Şimdi Ara

En İyi Hz aralığı kaçtır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
18.027
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • hoparlörde ve subwooferda en kaliteli sesi veren Hz aralığı nedir?

• Şimdi cihazı satanlar yazar 20-20khz diye birkere siz ona inanmayın philips bile sallıyor.
    ikici ise bu yalnız başına bir şey ifade etmiyor resme bakınız bu resimde yeşil ve kırmızı grafik için her ikisinde 20-20 khz yazılabilinir.
    bunu yazabilmek için +- dB bilgiside gerekir.

kırmızı grafik 20-20k yı -2 dB ile sağlarken
    yeşil grafik 20-20k yı -12 dB de sağlıyor bu +-dB bilgisini vermediği sürece ne yazarsa yazsın hiç bir önemi yok.
    Ancak yerleşik kanı şudur ki birşey yazmayınca +- 3 dB varsayılır.
    yani o aralıkta tüm frekanslarda repons 6 db lik aralıkta oynamaktadır.
    (tabi bu kurala bilindik markalar uyar o osawa vs. çin malları ise sallar kendisi de bilmez cihazının reponsunu, philips salladıktan sonra: rastladım)

yani neymiş - db nin yanında + db de varmış o ne oluyor cevap alt ve üst frakanlarda repons yavaşca ve sonradan hızla azalıyor ama birde ortalarda bazı yerlerde pik yapmamalı +3 db den fazla.

gelelim aralık ne olacak işitme eşiği insandan insana değişir 16 Hz ye kadar duyubilenler varmış (gene burada bir db değeri var onu da hatırlamıyorum işitme konusuna giriyor) şimdi alt eşik - 3db 20 hz olan bir cihazdan -2db 5 hz yazan bir cihaz tabiki daha iyidir. ve tercih edilmelidir. 16 hz de bu cihaz - 0 db yi verecektir (diğerine göre daha iyi)
    bu işin anfi/prenfi kısmı birde kabin kısmı var onda alt frekanslar oldukça zor ve büyük hacimli kabin gerektirir.
    (en iyisi sonsuz bir duvara (ses geçirmeyen) monte edilmiş bir hoporlölör. herhalde o 1 hz -3 db verir.)
    kabinlerin amacıda budur hop in ön ve arkasını birbirinden mümkün olduğunca ayırıp ön ve arkadaki ters farzaki dalgaların birbirini sönümlemesini önlemek. Frekans arttıkca dalgalar daha doğrusal yayıldığından daha high fekanslarda sönümleme daha azdır. ne yazıkkki lf ler daha az doğrusal olduğundan kabinsiz bir hoporlörde basları duyamazsınız.
    işte kabindeki amac bu iki ses dalgasının birbirine kavuşmasını engellemektir.
    bu da zor yapıldığından cüsseli kabin gerektirir. Ev içine sığdırma göze fazla batmama görsel güzellik kavramı ile birlikte bu istek kırpılır çeşitli irilikte kabinler ortaya çıkar.

• benim bildiğim 20hz-20khz aralığıdır.
  • quote:

Orjinalden alıntı: paramparca

benim bildiğim 20hz-20khz aralığıdır.

Aynen öyle..
    bu frekans aralığından aşağısını insan kulağı duyamaz veya yukarısına dayanamaz..
    bu frekans aralığını tam olarak verebilen bir ses sistemi asla distorsiyona girmez, seste bozulma olmaz..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Wolverine -- 7 Nisan 2007; 2:05:09 >
  • 20 hz 40khz
  • 20 hz den aşagısı iç organlara iyi gelıyor sahsen benım bobrek taslarımı kırdı

• frekanslarda bulundugun ortamda etki eder ortamın akustiğine göre değişir. evini amfi tiyatro gibi yapabilrsen n iyi olur.

mükemmel tatmin etmez ama tatmin eder. önemli olan işlevidir.
  • insan kulağının duyabildiği frekanslar 20Hz ile 20kHz arasındadır..
    ancak şöyle de bir durum var; 20Hz'den aşağısını belki duymayız ama hissederiz, bu yüzden 15Hz'lere kadar inen başarılı subwoofer'lar var..
    ayrıca misal; 2 ayrı hoparlör ele alalım..
    1.si 20hz-20khz aralığında çalışsın
    2.si 15hz-40khz aralığında..

