skies ----->izlenmeli ---->bilim kurgu,dram,aksiyon, Post Apokaliptik ----> Dünyaya nasıl geldiği ve neden geldiği belli olmayan uzaylı varlıklarla savaşan insanoğlunu konu alıyor.Dizi oldukça uzun süre ana karakter sıkıntısı yaşıyor.Bu ayrılma anlamında değil rol ve senaryo anlamında.Birçok karakterle içli dışlı olmanıza rağmen çok detaylı anlatılmıyor ve özelikle şu karakter daha iyi diyemiyorsunuz ya da onun hakkında konuşamıyorsunuz.Bu da akılda kalıcılığı baltalıyor izleyicide.Sahne dekorları ve genel senaryo bakımından oldukça iyi iş çıkardığı söylenebilir.Türü seviyoesanız kaçırılmaması gereken dizilerden.

    2---Fallen --->izlenmeli --->fantastik --> mini dizi kılıçlar star wars kılıcı gibi olmasa iyi bir senaryo ve görsele sahip bir dizi.Cennetten düşerek melek özelliklerini kaybetiğine inanılan varlıkları konu alıyor.Konu türü için bilindik olsada oyunculuk bazen sırıtsada senaryo için keyfile izlenebilecek mini dizilerden bir tanesi.


    2---Misfits---->izlenmeli ----->komedi,bilimkurgu---->İlk iki sezon bir dizinin başrol oyuncusundan beklenmeyecek performansa sahip olan Nathan karakteri için izlenen bir dizi.Dizinin konusu bilindik süper güçleri konu alsada işlenişi ve Nathan karakterinin yaptığı mükemmel hareketler,diyaloglar ve oyunculuğu iki sezon boyunca izleyiciyi ekrana bağlıyor.sonradan gelen bölüm ve sezonlar ise şansızlık yüzünden diziye ilk başlayan oyuncuların ayrılmasıyla dizi ivmesi çok olumsuz bir şekilde etkileniyor.

    1---Farscape ---->izlenmeli --->bilimkurgu,komedi ve dram --->john crichton,Dominar Rygel Pa'u Zotoh Zhaan, Scorpius gibi gibi kült karakkterleri dizi dünyasına katmış bir dizi.rygel'ın helyum osuruğu dizinin en beklenmedik yerinde sizi kahkaya boğabiliyor.Bir bilimkurgu dizisinde beklenebilecek kurgudan daha fazlasına sahip bir dizi,oluşturulan evren klasik bilimkurgu evrenleri gibi olsada farklılık ve çeşitlilikler çok iyi yedirilmiş.

    1---Legend of the Seeker --->izlenmeli --->fantastik,ortaçağ---->Kendi romanından ayrı olarak düşünüldüğünde iyi bir senaryo ,oyuncu çeşitliliğine sahip olsada kendi romanıyla karşılaştırıldığında senaryo açısından kötü bir izlenime sahip.Ancak türündeki senaryo,evren,oyuncu kıstasları bakımdan izlenilmesi gerekekn yapımlardan.Doğruluğun kılıcının sahibi Arayıcının efsanesi ve ona eşlik eden Karakterlerden Kahlan ve Kara kült olmuş karakterlerden.

    5---Warehouse 13 ---->bilimkurgu,komedi,dram---> ana karakterler oldukça iyi,depo fikrini Tesla dayandırmış olması oldukça iyi olmuş ,kendine özgü yapısı en azından farklılaşmaya çalışan hikayesi ile benzerlerinden ayrılıyor bu da kendisine olumlu etki ediyor.Oyuncuları akılda kalıcı özelliklere sahip değiller,senaryoda bu oyuncuların öne çıkmasına yardımcı olmadığı için izleyenlerde sıkıcılık hissi verebilir.

    2---Eureka----->Bilimkurgu,komedi---->ana karakterler oldukça iyi oyunculuk sergilemesinin yanı sıra senaryonun konsepti için ideal.Konu olarak Eureka isimli bir kasaba deneysel olarak bilimadamlarıyla doldurulup en iyi teknolojilerin buradan çıkmasını sağlayan devleti ve bilimadamlarını konu alıyor.Konu olarak iyi olsada kasaba ile sınırlandırmak kötü olmuş .Keyifle izlenebilecek dizilerden bir tanesi.Ancak süper beşli diye tabir ettiğim 5 karakter çevresinde sürekli olayların dönmesi bir süre sonra izleyiciyi boğuyor.Her bilimkurgu da olduğu gibi gelecek ve geçmiş zaman yolcukları klişesi ile dizi senaryo açıkları veriyor.Kişisel olarak Allison 'un cins cins hareketlerine sinir olmamak elde değil.Bir bilmkurgu dizisinde kadın-erkek romantik ilişkilerinin detaylıca incelenmesi oldukça boğuyor diziyi.

    2---Day Break---->bilim kurgu,polisiye,dram---->Meşhur "Groundhog Day" filminin dizileştirilmiş hali,oldukça kaliteli bir dizi olmasına karşın iptal oldu.Yine de farklı tatlar için izlenmeli

    1---Xena-Warrior Prenses----> izlenmeli ---->Yılının oldukça popüler fantastik dizilerinden bir tanesi.Zeyna karakteri fantastik dizi kategorisinde belkide başlarda olabilecek kült karakterlerden birisidir.zamanının en iyi görsel efektlerine sahip olan ender dizilerden bir tanesidir.

    3---Arrow--->izlenmeli--->bilimkurgu,gizem,dram--->İlk bir kaç bölümde oldukça iyi giriş yapan dizi sonraki bölümlerde romantizmin,acıma gibi duyguları yoğun ama komik bir şekilde işleyince dizinin geleceği olumsuz bir yöne kaymıştı.Dizi inişli çıkışlı senaryosuyla arada sırada topallasa da beklenen Karanlık şehir atmosferini verebilmiş değil.Ana karakterin etrafındaki insanları sürekli konu alan ve sıradanlaşan dizinin en büyük kurtarıcısı Oliver Quenn 'in adada mahsur kaldığı anları flashback ile dizi de anlatılması.Türü sevenler için orta kalite diyebiliriz.

    3---The Dead Zone----> izlenmeli---->bilimkurgu,fantastik,dram,--->İlk giriş bölümüyle gerçekleştirilen kurgu efektler sizi dizinin içine çeksede aynı efektleri çok fazla kullanıp dizi aynı senaryo doğrultusunda ilerlediği için sıkılmaya başlayabilirsiniz.Senaryodaki 5.sezon içinde gelişen olumsuzluklar size bir dizi içeriği için oldukça fazla küfür ettirebilir.(olumsuzluk derken gelişen senaryodaki tuhaf biten durumlar için )

    3---Flashforward--->bilimkurgu,dram--->kesinlikle izlenmeli kategorisine girmeli gibi düşünen arkadaşlar olabilir ama sonu zaten herşeyi açıklıyor.Yani size eğer devamı çekilseydi vaad edeceği farklı birşey olmayacaktı.Kendi konusu itibariyle senaryo ve çekimleri harika olmasına karşın konusu dizi finaline doğru zayıflıyor ve bildik konuya dönüşüyor.Beklentiniz olmadan izleyin ama bu demek değil ki kötü bir dizi.Sadece devamının gelmemesi gelmesinden daha iyi olmuş diyebiliriz.

    7---Buffy:Vampire Slayer --->izlenmeli --izlenebilir ---->fantastik --> vampir dizilerinin atası diyebiliriz,şu anda izlense belki komik ve oldukça uyduruk gelebilir ama yayınladığı yıllarda oldukça iyi bir yere sahipti . .Bu yüzden iki kategoriye adını yazıyorum.

    3---Heroes---->İlk 2 sezonu ile harika senaryosunun içine çomak sokup karıştıran senaristlerin ,yazdığı 3. ve 4. sezonlar dışında altyapısı oldukça iyi olan bir dizi.Türü seviyorsanız mutlaka ilk iki sezona bakmalasınız ancak 3. ve 4. sezonlar için hayal kırıklığı yaşamanız olası.

    2---True Blood ----> fantastik,korku,romantizm----> Klasik vampir dizilerine farklı bakış ile giriş yapmış olsada dizinin devam ettiği sezonlar boyunca kendi türündeki dizilerin senaryosuna doğru kayma eğilimi göstermiş olup türü sevenler için hayal kırıklığı yaratabilir.ana karakterin zaman zaman tavırları çileden çıkarsada kendi türünde eksiklikleri olan iyi bir dizi.

