Şimdi Ara

Emeklilik sistemimiz avantajını yitirmiş gibi görünüyor. (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
3
Favori
6.420
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
82 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bende şahsen bu konuda aynı fikirdeyim. Ama şöyle bir farkla.

Vatandaş bu sisteme girmek istemiyor ise

Devletin bu sistemde donderdigi her şeyden parayı vererek hizmet alacak.

Muayene

İlaç

Ameliyat

Ambulans hizmeti v.b

Eğer bunu kabul ediyor ise bence kimseyi zorlamamak lazım.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • asau kullanıcısına yanıt

Tamam dediğin gibi olsun, isterse çeyreğini versinler. Senin dediğin gibi olacaksa zorunlu primden de vazgeçecekler o zaman.

Bizim fırıncı 30 senedir prim ödemiş, adama bağlayacakları 1600 lira maaş. Adamla hesap ettik prim ödeyeceğine ev alsa 3 tane ev alıyormuş be! Zorunluluk kaldırılmalı herkes kendi başının çaresine bakmalı. Devlet kıvıramıyor bu işi işte belli.

• +1

Devlet hastanesinde sıra yok millet özele talim ediyor zaten.

• Genç arkadaşlara tavsiyem 3 5 demesinler hazır gençlik varken kredi ile ev alıp borcunu ödemeye başlasınlar. İlla istanbul dan olacak diye bir kaide yok, herhangibir anadolu il merkezinden ucuz yollu yeni ev bulup alsınlar kiraya versinler. Kirası da kredisini ödemesine yardımcı olur. Hele ki şu oynak kurdan dolayı kar yapma ihtimali bile var.

• peki yurtdışında yaşıyor olsak tr de gss yansitirlar mi

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Dehşetengiz kullanıcısına yanıt

Oy verebildiklerine göre otomatikman da gss borçlusu olmaları lazım aslında.

• çalışan sayısı emekli sayısına bölündüğünde yaklaşık 1,65 çıkıyor, yani sgk dan aylık alan 1 kişi karşısında sigortalı çalışan (4/a, 4/b, 4/c, eski isimleri ile ssk, bağkur, emekli sandığı) 2 kişi bile yok, 1,65 kişi var.

kurumun gelirleri giderlerinin yaklaşık %70 ini karşılıyor, %30 ise toplanan vergilerden sosyal güvenlik sistemine aktarılıyor.

emekli sayısı arttıkça çalışan sayısı malesef artmıyor, ekonomi büyüyor lafları ise rakamlar üzerinde, reel olarak ciddi bir istihdam artışı yok. nüfus artış hızı ile istihdam aynı oranda artmıyor, istihdam ya yerinde sayıyor yada az artıyor.

sistemdeki bir diğer sorun vatandaş ve siyasetçiler günümüz ve geçmişte emekli maaşlarını rüşvet olarak gördüğünden sisteme çok fazla müdahele ettiler. bu gün nasıl eyt liler bizi emekli etmez iseniz size oy yok derken, rahmetli demirel de oy verin sizi 35 yaşında emekli edeyim dedi ve halk yıllarca olmaması gereken yaşlarda emekli oldu.

bir diğer konu ise sağlık sisteminde bir türlü sonu gelmeyen yolsuzluklar. sigortalının sağlık harcamasının %80 i sgk tarafından karşılanır. bu durumda bir çok kişi sgk yı arpalık olarak görür.

sonuç: düşük aylıklar, kamu hastanelerindeki düşük hizmet kalitesi, yetersiz sağlık çalışanı, aşırı yoğunluk, özel hastane ile kıyaslanırsa düşük kalitede sağlık hizmeti.

kimse kimseyi suçlamasın. bu durumda herkesin bir payı var. az veya çok.

2022 de 4/b primi yaklaşık 1600 tl olacak, yeni sigortalı olan kişi 9000 günden emekli olacağı varsayımı ile bu günün değeri ile sisteme 450 bin tl civarında ödeme yapacak. karşılığında 1500 tl ye tamamlanmış aylık, durumun değerlendirmesi kişilere kalmış. nereden baksanız sosyal güvenlik sistemi perişan olmuş durumda. ne kadar ekmek o kadar köfte diye bir söz vardır. durum böyle.