tabi ki 2. hoparlör insan kulağının duyma sınırındaki sesleri bile belki hiç zorlanmadan verebilecekken, 1. hoparlör için bu değerler ancak verebileceği, hoparlörün son sınırını oluşturan frekanslar olacak ve belki de seste bozulmalar başlamış olacak o frekanslarda!
    ama tabi ki hoparlörlerin bu frekansarı vermekteki başarısını da göz önünde bulundurmak gerekir.
    umarım anlatabildim
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şimdi cihazı satanlar yazar 20-20khz diye birkere siz ona inanmayın philips bile sallıyor.
    ikici ise bu yalnız başına bir şey ifade etmiyor resme bakınız bu resimde yeşil ve kırmızı grafik için her ikisinde 20-20 khz yazılabilinir.
    bunu yazabilmek için +- dB bilgiside gerekir.

yeşil grafik 20-20k yı -12 dB de sağlıyor bu +-dB bilgisini vermediği sürece ne yazarsa yazsın hiç bir önemi yok.
    Ancak yerleşik kanı şudur ki birşey yazmayınca +- 3 dB varsayılır.
    yani o aralıkta tüm frekanslarda repons 6 db lik aralıkta oynamaktadır.
    (tabi bu kurala bilindik markalar uyar o osawa vs. çin malları ise sallar kendisi de bilmez cihazının reponsunu, philips salladıktan sonra: rastladım)

yani neymiş - db nin yanında + db de varmış o ne oluyor cevap alt ve üst frakanlarda repons yavaşca ve sonradan hızla azalıyor ama birde ortalarda bazı yerlerde pik yapmamalı +3 db den fazla.

gelelim aralık ne olacak işitme eşiği insandan insana değişir 16 Hz ye kadar duyubilenler varmış (gene burada bir db değeri var onu da hatırlamıyorum işitme konusuna giriyor) şimdi alt eşik - 3db 20 hz olan bir cihazdan -2db 5 hz yazan bir cihaz tabiki daha iyidir. ve tercih edilmelidir. 16 hz de bu cihaz - 0 db yi verecektir (diğerine göre daha iyi)
    bu işin anfi/prenfi kısmı birde kabin kısmı var onda alt frekanslar oldukça zor ve büyük hacimli kabin gerektirir.
    (en iyisi sonsuz bir duvara (ses geçirmeyen) monte edilmiş bir hoporlölör. herhalde o 1 hz -3 db verir.)
    kabinlerin amacıda budur hop in ön ve arkasını birbirinden mümkün olduğunca ayırıp ön ve arkadaki ters farzaki dalgaların birbirini sönümlemesini önlemek. Frekans arttıkca dalgalar daha doğrusal yayıldığından daha high fekanslarda sönümleme daha azdır. ne yazıkkki lf ler daha az doğrusal olduğundan kabinsiz bir hoporlörde basları duyamazsınız.
    işte kabindeki amac bu iki ses dalgasının birbirine kavuşmasını engellemektir.
    bu da zor yapıldığından cüsseli kabin gerektirir. Ev içine sığdırma göze fazla batmama görsel güzellik kavramı ile birlikte bu istek kırpılır çeşitli irilikte kabinler ortaya çıkar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi keleminabi -- 7 Nisan 2007; 13:34:26 >

• quote:

Orjinalden alıntı: keleminabi

Bilgi için teşekkürler. Sallamayanları bulmak umuduyla...
  • peki mermer kasa mı daha iyi olur mdf mi? düşük frekans için.

bi arada mermerden yaptırmayı düşünüyordum.

bulabilsem akrbondan yapacagımda .
  • en iyisi masif ağaç (gül) olarak kabul edilir. mermer hiç iyi olmaz bence.
  • amac ses geçirmemesi degil mi ? ses üretmemesi ?

mermer agır olur. agaç olsa antik tiyatrolar ağaçtan yapılırdı .

karbonun yaygınlaşmasına kadar ağaç
  • ağaç olan tiyatroların antik olma şansı olur mu ?
    (açıklama gerekiyor: ömürleri çok kısa olur)

1- sesi ilemeyecek
    2- Yüzeyleri sesi en az yansıtacak.
  • dB açıklamasına katılıyorum aynı şeyi yazacaktim, arkadaş detayli açiklamiş.

bunun yaninda bir de şu var, insan 20hz-20khz duyabilir kabul ediliyor fakat, bu kişiden kişiye ve yaşa göre çok fark ediyor. çocuklari daha yüksek frekanslari duyabilirken büyüdükçe genellikle duyulmaz hale geliyorlar. örneğin ses çok yüksek olmadikça annem ve babam 20khz duyamiyor, ben ufak seslered bile duyabiliyorum. bu da var.
  • quote:

Orjinalden alıntı: mithrelios

dB açıklamasına katılıyorum aynı şeyi yazacaktim, arkadaş detayli açiklamiş.

bunun yaninda bir de şu var, insan 20hz-20khz duyabilir kabul ediliyor fakat, bu kişiden kişiye ve yaşa göre çok fark ediyor. çocuklari daha yüksek frekanslari duyabilirken büyüdükçe genellikle duyulmaz hale geliyorlar. örneğin ses çok yüksek olmadikça annem ve babam 20khz duyamiyor, ben ufak seslered bile duyabiliyorum. bu da var.

kesinlikle öyle. her insan 20hz.20khz arasını duyar diye bir genelleme yapmak yanlıştır. o yüzden hoparlörün frekans aralığı warsayılan ortalama değerlerden büyük olursa her insan duyabileceğinin en iyisini duymuş olur. ayrıca bas sesler yalnızca duymaya değil aynı zamanda hissetmeye de yöneliktir. dolayısıyla duyamadığımız düşük frekanslar da müziği hissetmemizi sağlar.

Eminent Tech' in TRW 17 adlı pervane görünümlü wooferını da sanırım bunu düşünerek üretmişler. 1hz'e kadar inebiliyor...

• Önemli olan insan kulağının duyabileceği max. frekans aralığı değildir.
    Önemli olan kullanılan setin 20hz-20khz aralığını sunabilmesidir.
    Bunu yapabilen bir ses sistemi distorsiyona girmeyecektir.
    Önemli olan da zaten kaliteli ses adına budur..
  • quote:

Orjinalden alıntı: Wolverine

Önemli olan insan kulağının duyabileceği max. frekans aralığı değildir.
    Önemli olan kullanılan setin 20hz-20khz aralığını sunabilmesidir.
    Bunu yapabilen bir ses sistemi distorsiyona girmeyecektir.
    Önemli olan da zaten kaliteli ses adına budur..

bu konuda katılmadığım bir nokta war. önemli olan bence duyulur frekanstır. çünkü her insan 20-20000 hz aralığını duymaz. kimisi daha geniş bir aralığı, kimisi de daha düşük bir aralığı duyar...
    eğer genç bir birey 18-25000 hz aralığını duyabiliyorsa kullandığı hoparlör de en az bu aralığı wermelidir. sonuçta amaç hoparlörlerden çıkan sesi gerçek sese benzetebilmek, mümkün olduğunca gerçeğe yaklaştırabilmektir. örnekte werdiğim birey 20000 hz in üzerinde duyması gereken sesi hoparlörden 20000hzde duyuyorsa bu ses o kişi için gerçekçilikten daha uzak olur...

20-20000hz duyulur frekans için standartlaştırılmış değerlerdir ama her insan için en iyi değerler değildir.... bu işi farklı bir boyutta ele alalım bir de. iki insan bir cisme baktığında her ikisi de cismi aynı parlaklık ve netlikte görmezler. yada biri 30C de çok sıcaklarken diğeri için normal bir sıcaklık olabilir. duyu organlarının sınırları kişilere mahsustur ve her insan için belirli bir kalıp sınırı olamaz...

dolayısıyla frekans aralığı ne kadar büyük olursa o kadar iyi olur

• başlıktaki soru ilginç en iyi hz aralığı sorusu
    bunun cevabı matematiktede kullandığımız bir söz olan "tanımsızdır"
    çünkü en iyi hz aralığı diye bişey yoktur.bir insanın duyabildiği hz aralığı duyabildiği ortalama aralık olan 20hz ile 20khzdir.
    başka canlılar için bu değişir.

eğer sorudan anladığım en kaliteli sesi veren hoparlör ise tabiki hoparlörün havayı en az 20-20000hz arası yani insan kulağının duyabileceği sınır kadar titreştirebileni ve bunun üstü olan hoparlörlerdir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi *RoyalBlue* -- 11 Nisan 2007; 14:42:03 >
  • 20-20khz başka seçenek yok
  • Kulak daha düşük freakansları yakalayabilir veya yükseklerine dayanabilir, burası sorun değil zaten..
    önemli olan bir setin 20hz-20khz aralığını sunabilmesidir. bunu sunamayan bir set mutlaka bir yerlerde fire verecek ve distorsiyona girecektir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.