    2---Chuck ----> bilimkurgu,komedi,polisiye,aksiyon ---> Belki şu ana kadar çıkmış en iyi bilimkurgu komedi dizilerinden biri olabilecekken 4. sezondan sonra inanılmaz senaryo hatalarıyla bu şansını kaybetti.( şahsi kanaatimce ) Ancak ilk 3 sezon sıkılmadan izleyebileceğiniz senaryosu ve işlenişinin hoşunuza gideceği ,başrol oyuncularının bu rollere uygunluğuna herhangi bir eleştiri yapamayacağınız ender dizilerden biri.Türü sevenler kesinlikle izlemeli ve şans vermeliler.

    1---The Walking Dead ----> bilimkurgu,fantastik,dram, Post Apokaliptik ---> Kendi türündeki bütün dizi ve filmlere örnek olacak en derli toplu zombi dizisi.Makyaj konusunda neredeyse mükemmeli yakalamış bir dizi zombiler için.Hikaye olarak 2. sezon sallantıda gitsede 3. sezon başlangıcı harika bir giriş yaptıktan sonra sezon finali doğru çöküş yaşayan senaryo,gereksiz ve anlamsız uzatılmış sahnelerle oldukça çelişkili bir yayın hayatı sürdürüyor izleyenler için.

    3---Ghost Whisperer----->bilimkurgu,dram,korku---->Türündeki klasik senaryoya sahip ancak kendi dinamiklerini iyi kullanan görsel efektleri yeterli bir dizi.Konu olarak ölen insanların ruhlarını görme ve onlarla iletişim kurma yeteneği olan bir kadının başından geçen hikayeyi anlatıyor.Breaking bad'de oynayan birçok oyuncuya dizide rol verilmiş.Muhtemelen konuk oyuncu olarak.Konusu her ne kadar basit ve bilindik olsada türü sevenlerin akit geçirebileceği bir dizi.Türü bilmeyenler ise bu dizi ile türe başlayabilir.




    Komedi,dram,arkadaşlık




    1---Hung--->izlenmeli---->komedi,arkadaşlık---->karakterler çok iyi ,espiriler güzel ,yeri geldiğinde komedi tavan yapıyor.Konu olarak bir adamın sahip olduğu vucüt yapısını kullanmasıyla başlıyor ama o kadar farklı bir durum ortaya çıkıyor ki dizi sadece senaryosu için bile gülünebilecek bir dizi.

    3---Psych ---->izlenmeli----> komedi,polisiye---->oldukça iyi oyuncular,iyi senaryo,mükemmel espiriler (kategori olarak bu kategoriyi daha uygun gördüm)Birçok ayrıntıya dikkat eden bir kişinin bunu kullanarak psişik olduğunu iddia etmesiyle birçok olayı oldukça komik birşekilde çözmesini konu alıyor.Ana senaryo gibi görülen ve klasik olarak sorun olsun çözelim mantığıyla işleniyormuş gibi düşünülen dizinin iki önemli unsuru var.Shawn ve Gus karakterleri.Diyaloglar o kadar harika ki bir komedi şov yapsalar sadece onun için bile izlenebilir.Bunu dizi olarak çekmek ve senaryodaki ince ayrıntılarla süslemek her babayiğidin harcı değil demek doğru olur.Türü seviyorsanı mutlaka şans vermelisiniz.

    2---Community ---->izlenmeli --->komedi ---> Kendi türünde yenilik getirmese de ,senaryosu türü sevenler için ideal.Ancak karakterlere alışması ,benimsemesi zaman alabilir.Türü sevenlerin denemesi gerekir.

    4---Wilfred ---->izlenmeli --->komedi ----> çok çok ilginç bir komedi kesinlikle herkese hitap etmez ama sadece köpek için izlenebilir.Sit-com örneklerinden bir tanesi daha.Dizinin anlatılacak bir yanı yok gerçekten.Senaryo olarak o kadar saçma ve absürd ki ,bu absürdlükte köpek normal kalıyor.

    6---The League--->izlenemli--->komedi,arkadaşlık--->iyi oyuncular,iyi senaryo herkese hitap etmeyebilir espirileri anlamak zor Konu olarak hayali futbol ligi kurma ve arkadaş çevresinde bununla eğlenirken gelişen olayları konu alıyor.Türüne göre farklı bir alanda işlenen senaryosu nedeniyle kültüre özgü espirileri anlamak zorlaştığından bu kültüre oldukça aşina olmanız gerekiyor.

    4---My Girl---->izlenmeli ---->Romantik ,komedi ve hafif dram uzakdoğu dizisi --->oyuncular çok iyi,senaryo bilindik,işleniş çok güzel.En azından şans verilip izlenmeli
    Konu olarak aşk temeline sahip olan diziyi farklı kılan uzakdoğu kültürüyle çekilmesi.Türü sevenler için farklı tatlar için izlenebilir

    5---Suburgatory ---->izlenmeli --->komedi,gençlik ----> kırsal kesim ABD şehirlerinin durumunu oldukça komik bir biçimde izleyiciye yansıtıyor.Yeni bir mahalleye taşınan baba - kız ilişkisini anlatan ve komşularla olan ilişkiyi elen komedi anlamında senaryosu dahilinde vaat ettiği birçokşeyi sunan bir dizi.Türü sevenler izleyebilir sıkılmadan.

    5---Skins---->zlenmeli----->komedi,dram,gençlik----->Bir grup gencin hayatını anlatıyor,espiriler,konuşmalar vs güzel olsada,oyuncu değişimleri de sık yaşansada oyuncularda alışamadığım bir soğukluk var.
    kesinlikle izlenmeli veya izlenmeli kategorilerinin ikisinden birinde değerlendirilebilir.

    3---The Office ---->izlenebilir --->komedi ---> herkese hitap etmiyor ,dizideki espiriler bu kültürü bilenler için oldukça komik . bazı arkadaşlar sitem ediyor neden bu kategoride diye ama sorun şu ki çekimleri ve şakarları herkese hitap etmiyor bu kültürü çalışma ortamını bilmeyen adam izleyip ne anlasın bu diziden ?Oldukça kısıtlı ve bölgesel seyiricye hitap ettiği için türü sevenlerin bile sıkılarak izlemesi büyük ihtimal.En azıından 2 sezon şans verilmeli ki dizinin temeli ve kültürü anlaşılabilsin.


    1---Suits --->izlenmeli --->Hukuk şirketinde çalışan ve alanında en iyi avukatların barındığı şirketin kendi içindeki sorunlarını ve davaların ele alınışları ile birlikte kişisel hayatlarındaki sorunların harmanlamasıyla oluşturulmuş senaryonun iyi örneklerinden bir tanesi.Karakterler izleyiciyi kendilerine bağlıyorlar kolayca --->oyuncular çok çok iyi

    3---30 Rock ---->izlenmeli--->komedi ---> herkese hitap etmeyen espirileri olsa da iyi oyunculuk ve senaryosu var.(yayınladığı ülkede komedi olarak ilk sıralarda. )Türünden beklenen hemen hemen herşeyi veriyor.Türü bilenlerin muhtemelen izlediği bir dizi.Ancak türü bilenler için bu kültürü bilmek kaydıyla.Türe yueni başlayacaklar için ilk seçim olmaması tercihen daha iyi olur.

    3----Goodwin Games

    Sit-com içeriğine sahip bir dizi.Konu olarak zengin bir babanın çocuklarına miras bırakması ama bu miras için çocuklarının birbirleriyle yarışmasını istemesini konu alıyor.Her ne kadar klasik film konularına ya da dizi konularına benzese de oyuncu ve işleniş olarak kendi türündeki bilindik konulardan biraz daha iyi.Karakterlerden kafasız kıya diye tabir edebileceğimiz Jimmy belki de birçok kişinin diziyi izleme sebebi diye düşünüyorum.

    İzlenebilir






    2---Zombieland---->komedi,bilimkurgu---->Zombi dünyasının komik yüzünü göstermeyi amaçlayan bir dizi.Tür olarak diğer zombi dram dizileri ile karşılaştırılmamalı,tamamen keyfi,komedi olarak düşünülmüş bir dizi.Belki uzun soluklu olmayabilir ama bu dünyayı farklı bir şekilde ele alması ve vaat ettiğini sunması açısından izlenebilir kılıyor.Türü bilenler boş vakitlerini değerlendirebilir,türe yeni başlayacakların ilk tercihi olmamasında fayda var.

    5---The Sarah Jane Adventures---------->bilimkurgu,fantastik------>Doctor Who dizisinden esinlenen Torchwood dizisi gibi bir yan ürünü olan dizi ailecek izlenebilecek ancak klişelerle dolu bilimkurgu odaklı bir dizi.Konu itibariyle Sarah'ın uzaylılar ile geçmişteki temasın tekrar kurulması ve karşı komşusu olarak yeni bir ailenin taşınıp onların çoğunun uzaylılarla temasını farketmesinin ardından başlayan ortalamanın altında senaryo anlayışına sahip olan bir dizi.Ailecek izlenebilir ancak türündeki herhangi bir dizi ile birçok şeyi çocuksu bir biçimde sunan izleyiciye fazla birşey katmayan bir dizi.Eğer bu türde farklı dizileri izlediyseniz bu dizi oldukça yavan kalacaktır .

