Şimdi Ara

Elektronikte yol gösterebilecek olan var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
1
Favori
642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar,
    temel devre elemanlarını bitirdim, sayısal elektronikte de temelleri bitirdim, proteusu kavradım, MicroC ile PIC programlamaya başladım (önceden programcılık geçmişim olduğu için rahatım) ANCAK
    hala tabiri caizse sakatım.
    Şöyleki; iş yerinde kullanabileceğimiz elektronik cihazlar üstünde çalışıyorum ilk olarak, cihazların sıcaklıklarını ölçüp RF433 ile bilgisayara aktaracak bir cihaz üstünde çalışmaya başladım.
    Fakat PICF18.. yı alır Bir yönünü RF alıcıya bir yönünü sensöre bağlar şöyle yaparım gibi bir şey çıkartamıyorum.

    Sizce bu etabı nasıl geçebilirim? Hangi kaynağı tavsiye edersiniz? Nasıl yapayım

    Teşekkür ederim.



  • enstrümantasyonla ilgili kaynakları tavsiye ederim. ayrıca bu alanın yazılımı labwiew'dir. google'dan bu alanla ilgili kaynaklar bulabilirsin.
  • labview güzel görünüyor teşekkür ederim.
    Ancak ben işi temelden öğreneyim istiyorum. Labview işimi hızlandırsın ama gerektiğinde temeline ben müdahale edebileyim.
  • güncel
  • Selamlar kardeşim.
    Bu talebiniz , tamamen komponent çeşit bilgisi ve hazır cihazların blok ve ayrıntılı şemaları hakkındaki bilgi birikimi ile çözülebilir. Daha da özeti , tamamen tecrübe ile sorununuz çözülebilir. Şöyleki :

    1. Yapmak istediğiniz proje veya devrede ilk olarak ne yapacağınıza karar vermelisiniz. Örneğin , bir mikrofonun sesini bir hoparlöre verebilmek istediğinizi farz edelim. Burada ne tür bir mikrofon kullanacağınızı öncelikle kararlaştırmalısınız.


    2. Bu devrenin yapacağı işi belirledikten sonra , nasıl bir veriyi / doneyi nasıl bir çıkış veya işlev olarak almak istediğinizi belirlemelisiniz.

    Mesela dinamik bir mikrofon kullanmanız işinizi çözecekse , bu mikrofonun ses frekans karakteristiği , sinyal çıkış seviyesi ve çalışma biçimini bilmelisiniz. Sahnede solistin kullanacağı dinamik mikrofon ile , bateriye kullanılabilecek dinamik mikrofon aynı karakteristik özelliği göstermemesi gereken 2 ayrı dinamilk mikrofondur. Veya uzaktan anons yapılması gereken bir durumda kapasitif ( elektret veya kapsül veya kristal !!! hepsi aynı şeydir ! ) mikrofon kullanmanız gerekecektir. Mikrofon ses kaynağına yakın mı , uzak mı duracak + ses kaynağı mikrofonun hemen ardında önünde mi olacak , çevresinde mi olacak + sesi belli bir noktadan mı alacak , örneğin bir koronun karşısındaki bir mikrofon gibi , geniş bir çevreden mi ses alaca !!! vs. vs. vs.


    3. Belirlediğiniz ilk veri kaynağına uygun devreleri araştırmalısınız…

    Mikrofona karar verdikten sonra , bu mikrofona uygun bir kuvvetlendirici devre yapmalısınız. Mesela kondanser mikrofonun içerisinde bir FET transistör vardır ve 2 veya 3 uçludur ki bu mikrofona voltaj uygulamak zorundasınızdır ki çalışabilsin. Ya da bir dinamik mikrofon içerisinde empedans trafosu içerir mi ( empedansı nedir / 200Ohm mu 600Ohm mu veya 10kOhm mu veya 50kOhm mu gibi !!!) , PHANTOM besleme ile mi çalışır ( 48VDC dir genelde !!! ) . Kaç mV luk bir çıkış seviyesi vardır ve biz bu seviyeyi nerelere çıkartmalıyız ( 10mV mu , 100mV mu veya 200mV mu gibi !!! )... gibi bilgiler araştırılmalıdır ve kararlaştırılmalıdır...


    4. ilk veriyi işledikten sonra , bu veri üzerinde oynamamız gereken faktörler var mıdır , bunları tespit etmeliyiz ve bu rötuşlara ait devre şemalarını araştırmalı veya tasarlamalıyız.

    İlk mikrofon Preamplifikatöründen sonra , bu sese bir işlem yapmak gerekip gerekmediğine karar vermeliyiz… Bu işlemler neler olabilir ? Mesela bas-tiz kontrolü ekleyecek miyiz , veya sesi bir grafik veya parametrik ekolayzırdan ( Equaliser ) geçirecek miyiz veya sese bir eko ( echo ) veya bir tekrar / gecikme / yankı uygulayacak mıyız. Ya da mesela bir gitar preamplifikatörünün ses çıkışına distrosiyon / eko / chorus veya pedal çeşitlerinden birini ekleyecek miyiz gibi ana işlemlerin kararını vermeliyiz. Ve bu tür devre şemalarını araştırmalıyız.


