Şimdi Ara

Elektrikli Forklift Aküleri Şarj - Deşarj Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
0
Favori
2.271
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • merhabalar, şirkette kullandığımız elektrikli forklift aküleri sanırım ömürlerini tamamdı. ben yaklaşık 9 yıldır aynı iş yerinde çalışıyorum akülerin değiştiğini görmedim. iki defa bakıma gönderdik, en sonda akü grubundaki akülerden iki tanesinin ölü olduğunu söylediler, değişim için yüklü para istediler. siz ölü olanları işaretleyin maddi durumu denkleştirince değiştiririz dedim ama işaretleme yapmadılar. açıkçası adamların bedavadan para alıp aküleri değiştirmeyeceklerini düşünüyordum o yüzden değiştirmeyin demiştim.

normalde günde max 1 saat kullanıyoruz, eskiden bir haftadan fazla kullanabiliyorduk şimdi 2 günde şarj göstergesi yarıya düşüyor.

bir de sürekli sanayiden saf su alıyorum, şarj etme esnasında sürekli eksik suları tamamlıyorum. bu hafta 20 litreden fazla saf su doldurdum, normal su koysam aküler zarar görür mü? 1 şişe akü suyu 2,5 tl bu parayı boşa veriyormuşum gibi hissediyorum.

şirkette işler iyiye gitmiyor, bir de akü masrafı çıksın istemiyorum. ben sadece çalışanım, iş veren veya şirket sahibi değilim.

sistemde 24 adet akü seri bağlı çalışıyor, çıkış 48 volt diye hatırlıyorum.

ne yapmamı önerirsiniz, aküler ömrünü tamamlamış mı? yoksa asit eklesem biraz daha düzelir mi? bu işlem tehlikeli mi? kendim yaparsam akülerin içine ne kadar asit dökmeliyim?

• asitli akülerde bome ölçmek gerekir.30-40liralık bi aletti. Bome değerini asit ya da saf su ekleyerek uygun değere getirmelisiniz. Asit sülfürik asittir, H2so4 ; su da saf sudur. Deterjan imalatçılarında ikisini de bulursunuz. Saf suyun litresi 75kuruştu daha ucuz da bulursunuz. normal suyun kireci direk asitliği azaltır, olmaz.

bomemetre almadan acele bir iş için; komple suları boşaltıp uygun bomede hazırlanmış akü suyunu ekleyebilirsiniz. Ya hazır alırsınız ya da asit ve suyu alıp karıştırarak kendiniz yaparsınız.

Arkadaşların bahsettiği hücreleri tek tek ölçmek önemli. sökmeden yapabilirsiniz bu ölçümleri, güçlü bir lamba ile de kontrol edebilirsiniz. mesela hücreleriniz 2 Volt ise; 2Voltluk bir lamba bulmalısınız ama yoksa 12Voltluk lamba ile sıralı kontrol ile arızalı hücreyi tespit edebilirsiniz. 12 Voltluk lamba ile aynı anda 6 adet hücreye seri olarak ölçüm yapar ve kaydırırsınız; bi aküyü atlar sıradaki akü ile devam edersiniz. Yani ölçüm problarını eş zamanlı bi sıra atladığınız zaman 6lı gruba yeni bir akü dahil edip bi tane gruptan çıkarmış olursunuz. sökmeden.

Herşeye rağmen sorun çözülmezse bi akücüden fikir amakta mahsur olmaz. Buna da rağmen sorun varsa; redresör ile darbelişarz yapılıp hücrelerdeki sülfatlaşma azaltılmaya çalışılıp sonuç incelenebilir. Şarz işlemi ücretsiz ya da düşük ücretli olur. söküp götürürsünüz.

Araç aküleri de 12Volttur ve 6 adet 2 voltluk gruptan oluşur.
    Hürmetler
  • siz bi detaylı akülerin fotoğraflarını atarmısınız
  • Elektrikli Forklift Aküleri Şarj - Deşarj SorunuElektrikli Forklift Aküleri Şarj - Deşarj SorunuElektrikli Forklift Aküleri Şarj - Deşarj Sorunu

fotoğrafları ekledim.