    6---The Nine Lives of Chloe King-------->fantastik,bilimkurgu---->Özel güçleri olduğunu keşfeden ve bunları araştırmaya başlayan sonra kendi gibi insanların olduğunu öğrenen ve belirli bir düşmana karşı savaşan grupla beraber etkileşime geçen bir kızın hikayesini konu alıyor.Türü içinde oldukça sıradan bir konu ve konunun işlenişi çok daha sıradan.Kötü değil ama türü biliyorsanız birçok şeyi tahmin ediyorsunuz ve bu da keyif kaçırıyor.Zaten ABC kanalı her zaman yaptığı gibi dizinin 2. sezonun iptal ettiğinden çok fazla anlamı da kalmıyor.Zaman geçirtebilir ama fazla birşey beklememek gerek diziden.

    6---Birds of Prey------->fantastik,dram,bilimkurgu--->DC evreninde geçen gotham şehrinde Batmandan sonra ailesini konu alan bir yapım her ne kadar ilginç olsa da dc evreni severler zaten izlemişlerdir.İzlemeyenlere ilk 3 bölümünü tavsiye ederim beğenmezlerse zaten bırakırlar.Dizi 1 sezonluk bir dizi hayatı sürdürdü.

    6---Robin Hood--->izlenebilir---->dram,arkadaşlık,komedi,(ortaçağ savaşları)---->Sahne dekorları,dövüşler ve dizi karakterlerinden bazıları çok sırıtıyor izlerken.ingliz aksanı sevmeyenler diziyi sevmeyecektir.Dizinin bölüm adları oldukça komik olduğu gibi bölümlerde de çok iyi göndermeler var.(dizi bitmiş olsa da yeni başlamış sayılırım bu yüzden ileride kategorisi değişebilir )
    8---Wolfblood--->fantastik,dram---->Vampir konusunu gerçektende çocuk boyunta izleyen gençlik dizisi olmuş,efektlerden birşey beklemeyin,çocuk oyuncuların performansı ortalama altında ama birşekilde izlettirebiliyor.

    5---Primeval : New World : --->izlenebilir-->bilimkurgu,dram--->Dinazorların günümüz dünyasına anamoli adı verilen uzay-zaman yarıklarından gelmesini konu alan bir yapım.Bu çekimden önce çekilmiş ilk serisi mevcutmuş fakat izlemedim.Ortalamanın altında bir dizi.Oyuncular pek tat vermiyor izlerken konusu iyi olsada diziye yedirememişler tam.

    8---Fairly Legal --->izlenebilir---->komedi,arkadaşlık,romantik---->ortalama oyuncular,ortalama senaryo,Konusu çok çok az kişiye hitap ediyor,oldukça sıkıcı işleniş.Sıradan bile olmayacak bir senaryo ile 2 sezon ile devam ediyordu fakat şu satırları yazdığım sırada 3. sezonun iptal edildiğini okudum ----->Yarıda bıraktım 3. sezon iptal olunca.

    7---Dating Rules---->izlenebilir--->romantik,komedi,az biraz bilimkurgu--->10 dakikadan az bölümleri ,sade ve tutarlı senaryosu,iyi oyuncular.Konu olarak bir programcının gelecekte geliştirdiği bir program ile geçmişteki kendisine telefonu aracılığı ile mesaj atıp hayatını düzeltmesini konu alıyor.Dizi çok fazla şey vaat etmiyor zaten sponsorluk ile devam eden süresi oldukça kısa tadımlık bir dizi.

    1---Journeyman---->izlenebilir ---->bilimkurgu,fantastik---->mini dizi sayılabilir ilk sezondan sonra iptal oldu ama kurgusu,senaryosu ve oyunculuk oldukça iyi.Konu olarak bir gazetecinin istemeden ve nasıl olduğunu anlamadan zamanda yolculuk yapmasıyla başlıyor.Ani bir şekilde gelişen bu yolculuklar harika bir senaryo temeli yoğurulmuş bir şekilde.Mantık hatası olarak birçok açığını kapatan senaryo ve bu senaryoya uygun oyuncularlar oldukça iyi bir iş çıkartan dizinin iptal edilmesine anlam vermek zor.Her ne kadar iptal edilse de türü sevenlerin kesinlikle gözt atması gerekli.

    1---No ordinary family ---->fantastik,bilim kurgu,komedi---->aile ile izlenebilecek ,keyifli bir dizi ,ortalamanın biraz üstü oyunculuk,ortalamanın biraz üstü hikaye .Konu olarak süper güçlere sahip normal bir ailenin hayatını ve değişimleri mizahi olarak yansıtan bir dizi.Dizi her ne kadar iptal olmuş olsada türü sevenlerin vaktini rahatlıkla geçirebileceği bir dizi.


    4---5ive Days To Midnight --->izlenebilir--->bilimkurgu,gizem--->klasik senaryo temellerine sahip ortalama oyuncularla çekilmiş bir dizi.Gelecekteki öldürülme anına 5 gün kaldığını öğrenen bir dedektifin neden öleceğini araştırmasını konu alıyor.Türü sevenler için sıkıcı olabilir.Mini dizi olsa dahi ilk önceliğiniz bu dizi olmamalı.

    3---Dark Angel ---->izlenebilir---->bilimkurgu,aksiyon,dram--->iyi bir senaryo,ortalama işleniş.Aslında türü için tahmin ediblebilir bir senaryoya sahip olsada yansıtılan dünya senaryo ile doğru orantılı olarak sırıtmadan ilerliyor.Gelecekteki insanoğlu hayatını,politikaları,çıkarları,kişisel dövüşleri vs gibi birçok yapıyı içinde bulunduran dizi ne yazik ki türüne yenilik getiren diğer iyi diziler gibi iptal oldu.Sorun ise dizinin aslında çok fazla potansiyele sahip olup 1 sezonda bitirmeleri nedeniyle türü sevenlerin devam gelmediği için yarıda kalan cevaplanmaya sorular nedeniyle izlemek istemeyeceğini düşünerek bu kategoriye koydum.

    5---Death Valley--->izlenebilir-----> komedi,aksiyon--->oldukça ilginç mizah anlayışı var ,hemen sıkılabilirsiniz ya da hoşunuza gitmeyebilir .Konu olarak zombi dahil bilimkurgu da veya fantastik hikayelerde görülen yaratıkların kara mizah ile birlikte yartıklar için kurulmuş özel polis ekibinin başından geçenleri konu alıyor.Dizi uçlarada bir senaryo anlayışına sahip olduğu için herkese hitap etmeyebilir.

    3---A Gifted Man ----->izlenebilir----->gizem,mistik-biraz dram---->iyi bir senaryo ,ortalama işleniş ,herkese hitap etmeyebilir ama vakit geçirmelik.Konu olarak başarılı bir doktorun ( house M.D gibi ama kesinlikle eşdeğer değil ) öldüğünü sandığı eşini tekrar görmesiyle başlıyor.Bir yandan amliyatlara devam ederken bir yandan eşi ile ilgili durumu kavramaya çalışıyor.Dizi iptal edilmiş olsada 16 bölümlük ortalama bir kurguyla izleyiciyi sıkmayan bir yapıya sahip.


    5---Alcatraz ---->polisiye,gizem ---->izlenebilir----> iyi bir başlangıç kötü gidişat,idare eder oyunculuk,senaryo oldukça kötüleşiyor yer yer,zaman geçirilebilir.Konu olarak senaryo oldukça iyi bir temele oturtulmuş gibi gözüksede senaryonun işlenişi öyle bir döngüye giriyor ki ister istemez her bölüm bir önceki bölümün birer kopyası oluyor değişen tek şey mekanlar ve bölümün ana konusundaki karakterler oluyor.Vakit geçirtebilir ama sıkılmanız büyük olasılık.Dizinin iptal oluşu da bunu destekler nitelikte.

    7---Grimm --->izlenebilir --->fantastik,macera --->İlk başladığında oldukça iyi temele sahip olan senaryosu görsel efektlerin eklenmesiyle açıkcası benim beklentimi karşılamadı ama senaryo olarak oldukça sağlam bir temel attıklarından dizinin devam ediyor oluşu sadece senaryonun sadece sağlam olmasından kaynaklanıyor.Dizinin başrol oyuncusu değil de yan karakterlerin başrol oyuncusundan daha iyi performans sergilemesi dizi için en olumsuz özelliklerin başında geliyor.Farklı fantastik -bilimkurgu tatları için izlenebilir bir dizi.