    5. Devre şemalarımıza karar verirken ilk işimiz , devrede kullanılabilecek , özellikle aktif komponentlerin ulaşılabilirliğini araştırmalıyız. Maalesef ülkemiz , malzeme çeşitliliği ve bulunabilirliği yönünden çok yetersizdir. Bir çok yabancı komponent üreticileri de maalesef , aşırı suiistimaller sebebi ile ülkemize test / deney amaçlı dahi olsa sample ( örnek parçalar ! ) göndermemektedir. Bu durumda ya piyasada bulabileceğimiz malzemelerle işi bitirmek ya da yurtdışından pahalıca olmak ve epeyce gümrük paraları ödemek ya da bir tanıdık vasıtası ile parça temin etmek şeklinde malzeme sorunlarını aşmamız gerekmektedir.

    Benim acizane tavsiyem ise , ticari devre üretimlerinde TAMİR MALZEMELERİ olarak tanımladığım parçaları kullanmaktır. Nedir bunlar : teyp / cd / tv / dvd / pc gibi çok yaygın kullanılan cihazların tamirinde kullanıldığı için bolca bulunan komponentleri kullanmak , hem ucuz hem de kolaylıkla ulaşılabilen parçalarla iş yapmak sizi epeyce rahat ettirecektir. Ancak spesiyal , ekzantrik , piyasada az bulunan veya özel malzemeler gerektiren projelerde bu seçenek genelde işe yaramayacaktır. Mesela sizin örnek projenizdeki sıcaklık sensörü veya 433MHz hazır verici modülü tarzı malzemelerde çok fazla seçenek bulabilmeniz epey zor... Bunları maalesef regüle malzeme ithalatı yapan bir firmaya getirtmek veya kendiniz getirmek zorunda kalmanız çok yüksek bir ihtimal. Çünkü piyasadan örnek olarak ar-ge amaçlı aldığınız bir sıcaklık sensörünü , bir dahaki gittiğinizde bulamamanız çok yüksek bir olasılık...


    6. Hangi devrelerin ve komponentlerin projemizde yer alacağına karar verdikten sonra işimiz , bir blok şema oluşturmaktır.

    Bu blok şemamızda , her bir devre bloğunu göstermeliyiz ki bu bloklarına ne girip ne çıkacağımızı da belirtmek şartı ile… Benim örneğimde mikrofon atıyorum dinamik ve standart unbalanced ( dengelenmemiş ) bir uygulama ile çalışmasını arzu ettiğimiz bir mikrofon olsun. Ses çıkış seviyesi atıyorum 2mV olsun. İlk devrem , 2mV giriş seviyesini alıp , tüm ses frekansı bandında lineer çalışan ( tabi ki bu devrenin linearitesi için mikrofon karakteristiğine uygun bir de pre-emphasis yani ön-ağırlıklandırma devresi kullanmayacaksam ! ) , 100mV lar mertebesine çıkarmam akılcı olacaktır. Yaklaşık 34dB yani 50 kat kuvvetlendiren bir kat gerek gürültü / distorsiyon açısından makul gerekse de bir sonraki katı sürebilecek bir çıkış seviyesi vermesi açısından benim işimi görecektir ( ki bu değerler genel bilgi ve tecrübeyle veya araştırılarak öğrenilebilecektir ! ).


    7. Blok şemanın elde edilmesinden sonraki işimiz , her bir bloktaki devreleri teker teker , istediğimiz şartlara göre pratik olarak yapmak ve en sonunda da bu parçaları birleştirmektir ki bir ARaştırma/Geliştirme olayı tamamlanmış olacaktır bu şekilde.

    Benim örnek projemde , mikrofon preamplifikatörü + bir ton kontrol devresi ( bas - tiz kontrol devresi ) + amplifikatör sürmek için bir buffer ( ara kuvvetlendirici ki devrem bir güç amplifikatörünü rahatlıkla sürebilsin ! ) + güç amplifikatörü ( kullanmak istediğim hoparlör empedansına ve gücüne uygun güçte ve kalitede ve giriş seviyesi benim ara kuvvetlendiricime / buffer uygun giriş seviyesine sahip bir devre ! ) devrelerinin gerçekleştirilmesi şeklinde olacaktır bu süreç


    8. Prototip devreler grubumuzu da tamamladıktan sonra , bunların tümünü bir cihaz / kart ( board / plaket ! ) üzerinde veya bir cihazın iç ve boyut tasarımına uygun şekilde gerçekleştirmek ve son aşamasında da üretimine ( şayet özel amaçlı ve birkaç adet yapılacak bir ürün değil ise !!! ) başlamak sureti ile proje hayata geçirilmiş olacaktır.

