Şimdi Ara

En hafif işletim sistemi?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
3.516
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar merhaba;

    Çok eski bir pc'im var. Maddi durumum yetmediği ve pc'lerin fiyatları malum olduğu için eski de olsa kullanmak istiyorum. Sizce hangi işletim sistemi kullanmalıyım.

    Lubuntu, Kubuntu, Mint arasında kaldım ama farklı öneriler de duymak isterim.

    1gb ram var pc'de bu arada gerçekten eski.

    Şimdiden teşekkürler.



  • Puppy, Peppermint, Bodhi, LXLE, MXLinux...
  • Wolf_263 kullanıcısına yanıt
    Açıkçası çok bir bilgim yok bu işletim sistemleri hakkında. İnceleyeceğim. Ayrıca ekleme yapayım. Ubuntudaki gibi libre office tarzı birşey olsa iyi olur. Ayrıca iyi bir text editörü olması yeterli olur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi simisi -- 28 Eylül 2018; 23:31:10 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • 1 GB. RAM güncel dağıtımlarla sıkıntı. Masaüstü ortamı yerine sadece pencere yöneticisi ile gelen bir sürüm denemenizi öneririm. Örneğin Bunsenlabs, Debian tabanlı bir Openbox dağıtımı, bunu deneyebilirsiniz. 160-200 MB. civarı RAM kullanıyor.

    Web tarayıcı için Firefox ve Chrome (Chromium) tabanlılardan uzak durmalısınız. Mesela Midori'yi kurmayı deneyebilirsiniz. Belki bu şekilde internette gezinti yapabilirsiniz. Başlangıçta 70-80 MB. RAM kullanıyor.

    Kurulum sonrası için şunları araştırıp uygularsınız.

    Zram
    Swappiness

    Metin düzenleyici ve Ofis programı sorun değil, hazır gelmese bile her dağıtıma kurulur.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kelebekx3 -- 28 Eylül 2018; 23:41:55 >




  • simisi kullanıcısına yanıt
    Office: LibreOffice

    Düz metin düzenleyici: Mousepad

    Gelişmiş: Vim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Hocam bi ram çifti alıp 2 ya da 4 e çıkartırsanız aşırı fark eder. Her ne kadar minimumda 1 yazsada 2 nin altında Android bile yavaş çalışıyor.



    Yok ram almam mümkün değil derseniz TinyOS var. Kaba tabirle sadece Kernel+Masaüstü ortamı. Ya da Raspbian Desktop versiyonu olabilir.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Linux'ta hafifliği en belirleyen özellik masaüstü dağıtımıdır. Yani; xfce, cinnamon, kde, gnome ve unity gibi. Linux hakkında çok detaylı bilgiye sahip değilseniz ve performans ihtiyacı varsa xfce masaüstünden başka birşey tavsiye etmem yani bunlar ne olabilir debian xfce(topluluk zayıf), xubuntu, mint xfce, fedoa xfce(topluluk zayıf). bit değeri olarak i386 yada x86 olan yani 32bitlik sistemleri seçeceksiniz. Kurulum esnasında 1gb ram varsa 1gb kadarda swap alanı oluşturun. Böylece 1gb ram tükendiğinde swap yani takas alanı ram olarak kullanabilir sistem. İngilizceniz varsa topluluğu zayıf olan dağıtımlara da bakabilirsiniz.
  • Xfce arayüzlü Xubuntu en son incelediğimde boşta 200 mb civarı ram tüketimi vardı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerdarS. -- 4 Ekim 2018; 23:58:19 >
  • kelebekx3 kullanıcısına yanıt
    Aynı fikirdeyim . Bunsenlabs dağıtımı o donanıma göre en kullanışlı sistem dahası Debian tabanlı olmasıda karalılığına katkı sağlar 3-4 GB Takas alanı uzun süreli kullanımlarda iyi olur.
  • Bir çok alternatif olmasına rağmen, ilk tercihim puppy olur. Tarihi eser makinalarda bile çok iyi sonuçlar alırsın.
  • Wikipediada en hafif linux dağıtımları listesi vardı bir bak oraya benim kullandıklarım arasında



    Dsl hafiftir görüntüsu tirt ama CPU kullanımı çok düşük tarihi eser işlemcilerde bile akar gider 50 MB dosya boyutu 8mb ram de bile çalışıyor.



    Tiny core buda 16 MB ekran kartı falan gerek yok 32 MB ram istiyo



    Slitaz var bide oda güzeldir 25 MB dosya boyutu disket verisyonu falan da var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • tesbihcekenhoroz kullanıcısına yanıt
    Deneyeceğim hocam sağ olun. Gerçekten dedikleriniz gibi ise tarihi eserler bile çalıştırır. Lubuntu kurdum gayet hızlı. Browser da sadece biraz ağır ama azıcık. 120 MB yer kaplıyor RAM de. Ama bunlar gercekten müthiş. Kurup denicem hocam.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dmclskn

    Aynı fikirdeyim . Bunsenlabs dağıtımı o donanıma göre en kullanışlı sistem dahası Debian tabanlı olmasıda karalılığına katkı sağlar 3-4 GB Takas alanı uzun süreli kullanımlarda iyi olur.
    Sıkıntı mı tam emin değilim ama sonradan kurulan farklı programlar, sağ tık yapıp uygulama listesinde görünmüyor. Ancak uçbirim veya Run-çalıştır yardımıyla açılıyor. Kendi uygulamalar listesinde "install" konumunda hazır bulunan programlarda böyle birşey yok.

    Ya Openbox ya da Bunsenlabs ile alakalı.
  • simisi kullanıcısına yanıt
    Yalnız bu dediğimi farklı anlamayın bunlar içlerinde minimum uygulamalari olan işletim sistemleri mesela stilaz 25 MB icinde Excel ve word mevcut ama bunlar çok ilkeller formül falan yazamazsiniz mesela. Web browser midori dillo falan basit browserlar. Paket yöneticiden libreoffice indirirsen örnek veriyorum 90 MB Firefox indirirsen 30mb sistem büyüdükçe büyür olur sana 1gb haliyle PC eskiyse ufak tefek kasmalarda olur ben celeron işlemcili 256 mb ekran kartı olmayan laptopta sınırları zorladim banamisin demediler. Ama chromium veya Firefox official yükleyip bide Google apps paketi yükledim Chromebook oldu PC ama chromela internete girmek tam bir facia tüm CPU ve Rami alıyor kendine

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Openbox kullanmıyorum yine de fikir vermesi açısından bir iki birşeyler yazıyım. Bahsetiğiniz durum minimal olan sistemin konforsuz taraflarından neyse çözümü var.https://wiki.archlinux.org/index.php/openbox
    quote:

    ~/.config/openbox/menu.xml
    dosyasını ihtiyaca göre düzenleyip
    quote:

    openbox --reconfigure
    komutunu çalıştırın.
  • 
Sayfa: 1

Benzer içerikler

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.