    2---White Collar ---->izlenebilir ---> dram,suç ,federal hükümet konulu /// neresinden tutayım bilmiyorum başrol oyuncusu iyi ana konu klişelerle doldurdular.Seven izler sevmeyen bırakır.Konu olarak kısaca bahsettiğim gibi zeki bir suçlunun yakalanıp birşekilde ABD kaynaklı derin devlet ile ilgili sırları komplolaları ortaya çıkarmaya başlamasını konu alan bir yapım.Her ne kadar ilk sezon başarılı olsada devamında gelen sezonlar da belirli ve bilindik bir rutine oturtulunca dizinin kendine has havası yok oldu..Türü sevenler izleyebilir ama ilk tercih olmamalı.

    5---Buffy:Vampire Slayer --->izlenmeli --izlenebilir ---->fantastik --> vampir dizilerinin atası diyebiliriz,şu anda izlense belki komik ve oldukça uyduruk gelebilir ama yayınladığı yıllarda oldukça iyi bir yere sahipti . .Bu yüzden iki kategoriye adını yazıyorum.

    1---The 4400 --->izlenebilir -->bilimkurgu --->yarım kalmış,sonu bağlanamamış ama yine de hikayesi nedeniyle izlenebilecek dizilerden.Konu olarak birbirinden bağımsız gibi görünen 4400 insanın fark yıllarda ortadan kaybolup aynı anda hiçbir yaşlanma belirtisi göstermeden aynı yılda ortaya çıkmasını konu alan ve insanları sahip olduğu farklı kurgusal güçleri ile senaryoyu zenginleştiren bir dinamiğe sahip olan dizi 4 sezondan sonra iptal edildi.Her ne kadar yarıda kalmış olsada türü sevenlerin sıkılmadan izleyebileceği yegane dizilerden biri.

    3---Smallville ---->izlenebilir --->fantastik,bilimkurgu----> 6. sezondan başlamanız tavsiye edilir.6 sezona kadar tam bir komedi çünkü-->süpermen hatrına.Konusunu yazmama gerek sanırım.Bilinen Clark Kent'in hikayesini konu alan ama yan karakterlerin inanılmaz bir şekilde sürekli köstek olduğu bir yapım.
    3---Mentalist ---->izlenebilir ----> polisiye,suç,komedi---->izlemeyi bıraktım sayılır 5. sezon çekiliyor şu srala.Aynı terane hep başrol de sıkıntılar.Konu olarak kendi türündeki dizilerle aynı paralellikte ilerleyen bir bölüm ile diğer bölüm arasında bir bağlantı bulunmayan ana senaryosu neredeyse fiyasko olan ,insan daranışlarını iceleyip analitik incelemeyele sonuca oluşan bir ana karaktere sahip olan dizi.Türü sevenler sıkılmadan izleyebilir belki ama ilk tercih olmamalı.

    3---Terminator: The Sarah Connor Chronicles ---> izlenebilir ---->bilimkurgu----->Efsanevi Terminatör film serisinin yan kurgusu olan dizi Skynet'in hala Connor'un peşinde olmasını konu alıyor.Konu olarak klasik konu olsada çekimler ve kurgu olarak tatmin edici .Her ne kadar dizi iptal edilmiş olsada dizinin iptalini Summer Glau'ya bağlamak yanlış olmaz

    3---Kyle XY ---> izlenebilir ---> bilimkurgu,dram --->Konu olarak oldukça sağlam bir temeli olmasına rağmen 3 sezondan sonra iptal edilmesi takipçilerini yeterince kızdırmış durumda.Her ne kadar başrol oyuncuları izleyicilere fazla birşey vaat etmese de kişilik olarak senaryosunun göreceli dinamik oluşu diziyi izlenebilir kılıyor.Konu hakkında tam olamasada oldukça zeki bireylerin yaşayış stilini ve kendi benliklerini bulmasını konu alıyor dersem dizinin önemli konusu hakkında bu yorumu okuyup dizi hakkında önemli bilgi vermemiş olurum.Türü sevenler için keyifli dakikalar geçirtebilecek dizilerden bir tanesi.

    4---The Dresden Files--->izlenebilir-->fantastik,mistik-->Türü sevenler için oldukça farklı ve iyi bir senaryoya sahip dizilerden bir tanesi.Ne yazık ki bu dizi de reyting kurbanı olarak iptal edildi.Günümüz teknolojisinde büyüleri konu alan kurgusu izlemeye değer.



    3---Torchwood --->izlenebilir->bilimkurgu,fantastik--->Doctor Who dizisinin yan karakterlerinden biri olan "Kaptan Jack" ve onunla beraber takımının bilimkurgu olayları etrafında dönen bir dizi.Türü sevenler için zaman geçirtebilir hikayesi ve karakterleri var ancak sıkı takipçisi olacağınız bir dizi de olmadığını belirteyim.4 sezonluk bölümüyle eğer izleyeceğiniz herhangi bir bilimkurgu dizisi kalmadıysa boş zamanlarınızı doldurabilir.Dizide ki eşcinsel sahnelerin göze sokulması dizideki en olumsuz yanlardan biri olduğunu belirtmemde fayda var.

    2---V --->izlenebilir ---> bilimkurgu---> 1980 'ler de yayımlanan orjinalinden daha basit bir senaryoyay sahip olmasının yanısıra başrol oyuncularının bir türlü seyircilerle yıldızlarının barışamamasından 2 sezon ile veda etti televizyonlara.Türü seviyorsanız boş zamanlarınızı geçirebileceğiniz dizilerden.Fazla bekletiye girmeden izlemek en iyisi.( Konusunu bilmeyenler için kısaca : Dünya uzaylı ırkların varlığını araştırırken uzaylıların dünyaya gösterişli olarak kendilerini tanıtıp insanlığın ve yeni ırkın etkileşimini konu alıyor )


    1---Vampire Diaries ---->fantastik,az biraz korku ---> Vampir dünyasını iç çekişme ve romantizm ile anlatan ve sunumunu güzel yapan dizilerden bir tanesi.bir şekilde kendini izlettirebilmesi oyunculara,senaryonun gidişatına ve çekimlerine bağlıyorum.Son bölümlerde oyuncuların senaryosunu yazan yazar senaryo konusundan fikirlerini tükettiği için farklı dizilerin senaryosu ile diziyi beslemeye çalışıyor.Bu yüzden izlmeiş olduğunuz dizilerden esintiler görmeniz mümkün.

    4---The It Crowd --->izlenebilir ----> komedi ---> ingiliz aksanının battığı nadir dizilerden.Konu olarak bir şirkette çalışan bilgisayar kutlarının gündelik hayatlarından kesit sunuyor.Sitcom tarzı olduğu için fazlaca teorik bilgi içermiyor.Bu yüzden izlerken seyirciyi bu tip bilgilerle boğamadan kendi türünün yaptığını rahatça yapabiliyor.Türü sevenlerin ilk seçeneği olmasın ama izlemek istediklerinde de muhtemelen sıkılmadan boş vakitlerini dolduracaklardır.

    3---Star Trek : Voyager --->izlenebilir ---> bilimkurgu belki biraz dram --->Star Trek serisinde belki gemi kaptanları arasındaki en sinirbozucu kişiliğe sahip karakteri barındıran dizi.Alışageldik Star Trek kurgusu ve türü bilenler için bilindik kurgusu boş vakitleri doldurabilecek materyali içeriyor.İzleme sırasında ilk sırayı almaması gerektiğini söylemem gerekli.Her ne kadar kötü bir dizi olmasa da bu türde izlemeniz gereken onlarcası var iken bu diziyi birçoğundan sonra izlemek daha iyi olur.

    3---Stargate Universe ---> izlenebilir ----> bilimkurgu ------>Stargate serisinin belki de en farklı konseptine sahip dizisi.Oldukça uzun zaman önce derin uzaya gönderilmiş tarihi bir gemiye açılan yıldızkapısına giren grubu konu alan bir kurguya sahip.Oyuncular hayli yerinde seçim olmuş bu kurgu için.Ancak Stargate hayranları klasik konseptten uzaklaştığı için diziye önyargıyla yaklaşmaları doğal.Türü sevenler için stargate konseptini bilmeden bu diziden başlamak hata olur.Keyifli zaman geçirtecektir izleyenler için.