• supreius S kullanıcısına yanıt

Bende bu konuya parmak basıyorum. Vatandaştan topladığı primin hem değerini kaybettirip vatandaşa cücük kadar emekli maaşı bağlıyor, hemde bunu zorunlu tutarak girdap oluşturuyor. İsteğe göre olmalı. Ömrüm boyunca 2 3 ev alacak parayı gömüp, bir ev kirası ödeyemeyecek sistem neden zorunlu tutulur?

1. olarak... bağkur lunun ödediği prim ile bir sgk veya devlet memurundan kesilen prim aynı değil. dolayısı ile emekli maaş rakamlarının aynı olmasını beklemek HATA
    2. olarak... özellikle bağkur u çiftçiler için diyorum. kendi akrabalarım bile, yılların birikmiş prim borçları var ödememekte inad ediyorlar. ödeyip de emekli olanlar da bu sefer aynı maaş denkleminden şikayetçiler bunu da anlamıyorum. senede 60 gün bile çalışmayan bir çiftçi sgk emeklisi olan ve sende 52 hafta pazar ve bayramlar vs derken 280 gün çalışan ben ve benden kesilen primin 4 de birini bile ödemeyenler aynı maaşı almayı istemeleri
    3. tüm geçmiş hükümetler, işçilerin veya halkdan alınan dolaylı vergileri peşin tahsil ederken; sürekli maliyetleri yükseltip şirketlerini zararda gösterip; daha sonra da altlarına aldıkları range rover olsun taşınmaz mal varlıkları artarken bunu sorgulamayıp sürekli borçlar için AF çıkartıp daha sonra bu afdan faydalandığı halde onu da ödemeyenler için yeni af çıkartmaya devam etmesi konularını düşünmeden sorgulamadan emekli maaşları arasındaki dengesizlikler için konu açmayı da anlamıyorum

ekelemeyi unutmuşum

ister esnaf.. ister çiftçi.. senelik kazancı fazla olduğunda ödedikleri prim ve vergiler değişmez iken; ekonomi kötü, doğal afetler sonucu tarladaki mahsül için sürekli şikayet edip borçlarının silinmesini istemeleri, ve sürekli bunlar için AF lar çıakrtılmaları... çiftçiler için yakın dönemde süspansiyonlar kaldırıldı ama daha öncesinde tarlasındaki mahsülün veya ekim dikim şartlarını geliştirmek yerine... babadan kalma metodları uygulamaları; kendi çocuklarını bile kendi tarlasında çalıştıramayıp sonrasında işçilik masraflarının artmasından şikayet etmeleri; hatta çocukları kendileri gibi çiftçi olmasın diye uğraşmaları

evet bireysel seçim ve tercihlere herkesin saygısı var

ama bir oturduğun ve yaptıklarını diğerleri ile kıyaslamadan heybeden devleti suçlamak ve sürekli acıtasyon yaparken kapı önündeki yeni arabası konusunu gündem yapan sanayiciler devlet karşısında İFLAS etmiş gibi gösterilmelerine ses çıkartmayan HÜKÜMETLER

işte gel bunları gündem yapın ve sürekli sanayici için AF çıkarma konusu yapanları tartışalım ve eleştirelim

kastelli gibi jet fadıl gibi dolandırıcılar ödeme yaparken kazançlarından caka satanlar tümden dolandırıldıklarında sokaklarda ağlayanlarda aynı kişiler değilmi ?

burada forumda dolar ın yükselişinden şikayet konusu yapanların banka hesaplarını kontrol edelim ve bankadaki veya yastık altındaki dolarlarını dorgulayalım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosuntosun -- 31 Aralık 2021; 21:4:9 >

• tosuntosun T kullanıcısına yanıt

Konu zaten zorunlu olmaktan çıkarılsın konusu. Adam 2 ev parası gömmüş 1600 lira maaş normalmi yani sence?

• "2 ev parası gömmüş" izafi bir tabir

bana bir SGK çalışanı asgari ücretliden (yapılandırma öncesi) kesilen aylık prim ile bağkur lunun emeklilik primlerini gösteren RESMİ bir link atarmısın ?