• Opzs akü bunlar ciddi pahalıdır. üzerinde hücre voltajı yazar. Şarj ettikten Sonra teker teker ölçüm al ölü olanlar direk belli olur.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Devamlı saf su eklemek zamanla asit seviyelerini de düşürür. Çünkü elektrolit içindeki hidrojenin bir kısmı şarj esnasında gaz formunda hava ventillerinden dışarı uçar. Emin olmadan yazmak istemiyorum ama hazır "akü suyu" tabir edilen asitli sulardan alıp belli miktarda koyun. Ölü akülerin tesbiti için akü voltajını da dikkate alarak kuvveltli bir lamba ile tesbit yapılabilir ama bu test her akü için yapıması gerektiği için çok uzun sürer. Ayrıca aküler full şarjlı iken akü gerilimlerini ölçer ile okuyun. Hepsi eşit olması gerekiyor. Seri bağlı pil ve batarya guruplarında bazen "hücreler arası gerilim farkı" oluşur ve batarya performansını düşürür. Çaresi bir yük ile fazla olanları boşaltmak/eksik olanları bir güç kaynağı ile diğerlerine eşlemektir. Bu yapılanlar neticesinde bir düzelme olmuyorsa üzgünüm, yapabilecek birşey yok. 9 yıl da iyi süreymiş maaşallah. Sülfatlaşma da vardır o akülerde.

• hocam tam şarj edin forklifti yapabiliyor iseniz tekerler yere değmeyecek şekilde kaldırın sonra hafiften gaza basın bir kişide tek tek aküleri o sıra kontrol etsin veya bunu yapamıyorsanız sağlam bir beton'a dayayın hafif hafif gaz verin sıkıştırın çok değil, voltajı en çok düşen akü bozuk aküdür. böyle tespit yapabilirsiniz.
  • o zaman akü seri bağlantı kablolarını tek tek sökeceğim. her aküyü tek tek ölçüp problemlileri bulacağım. akü suyunu inanın bilmiyordum. ben akü suyu diye sürekli saf su alıyordum :)

depocu gidince bütün iş bana kaldı, yakında forklift operatörü iş ilanlarına bakmaya başlayabilirim iyice uzman oldum. aklıma deli fikirler geliyor, forklift bıçaklarının ucuna okuyucu bağlamayı düşünüyorum, malın tam altına girip girmediğimi, sıfıra kadar uçtan malzemeyi taşımayı kolaylaştırabilirim. acaba para kazanabilir miyim bu projeyle?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • denemeye değer her fikir hayata geçene kadar sadece hayaldir.
  • guneyk kullanıcısına yanıt
    asitli akülerde bome ölçmek gerekir.30-40liralık bi aletti. Bome değerini asit ya da saf su ekleyerek uygun değere getirmelisiniz. Asit sülfürik asittir, H2so4 ; su da saf sudur. Deterjan imalatçılarında ikisini de bulursunuz. Saf suyun litresi 75kuruştu daha ucuz da bulursunuz. normal suyun kireci direk asitliği azaltır, olmaz.

bomemetre almadan acele bir iş için; komple suları boşaltıp uygun bomede hazırlanmış akü suyunu ekleyebilirsiniz. Ya hazır alırsınız ya da asit ve suyu alıp karıştırarak kendiniz yaparsınız.

Arkadaşların bahsettiği hücreleri tek tek ölçmek önemli. sökmeden yapabilirsiniz bu ölçümleri, güçlü bir lamba ile de kontrol edebilirsiniz. mesela hücreleriniz 2 Volt ise; 2Voltluk bir lamba bulmalısınız ama yoksa 12Voltluk lamba ile sıralı kontrol ile arızalı hücreyi tespit edebilirsiniz. 12 Voltluk lamba ile aynı anda 6 adet hücreye seri olarak ölçüm yapar ve kaydırırsınız; bi aküyü atlar sıradaki akü ile devam edersiniz. Yani ölçüm problarını eş zamanlı bi sıra atladığınız zaman 6lı gruba yeni bir akü dahil edip bi tane gruptan çıkarmış olursunuz. sökmeden.