    3---Damages ---> izlenebilir --->polisiye ----->//hala izleniyor//tamamlayamadım

    4---Sanctuary ---->izlenebilir ---->fantafantastik --stik,bilimkurgu,gizem --->türünün ilginç ve keyifli örneklerinden.Konu olarak türündeki klasik gizli bir kurumun farklı ırkları ,uzaylıları yaratıkları bilmesi ve bukonuda araştırma yapmasına dayanan ( aynı senaryo gidişatına sahip olan ) diyaloglarla senaryoyu değiştirmeye ve klasik çerçevesinden kurtarmaya çalışan bir dizi.Türü sevenlerin ilk seçimi olmasın ama boş vakitlerde vakit geçirtebilir.

    3---Tera Nova----> izlenebilir ---> bilimkurgu --->yarım kalan bir dizi daha son sezon son bölüm iyi bitmesine rağmen dizi iptal oldu.Konu olarak insanoğlu daha çok para nedeniyle geleceğini mahvetmiş dünya oksijenin solunamayacağı bir gezegen olmuştur.Bilimadamları geçmişe gidebilmenin bir yolunu bulmuş ve parası olanlar ile birçok bilimadamı geçmişe yolculuk etmişler orada geleceği tekrardan şekillendirmek için çalışmalara başlamışlardır.Dinazor çağında geçen dizi görsel olarak çok fazla şey vaat etmiyor malesef hikayesi sezon sonlarına doğru oldukça iyi giderken dizinin iptal oluşuyla konu havada kalıyor.Türü sevelerin ilk tercihi olmamasını ancak vakait geçirtebileceğini belirteyim.

    2---Dead Set ----> izlenebilir --->korku,dram gerilim --> Dizi olarak mini dizi kategorisine girecektir.Diziyi film gibi düşünürseniz fazla sıkıcı olmayan türünden beklenecek çoğu şeyi karşılıyor.Boş vaktiniz de değerlendirebilir.Daha fazla uzatılmaması bana göre iyi olmuş tadında bırakılmış bir dizi.Sonu beklemediğiniz gibi olabilir.

    5---The Secret Circle ---> izlenebilir --->fantastik ---->gençlik dizisi sadece büyüler mistik güçler olaya girmiş vakit geçirmelik.Kısaca bahsettiğim gibi gençlik dizisine eklenen mistik güçlerle dizi yapılmaya çalışılmış.Klasik zengin ailelerin veya fakir ailelerin çocuklarının güçlerini bulması iki farklı büyü gücü olan ailenin çocuğunun gücünün fazla olasmı gibi senaryoları barındırıyor.Oyunculuk namına etkileyici birşeyi yok.Senaryo kendi türündeki klasik çizgisinden ayrılmıyor.Boş vakitlerinizi daha iyi dizilerle değerlendirebilirsiniz eğer zorunlu kalırsanız başlayın fakat iptal edildiğini söylemeliyim.

    4---Wild Boys ----> izlenebilir---->aksiyon,suç ---->western havasını iyi yansıtan dizilerden,senaryo ve oyuncular iyi.Kendi türündeki az sayıda dizilerden ortalama performansta seyreden bir dizi.Senaryosu kendi türünden beklenen senaryonun biraz dışına çıkmaya başarsada türü sevenler için çok fazla yenilik vaat etmiyor.Ancak türü sevenlerin çok fazla sıkılmadan izleyeceğini tahmin ediyorum.Western tarzı dizilere başlayacaksanız ilk seçiminizin bu dizi olmaması lazım.

    3---Continuum ---->izlenebilir ----> bilimkurgu,aksiyon ---->kanadalılar oyunculuk dersi almalılar kesinlikle.Dizinin konusu kendi türünde ki dizilerin klasik senaryosundan sezon sonunda farklılaşmayı bir nebze olsun başararak oldukça iyi bir dönüş yaptı.Konu olarak gelecekteki olayların çığırından çıkması ve asilerin geçmişe dönerek onlara gelecekte baskı yapan kişileri ortadan kaldırmak istemesiyle başlıyor.Konu klasik olsada dizinin senaryo bütünlüğünü bozmamak için sezon sonlarındaki değişimi yazmıyorum.Başrol oyuncusu Kanada'lı kadınların hala güzel olduğunun bir kanıtı .Dizinin en büyük sorunu Kanadalıların oyunculuk dersi alması gerektiğinin kanıtı ancak Kanada kültürü aşina olunan US,UK,GER,ITL kültürlerinden farklı olduğu için fazla yadırgamamk en iyisi.Türü sevenler muhtemelen diziyi izlemişlerdir ,izlemedilerse boş vakitleri rahatça doldurabilir.Türe yeni başlayacaklar için ilk seçenek olmasın.

    5---Touch ------> bilimkurgu ----> iyi senaryo,kötü işleniş ,kötü oyunculuklar.24 dizisinden sonra Bauer 'in bu dizide ki oyunculuğu o kadar kötü ki içiniz acıyor bu performansı görünce.Muhtemelen senaryo kaynaklı bu hayalkırıklığı oldukça iyi potansiyele sahip dizinin kötü olmasını kolaylaştırıyor.İlk bölümlerdeki dizi kurgusunu ilerleyen bölümler de mumla arıyorsunuz.Klasik Araplar her zaman terörist olgusu bu dizide de baş gösteriyor.Türü sevenler ilk sezon 3-4 bölümü severek izleyeceklerdir ancak sonradan gelen bölümler için büyük beklentiye girmesinler.Türe başlayacaklar farklı dizileri değerlendirsinler.


    6---Alphas ----->izlenebilir ----> bilim kurgu,aksiyon,suç --->tahmin edilebilir senaryo,idare eder oyunculuklar,vakit gerçimek için.Ana senaryo baştan sarma nedense bir türlü oturtamadılar.Heroes dizisine benzemeye çalışırken bir senaryo heroes'un ilk iki sezondan sonra senaryo nasıl daha kötü yapılıra örnek teşkil ediyor.Türü sevenler 4-5 bölümden sonra izlemek istemeyeceklerdir.Dizide ki görseller türünden beklenmeyecek derecede iyi olsa da türünün sahip olduğu senaryo ve oyunculuktan yoksun.Türe başlayacaklar kesinlikle başka dizi ile şanslarını denesinler.


    2---Person of interest ---->izlenebilir --->bilim kurgu,suç ,aksiyon --->Konu olarak programcının ( diyeyim ) yapay zeka olayını abartarak oldukça karmaşık bir hale getirip bunu suçluları bulmak için kullanması ile başlıyor.senaryo iyi olsa da herkese hitap etmeyebilir.Türünün sunduğu şeylerden çok senaryosunun farklılığı oldukça iyi yedirilmiş senaryoya.Ancak birçok kişinin mükemmel,yılın dizisi,efsane gibi yorumların abartılarak kendi türündeki dizilerin öküçümsendiğini düşünüyorum ve beklentiye girmemenizi öneriyorum.Türe başlayacaklar için ilk seçenek olmaması ancak zorunda kalınırsa vakit geçirtebileceğini düşünüyorum.Türe sevenler muhtemelen göz atmışlardır diziye hala başlamadılarsa boş vakitlerini rahatça geçirebilirler.[Kişisel not :(senaryo kendini tekrar etmese ya da daha az tahmin edilebilir olsa daha iyi olabilirdi.Bazı durumlar bilimkurgudan çok fanteziye girdiğini düşünüyorum.(hayatlarında gördüğü en iyi dizi olarak bana atıfta bulunan arkadaşlara hitaben sadece Person of Interesti izleseydim benim izlediğim en iyi dizi olurdu )]

    2---The Killing---->izlenebilir ----> suç,dram,polisiye ----> Konu olarak türünün örnekleri ile aynı çizgide gibi görünsede 2 sezon boyunca tek cinayet ile uğraşmaları izleyiciye artık sıkıntı vermeye başlıyor.Dizi iptal edildi derken yeniden çekileceğini duyuran AMC umarım dizinin yorumlarından bir cinayetin bu kadar uzun süre tamamlanmaması gerektiğini anlar ve yeni sezonu buna göre düzenler.Türü sevenler kesinlikle göz atmalı ,türe yeni başlayacaklar için başlayıp başlamamalarını kendi durumlarına bırakıyorum çünkü türü bildiğimden uzun tutulması bana her ne kadar sıkıcı gelse de son sezonda türe yeni başlayacaklar için farklı olabilir bu durum.Boş vakitleri için değerlendirilecek bir dizi.


    5---Hellcats---->izlenebilir---->komedi,gençlik dizisi--->Türündeki klasik gençlik dizisi.Birşeyi takım halinde başarma duygusu,başta dışlanan bir genç sonradan arkadaş grubuna dahil olup vazgeçilemez bir role bürünüyor.Türü sevenleri memnun edecektir dizi ,türe yeni başlayanlara tavsiye edilmez.