• bu primler tamamen vergi çeşidi parayı al 30 sene sonra yaşarsan azıcık ver alım gücü yok verdikleri maaşın zaten hiç almasalar çok daha iyi sgk da aynı şekilde hiçbir kesinti olmasa hastaneye daha rahat giderdim ben bir şey olcaksa gss miktarını ödeyelim neden maaşa göre hayvan gibi sgk primi ödüyoruz sağlık hizmeti 100 liraya oluyorsa

Hmmm nasıl anlatsam nasıl anlatsam. 2015 te mesela 450 lira imiş bağkur primi. Bunu kenara yazalım.

2015 yılında kredi ile ev almıştım ben, taksidi 1500 lira kadar. Hala ödüyorum 1500 lira olarak. 2015 te 800 liraya kiraya vermiştim bu evi, bu evi ben değilde bağkur primi ödeyen fırıncı abimiz alsaydı kii onun basamağı biraz yüksek ama hadi ben taban göstereyim.

800 + 450 = 1250 TL ediyor. Rahat rahat öderdi taksidini eğer bağkur ödemeseydi. Şu an evin kirası 1700 lira. 6. sene sonunda evin taksidini ödeyip birde üstüne harçlık bırakır hale gelmiş. Paşa paşa ödenirdi yani. Bunu 30 senelik dilime yayarsan bu şekilde adam 2yi bırak şansı yaver gitse 3. evini alırdı.

Evleri ortalama 1500 lira kiradan verse 4500 TL temiz gelir elde ederdi.

Sen yanlış düşünüyorsun, birde bu açıdan düşün. Ben emekli maaşı düşük demiyorum, vatandaşın ayağına bağ olan mal mülk edinmesini zorlaştıran bir sisteme dönüşmüş durumda. SGK lı emekçi çiftçi esnaf ayrımı yapmıyorum ben. Her koyun kendini kendi bacağından asmalı diyorum.

• "2 ev parası gömmüş" izafi bir tabir

bana bir SGK çalışanı asgari ücretliden (yapılandırma öncesi) kesilen aylık prim ile bağkur lunun emeklilik primlerini gösteren RESMİ bir link atarmısın ?

konuya birçok kişi hakim değil. emekli biri olarak ben söyleyim

RESMİ brüt maaşınızın yaklaşık 2/3 ünü kesintilerden sonra maaş olarak alırsınız.

hastalandığınızda raporlu ücret veya emekli olduğunuz da ise (kaba rakam) ; aldığınız net maaşın 2/3 ünü raporlu ücreti veya emekli maaşı olarak alırsınız.. tabiki emeklilikde yıllar içerisinde alt-üst olarak ödediğiniz primlere özel hesaplama var. bunlar benim ilk sgk lı olarak işe başladığım 1986 ile 2000 senesinden sonrakilerin oranlarındaki fark gibi değişse bile KABA değer söylediğim şekildedir.

yani.. bağkur lu birisi eğer 2000 lira brüt üzerinden prim ödüyor ise onun emekli olduğunda alacağı emekli maaşı 1100-1200 lira seviyelerinde olması gayet normal

bu arada hastaneden kendisi ve ailesinin faydalandığı oranlar; ilaç - ameliyat gibi değerlerin ne kadar etkilediğinden emin değilim.

örneği geliştirmek gerekir ise..

1 çalışan olarak; eşinin sağlık masrafları var

2 çocuklu olduğunu kabul ediyoruz... onların sağlık masrafı 18 yaşına kadar

eğer ana babası bakıma muhtaç ise onları da hesaba koyar isek... 1 çalışıp 5 kişi sağlık müessesine masraf teşkil ediyor.

yani... hesap detaylandıkça emeklilik ve sağlık sigortası masrafı sizin aylık ödediğiniz prim in çok üstünde

araştıralım lütfen

• bana resmi devlet rakamları için link atın..

başka şekilde anlatamazsınız...

birde primlerde alt-üst değerleri var

başkasından duyduğunuz sözler veya izafi tariflere ile ikna edemezsiniz..

Hesabı zor değil, 2 ev parası gömmemiş reelde doğru, ancak 2 ev almasının önüne geçmesine sebep olmuş.

Taksiti 1500 diyorum, kirası 800 diyorum, bağkur primi 450 diyorum. Daha ne diyim.