Herşeye rağmen sorun çözülmezse bi akücüden fikir amakta mahsur olmaz. Buna da rağmen sorun varsa; redresör ile darbelişarz yapılıp hücrelerdeki sülfatlaşma azaltılmaya çalışılıp sonuç incelenebilir. Şarz işlemi ücretsiz ya da düşük ücretli olur. söküp götürürsünüz.

Araç aküleri de 12Volttur ve 6 adet 2 voltluk gruptan oluşur.
    Hürmetler

• karafetva K kullanıcısına yanıt
    yanıtınız için teşekkür ederim. internette 28 bome lik hazır su buldum, bunu alıp akülerin suyunu bununla değiştirsem nasıl olur iş görür mü?
    fiyatı nedirbulduğunuz suyun???
    Eski suları boşaltmanız gerek. Çünkü çok oynandığından ayarı şüpheye düşmüştür. Bu da olmazsa ki ucuz yöntemdir,
    bahsettiğim darbeli şarz için redresöre bağlatırsınız.
  • hocam internette buldum renew asitli su 10lt 80tl. fiyat uygun geldi. el pompası gibi birşey ayarlayıp akülerin içindeki suyu çekeceğim, yerine bu suyu dolduracağım.
    Çok pahalı..... Saf su ve sülfürik asiti alıp karıştırmak dururken??? Tehlikeli derseniz deterjancıdan karıştırıp vermesini isteyebilirsiniz. 3 liraya geliyor siz yaparsanız.... Ya deterjan imalatçısından rica eder karıştırtarak alırsınız ya da alıp kendiniz yavaş yavaş karıştırırsınız. Zaten el pompası ile akülerdeki suyu çekemezsiniz. Aküleri ters çevirmek icap eder. Bu esnada saf suyu da bol alırsanız güzelce yıkayıp o suyu da dökerdiniz. Döktüğünüz suları da bir kapta toplayın belki lazım olur. Topladığınız kap alüminyum vb olmasın asit kabı yakar zehirli gaz çıkarttırır ve deler. Plastik tip bişi lazım.
    Bilgi: Akü asidi yani asitli su ve elektrolit karışımı 27oC de 1280 gr/cm3 (31.5 Bome) değerindedir. (efe akü)
    Ayrıca
    www.akuasiti.com
    Akü Asiti (Battery Acid) - Pozitif Kimya
    http://www.akuasiti.com/akuasiti.html;

---
    Akü Asiti (H2SO4 sulu çözeltisi)
    Kimyasal Adı Akü Asiti
    Kimyasal Formülü H2SO4
    Molekül Ağırlığı 98,07 g/mol
    Renk / Koku / Form Renksiz, Kokusuz, Sıvı
    Yoğunluk 1,25 -1,28 g/cm³
    Donma Noktası 10°C
    Kaynama Noktası °C
    PH 0,8
    ---

Vikiden Sülfürik asit;
    Formül: H2SO4
    Yoğunluk: 1,83 g/cm³
    Molar kütle: 98,079 g/mol
    IUPAC numarası: Sulfuric acid
    Çözünürlük (su içinde): Karışabilir
    Molekül formülü: H2SO4
    ----

Bome formülü için; Yoğunluk = 144 * (144-bome) verilmiş.
    AKü asiti için 30 bome değerini kullanırsak;
    younluk=144 * (144-30) --->Younluk=1.263
    Suyoğunluğu=1
    Karışımyoğunluğu*(Vsu+Vasit) = Vsu*dsu + Vasit*dasit
    1.263*(Vsu+Vasit)=Vsu*1 + Vasit*1.83 --->Vsu=2,156*Vasit----> 46*Vsu=100*Vasit ---> Vasit /vsu = 46/100 Hacim olarak 100 birim suya 46 birim asit demek. Mesela 10 litre suya 4.6 litre asit demek.((Toplam çözeltinin %31.5i asit olmuş oluyor.)