    6---Luck---->izlenebilir---->komedi,dram,at yarışı----> mini dizi sayılabilir--->///atlar öldüğü için dizi iptal oldu (çekimlerde ölmüş )Konu olarak at yarışlarını ve bahisleri konu alıyordu.Kendi türüne göre senaryo gereği oldukça fazla farklılığı olsa da dizi çekimlerindeki at ölümleri nedeniyle dizi iptal.Türü sevenlerin bakması gereken nadir dizilerden.Türü sevmeyenler kesinlikle bu diziye el atmasınlar başlamak için çok kötü bir seçim olur.

    6---Traveler --->izlenebilir--->bilimkurgu belki dram--->mini dizi sayılabilir---->////Türündeki klasik senaryoyu devam ettiren dizilerden ancak dizinin kötü reytingleri yüzünden iptal oldu.Bir soygun ile başlayan ve soygundaki soygunculardan birinin herhangi bir güvenlik kısıtlamasına yakalanmayan ve bu konu üzerinde yoğunlaşan bir senaryosu var.Türü sevenler göz atabilir ancak ilk seçim olmasın.Türe yeni başlayacaklar mutlaka başka bir seçim yapmalılar.

    8---Revolution ----->izlenebilir----->bilimkurgu,gizem,dram, Post Apokaliptik --->ilerleyen bölümlerde kategori yeri değişebilir,orta halli oyunculuk,görseller iyi,senaryo.Türündeki klasik senaryodan uzaklaşma çabası oyuncuların büründükleri role kendilerini alıştıramamasıyla dizinin baltalanmasına yol açan, dizinin temel taşlarından olan elektiriğin Isaac Asimov kitaplarından esinlenmesi ama bunun benim bildiğim kadarıyla dizi yapımcıları tarafından zerre bahsedilmemesi nedeniyle saygısızlık olarak görüp bu kategoriye aldım.Ancak bu sadece kişisel ahlak görüşelerime göre de şekillendirilmemeiş olup senaryosunun yer yer yalpaladığını ve oyuncuların bu nedenle yalpaladığını belirteyim.Türü sevenler muhtemelen göz atmışladır ,bilmeyen var ise boş vakit geçirmek için belki izlenebilir ama ilk seçim olmasın.Türe yeni başlayanlar için kesinlikle daha iyi dizilere bakmalarını öneriririm.

    9---Elemental---->izlenebilir--->polisiye,cinayet--->Sherlock holmes'a yapılmış ihaneti göz önüne almazsa ortalama bir yapım gibi duruyor.Klasik hikayesinin en önemli öğesini değiştirip diziyi yayınlamak ve birçoğunu zaten hali hazırda gerçekleştirmiş olan Sherlock dizisinden esinlenmek olduk ucuz numara.Türünden farklı olarak birş vaat etmemesi tam tersine farklı olmak adına orjinal senaryoda cinsiye değişikliğine gidilmesi ek bir olumlu yan katmıyor.Türü sevenler boş vakit geçirebilir ,türe yeni başlayacaklar için tavsiye edilmez.



    2---Neverland----->fantastik,arkadaşlık,dram----->izlenebilir---->2 bölümlük mini dizi olarak yayınlanmış ( bazı yerlerde 4 ya da 6 parça olarak görebilirsiniz ) Peter pan'i konu alıyor bildiğiniz gibi.oyunculuk,görsel efektler ve konu daha iyi işlenebilirmiş.Klasik senaryosuna oldukça uygun yapılmış ailecek izlenebilecek dizilerden bir tanesi.Hatta film gibi düşünülebilir.Çok fazla beklentiye girmemek gerekir.Türe sevenler boş vakitlerinde izleyebilir.Türe yeni başlayacaklar fazla beklentiye girmeden bu dizi ile başlayabilir.

    7---Dollhouse ---> izlenebilir-->Konusu farklı ve güzel olsada oyuncular ve senaryonun kötü gidişatı dizinin ilk birkaç bölümünden sonra sizi sıkmaya başlıyor.Türündeki senaryonun çizgisinden farklılaşmaya çalışan bir nebze olsun başaran dizilerden bir tanesi.Hafızası sürekli silinip görevlere atanan ve görevlerden sonra tekrar hafızaları silinen denek insanları konu alıyor.Dram ve bilimkurgu işlensede türü sevenleri memnun etmeyecektir.Türe yeni başlayacaklar için ilk seçim olmaması gerekir.Boş vakitleri değerlendirmek için izlenebilir ancak başka dizilere bakmak daha iyi bir seçim olur.Konuyu merakla izlemeye devam edebilirsiniz belki ama ilerledikçe zaman kaybı olduğunu anlayacaksınız.

    6 Outcasts--->bilimkurgu,dram ---->Dünya Büyük savaşlar eşiğinde çırpınırken bu çılgınlıktan kaçan ve uzayda yeniden insalığın temelini atmaya çalışan bilimadamlarını ve insan topluluklarını konu alan bir yapım.Kurgu olarak ortalama bir senaryosu var.Oyunculardan bazıları bu alanda tanınmış oyuncular.Dieğerleri ise diziye uyum sağlamakta güçlük çekmiyorlar.İşleniş bakımından türü sevenleri pek memnun etmeyecektir.1. sezondan sonra dizi iptal olduğu için de uzun soluklu bir dizi beklemek yanlış olur.

    2 Transporter:the Series---->aksiyon,suç---->Filminin sunduğu herşeyi sunan ama daha fazlasını sunmayan,klasik çizigisinden ayrılmamış fakat izlenebilirliğini sadece klasik çizgisine borçlu olan bir yapım.Türü sevenler boş vakitlerini değerlendirebilir ama ilk seçimleri olmamalı.Türe yeni başlayacaklar kendi türündeki diğer dizilere bakmalılar.Filmini izlemeyenler için kısa konu içeriği açıklaması : Belirli yeteneklere sahip ( doğa üstü değil,dövüş vs gibi olağan yetenekler ) bir kuryenin kuryelik yaparken yaşadığı olayları konu alıyor kısaca.(akla pizza kuryeliği filan gelmesin ,genellikle verilen işler yasadışı eşyalar,para veya önemli insanların getirip götürme ,bir nevi özel koruma ama sadece biryerden başka biryere nakil edene kadar geçici korumalık diyelim )







    izlenmemeli


    NOT: her ne kadar izlenmemeli olarak yazsamda eğer izlemek isterseniz sırasına göre izlerseniz daha verimli olur.




    10---Resident Evil: First Hour --->bilimkurgu -->izlenmemeli ----->resident evil serisine hakaret olarak yapılmaya çalışılmış bir tv serisi zaman kaybı


    9---Camelot --->izlenmemeli --->fantastik ---->çok çok kötü bir başrol oyuncusu ve senaryoya sahip .Klasik Merlin,Camelot,Arthur senaryosundan farklılaşmak adına hiçbirşeyi düzgün yapamayan senaryosu berbat başrol oyuncusunun sanki fotoğraf ajansından günlük 50 TL ye bulunduğu izlenimini veren izlenmemesi gereken bir dizi.Ne türü seven ne de türe başlayacaklar için tavsiye etmiyorum.

    1---Teen wolf ---->izlenmemeli --->fantastik,gençlik dizisi --->uzun yıllar önce çizgi filmini izleyip bir heves bunu izlemeyin yoksa üzülürsünüz.Gençlik dizisine böyle mükemmel senaryoya sahip olan bir dizinin dönüştürülüp senarosunu alakasız alakasız yerelere çeken bir dizi izlenmeyi haketmiyordur bana göre.Türe sevenlerin türündeki klasik çizgiyi bile tutturamadıklarını görünce diziyi yarıda bırakması olası.Türe yeni başlayacaklar ilk başlarda diziden hoşnut kalacak olsalarda kesinlikle kendi türündeki daha iyi dizlere başlamalılar.

    1---My name is Earl-->tavsiye edilmez--->Diziyi izlerken dizinin hangi anının kötü olduğunu düşünebilirsiniz.Aslında kötü bir yanı yok.Tam tersine oldukça vaktinizi alacaktır lakin dizi bittiğinde sevdiğiniz herhangi bir dizi gibi aklınızda kalacak bir hiçbir anı yok.Dizinin senaryosunda izleyiciye verecek herhangi birşeyi yok.Türü sevenlerin boş vaktini geçirtebilir ancak türündeki daha iyi dizilere bakmak akıllıca olur.Türe yeni başlayacaklar başka dizilere göz atmalılar.(not düşeyim bu dizi hakkında aklımda kalan iki önemli unsur var birisi başrol oyuncusunun yüzü ikincisi yan oyunculardaki şişman elemanın yüzü,böyle bir diziye ne puanı vereyim ki ? )Dikkat edin izlenmemeli kategorisi altında tavsiye edilmez yazıyor izlemeyin yazmıyor. .Dizi

    2---The O.C ---->tavsiye edilmez ---> Kendi türünde klasik senaryosuna bağlı herhangi bir değişim yapmamış bir dizi.Farki ve suç ile hayatını sürdüren bir gencin bir şekilde zengin bir alinein yanında kendine yer bularak zengin aileler arsındaki yozlaşma ile dramın klasik bir şekilde birleşmesini konu alan bir dizi.Türü sevenler boş vakitlerini bir nebze olsun geçirebilirler ancak izleyiciye herhangi birşey vaat etmiyor ve akılda kalan herhangi bir yönü yok.Türe yeni başlayacaklar kesinlikle başka dizilere bakmalılar.