SGK ya yatan paranı senin eline verseler ev kredisi çekmeye daha bir özgüvenle gidersin dimi?

• bak ben senin için link buldum

bir bağkurlu durup da emekli maaşı için ağlamasın

sana her 2 sine de ait alt-üst prim değerlerini yıllara göre paylaşıyorum. ağlayan bu rakamlar ile ağlasın.. ödemediği maaşın primi için emekli maaşı için acıtasyoon yapmasın kimse

sgk bilgisi
    Yıllara Göre Bağkur Primleri ( 2022 ve Öncesi ) - SGK BİLGİSİ
    https://sgkbilgisi.com/yillara-gore-bagkur-primleri/

www.verginet.net
    SSK Tavan ve Taban Tutarlar� 2022 | SSK Tavan ve Taban Tutarlar� 2022 | SGK Tavan ve Taban Tutarlar� T�m Y�llar - Verginet
    https://www.verginet.net/dtt/1/SSK_Tavan_Taban_Tutarlari.aspx

sana kolaylık olsun

01 Ocak 2015 tarihi ile 30 Haziran 2015 tarihleri arası bağkur primleri;

• İsteğe bağlı bağkur primi: 384,48 TL,
    • Tarım/çiftçi bağkur primi: 303,98 TL,
    • Esnaf/Şirket Ortağı 4b bağkur primleri; 414,52 TL.

01 Haziran 2015 tarihi ile 31 Aralık 2015 tarihleri arası 4b bağkur primleri

• İsteğe bağlı bağkur primi: 407,52 TL,
    • Tarım/çiftçi bağkur primi: 322,20 TL,
    • Esnaf/Şirket Ortağı 4b bağkur primleri; 439,36 TL.

sgk'lı 2015 için ise

Dönemi Alt Sınırı Üst Sınırı

01.01.2015 - 30.06.2015   1.201,50 TL   7.809,90 TL

01.07.2015 - 31.12.2015   1.273,50 TL   8.277,90 TL

sayılar ile konuşun... izafi benzetmeler ve acıtasyonlar ile yorum yapmayın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tosuntosun -- 31 Aralık 2021; 21:29:37 >

Abi anlaşamıyoruz bak seninle. Zorunluluğu kaldırılmalı diyorum ben. Bireysel yatırımlar ile daha iyi bi gelecek sağlanabilir olmuş.

Sen neden herkes bağkur emeklisi olmak zorundaymış gibi konuşuyorsunki? İstemeyen olmasın kasmasınlar yani.

• Haaaaa pardon, ben yandım gençlerde yansın herkes yansın kafası bu.   Niye fark edemedim.

• ZORUNLULUK konusu bize ait bir konu değil ki kaldırsın hükümet-ler

bu uluslar arası alınmış bir karar.

şimdi.. iktidarda hangi hükümet olursa olsun... halkın sağlık ve emeklilik haklarını vermiyorsunuz sağlamıyorsunuz diye ülkemize yeni dava konusu yapacak..

işin daha garibi ni sana söyledim

var olan zorunluluk içerisinde bile en büyük firmalarda bile bahsedeceğim sorun var.

adam senin net maaşını 7bin lira olarak gösteriyor.. ve bildirimini yapıyor.. ama sgk ve emekli sandığına olan prim parasını ödemiyor

sonra borçlanma yapılandırma.. aflar derken.. hangi hükümet ile samimi ise ona rüşvet ile alıyor AF'fını.. onu da ödemiyor

ki sgk primlerini eksik gösteren veya hiç yatırmayanları da konuşmuyoruz

bizim öncelikle tartışmamız gereken ZORUNLULUK değil.. var olan ı düzelttirmek

önce vergiler dürüstce tahsil edilsin. sgk primleri doru rakamlar ile yatırılsın..

sonra konuşuruz, tartışırız. isteyen istemeyn konusunu

şuan ülkemizde birikinti halinde olan bir sağlık - eğitim - gelir dağılım SORUNLARI var iken 10 derece bir konu gündem yapmanın gereği yok

heleki bağkur emeklisi bu konularda hiç konuşmaya hakkı yok... kazancı ne olursa olsun sabit prim öderken. sonra işler kötü gittiğinde ACITASYOOOONNNNN

• 
Sayfa: önceki 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.