Eğer hacim ölçemiyor ama tartabiliyorsanız kütle oranı verelim;
    m =V*d
    Vasit /Vsu = 46/100 --->Masit/Msu =Vasit*dasit/Vsu*dsu = 46*1.83/100.1 = 84,18/100
    Kütle olarak asit/su = 84/100 Toplam kütlede asit oranı ise;%45

Bize hacim oranı olan 100birim su ve 46 birim asit değeri yeter. Kütle oranı ile de aynı sonuç ama yanılmıyorsam asitin litresi 7 lira kütlesi değil. Bu yüzden litreye göre hesaplayayım;
    Bu oran aynı zamanda 10.87litre su ve 5litre asit demektir. Fİyatı ise(su litresi 75kuruş, asit ise 7 lira); 43,15lira civarında. Hacmi; Çözelme olmasına rağmen buraya yazmadığım sayısal değerlerde bu karışımın 15litre olduğu çıkıyor. Yani litrresi 2.87lira....

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi karafetva -- 24 Eylül 2020; 8:51:48 >

hocam süpersin
    Bu asit çok tehlikeli. Elinize bulaşırsa hemen yıkarsınız ama ne hikmetse (büyük bidonla) her uğraşanın gözüne sıçrar. Gözlük de alın, plastik basit bişi. Su doldurur boşaltır gibi asla acele etmeyin, hem fiyatlı hem de bulaştığı her yere zarar veren özelliğini düşünün. Elbiseleri deler. Hiçbir asidin solunmasına müsade edilmez.
    Gözlük alın, kötü elbise-önlük ayarlayın, bomemetre alın(kontrol edersiniz sonucu). İlla şirkete kar ettirmek değil, sizin de kişisel gelişiminiz önemli.
    hocam iş yerine parça yıkamak için büyük bidonla asit almıştım, sulandırmadan kullanamıyorum, betona damlayınca sarı renkli köpükler çıkarıyor deliyor betonu. yarı yarıya suyla karıştırınca bile her parçayı kolayca temizliyor ama çok sert dumanı bile öksürtüyor, yanlışlıkla arkadaş bunu eline dökmüştü sıvı sabun zannedip bir süre elini ovaladıktan sonra cildini tahriş etmişti. bu asitle sizin bahsettiğiniz asit aynı türden olabilir mi acaba. bunu sanayi de açık satılan kimyasalcıdan almıştım parça yıkamak için dedim bunu verdi.
    Kokusu keskin dediniz yani insanı kilitler gibi değil mi? Bu HCl yani hidroklorik asittir, hipo da derler. Sülfürik asit kokusu o şekilde değil, gariptir ama hdroklorik gibi kesici kilitleyici değil kokusu.
    Hidroklorik çamaşır suyunu oluştururdu, aldığınız yere sorabilirsiniz de. Rastgele bir asit koymayın.
  • 4 yıl filan oldu alalı daha bidonun yarısı duruyor, acaba son kullanma tarihi gibi bir şeyi var mıdır?

bir de sormak istediğim bu asidi temizlik amaçlı kullanıyorum ya bu kullanılmış ürünü ne yapmalyım?doğaya zarar verir mi? atıyorum çok fazla suyla karıştırıp öyle mi dökeyim? geçende götürüp 8 litre kadarını şirketin dışındaki lağıma döktüm orada da böcekler varmış, nasıl kaçıştı yaratıklar biraz onları yakmış gibi oldum kötü hissettim kendimi.
    Cevap diye yazmadığınızdan mesajınız iletilmiyor bana.
    Asitlerde son kullanma tarihi yok. Hidroklorik asit çok iyi kiraç çözer. çaydanlıktaki kireçleri döküp hem etkisi azalmış mı kontrol edersiniz hem de asiti nötrleyerek doğaya vermiiş olursunuz. Ama doğaya zararı pek konu oluyor. Yoğun olarak bi yere döküp de o bölgede canlı cansız ve ya eşyaya zarar olmadıktan sonra. Lavabo açarken bu tip şeyler kullanılır ve malum direk su hattına akar. Ama zarar olmuyr.
  • PEki bu çabanızdan masrafınızdan patronun haberi oluyor mu? İş durmayınca önemsemezler, kişisel gelişiminize lafım yok sadece duyarsız kalmaları taşın altına el atmamalarına sözüm sitemim var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mavi-kaplan -- 25 Eylül 2020; 3:12:27 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.