Şimdi Ara

Elektrikli araçlardaki menzil ve batarya yanılgısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
296
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Malum yerli aracımız TOGG'un 90KW gibi büyük bir bataryası var. Ancak şarj hızı %20-80 için yani sadece %60lık sarj için 28dk o da 180kw cihaz bulup verim alabilirseniz.

Öte yandan 800 volt Ioniq serisinde batarya 63kw olsa da menzil farkı sadece 90km TOGG ile. Bununla beraber araç %10-80 arası yani %70lik sarjı 18dk'da alıyor.

Her iki aracın da yılda 15 bin KM yaptığı ve hep DC ile sarj olduğu senaryoda. TOGG sahipler yıllık yaklaşık 19 saat sarj edecek araçlarını, Ioniq sahipleri ise sadece 12 saat. Yani Ioniq'e göre %50 daha fazla süre harcanacak sarjda. Buna karşın Ioniq muhtemelen yılda 2-3 kere daha falza sarja gidecek.

Bunun yanı sıra Ioniq sahipleri en az %25 yakıt tasarufu sağlayacak, soğuk coğrafyalarda yaşayanlarda bu fark %30ları görecek.

Menzil uzun yollarda önemliymiş gibi görünse de asınlında uzun yollarda asıl önemli olan sarj hızı oluyor. 20 dakikada 350km menzil alıp devam edilebiliyor hızlı sarj ile.

TOGG üzerinden gittim çünkü benzer fiyata büyük bataryası var, hızlı sarjın ve verimliliğin ne kadar önemli olduğunu ve batarya büyüklüğünün tek başına anlamsız olduğunun çok güzel bir özeti.

Büyük bataryanın başka sorunları da oluyor, ileride değişmesi gerektiğinde daha fazla masraf, kaskosu büyük batarya riskinden dolayı daha şişkin oluyor. Sarj döngüsü az olacağı için daha uzun ömürlü olacağını düşünebilirsiniz ancak termal sistemi çok kötü olan TOGG'un batarya sağlığı konusunda da çok iyi olması maalesef beklenmiyor.

Örnek bir tabloyu aşağıya bırakıyorum 15.000km için;

Ioniq 6 (%10-80)--- Şarj başına menzil~ 360 km -- yılda 42 sarj -- 12,6 saat

TOGG T10F (%20-80)--- Şarj başına menzil 366km -- yılda 41 sarj ---19,1 saat

Arada ölü vakitler değerlendirilebilir ve full sarj yapılabilir tabiki, ya da evinizden düzenli sarj ediyorsanız o da togg'u biraz daha öne çıkarır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi besttrr -- 1 Ağustos 2026; 23:26:20 >

• Uzun yol yok ve hep evden şarj ile hangisi mantıklı olur,
    Senelik Max 20 bin km yol yapacak
    Hocam bir de bunlar %20 den 80e ev sarjiyla kaç saatte dolar ki.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Yani eger prizden sarj edecekseniz togg'un sarj olmasi yaklasik 30 saat sürer 0-100 arasi. Ioniq'in 21 saat sürer.

Eger tasaruf sizin için onemliyse ve evden sarj imkaniniz varsa her türlü Ioniq daha mantikli gozukuyor. Zaten sehiricinde evden sarj eden birinin menzil diye bir problemi olamaz.

Hocam benim düşüncem akşam takarım prize sabah çekerim, diye düşünüyorum.

Araç evde olduğu sürece prizde olacak. Tahminen hep ful duracak.

Bunun bataryaya büyük zararı olur mu?

Minimal zarar çok önemli değil.

Buarada 20 saat, 30 saat süreceğini tahmin etmiyordum,

Lakin 0 a kadar düşmez muhtemelen çok düşse %30-40 olur.

• Ben de farklı bir konudan bahsetmek istiyorum. Dün kia ev2'nin teknik verilerini incelerken farkettim. Bu araç 2 batarya seçeneği ile satılacak; 42kwh lfp ve 61kwh nmc. 61khw'lık versiyonun menzili 450km açıklanmış. Yani model y, countryman, ioniq6 gibi kocaman araçlardan en az 50km az.

Şimdi bu uzun menzili %10-80 aralığında kullanıyoruz yani reel 450x0.7=315km gidiyoruz

Kısa menzili 317km açıklamışlar. Bunu da %10-100 aralığında kullanıyoruz, bu da 317x0.9=285km gidiyoruz

Yani onca tatava 30km reel fark için. Peki sizce nmc tercih etmek için fiyat farkının max kaç olması lazım?

Araştırmalar süreklı kısa şarjların daha sağlıklı olduğunu ortaya koyuyor. Yani siz her gece şarja takıp %40-60 arasında şarj ederseniz en sağlıklısı bu oluyormuş

İmkan varsa 11kw sistem kurun eve bir problem olmaz. evden sarj edecekseniz hangisini istiyosanız onu alın geçin.

• besttrr kullanıcısına yanıt

İmkan var hocam evim müstakil ve bahçeli, garajlı.

Senelerce Focusa bindim sattım sonra Clio 4 ve Nemo var şimdi.

Nemo duracak her işimi görüyor, yakıt az yürütme maliyeti düşük.

Clioyu satıp daha yeni bir araç almak istiyorum.

Açıkçası bir karar veremedim ne alacağıma.

A.3 sedan, Focus 4.5 ve Golf 8.5a bakarken, Tucsona geçtim, 3-4 yaşında Tucsona o parayı verinceye kadar sıfır Togg alayım dedim.

Aciliyetim yok keyfi olduğu için de araştırıyorum bakalım.

Benim bütçe aralığında da seçenek çok kafa karıştırıyor.

ötv %25 iken, evden sarj imkanı olan birinin elektrikli dışında araba alması akla mantığa sığmaz bence.

- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.