    Benim örnek projemde , mikrofon preamplifikatörü + bir ton kontrol devresi ( bas - tiz kontrol devresi ) + amplifikatör sürmek için bir buffer ( ara kuvvetlendirici ki devrem bir güç amplifikatörünü rahatlıkla sürebilsin ! ) aynı kartta olması mantıklıdır ( tecrübeyle ve örnek gerçek cihazlardan edinilen bilgi ışığında ! ). Güç amplifikatörü ile buna ait besleme devresi aynı kartta olabilir. Ama ben tüm devrelerimin besleme devresi ile amplifikatör beslemesini bir kart üzerinde , amplifikatörü ise ayrı bir kart üzerinde tasarlamayı tercih etsem de , pratik hayatta piyasa tarzı bir cihazda ( çok kaliteli olmayan bir üretimde !!! ) tüm beslemeler ve çıkış katı aynı kart üzerinde uygulanır genellikle. Sebep ise üretim maliyeti ve işçiliğin düşürülmesidir...


    Cevap uzun ve düşünme gerektirdiğinden , kafamı toparlayıp hafta sonu yazayım diye düşündüm. Bu yüzden geç oldu biraz. Kusura bakmayın , pm inizide gördüm..
    Benim ilgi ve uğraşı alanım ses sistemleri olduğundan , örnek projem de bir ses sistemi üzerine oldu tabiiki. Size de tavsiyem , hangi alanda çalışacaksanız , o alanla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi arttırmaya çalışın. Ancak ülkemizde genellikle bir konuda uzmanlaşma diye bir kavram olmadığından , her konudan biraz haberdar olmak zorunda zaten kalacaksınız. Ben bir sesçi olarak , MAALESEF , trafo hesabından , cihaz şasesi ( kutu / cihaz kasası ! ) tasarımına ; pcb çizim tasarım üretiminden , kart dizgisine ; serigraf baskıdan , muhtelif kimyasal maddelerin kullanımına ( FeCl3 NaOH H2O2 vs. / silikonun binbir çeşidi / sentetik & selülozik boya çeşitleri / milyon çeşit yapıştırıcılar / boyalar / asitler / PVC ve kağıt türleri / teflon ve metal türleri ve özellikleri / fiberglas cinsleri vs. vs. vs. ) ; ipek & kumaş & sünger / ahşap ve metal çeşitleri / enva-i çeşit hırdavat malzemesi / elektrikli ve elektronik aletler / test cihazları / ölçüm aletleri / lastik & plastik çeşitleri gibi , elektronikle uzaktan yakından alakası olmayan konularda , bu işlerle geçimini sağlayan kişilerle kritikler ve sohbetler yapabilecek seviyelerde öğrenmek zorunda kaldım. Çünkü bir işi yapan kişiler o kadar sallama iş yapıyorlar ve o kadar sorun çıkıyor ki yaptıkları işlerden , mecburen siz kendiniz olaya vakıf olmak zorunda kalıyorsunuz. Ben marangoza bir kabindeki MDF nin nasıl işlenmesi gerektiğini , metal kutucuya işini nasıl yapması gerektiğini veya bir trafocuya nasıl trafo sarması gerektiğini ve hesabını öğretmek zorunda kaldım dersem , olayın boyutunu sanırım çok daha iyi anlayacaksınız :))
    Saygılar.




  • Merhaba,
    Cevap için teşekkür ederim.

    Bununla birlikte, Nasrettin hocaya aç olarak misafir gittiği evde çok güzel bir yatak hazırlamışlar, hoca da aman efendim zahmet etmişsiniz bana bir kır pedesi verseydiniz yarısını altıma yarısını da üstüme sererdim demiş...
  • Arkadaşlar benim merak ettiğim;
    12V'luk bir kaynağın pozitif kutubundan çıkan elektrik negatif kutbuna varıncaya kadar PIC programlayıcıda nasıl bir yol takip eder, oradan (varsa) timer'a nasıl gelir, örneğin sıcaklık sensöründe nasıl değişir burdan, Wireless vericiye geçip analog sinyaller tarzında nasıl aktarılır?
    Bunu açıklayabilecek var mı?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dergul

    enstrümantasyonla ilgili kaynakları tavsiye ederim. ayrıca bu alanın yazılımı labwiew'dir. google'dan bu alanla ilgili kaynaklar bulabilirsin.

    buralardan bulabilirsin
  • Merhaba,
    Labview'ı da gözden geçirdim ancak hala anlayamıyorum.
    Oysa örneğin 3d Mekanik çizimler için SolidWorks programını video olarak öyle anlatan kaynak var ki. Bitirdiğinde kafanda soru işareti kalmıyor ve yeteneği olan o bilgiyle ferrari çizer.
    Ancak elektronikte böyle bir kaynak böyle bir hoca yok.

    Yani Elektroniği baştan alıp sonuna götüren Video dersler yok mudur?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.