    8---Sinbad ----->tavsiye edilmez ---->fantastik,macera ---->garip oyuncular,bölümler ilerledikçe kötüleşen senaryo ,kötü efektler ,ilginç oyunculuklar,klişeler.Sinbad gibi hikaye karakterine bu kadar kötü bir senaryo,görüntü ve oyuncularla kara leke düşürülebilirdi Sinbad adına.Kesinlikle izlenmemesi gereken dizilerden.

    9---The cape---> mistik,biraz aksiyon----> çok çok kötü senaryo,oyunculuklar,işleniş ---tamamen zaman kaybı.Yırtık bir örtünün nelere kadir olabileceğini göstermeye çalışan bir dizi.Yazacak başka birşey bulamadım çünkü.İleri de sorarlarda böyle bir dizi bilmedinizi inkar edin daha hayırlı olur.

    5---Coma ----> gerilim,korku,dram----> ortalama bir senaryodan kötüye gidiş,anlamsız anlamsız sahneler,anlatılmaya değmeyecek uzatılmış konular.

    7---666 Park Avenue>tavsiye edilmez>ilk bölümünden bir çok dizi izleyicisinin tahmin edebileceği gibi dizi iptal oldu yayıncı kanal tarafından.Başlayıp 3-4 bölümü geçtikten sonra muhtemelen izlemeyeceksiniz.Zaman kaybı.

    1---Merlin 2008 --->tavsiye edilmez---->fantastik,ortaçağ -> 5 sezon boyunca beklenti yaratarak o kadar kalitesiz bir son ile bitirdiler ki vay ki vay vay.

    2Zero Hour---->bilimkurgu,mecara,gizem---->tavsiye edilmez----> savsak senaryoya sahip,ilk iki bölümü yayınlanmasına rağmen senaryo kendi içinde çelişmeye başladı.Geçici kategorisidir ileride yeri değişebilir.Konu olarak bir gazetecinin karısının kaçırılmasıyla başlayan peygamber İsa'nın havarislerine kadar uzanan ,nazileri de içine almış gizemli saat kutularıyla harmanlamış bir senaryosu var.

    6---The river ---> gizem,korku----> Amazonda kaybolmuş olan arkadaşını bulmak için yolculuğa çıkan yakınlarının amazonda geçirdiği olayları konu olan bir yapıt her ne kadar tanıtımlarda oldukça ilgi çekici görünsede dizinin işlenişi ve senaryonun amazon ile ilgili yazılmış olması ve sınırlayıcı bir öğeye bağlı olması dizinin kısır döngüye girmesine sebep oldu.Ayrıca o kadar kötü bir çekim tekniğini böyle bir dizide kullanmak üstüne tuz biber olunca dizi iptal oldu.Farklı tatlar için yine izlenebilir ama devamının gelmemesini hakeden bir dizi bence.

    3Unforgettable---->polisiye,dram,suç--->Kendi türündeki dizilerden çok farklı bir şey vaat etmiyor senaryo ve oyunculuk olarak.Konu olarak "hyperthymesia" isimli ( gördüğü herşeyi hayatı boyunca unutmama ) rahatsızlktan muzdarip FBI görevlisinin suçlularla mücadelesini konu alan bir yapım.Kendi türündeki bir çok dizide olduğu gibi sorunlu,rahatsız polis ya da suçlunun başından geçenleri konu alıyor.Senaryosu tahmin edilebilir ve yüzeysel.Türü bilenler için tavsiye edilmez öncelikli olarak.Türe yeni başlayacaklar farklı bir dizi ile başlamalılar.


    3-----Cult ----->Dram,gerilim--->açıkcası o kadar kötü bir senaryosu var ki tam olarak ne hakkında olduğunu bile yazamıyorum türü sevenlerde yeni başlayacak olanlarda diziyi izlemelerini tavsiye etmiyorum.Zaten 1. sezon bitmeden iptal edildi dizi.


    1----Following---->dram,suç,polisiye--->Universitede Profesör olarak çalışan edebiyat düşkünü aynı zamanda bir seri katildir.Cinayet işlerken bir şekilde öldürmekten zevk alan insanlarla tanışarak beraber cinayet işler daha sonra birşeyler yolunda gitmez ve yakalanır.Yıllar boyunca yüksek güvenlikle Federal hapishanede kalır ve bir şekilde oradan kurtulmayı başarır.Cinaytlerine devam eder.Konu olarak kendi türündeki dizilere göre oldukça ilgi çekici olsada işlenişi ve ilerleyen bölümlerdeki mantık hataları,diyaloglar dizinin ilerleyişine ve gelecekteki olacak olaylara balta vuruyor.Türü sevenlerin farklı dizilere bakması daha yararlı olur ,türe yeni başlayacak olanlara tavsiye edilmez.

    6---Don't Trust the bitch in Apartment 23---->komedi arkadaşlık-------->espirileri bazen iyi bazen kötü ,oyuncuları soğuk çok kötü ile kötü arasında bir yerlerde belki de izlenmemeli .Kendi türünden farklı olmak adına kötü komşu olayını ana senaryo olarak ele alarak senaryoyu devşirmeye çalışsa da bu dizi için pek iyi olmamış.Oyuncuların sanki hiçbiri verilen senaryoya uygun değil gibi bir havası var.Türü sevenlerin uzak durması zorunlu kalmadıkça izlememesi gereken dizilerden.Türe yeni başlayacaklar uzun bir süre bu diziye başlamasınlar.







    Zaman bulunursa izleyeceğim ve yorumlamak kategorilemek istediğim diziler







    Six Feet Under
    Arrested devolepment
    Angel
    Criminal Minds
    One Tree Hill
    Leverage
    CSI NewYork
    Nikita
    NCIS
    Scrubs
    Weeds
    Castle
    Entourage
    Seinfeld
    Monk
    Homeland
    Coupling
    Master of Horror
    Rosewall
    Hex
    Testees
    Workaholics
    Braquo
    Spaced
    Utopia
    Borgen
    The Middle
    Girls
    Babylon 5
    Psychoville
    Life on Mars
    Rubicon







    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Knisath -- 25 Eylül 2013; 23:56:30 >
  • Band of Brothers'ı gördüm yine izleyesim geldi. Mükemmel bir yapım. Bir benzeri olarak The Pacific çekilmişti ama Band of Brothers başka.
  • Stargate SG-1 i göremedim Bence en azından izlenmeli başlığında bulunmalı :) (tamam efektler şimdiki döneme göre düşük olabilir ama döneminin en iyilerindendi, birde SG-1 izlenmeden Atlantis veya Universe izlenmemeli senaryo anlaşılamaz, çoğu kişi izlemekten vazgeçer.)
  • quote:

    Orijinalden alıntı: piceyyuz

    Stargate SG-1 i göremedim Bence en azından izlenmeli başlığında bulunmalı :) (tamam efektler şimdiki döneme göre düşük olabilir ama döneminin en iyilerindendi, birde SG-1 izlenmeden Atlantis veya Universe izlenmemeli senaryo anlaşılamaz, çoğu kişi izlemekten vazgeçer.)

    Atlantisi eklemişim onu eklemeyi unutmuşum hatırlatma için teşekkürler
  • ellerine sağlık dostum.
  • @Knisath

    Hocam hepsini izledin mi
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Knisath

    Big bang theory komedi ağırlıklı ama gerçek hayattaki fizik teorilerine araya sıkıştıran sit com. ortalama 20 dakikalık bölümlerle oldukça iyi bir komedi ama Fringe'in yapısı ile kıyaslanamaz

    :) tesekkürler . Ben daha çok fringe tarzı bi film arıyorum ona benzer veya kaliteli bilim kurgu dizisi varmıdır? birde bu kdr dizi izlemiş biri olarak sizin için en iyi diziler neydi kategori ve dizi adı yazarsanız bn ve diğer arkadaslar ıcın de iyi bir öneri olur

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: TheSoulOfEywa


    quote:

    Orijinalden alıntı: Knisath

    Big bang theory komedi ağırlıklı ama gerçek hayattaki fizik teorilerine araya sıkıştıran sit com. ortalama 20 dakikalık bölümlerle oldukça iyi bir komedi ama Fringe'in yapısı ile kıyaslanamaz

    :) tesekkürler . Ben daha çok fringe tarzı bi film arıyorum ona benzer veya kaliteli bilim kurgu dizisi varmıdır? birde bu kdr dizi izlemiş biri olarak sizin için en iyi diziler neydi kategori ve dizi adı yazarsanız bn ve diğer arkadaslar ıcın de iyi bir öneri olur

    hemen hemen yukarıda yazdığım dizilerin bir çoğunu severek izledim ayrım yapmadan.

    Fringe sınıfında olan bir başka dizi daha yok sanırım.Paralel evren konusu yüzünden.Ona en yakın the 4400 izleyebilirsiniz fakat bu dizi de yarım kaldı 4 sezonu devirdikten sonra iptal oldu.

    Bir başka dizi ise kyle xy yi önerebilirim ki o da iptal oldu.


    quote:

    Orijinalden alıntı: I am the Danger

    @Knisath

    Hocam hepsini izledin mi



    Evet izlediklerimi yazdım zaten şu anda kıyıda köşede kalmış çekimleri farklı ,konusu ilginç yapımları araştırmakla meşgulum .Yukarıda belirttiğim diziler için yıllarımı verdim incelemek ve izlemek için
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Knisath

    quote:

    Orijinalden alıntı: TheSoulOfEywa


    quote:

    Orijinalden alıntı: Knisath

    Big bang theory komedi ağırlıklı ama gerçek hayattaki fizik teorilerine araya sıkıştıran sit com. ortalama 20 dakikalık bölümlerle oldukça iyi bir komedi ama Fringe'in yapısı ile kıyaslanamaz

    :) tesekkürler . Ben daha çok fringe tarzı bi film arıyorum ona benzer veya kaliteli bilim kurgu dizisi varmıdır? birde bu kdr dizi izlemiş biri olarak sizin için en iyi diziler neydi kategori ve dizi adı yazarsanız bn ve diğer arkadaslar ıcın de iyi bir öneri olur

    hemen hemen yukarıda yazdığım dizilerin bir çoğunu severek izledim ayrım yapmadan.

    Fringe sınıfında olan bir başka dizi daha yok sanırım.Paralel evren konusu yüzünden.Ona en yakın the 4400 izleyebilirsiniz fakat bu dizi de yarım kaldı 4 sezonu devirdikten sonra iptal oldu.

    Bir başka dizi ise kyle xy yi önerebilirim ki o da iptal oldu.


    quote:

    Orijinalden alıntı: I am the Danger

    @Knisath

    Hocam hepsini izledin mi



    Evet izlediklerimi yazdım zaten şu anda kıyıda köşede kalmış çekimleri farklı ,konusu ilginç yapımları araştırmakla meşgulum .Yukarıda belirttiğim diziler için yıllarımı verdim incelemek ve izlemek için



    Forum da daha önce birçok sıralama yapıldı ama en gerçekçi sıralama bu sanırım, izlemediğiniz pek fazla dizinin olmayışını da göz önüne alarak söylüyorum....
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Knisath

    quote:

    Orijinalden alıntı: TheSoulOfEywa


    quote:

    Orijinalden alıntı: Knisath

    Big bang theory komedi ağırlıklı ama gerçek hayattaki fizik teorilerine araya sıkıştıran sit com. ortalama 20 dakikalık bölümlerle oldukça iyi bir komedi ama Fringe'in yapısı ile kıyaslanamaz

    :) tesekkürler . Ben daha çok fringe tarzı bi film arıyorum ona benzer veya kaliteli bilim kurgu dizisi varmıdır? birde bu kdr dizi izlemiş biri olarak sizin için en iyi diziler neydi kategori ve dizi adı yazarsanız bn ve diğer arkadaslar ıcın de iyi bir öneri olur

    hemen hemen yukarıda yazdığım dizilerin bir çoğunu severek izledim ayrım yapmadan.

    Fringe sınıfında olan bir başka dizi daha yok sanırım.Paralel evren konusu yüzünden.Ona en yakın the 4400 izleyebilirsiniz fakat bu dizi de yarım kaldı 4 sezonu devirdikten sonra iptal oldu.

    Bir başka dizi ise kyle xy yi önerebilirim ki o da iptal oldu.


    quote:

    Orijinalden alıntı: I am the Danger

    @Knisath

    Hocam hepsini izledin mi



    Evet izlediklerimi yazdım zaten şu anda kıyıda köşede kalmış çekimleri farklı ,konusu ilginç yapımları araştırmakla meşgulum .Yukarıda belirttiğim diziler için yıllarımı verdim incelemek ve izlemek için

    Teşekkür ederim yapıcak birşey yok walla Fringe gerçekten çok güzel bir dizi bence :)
    yardımlarınız için teşekkürler büyük üstad

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • eğer hepsini izlediysen diyecek söz bulamıyorum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: piceyyuz

    quote:

    Orijinalden alıntı: Knisath

    quote:

    Orijinalden alıntı: TheSoulOfEywa


    quote:

    Orijinalden alıntı: Knisath

    Big bang theory komedi ağırlıklı ama gerçek hayattaki fizik teorilerine araya sıkıştıran sit com. ortalama 20 dakikalık bölümlerle oldukça iyi bir komedi ama Fringe'in yapısı ile kıyaslanamaz

    :) tesekkürler . Ben daha çok fringe tarzı bi film arıyorum ona benzer veya kaliteli bilim kurgu dizisi varmıdır? birde bu kdr dizi izlemiş biri olarak sizin için en iyi diziler neydi kategori ve dizi adı yazarsanız bn ve diğer arkadaslar ıcın de iyi bir öneri olur

    hemen hemen yukarıda yazdığım dizilerin bir çoğunu severek izledim ayrım yapmadan.

    Fringe sınıfında olan bir başka dizi daha yok sanırım.Paralel evren konusu yüzünden.Ona en yakın the 4400 izleyebilirsiniz fakat bu dizi de yarım kaldı 4 sezonu devirdikten sonra iptal oldu.

    Bir başka dizi ise kyle xy yi önerebilirim ki o da iptal oldu.


    quote:

    Orijinalden alıntı: I am the Danger

    @Knisath

    Hocam hepsini izledin mi



    Evet izlediklerimi yazdım zaten şu anda kıyıda köşede kalmış çekimleri farklı ,konusu ilginç yapımları araştırmakla meşgulum .Yukarıda belirttiğim diziler için yıllarımı verdim incelemek ve izlemek için



    Forum da daha önce birçok sıralama yapıldı ama en gerçekçi sıralama bu sanırım, izlemediğiniz pek fazla dizinin olmayışını da göz önüne alarak söylüyorum....

    Sıralama olarak düşünememk lazım kategorileri,

    Hepsinin izlenebilirliği ayrı çünkü .Sadece kesinlikle izlenilmesi gerekenler, zaman bulunca izlenilmesi gerekenler,vakit geçirmek için izlenebilecek olanlar bir de zaman kaybı olup izlenmemesi gerekenler olarak grupladım.

    Grup içinde şunu ilk izlemelisiniz diye bir seçeneği doğru bulmuyorum.

    Ancak yourmunuz için teşekkür ederim.
  • sherlock dizisini izlenebilirler arasında gördüm ve devamına bakmadım
  • Güzel konu...
  • Two and a half men sadece Charlie için bile izlenir

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam işsiz misin nasıl bu kadar dizi izleyebildin helal olsun valla
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Heimdallr

    Hocam işsiz misin nasıl bu kadar dizi izleyebildin helal olsun valla

    Yok yahu hepsini izleyip incelemem öyle bir kaç ayda olmadı 8-9 yıl olmuştur .Bazı dizileri başladığında izlemeye başladım bazılarını ise sonradan.sık sık iş yüzünden ertelediğim iki üç sezon izlemediğim de oluyordu.Yılların birikimi anlayacağınız

    Hala arşivimde sağa sola atıp arada kaynayan diziler var onların isimlerini ekliyorum



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Knisath -- 4 Ağustos 2012; 19:06:18 >
  • Güzel ve yararlı bir konu olmuş.Herkesin görebilmesi için üst konu yapılmalı bence.Konuyu uplamak zorunda kalmayalım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: matador_36

    sherlock dizisini izlenebilirler arasında gördüm ve devamına bakmadım

    araya kaynamış bir üst kategoride olması gerekiyordu.Uyarı için teşekkürler.İzlediğim çok fazla dizi olunca konuları hatırlaması zor oluyor takdir edersiniz ki
  • my name is earl ordan çıkar bence en iyi komedilerden biridir.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.